Отиди на
Форум "Наука"

Новото средновековие


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Според популярното мнение обществото и въобще цивилизацията се развива само напред. Държави и цивилизации се създават и загиват, но на тяхно място идват нови, по съвършенни такива. В този смисъл днешното западно общество е венеца на човешкото развитие, никога не е имало по развито, съвършенно, демократично и справедливо общество. И в бъдеще, стъпвайки на тази основа ще се развие още по демократично, свободно и справедливо общество.

Дали обаче това е така? В древността е имало една велика цивилизация-римската. При нейния разпад се стига до невероятно западане на запада. Впоследствие по подобен начин запада и изтока. Въпроса е, а дали пък развитието на човечеството не върви циклично, от възход към падение и после отново възход, но до голяма степен стъпвайки на разгромените стари империи.

Днес например сме свидетели на твърде интересна част от световната история, да не кажем уникална. След ВСВ за пръв път в световната история имахме силни врагове САЩ и СССР които не разрешиха своите проблеми с оръжие в ръка, а чрез изчакване кой първи ще се разпадне. А днешното време с възхода на съвременната либерална цивилизация е направо уникален.

Най важната черта на 19 и 20 век беше техническия прогрес. През 19 век се формира една вяра в техниката, в прогреса, една може да се каже почти религиозна вяра че със всичко старо е свършено, че идва едно време. Едно ново време когато машините ще направят живота на човека по лек и обществото по справедливо. Когато ще изчезне гладът, тежката физическа работа, несправедливостта и всички ще заживеят в един земен рай с лека работа, изобилие и щастие.

Обаче, като че ли в последно време тази вяра е в застой, и даже се е откатала назад. Като че ли цялата цивилизация е тръгнала назад, сякаш се намираме в предверието на едно ново средновековие.

В миналото е била много популярна научната фантастика. Безброй творци рисуват един свят на космически кораби, пътешествия между звездите, срещи с извънземни, … Надеждата е че в най скоро време техническия прогрес ще направи това възможно. Но какво виждаме в реалността? Първия човек полита в космоса през 1961. Следващата стъпка също е безпрецедентна, човек стъпва на луната още през 1969. Всички очакват продължението, а такова оказва се няма. Полети до луната няма, а не се и планират, совалките, едно голямо постижение също днес вече са спомен и май скоро няма да бъдат замененени.

Авиацията, другия водещ отрасъл във високите технологии също бележи застой. Най показателно е че пътническите самолети днес са всъщност претоплени варианти на първите реактивни самолети. Най голямото достижение, конкорда днес вече не лети, и няма планове да бъде заменен. Идеята за пътуване със скорост 3 и повече скоростта на звука беше и си остана мечта, все още няма технологии за това. Какво остава пък за космо самолетите, които трябваше да излитат в космоса и там вече да летят до мястото за приземяване, всичко това си остава фантастика.

Но нека погледнем военните, всички водещи технологии винаги са ставали достояние първо в армията. САЩ разработват новия си самолет Ф-22 още от началото на 80 те. Отказаха се от новия си вертолет, от новия си танк. Същото правят и всички останали държави по света. Нищо революционно ново не се създава. Новите оръжия са всъщност претоплени варианти на старите.

Атомните електроцентрали са пример за настъпващия технологичен регрес. Вместо да се мисли за термоядрени централи, за усъвършенстване на съществуващите … те се закриват и света се връща към безкрайно стари технологии познати още от 19 век.

Нещо подобно наблюдаваме при рухването на една друга цивилизация-римската. Между събитията днес и падането на Рим има много паралели. Намаляване раждаемостта на римските граждани, прииждането на новите варвари в империята.

Много интересен е факта че запада научната фантастика, но за сметка на това има бум в жанра фентъзи. Сякаш хората се умориха да четат за далечни звезди и извънземни, може би защото инстинктивно възприемат че технологията тръгнала назад няма да ни доведе до звездите, поне в обозримо бъдеще.

От друга страна днес окултното е във възход. Врачки, баячки, екстрасенски, лечители, световни спасители и прочее окултни личности уверяват хората че те имат връзка с извънземните, с Бога, които са им дали свъхестествени сили да познават бъдещето, да лекуват и т.н. И много хора вярват в това.

