Отиди на
Форум "Наука"

Новооткрити монети край Враца


Recommended Posts

  • Потребител

Ценни монети от различни епохи откриха в местността "Градище" до прохода Вратцата

Агенция "Фокус", 22.08. 2011 г.

Враца. Нови интересни находки откриха по време на разкопките при местността „Градище” до прохода Вратцата, Врачанско. Новите находки са три ценни монети от различни епохи, каза за Радио “Фокус” - Видин ръководителят на разкопките д-р Нарцис Торбов. Той уточни, че става дума за три монети. Едната е с тегло 3,32 гр, диаметърът й е 1,88 см. Монетата представлява имитация на македонски тип. "Става дума за македонската държава по времето, когато тя е завоювана от римляните. Тя е от времето на Филип V или на Персей, като Филип V управлява от 221 г. до 179 г. пр. Хр., Персей от 179 г. до 168 г. Тази 168 година е свързана с битката при Пидна, когато римските легиони успяват да разгромят войските на Персей и така се слага край на Македонската държава и нейната независимост", разказа археологът. Тази монета е интересна с това, че на обратната й страна е изобразен тризъбецът на Нептун. Обикновено такива монети се намират на територията на Южен Пирин и Западните Родопи. Попадането на монетата в Северозападните тракийски земи на север от Стара планина може би е указание за съществуването на търговски път, който е свързвал македонските земи (днешна Южна България) и Северозападна Тракия.

Другата монета е с тегло 6,24 гр и диаметър около 2 см, каза Торбов. Тя е отсечена по времето на император Тиберий, който управлявал от 14 до 37 г. "Император Тиберий е доведен син на Октавиан Август, който става негов наследник. За благодарност Тиберий отсича монети. На едната им страна е отсечен Октавиан Август, а от другата император Тиберий. Точно такава е монетата, която е намерена", посочи Торбов. Тя е сечена по времето, когато е бил разпънат Исус Христос.

Интересна е и монетата, която е открита при разкопките, е свързана с Византийското владичество по българските земи. Монетата е сечена по времето на император Мануил Комнин. От едната й страна е ликът на императора, на гърба има изображение на Исус Христос на трон. Археологът разкри, че първите две монети разкриват период, свързан с войните при тракийските земи и със завоюването на тракийското селище край местността "Градище". Последната монета от времето на Мануил Комнин е указание, че още по време на Византийското владичество крепостта до "Градище" е възстановена и продължава да функционира и след въстанието на Асен и Петър и по-късно прераства в значим градски център.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За съжаление освен интересно за масата четиво в тази статия няма конкретна истина.. :whistling: Нито една от тези монети не е чак толкова ценна че да говорим са световна сензация, а две от тях македонската и византийската са почти масовка в периода си..

Денарите на Тиберий и Октавиан Август са няколко както като стилистика и надписи и изображения,посмъртни са за Август, но те са сечени в монетарниците на Рим и Lugdunum през 14 г.сл.Хр, което определено не е "сечена по времето, когато е бил разпънат Исус Христос",което е около 33 г. сл.Хр, защото ако разчитаме на такава точност от +-19 години, то монета на Нерон от 54 г. е от същото време. :whistling:

Монетата с тризъбец е най-вероятно бронзовият общ номинална Филип и Персей отсечен между 185-168 пр.Хр, но спокойно може да е гръцка на някой от полисите който също имат на гърба си тризъбец и са идентични. Предвид дадените данни най-вероятно е гръцка ;)

Извинявам се за лиричният Спам, но просто не обичам да чета журналистически и археологически илюзии :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не е спам roca, много добре ни просветляваш. Аз също се дразня на някой публикации, когато се правят без никой журналист да си е направил труда да се консултира със специалист.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

То в случеят не зная дали е журналистическа грешка или археолог опитващ се да изземе функциите на съпътващите го специалисти ( епиграфия, нумизматика, история, религия и т.н), но според мен и от двете по малко..

Сега забелязах и че теглата и размерите споменати и цитирани по-горе не отговарят в никакъв случай на такива монети...може би подобни да, но с доста конкретни разлики като възраст и владетел на отсичане, а едва ли журналистът си ги е нагодил. Предполагам че археологът се е опитал да се изкаже неподготвен колко точно велико откритие е направил (същото като при рибарите, кой колко дълга риба е хванал), а журналиста го е "украсил", в резултат на което са се получили грандиозни глупости за който някой дори ще получи парички :whistling:

Все пак е добре истината да се отразява дори при минимална публика ;)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...