Отиди на
Форум "Наука"

Вирусите


Recommended Posts

  • Администратор

През 1892г. руският учен Димитрий Ивановски открива вирусите. Най дребният вид е 14 милимикрона, а на вариолата е с размер 120х300 милимикрона.

За вирусите: Първо те са доклетъчни организми (т.е. не са изградени от клетки) и са много просто устроени - в основата си са изградени от нуклеинова киселина (която може да бъде ДНК или РНК), обвита с белтъчна обвивка. Колкото е по-просто устроен един организъм, толкова е по-изменчив (т.е. получава по-често мутации) и като резултат променя своите свойства (най-често за вирусите това е устойчивостта им). Сигурно знаете, че на всеки 5 години се изработва нова ваксина за за различните щамове грип - ами това е следствие от изменчивостта на грипните вируси. Така стоят и нещата с вируса на СПИН - само че той се изменя много по-бързо и за по-кратко време от другите вируси. И това е една от причините да няма още ваксина за него.

Много ще се радвам, ако предостави някой нещо по актуално. :v:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...