Дали не е дошло времето на новото средновековие, на нови тъмни векове, време когато цивилизационното развитие на човека тръгва назад.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Според популярното мнение обществото и въобще цивилизацията се развива само напред.... Атомните електроцентрали са пример за настъпващия технологичен регрес. Вместо да се мисли за термоядрени централи, за усъвършенстване на съществуващите … те се закриват и света се връща към безкрайно стари технологии познати още от 19 век... Дали не е дошло времето на новото средновековие, на нови тъмни векове, време когато цивилизационното развитие на човека тръгва назад.

Хе, Фружине, интересна трактовка. Подобни алюзии направи преди десетилетия Айзък Азимов (лека му пръст, велик писател-фантаст беше) в поредицата си "Фондацията". Макар че действието се развива 20 000 години в бъдещето, авторът екстраполира в някаква степен съдбата на Римската империя. На няколко места той разглежда точно въпроса за технологичния регрес, липсата на дързост на мисълта и настъпващата апатия, обобщена в мисълта "това е невъзможно, няма как да стане".

Според мен обаче до ново средновековие в научно-техническо отношение няма да се стигне, защото знанието е вече твърде всеобхватно и разпространено по планетата, а не е концентрирано както преди 1500 г. Зад писъците против атомната енергия например според мен стоят основно политически и икономически интереси, а не техническа невъзможност да се строят, обслужват и поддържат атомни централи. Повече ме гложди мисълта, че е възможно да настъпи един вид икономически феодализъм. Ей на, онзи ден съобщиха, че "Епъл" имали повече текущи парични средства, отколкото американското правителство. Та ме чопли мисълта при това вирусообразно разрастване и икономическа експанзия на мегакорпорациите дали в бъдеще няма да се стигне до положение те да изместят държавите като властови центрове и по аналогия със средновековните графства и графовете, обладаващи поместната административна,съдебна и военна власт, да възникнат различни икономически "графства" с окончание Ltd например начело с техните CEO, които да притежават парични ресурси, земи, средства за производство и съответно прикрепен към тях персонал (хора, "крепостни").

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Нещо като Средновековие все пак беше преживяно в соц-страните. Поне по отношение на религията - марксизмът беше религия. С все догмите, ритуалите, съборите, казионния език.

Днес ми се струва, че има засилващ се обскурантизъм - много хора вярват в модерни митове, на практика в суеверия.

Капсулирането на ислямските имигранти и опитите им да правят държави и в държавите - със свое право и свои правила - също е много средновековно.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нещо като Средновековие все пак беше преживяно в соц-страните. Поне по отношение на религията - марксизмът беше религия. С все догмите, ритуалите, съборите, казионния език.

Днес ми се струва, че има засилващ се обскурантизъм - много хора вярват в модерни митове, на практика в суеверия.

Капсулирането на ислямските имигранти и опитите им да правят държави и в държавите - със свое право и свои правила - също е много средновековно.

Мислиш ли? Германските варвари, като изключим вандалите и може би лангобардите, не са се изолирали от заварената римска традиция. Тоест едва ли може да се прави връзка между днешните мюсюлмански емигранти и варварите отпреди 1500 г.

Според мен Фружин има предвид под Ново средновековие не възраждане на суеверията, а техническия регрес в най-чистия му вид.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По темата има един касоразбивач - високобюджетен филм, заглавието му е " Идиокрация " - там събитията просто се случват.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Ок Спандьо, знанията са по разпространени, но и много по дълбоки. Примерно всичко необходимо за това как се произвежда изстребител (дори и да не е най съвременен) могат да бъдат намерени. Е и? През ВСВ изстребители са произвеждали ред държави като СССР, Полша, Швеция, Чехословакия, Румъния, Югославия, Германия, Италия, Франция, Англия, САЩ. Днес изстребители произвеждат единствено Русия, САЩ, Франция, Швеция и обединените Англия, Германия и Италия и Китай. При това единствените които предлагат новости, а не подобрени варианти на нещо старо са американците.

Днешната техника не се произвежда с чук и клещи в гаража, а изисква много знания и още повече ресурси.

