Отиди на
Форум "Наука"

Сръбско-македонистка солидарност.


Recommended Posts

  • Потребител

Моля вижте това:

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=A5EBE5578D1B094E97CF15E5B20BCF72

Стигнах до този линк, понеже от два дни чета и си припомням това, което съм чел през 2000г. от професор доктор на историческите науки Светлозар Елдъров от ,,Сръбската въоръжена пропаганда в Македония 1904-1912г."

Прави впечатление много ясния подход на съвремемнната наукоподобна докринална лъжа, наречена македонистка историография сръбските зверств, насочени срещу македонските българи във Вардарска Македония в периодите от 1904 до 1912, сетне: 1912-1915, 1918-1941г. и от 1944 до днес изобщо да не се разглеждат.

Ясно е(казвам го с болка), че целта на сърбите в република Македония е постигната вече- да се създаде една маса от население, което по манталитет да е много близка да сръбския, да е благоразположено към Сърбия и същевременно да мрази България и всичко българско.

Предците на онези ,,македонски синове и дъщери", които бяха убивани, насилвани, мъчени, обявяване за престъпници, само защото са Българи и езикът им е Български, ще се обърнат в гроба......

Затова озаглавих темата - ГНЕВНА!

Все пак един въпрос към професионалните историци във форума- защо именно в Поречието сръбската въоръжена пропаганда постига значителни успехи?Защо според Вас, този български край сравнително лесно сърбите поставятн под свой контрол...........

Изчел съм доста за Поречието във Вардарска Македония и имам свое обяснение:

1.Отдалеченост от старите предели на Княжество/Царство България.

2.Изостанал и беден район.

3.Трагичтни и тежки последици от потушаването на Илинденско-Преображенското въстание 1903г.

4.Близост със Сърбия като територия.

5.Липса на достатъчна доза далновидност и организационни проблами във ВМОРО след Илинденско-Преображенското въстание.(липсва единна страгтегие за бърба със сръбските чети, въсщонст има, но организацията ни е отслабена едно заради потушаване на въстанието и друго заради центробежните сътресения в нея, за това откъде да се ръководи- Да е Вътрешна или да е пряко подчинена на София.)

От така зададените въпроси и зължоние, следва друг въпрос:

НЕ МИСЛИТЕ ЛИ, ЧЕ ПРИЧИНИТЕ ЗА ПРОВАЛА НА ВМОРО/ВМРО, Е ЧЕ ТЯ ВЪПРЕКИ ЧЕ ЗДЕЙНО ПОДПОМАГА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА(Е ПОНЯКОГА И ВРЕДИ ДЕ)- ВМОРО/ВМРО ОСТАВА БЕЗ ЦЕНТРАЛИЗИРАНА, ЕДИННА СТРУКТУРА В ГОДИНИ 1904-1912Г...............

ПНОСЛЕ СЛЕД 1918Г. ВЕЧЕ Е ДРЕГО ПРИ ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ И ПРИ ИВАН МИХАЙЛОВ, НО И КОНЮНКТУРАТА Е ПО-СТРАШНА- СЪРБИ И ГЪРЦИ СА МНОГО ПО-ОПАСЕН И СИЛЕН ПРОТИВНИК ОТ ВЛАСТИТЕ В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ.

Мисълта ми е- не мислигте ли, че една от причините сърбите да завоюват позиции във Вардарска Македония предзи 1912г. и после при преговорите за Балканвския съюз да са арогатни и да поставят условия, ну мислите ли че за разлика от нашата ВМОРО, сръбската четническа военна организиция - СЧО(Сръбска четническа организация) 1904-1912г. функционира сълно централизирано, пряко подчинена и отчитаща се на сръбското правителство.

А нашата Организация в тези тежщики години след Илинденско-Преображенското въстание, освен, че е отслабена, са раздира от противоречия....

Редактирано от andreiS40
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тези неща са или поне са били факт. Не са изненадващи, колкото и да са печални. От гняв и главни букви полза няма.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Стинката го е обяснил добре, според мен.

Има и още нещо, което често се пренебрегва, но също е фактор до известна степен. Населението на северна Македония говори на преходни диалекти, на каквито говорят в Поморавието и Трънско и Белоградчишко в България. Тези говори имат белези както на български, така и на сръбски. Езиковата близост също е някакъв психологически фактор. Не може да го подценяваме.

Впрочем, това важи и за Поморавието. Казваме, че са българи, че са имали българско самосъзнание, че там е била Екзархията, но истината е, че сърбите доста бързо и безболезнено ги превърнаха в сърби. Ниш или Прокопие (Прокупле) станаха сръбски без всякакъв проблем. Единствено Пирот беше българска твърдина, за която трябваха специални мерки, от от Пирот нататък всичко се дава "без бой".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Относно съвременните македонски медии те са си собственост на сърби и сърбомани и се издържат от Белград. Така че няма изненада, че леят помията на македонизма с килограми.

Тези сърби дали са толкова всесилни?

След разпада на Югославия им се случиха, а и продължават да им се случват, доста неприятни неща - войни, международно ембарго, поетапно разпадане на самата Сърбия (преди "Сърбия и Черна гора"), сега вече доколкото зная икономическото положение на Сърбия е по-лошо от нашето (цяло чудо!).

Продължават да са международно изолирани по различни причини, вкл. последствията от горните събития, и изглежда преодоляват тази изолация трудно и бавно. Макар че това все пак се случва.

Всичко това показва, че имперското значение на Сърбия е безвъзвратно останало в миналото.

Каква е международната политика на Сърбия с оглед горното, какво дирижират и какво не дирижират в действителност сърбите в съседни и други страни :hmmm:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В Сърбия и Македония преходът стана както при нас. Комунистическите тайни служби запазиха влиянието си в политиката, бизнеса и културата. При всички положения, македонската върхушка общува със сръбските си "колеги". Така че, сръбско влияние има. Долу-горе както нашите хубостници общуват с руснаците и са проруски настроени.

Но дори да предположим, че Сърбия не съществува, или че не влияе, македонският сърбомански елит ще си я кара по старому. Той това си знае, това си може. А пък и всичко останало е опасно за него.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...