Отиди на
Форум "Наука"

Битката при Аркадиопол през 970 г .


Recommended Posts

  • Потребител

След като княз Светослав завладява Преслав през 969 г. , той решава да завоюва Византия . Събира 38 000 -на войска от руси , българи , печенеги и маджари и през пролетта на 970 г . навлиза в Тракия . Пловдив отказва да се предаде , но князът го превзема и набива 20 000 души на кол . Минава край Одрин и се спира до Аркадиопол . Срещу него е византийският пълководец Варда Склир с 12 000 души армия . Източник за битката е Хрониката на Йоан Скилица . Според него Склир първо подмамва и елиминира печенегите . А след това става сблъсък между руско-българските сили и ромеите . http://www.kroraina.com/knigi/gibi/6/gal/6_261.html , http://www.kroraina.com/knigi/gibi/6/gal/6_262.html , http://www.kroraina.com/knigi/gibi/6/gal/6_263.html

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ударил го по главата с меча си, но не уцелил и вместо това ударил коня по шията и той паднал; като паднал, стартегът скочил от коня си, хванало го за брадата и го заклал...

Ето ви всъщност истинската средновековна битка :))

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Петров, всъщност имаш ли теза? Имаш ли въпрос? Колко пъти да предупреждаваме и да обясняваме как се пише и как не се пише тема? Очевидните неща можем да проверяваме и в справочници, а и често вече ги знаем.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Няколко дни двете войски се изчакват и никоя не предприема нападение. Светослав много пъти подканва византийците да излязат от крепостта и да встъпят в битка, но Склир не се решава да излезе.

В началото на битката византийски конен отряд увлича с привидно отстъпление печенежките и маджарските съюзници на Светослав. Попаднали в предварително организирана засада, те са напълно обкръжени, откъснати от основните сили на Светослав и тотално разгромени. Един печенег се доближава до византийския пълководец и замахва с меча си към главата му, но шлемът на византиеца издържа удара. Братът на Варда Склир - Константин Склир - идва на помощ на брат си и убива печенежкия воин. Варда Склир лично убива пълководеца на печенегите, като го съсича на две.

В последвалото стълкновение с руско-българските сили византийците отблъскват българската конница, която изпада в паника (?!) след избиването на печенегите. После нанасят големи загуби и на руската пехота.

Успехът на Склир е временен – скоро след битката при Аркадиопол русите подновяват нападенията си в Тракия и Македония (?!), улеснени от бунта на Варда Фока, срещу когото били ангажирани всички сили на Варда Склир. След като с обещания и заплахи привлича на своя страна повечето от бунтовниците, Склир принуждава Фока да се предаде.

През пролетта на 971 г. Склир взима участие в похода на Цимисхий в България, сражава се срещу руси и българи при превземането на Велики Преслав през април, а три месеца по-късно допринася за поражението на княз Светослав под стените на Дръстър, като се явява в тила на руските войски в разгара на решителната битка. Войната завършва с изтегляне на русите от България и завладяване на източните български земи от византийците.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз мисля, че освен всичко това Светославовата твърде разнородна армия е била зле с координацията, а и той я е вкарвал в сражението на части. Това е само голо предположение, естествено.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Но печенегите преди това обсаждат Киев , а през 972 . ще убият Светослав на връщане от България . Как така са му станали съюзници ? Или печенегско -руските отношения са се развивали в различна посока - воюват , после са в мир , след това пак воюват ? :117:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
... а и той я е вкарвал в сражението на части. Това е само голо предположение, естествено.

Това по принцип не е ли добре? Запазване на резерви и пр.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Но печенегите преди това обсаждат Киев , а през 972 . ще убият Светослав на връщане от България . Как така са му станали съюзници ? Или печенегско -руските отношения са се развивали в различна посока - воюват , после са в мир , след това пак воюват ? :117:

Тук пише че са се разгневили на споразумението му с византийците при Дръстър.

http://www.kroraina.com/knigi/gibi/6/gal/6_263.html

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Битката е интересна от гледна точка на териториите, от които са набрани сражаващите се армии - практически това е почти цялата Източна половина на Европа. От днешна гледна точка това не е нещо толкова впечатляващо. Но по това време региона се преструктурира и армиите и народите не са си напълно познати. В най-изгодна позиция е Византия, която по правило има навика да проучва близки и далечни народи. В най-неизгодна позиция е Светослав, защото Киевска Рус има твърде малък опит във войните с Византия. За Византия друг плюс е, че нейната армия е хомогенна и защитава страната си, докато Светославовата се състои от народи с твърде противоречиви интереси. Не става дума само дали до вчера са се сражавали, но и дали едни бранят нещо, други са просто по принуда, а трети са само за плячка. Последните се нуждаят от особен подход, защото иначе в разгара на сражението може да хукнат да ограбват някое село.

На практика преди походите срещу България Светослав със своите хора е имал изключително успешни военни кампании. Симеон пък е победил при Ахелой само с печенегите и маджарите. В един момент обаче същия Светослав се проваля имайки и тези, с които той е побеждавал и тези с които и Симеон е побеждавал. Тъй че явлението е доста интересно, защото през късното средновековие, когато армиите са малки и се правят сложни съюзи често се вижда как една голяма съюзна армия понася неуспех от доста по-малка.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...