Суеверията също се възраждат, и то в ущърб на науката. То не са врачки, екстрасенси, извънземни, края на света.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не мога да се съглася, че развитието на техниката е в застой, информационните технологии и комуникациите се развиват много бързо. Те променят икономиките и даже обществото. Индустриалното общество се преобразува в информационно общество.

Бумът на суеверията също може да се обясни с новите възможности за разпространение на информация. Подобен бум е имало през Ренесанса с появата на книгопечатането.

Няма ново средновековие, напротив започнали са големи и бързи промени - информационна революция, надявам се за добро.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не мисля, че сега има технически регрес. Даже напротив, определено има технически прогрес, но той не е в двигателите, а в телекомуникациите. Просто прогресът тръгна да се развива далеч от посоката, предвидена от фантастите. Или поне от някои фантасти. За това си струва да се поговори, но повече в раздела за литература - пък и откровено ме мързи.

Има обаче регрес на информираността. Или по-скоро регрес на разностранната и същевременно критична информираност: хората днес са много добре информирани в тясната си област, пълни с предразсъдъци и повърхностна информация извън нея. Не знам дали това е средновековно, но е регрес може би на фона на ХХ в.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Средновековието не е тотален регрес. През Средновековието да речем европейците опознават Европа и научават за света много повоче, отколкото се е знаело и в най-славните години на Римската империя. Представите на хората от анточността за територията на днешните Русия и Украина са били по-скоро фантастично-метологични. В края на Средновековието са Великите географски открития. Пак през средвокевоето се е появило огнестрелното оръжие. Но за това си имахме отделна тема.

Та и в случая като говорим за регрес, не трябва да очакваме той да е пълен. Но бурното развитие на технологиите от ХХв. вече определено зацикли.

Разбира се социалистическото недоразумение "всестранно развита личност" е абсурдо, защото информацията вече е толкова много, че трудно може да се поеме от един човек. Специалиста по всичко на практика е специалист по нищо. Затова в страната на широките специалисти България нищо не е наред - улиците са разнебитени, производството е нарентабилно, образованието изкарва неподготвени кадри ...

Иначе европейско-североамериканската цивилизация определено изпадна в криза и то във всяко отношение - културно, научно, демографско и технологично. Гледам от известно време даже не може да се появи някакъв музикален хит и по радио и телевизии въртят само стари песни.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Днешното време си е точно копие на края на римската империя. Къде го Аеций да ни светне по въпроса?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ще пусна инфо по темата - малко е старо като обяснение, но пак става за добиване на повърхностна информация. От години тези цикли са признати и са изучавани. Това са икономически цикли, от по 50-60 г. - 5 на брой за сега - за по-нататък човечеството ще се нуждае от фантазия. Само ще допълня, че 5-тият цикъл започва след 2000-та година и е характеризиран като информационен цикъл.

http://www.broker.bg/content/view/924/76/

П.П. Все пак нали нещо се е развивало в тъмните векове??? Не може само да са си рязали главите!!??

Редактирано от БатеВаньо
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Развивало се е много. Въпросът е, че има регрес по отношение на социалното развитие, на инфраструктурата, на териториалната цялост, на бита също.

Явно тези, хм, цикли, се характеризират с проямна на културата с по-жизнена, но пък по-изостанала в битово и соацилнополитическо отношение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въпросът е, че има регрес по отношение на социалното развитие, на инфраструктурата, на териториалната цялост, на бита също.

Това са картинки от филма " Лудият Макс " - биха се случили след някакъв нечовешки катаклизъм или ТСВ - затова сякаш се обръща внимание на алтернативни енергоизточници, природосъобразен живот, поведение и т.н. - не че е станало факт, но има правителства които си знаят политиката и целите за 20-30 год. напред и си ги гонят.

Както по-горе се спомена - влезнали сме в ерата на информацията и информационните технологии - развиват се с много по-бързи темпове от останалите сектори. Какво ще се случи? - едва ли ще е подобие на средновековие. Самата витаеща информация няма да го позволи.

