Отиди на
Форум "Наука"

Волен Сидеров осъди Слави


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Слави Трифонов да плати на лидера на АТАКА Волен Сидеров 45 хил. лв., реши на 19 юли 2011 г. Софийския градски съд. Присъдата е за клевета и две обиди към националиста, изречени от Дългия в предаването му "Шоуто на Слави" - на 23 и 27 юни 2005 г. Трифонов дължи и лихва, която се трупа от тези две дати до окончателното изплащане, както и трябва да плати и разноските по делото - 479 лв., решиха съдиите

Слави е осъден, защото е изрекъл неверни и обидни твърдения от екрана на бТВ. "С изказването си в предаването си от 23 юни 2005 г. ответникът (Трифонов - б.р.) е наклеветил ищеца, казвайки за него позорно обстоятелство, а именно, че Волен Сидеров е изрекъл израза "циганите на сапун". Въпреки обясненията на ответника, че лично е чул Волен Сидеров да изрича тези думи по телевизия СКАТ, такова обстоятелство не бе установено по делото", констатират съдиите и посочват, че съгласно Наказателния кодекс това е клевета.

От представените пред магистратите доказателства - записи на предаванията на шоуто, съдиите са се убедили, че Трифонов е отправил и още една обида към Сидеров, наричайки го "фашист" и "фюрер". Дългия се е опитал да се измъкне от правосъдието, като е заявил, че това е "политическа метафора", но магистратите не са приели оправданието му. За да спасят шефа си, подчинените му сценаристи обяснили, че те, а не Трифонов, са направили и филмовия колаж с кадри от митинги на АТАКА и на националсоциалистическата партия и Хитлер. Това също е прието от съда като обида към лидера на АТАКА. "Думите, че Волен Сидеров е фашист и като такъв управлява политическа партия, са обидни квалификации, защото внушават отрицателни качества като безчовечност и жестокост, а не визират политико-идеологическа принадлежност или ориентация. Квалификацията "фюрер" се свързва със зверствата, извършени от Адолф Хитлер, и е обида, внушавайки отрицателни качества на отричана и осъдена от световното общество историческа личност", пише в решението на съда.

Трифонов се е опитал да се скрие зад свободата на словото и конституцията, но магистратите са го отрязали с аргумента, че "свободното изразяване на мнение при общото правило трябва да не се вреди другиму - да оклеветява личността и да уронва престижа и достойнството му".

Крайно време беше да се спре с това постоянно заливане с помия. Има някой политици които сякаш са абонирани за заливане с помия от Дългия. И не е само Сидеров, има и други уважавани политици които обилно са заливани, а други не се пипат. Сещам се как царят беше правен на маскара, а Милен Велчев не беше пипан. По подобен начин са обилно плюти още Бойко Борисов и Иван Костов, а Първанов и Станишев не бяха пипани. Много е недостойно когато едно хумуристично шоу вземе да се намесва където не му е работата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Слави не е стока - това е ясно.

Обаче няма да е зле някой да осъди Волен Сидеров за обидите и квалификациите, които раздава наляво и надясно. Лично съм го чувал да го прави. Те също са недоказани, на практика са клевети и са обидни. Проблемът е, че притежава депутатски имунитет. Ето как се получава така, че един може безнаказано да го прави, а друг - не. Ебати държавата!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Трифонов се е опитал да се скрие зад свободата на словото и конституцията, но магистратите са го отрязали с аргумента, че "свободното изразяване на мнение при общото правило трябва да не се вреди другиму - да оклеветява личността и да уронва престижа и достойнството му".

Това малко ми напомня на мачовете от един период от близкото минало между столичен и провинциален отбор. Столичния играеше в състав от 14 души: 11 футболиста и 3 съдии. :tooth: В демократичните държави е прието, че публичните личности може да бъдат осмивани. Примерно съм гледал в канадско ТВ-шоу как се бъзикат с английската кралица (тя се води държавен глава на Канада) - че издала книгата "Лиз разказва" с разни пикантерии от семейния си живот. Докато "представяше" книгата си се чу цвилене на кон, при което Елизабет отбеляза, че Даяна пак се забавлявала с някой коняр. Разбира се истинската кралица нито е издавала такава книга, нито е правеле пред медиите такива бележки за снаха си, нито пък Даяна е била подкарала конярите наред. Станалото е по-скоро показател, че скоро няма да се оправим.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Значи, тук стои въпросът доколко разни водещи могат да се майтапят с политиците. Въпреки всичко, смятам че трябва да има някаква цензура. Не може всеки водещ от от екрана да облива с помия политици. Не че те не са го заслужили. Но от друга страна такива шоута са популярни, и ако в тях постоянно се плюе хората губят всякакво уважение към политиците и политическата система.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Но от друга страна такива шоута са популярни, и ако в тях постоянно се плюе хората губят всякакво уважение към политиците и политическата система.

Много политици са били плюти, но не само не са загубили уважение, но и днес още ги възхваляват.

За Борис ІІІ карикатурата, дето му поднасят главата на Стамболийски на тепсия доста комунисти я мислеха за достоверно събитие и въпреки това е бил много обичан от съвременниците си. Дори в соцпериода, когато се публикуваха само корикатури с него и книги, които да го "изобличават" си беше много популярен. През 1989г. като стана промяната се оказа, че хората са пазили доста негови портрети и те бяха тиражирани на ксерокс.

Въпреки всичко, смятам че трябва да има някаква цензура.

В Русия като е имало цензура да не се е разминала с революцията. Оглагането на проблема не го решава, а го задълбочава. Примерно румънците като останаха последни, гръмнаха Чаушеско.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...