Отиди на
Форум "Наука"

Кражбата на съкровища на България от Иван Асен III


Recommended Posts

  • Потребител

XIII век, по-скоро втората му половина, е много тежък за нашата страна. От север нахлуват татарските орди, Никея възстановява Византия, Венеция и Генуа започват да играят съществена роля на Балканския полуостров. Във вътрешнополитически аспект положението не е добро. България изпада в криза, а централната власт не е никак силна.

След смъртта на Константин Тих-Асен цар става Ивайло. Но по това време се появява и претендент за престола в Търново - Иван Асен III. Според историците той е византийско протеже и идва от Цариград. Потомък е на големия наш цар Иван Асен II. Докато "селския цар" воюва срещу татарите, ромеите пращат наследника в Търновград, като така целят да го противопоставят на първия. За краткото си управление Иван Асен III прави сериозен удар, нанасяйки допълнително щети на държавното управление (имам предвид, че допълнително усложнява кризата). Освен това съумява да открадне държавното съкровище (да го наречем така), при идването на юг на царя, и да избяга там, откъдето е дошъл.

Предлагам да поговорим именно за тези богатства. Дали това всъщност не е мит? На мен ми се струва, че това е малко преувеличено. България вече три десетилетия страда от криза, болярите властват в столнината и, допускам, вземат от съкровищата. Нашата държава няма пари за походи срещу ромеите дори, а Иван Асен е взел нещо. Дали този момент е истина?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Както показва най-новата ни история , колкото и зле да е една държава (икономически , политически и т.н.) , ако целта е да се краде , все ще се намери какво.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

По всяка вероятност не става дума за отмъкване на цялата хазна, а само на трофеите пленени при разгрома на Исак ІІ Ангел. Те били демонстративно показвани в двореца, което било голямо огорчение за византийските пратеници.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Доколкото си спомням бягаха с колесница.А в каквото и криза да е България едва ли хазната би могла да се побере на една колесница.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...