Редактирано от БатеВаньо
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Невски, а вземи раздвижи темата малко, де. Чета с радост повечето от коментарите ти в съвременната проблематика. biggrin.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ок Спандьо, знанията са по разпространени, но и много по дълбоки. Примерно всичко необходимо за това как се произвежда изстребител (дори и да не е най съвременен) могат да бъдат намерени. Е и? През ВСВ изстребители са произвеждали ред държави като СССР, Полша, Швеция, Чехословакия, Румъния, Югославия, Германия, Италия, Франция, Англия, САЩ. Днес изстребители произвеждат единствено Русия, САЩ, Франция, Швеция и обединените Англия, Германия и Италия и Китай. При това единствените които предлагат новости, а не подобрени варианти на нещо старо са американците.

Днешната техника не се произвежда с чук и клещи в гаража, а изисква много знания и още повече ресурси.

Суеверията също се възраждат, и то в ущърб на науката. То не са врачки, екстрасенси, извънземни, края на света.

Фружине, подобно нещо пишат още през 1959 г. Повел и Бержие, макар и с друга идея. Тяхната теза е, че знанието все повече се езотеризира, тоест става достъпно само за затворен кръг специалисти, жреци на науката. Това го заявяват във връзка с хипотезата им, че много езотерични учения и символи от древността всъщност са неразбрани от по-късните поколения и съвременниците технически знания.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това са картинки от филма " Лудият Макс " - биха се случили след някакъв нечовешки катаклизъм или ТСВ - затова сякаш се обръща внимание на алтернативни енергоизточници, природосъобразен живот, поведение и т.н. - не че е станало факт, но има правителства които си знаят политиката и целите за 20-30 год. напред и си ги гонят.

Както по-горе се спомена - влезнали сме в ерата на информацията и информационните технологии - развиват се с много по-бързи темпове от останалите сектори. Какво ще се случи? - едва ли ще е подобие на средновековие. Самата витаеща информация няма да го позволи.

Не е задължително да стига до степени на разруха като Лудия Макс. Всъщност тя е фантастична, дойде ли дотам едно общество, то изчезва и загива. За щастие, нещата винаги са по-лицеприятни, ако няма пълна гибел - идват нови субекти на мястото на старата голяма цивилизация.

От чисто географска гл.т. те са по-малки - къде, например, е Рим, къде са субектите в Италия след него - нещата са върнати там, откъдето са ги почнали латини и етруски и останалите, и това е в цяла Европа....

От битова - несъмнено голямата битова култура и изтънченост рухват и на тяхно място идва, хайде не варварство, но сериозна назадничавост.

Високата естетика изчезва от материалната култура и постепенно започва да се изгражда нова. Културното наследство на миналото остава, но сред елита.

Процесите са сходни и днес, макар и с други форми. Колко наред ще каже, че сме се "върнали назад" от света, който познаваме.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според мен всеки напредък в технологичен и материален смисъл,който е съпътстван от духовно изоставане,води до някакъв обществен катаклизъм,защото човечеството трябва да преосмисли новите възможности и да обнови ценностната си система.И ми се струва днешното общество се нуждае точно от преосмисляне на ценностната си система и моралните категории.Някои обозначават това като поява на нова религия. Е може да не е точно религия...все пак развитието върви по спирала.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Това което виждаме днес са първите крачки назад. Разбира се никой човек не си е легнал в античността за да се събуди в средновековието. Продължаващия бум на информационните технологии е последния напън на технологиите. Забележете какъв огромен проблем се задава с горивата. Нефта и въглищата свършват, АЕЦ се закриват, а нови енергоизточници няма. Бълнуванията за вятърни и слънчеви електроцентрали са несериозни. Те са познати отдавна, но признати за неспособни за промишлена експлоатация. Сега ми хрумна, че четох една интересна книга за автомобилостроенето. Та значи, в края на 19 началото на 20 век съществуват електромобили, но са изместени от бензиновите. Днес разбира се технологиите са по развити, но и двг са напреднали.

Опитите с електромобили са завръщане в едно вече отхвърлено минало.

Колкото до новата ценностна система... Хората от поне 4000 години са едни и същи, не са се променили и на микрон и тогава и сега е пълно с всякакви хора, с всякакъв морал.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Според мен всеки напредък в технологичен и материален смисъл,който е съпътстван от духовно изоставане,води до някакъв обществен катаклизъм,защото човечеството трябва да преосмисли новите възможности и да обнови ценностната си система.И ми се струва днешното общество се нуждае точно от преосмисляне на ценностната си система и моралните категории.Някои обозначават това като поява на нова религия. Е може да не е точно религия...все пак развитието върви по спирала.

