Отиди на
Форум "Наука"

Какво мислите за футболен отбор управляван от неговите фенове


Alexsscho

Recommended Posts

  • Потребител

Колко от феновете на футбола (не само в България) са се поставяли на мястото на треньора на любимия си отбор и са си мислели, че ще се представят по-добре от него? Или пък са се надявали да видят точно определен играч със "свещената" фланелка. Или поне са си казвали: Ех, ако бях аз...!

Това скоро може да е възможно и в България. След като преди години в Англия дадоха пример с мащабна и интензивна кампания по набиране на няколко хиляди акционери, с парите на които беше закупен петоразредния Нортфлийт и след като инициативата беше подета в други страни, сега вече има и български проект.

Малко предистория. След като става ясно, че на Острова се готви фенска покупка на футболен клуб, кандидатите да "бъдат придобити" не са един и два. Една от големите идеи е да се "вземе" Лийдс Юнайтед, но сделката пропада първо заради дълговете му и второ заради прекалено изразената идентичност на легендарния клуб, печелил два пъти старото издание на Купата на УЕФА (1968 и 1971) и стигал до полуфинал в Шампионската лига (2001).

Накрая вниманието се насочва към Грейвсенд & Нортфлийт. Клубът е придобит, след което всичко около неговото управление е в ръцете на феновете. Цвят на екипи, тактика, схема на игра, определяне на стартов състав, решения за трансфери - нещата се случват с гласуване в клубния сайт.

http://www.ebbsfleetunited.co.uk/

http://www.myfootballclub.co.uk/

Удоволствието да се почувстваш част от играта в тази истинска социална мрежа е символично - 35 английски лири на година. Успехите не закъсняват и клубът вече с ново име (Ибсфлийт Юнайтед) печели ФА Трофи, с победен финал срещу Торки на Уембли. Никак нелошо като за начало.

Примерът е последван в още страни, като всеки момент ще тръгне италиански фенски клуб. Амбиции имат и в Испания, Русия и др.

За сега вариантите са два - да се купи съществуващ клуб или да се създаде нов. Вече има и предложения накъде да се насочим.

Можете да помислите това за глупости но щом това нещо съществува защо да не се пробваме ?

Ако искате да се запишете в проекта http://myfootballteam.dust.tv/

И да знаете че това е просто за кеф за хора които обичат играта ФУТБОЛ.

И е ясно че може и нищо да не стане но може и да стане. Трябва все пак да се пробва нали ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Те, "Лийдс" бяха играли и финал с "Байерн" за купата на шампионите мисля през 1975г.

Съдията отменя гол на Лоримър после германците ги прекършват.

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Много се опасявам, че нещата у нас ще се развият като с масовата приватизация. Думата на феновете ще се чува толкова, колкото примерно на акционерите придобили акциии от нефтозавода ги питат на каква цена да се продава бензина.

В Англия е друго, защото там имат големи традиции в акционерните дружества и изключително добра защита на обикновените акционери. В България дребните акционери са напълно безпомощни и беззащитни пред мажоритарния собственик. Дори в чисто имуществено отношение, да не говорим да могат да играят някаква роля в ръководството на дружеството.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По принцип 'на хартия' такива са повечето клубове в Испания. Е не точно фенски. А самата идея е адски тъпа, защото това може да стане само във "В" група, всъщност и там не може, че там повече клубове се 'дотират' от кмета или местния 'бизнесмен' който налива пари най-често по незаконен начин.

Аз съм фен на Левски и ние сме първите по бройка фенове (аре ЦСКА-то ни дишат с малко във врата ;)). За издръжката на нашите грандове са необходими между 10 и 20 милиона годишно. Взимам 15, като средно. Махам 5 от разни права и реклами, остават 10. Разделям на 100 (аре 100лв. годишно може да си позволи истинския фен, то ако купува билет ще му е по-скъпо). И се получава интересно ;), аааа само 100 хиляди трябва да се бръкнат. Еййй на Левски-Монтана бяха 1 200 и няколко. На Левски - Славия не много повече, абе на Левски - ЦСКА не се събират повече от 5-10 хиляди. Пиша малко наизуст де, ама в Гонг сме дискутирали тази тема, не води до никаде.

Ха сега нов аспект. Събираме парите с карти (по някакъв начин) и пристъпваме към избор на ръководство, ама това не е "Скрита сила" Мъдрево. А ние въпреки, че сме по-знаещи от СЪР-а, по можещи от Моринио, по нахъсани от Пеп, трябва да си караме такситата, да обслужваме бара или да бъркаме бетон (това за работягите), или да си управляваме малката бакалийка на ъгъла, да зарибяваме клиентите в новата фризьорница или да оставим без надзор новата автокъща (от 3 коли) - това за смятащите се за средна класа. За по нагоре е ясно, че няма как да стане. Значи трябва да се делегират права! Ами на кои? Пак на същите.

Не глупаво е от всякъде! Мое мнение, да не се обиди автора на темата, идеята е глупава, не той.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мисля че идеята е неприложима за БГ. Най-малкото футболната мафия няма да се изкефи. Пък и кой 'фен-акционер' ще се навие да урежда мачовете и да плаща на съдиите?

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Колко от феновете на футбола (не само в България) са се поставяли на мястото на треньора на любимия си отбор и са си мислели, че ще се представят по-добре от него?

Или пък са си казвали: "Ех, ако аз бях на мястото на този футболист...".

Трябва все пак да се пробва, нали?...

Ако искате, можете да се пробвате в няколко книги-гри на футболна тематика"

- Боговете на футбола (1994)

- Футболът (1996)

- Футбол мания '98 (1998)

- Футбол и пари (1998)

http://www.knigi-igri.com/catalog.php?search=%D1%84%D1%83%D1%82%D0%B1%D0%BE%D0%BB+&title=on&orderby=title&submit=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител

Феновете да държат по-големия пакет от акции е едно. Съвсем друго е те да вземат решения за съдбата на клуба, кой ще играе, кога ще играе и как ще играе след някакво гласуване. Това би било голяма глупост, която няма как да има положителен ефект, но мисля, че и извън България е популярен мита, че всеки разбира от футбол и политика.

ПП: Всъщност най-голямата заблуда в съвремието е, че родителите могат да гледат децата си. За съжаление училища за родители или депутати поне в България няма и всеки хванат от улицата гради светлото бъдеще на нацията на което всички сърбаме или духаме попарата...

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз съм фен на Левски и ние сме първите по бройка фенове (аре ЦСКА-то ни дишат с малко във врата ;)).

:tooth:

според кое преброяване???

щото аз имам друга информация, въпреки, че не съм фен нито на едните, нито на другите...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...