Така е, по спирала върви. И съдържанието на тази спирала е много специфично - има два възходящи стълба - технология и духовност, които са, тъй да се каже, принципните модели на двете тенденции, и те са възходящи. Реалното историческо движение представлява спирлата между тях и тя ту напуска, ту приближава всек от тях, а може и двата заедно. В моментите, в които линията на реалното движение ги е напуснала, това, което все пак осигурява движението нагоре е потенциалът на съответната общност за исторически живот, жизнената сила (културният и пасионарен потенциал). Ако тя липсва и технологията и духовността се напуснат, общността или загива, или губи изобщо историческия си шанс и започва да вегетира.

:hmmm: Трудно се чертаят графики на историята :Oo:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това което виждаме днес са първите крачки назад. Разбира се никой човек не си е легнал в античността за да се събуди в средновековието. Продължаващия бум на информационните технологии е последния напън на технологиите. Забележете какъв огромен проблем се задава с горивата. Нефта и въглищата свършват, АЕЦ се закриват, а нови енергоизточници няма. Бълнуванията за вятърни и слънчеви електроцентрали са несериозни. Те са познати отдавна, но признати за неспособни за промишлена експлоатация. Сега ми хрумна, че четох една интересна книга за автомобилостроенето. Та значи, в края на 19 началото на 20 век съществуват електромобили, но са изместени от бензиновите. Днес разбира се технологиите са по развити, но и двг са напреднали.

Опитите с електромобили са завръщане в едно вече отхвърлено минало.

Колкото до новата ценностна система... Хората от поне 4000 години са едни и същи, не са се променили и на микрон и тогава и сега е пълно с всякакви хора, с всякакъв морал.

Тук бих внесъл две корекции - технологичният проблем и бълнуванията за отстъпление от технологиите са западен патент, така, че не са проблем на човечеството, а главно на Европа (и разбира се, ще си останат за нейна сметка). Китай и Русия, Индия хич не бълнуват за отказ от технологии и в този смисъл при тях има шанс (най-вече Китай) идва не средновековие, ами предстоящо Ново време.

А относно ценностната система. Хората са си едни и същи, но има времена, в които доминират по-високи морални ценности, и времена, в които доминират антиценностите.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А, Русия ще е само политически придатък на Китай. Индия и това няма да е, вероятно...

Що се отнася до замърсяването - замърсяват неразвитите. Например същите тези индийци.... Развитите страни отдавна държат високи екологични стандарти.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Общо взето, има пряка връзка между материална задоволеност и морал и ценности. Най-добрия начин да направиш от едно дете претенциозен и капризен човек е да му задоволиш прищевките. Това става и с обществата като цяло. Като се наядат и забравят от къде са тръгнали.

Не, тук нещата са по-сложни. Не е от пресищане - от липса на перспектива е. Презадоволяването не е наличие на богатство, макар да е свързано с него. Презадоволяването е липса на посока, липса на визия за личното и социалното бъдеще.

И тази липса се случва или когато има мизерия, или когато има лимити, като при социализма, или когато има богатство, което няма какво да се прави.

Отделно разстройството на ценностната система, което идва за повечето общества "отвън", и е свързана с институционалната им несигурност.

Аз засега още не виждам развитите общества да натискат спирачката - да се въздържат от преяждане. Да не говорим за диета.

Когато видя да се въздържаме, ще се убедя че сме способни да се развиваме. Тогава ще сме способни да боравим безопасно с технологиите и производстото.

Поради горните съображения това няма да доведе до добро. Никое ограничение не е водело до добро.

Силата е, когато технологиите се развиват и хората активно участват в това, получавайки добре за труда си. Когато се борят с всевъзможните сложности на живота. Само тогава човек развива пълната си човечност - такъв беше индустриалния период на капитализма, например.

Ако ще миришем теменужки по цял ден и ще светим с ламби клас А, дето са по-скъпи от другите - тц, не тука нещо е многто сбъркано..

Ако преди 200г сме се състезавали с някакъв ресурс (хора незаети с прехраната), то сега този ресурс е много пъти по-голям.

Толкова голям, че съвсем спокойно можем да се пребием. Комичното е, че сега се състезаваме не за прехрана, а за влияние. С тези темпове, просто няма как да не се метнем някъде. И понеже сега е немислимо държава от калибъра на Германия, да тръгне срещу всички, сега се съюзяваме в блокове и ако се стигне до блок-срещу-блок ще означава нещо невиждано. От кога европа и америка не са изпитвали глад? Ако сега се случи това с някой от големите, това също ще се отрази глобално.

Шансът да се случи нещо невиждано никак не е малък. Особено като гледаме какво икономическо клатене се случва - големите са на косъм и ако не могат да се спрат да се клатят....

А в днешните мащаби и технологии нещата наистина ще станат драматически.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Средновековието си е чист регрес особено в техническата сфера. Просто едни диви до тогава народи вземат "властта" и започват мъчно и трудно да се цивилизоват, включително и технически. Средновековието, особено западното си е време и на ресурсен недоимък главно поради изключително ниското техническо състояние на завоевателите.

Разбира се, че има развитие и през Средновековието, защото няма как да е иначе като започваш от върната нула. До Ренесанса, единствено качествено ново откритие на средновековната наука е май вятърната мелница и някои нови разновидности на ралото. Другото е привнесено отвън - компаса, хартията, барута и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

=====

Сега чета едно книжле за икономиката: Как икономиката расте и защо се срива. Написана е като за третокласници - започва от основните понятия и принципи. Та според нея, капиталът е нещо, което увеличава ефективността на труда ни за да добиваме нещо, което ни е необходимо. Това основно са производствени мощности.

Не знам как колежката Дорис си представя "информационното" общество, но съм сигурен че отделния индивид от това общество ще се нуждае от хляб и сиренце, а не от информация за него. ......

Твоето книжле изглежда е доста старо. Информационното общество не е моя измислица, то е част от модерните икономически и социални теории. Информационните технологии стават основна стока и фактор за развитие. Който ги владее, ще държи и ножа и хляба и сиренцето.

Според мен всеки напредък в технологичен и материален смисъл,който е съпътстван от духовно изоставане,води до някакъв обществен катаклизъм,защото човечеството трябва да преосмисли новите възможности и да обнови ценностната си система.И ми се струва днешното общество се нуждае точно от преосмисляне на ценностната си система и моралните категории.Някои обозначават това като поява на нова религия. Е може да не е точно религия...все пак развитието върви по спирала.

Дали развитието на ИТ ще доведе до повече блага и свобода за обществото или до повече зависимост и тотален контрол от страна на управляващите ще зависи именно от развитието на обществото в духовно направление. Да се надяваме е, че европейската социална и ценностна система ще се окажат достатъчно високо ниво за това предизвикателство.

... Хората от поне 4000 години са едни и същи, не са се променили и на микрон и тогава и сега е пълно с всякакви хора, с всякакъв морал.

Има една голяма промяна , която се е случила преди 2000 години. Това е християнството, от което произлиза европейският хуманизъм.

И понеже темата започна със сравнение с Римската империя във времето на упадък, една лека пародия :

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Средновековието си е чист регрес особено в техническата сфера. Просто едни диви до тогава народи вземат "властта" и започват мъчно и трудно да се цивилизоват, включително и технически. Средновековието, особено западното си е време и на ресурсен недоимък главно поради изключително ниското техническо състояние на завоевателите.

Разбира се, че има развитие и през Средновековието, защото няма как да е иначе като започваш от върната нула. До Ренесанса, единствено качествено ново откритие на средновековната наука е май вятърната мелница и някои нови разновидности на ралото. Другото е привнесено отвън - компаса, хартията, барута и т.н.

Според мен средновековието е преплитането на варварските европейски народи с културата на Рим. Най-големият регрес е в битовата сфера, според мен. Масовата монументалната архитектурата, градоустройството, течащата вода, цимента! се преоткриват чак в края на 18-ти век на ново. Ще рече, че в това отношение Европа достига античността чак 1000-1200 г. след падането на Рим.

От друга страна, именно средновековието заложи, и то на запад, фундамента на модерната цивилизация. Та, явно, че пак се връщаме към спиралата, Средновековието не е само регрес. Рим е изчерпал потенциала си, Средновековието вдъхва нов живот.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...