Отиди на
Форум "Наука"

Как БРП усилва позициите си след 9.09 1944 ?


Monarh

Recommended Posts

  • Потребител

Неясен остава въпросът въпросът как Комунистическата партия , която отначало дели властта по равно с БЗНС и Звено , също и БРСДП и независимите , успява с 1/4 от властта да заема позиция след позиция и постепенно да изтласка другите партии , а после да ги унищожи . Членският състав на БРП е бил доста по-малък от този на БЗНС . Земеделците са наброявали близо 980 000 души според доклад на Гемето пред Върховния съвет на БЗНС на 18 01. 1945 г. А зад Звено е стояла армията . Какъв е отговорът на тази загадка ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Земеделците са наброявали близо 980 000 души според доклад на Гемето пред Върховния съвет на БЗНС на 18 01. 1945 г. А зад Звено е стояла армията . Какъв е отговорът на тази загадка ?

БРП(к) разполага 1) с подкрепа на съветската армия; 2) с народна подкрепа и 3) с ключови министерства (вътрешните и правосъдието).

Без да съм гледал някакви материали - Г.М със сигурност лъже по въпроса. Няма начин БЗНС да има милион по това време.

Звено практически не контролира армията.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

С народна подкрепа не е разполагала чак толкова. Просто Съветската армия, и, което е немаловажно, целия организационен, в т.ч. и полицейски потенциал на Сталин е стоял зад нея.

То си пишеше в старата Конституция: "....с решаващата помощ на Съветската армия".

После докато Н.Петков им съдейства, комунистите стрелят и копат по нощите на конвейр; после земеделците, тия класически български политически магарета с капаци, се чудят отде им е дошло.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има хора , които са били както срещу режима преди 9 септември , така и срещу този след това - Гемето е емигрант от 1941 г. . А Стефан Цанев пише в

,,Български хроники , том 4 " , че комунистите са внедрявали в другите партии свои хора , които да предизвикат разцеплението им .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

С народна подкрепа не е разполагала чак толкова.

Няма смисъл да се отрича влиянието на БРП(к) сред народа, това е изпадане в някаква друга крайност. Партията има двайсет хиляди члена в нелегалния си период и вероятно стотици хиляди симпатизанти. Единствено БЗНС може да и съперничи по този показател след 1944 г.

комунистите са внедрявали в другите партии свои хора , които да предизвикат разцеплението им .

Не са се нуждаели от конспиративно внедряване. Почти всяка партия е имала ляво крило, по това време левите идеи са били много силни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Има си един хубав виц: Питат Живков дали можело соцаилистическата революция да победи на 9.9.44г. без подкрепата на Съв. армия. А той отговори: "Можеше, ако тогава имаше толкова партизани, колкото сега борци против фашизва и капитаризма получават народни пенсии". :biggrin:

Първо разбира се е помощта на Съв. армия. Иначе БКП никога не е била водеща по численост партия, а правото и да управлява беше уредено в Конституцията. Най-голямата партия беше ОФ, контролирана от олигархическата фамилия Кимон-Георгиеви-Гиньо-Ганеви. В соц. България имаше избори, но сама с по един кандидат на район, като местата се разпределяха на квотен принцип - по партии, полове и т.н.

След преврата има Народен съд, после громят опозицията, после са концлагерите ... И до днес ни управляват "правителства без алтернатива" съставени от "бивши" комунисти. Ликвидира се опозицията и после Партията няма алтернатива.

Тъй че всичко постигнато от БКП е станало чрез силата на една голяма чужда армия. Затова и така милеят за монументите на армията дарила ги за толкова дълго с властта.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Няма смисъл да се отрича влиянието на БРП(к) сред народа, това е изпадане в някаква друга крайност. Партията има двайсет хиляди члена в нелегалния си период и вероятно стотици хиляди симпатизанти.

Това е силно преувеличено и е една от щампита на миналата ни историография и пропаганда. Няма такова нещо просто, така, че не става дума за отиване в друга крайност. Ако комунистите имаха такава народна подкрепа, щяха да вземат властта още преди 1944 на избори! Не казвай, че тогава не е имало честни избори, защото е имало.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не са имали чак такава подкрепа. През периода 1919-23г. има растеж на симпатизантите им, който използват за въстанието от септември. След това са отслабени, преминават към терор - атентата в "Св.Неделя". Реално през периода 1925-1934г. когато са се провеждали избори са бая слаби.

След 22 юни 1941г. когато започват нелегалната съпротива, улучват печелившата страна, в това е и ключът за успеха. След 9-ти с пълната подкрепа на "бащицата" първом с моркова и тоягата, после направо със сопата се справят с основния си конкурент БЗНС на Н.Петков(все пак България е селска страна).

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Как БКП усилва позициите си след 09.09.1944-та?

Преди време в сайта на другарите ("Бойна слава")открих следното нещо. Бях на линия, когато някой го постна. Премахнаха го веднага, като опарени, нали са от същата семка. Но аз го копирах!

Вероятно комунягите в България са използували тези инструкции, защото аз помня много от тях в приложение!

Инструкции.doc

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Галахад казва просто и ясно всичко.Последното изречение за паметника , също е в десятката и обяснява просто и ясно нещата с днешна дата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Така си е. Без съветската армия и режима на Сталин, изобщо не е било сигурно, че комунистите ще вземат властта. Дори ляво управление не означава на всяка цена комунистическо-тоталитарно. За това ще бранят паметника като обсебени фетишисти.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Повече от ясно е, че нямаше да могат! Съветската армия става военен гарант на комунизацията. Иначе комунистическата партия не е имала нито силата, нито организационната възможност, нито народната подкрепа да вземе властта. Дори и при бързото ликвидиране на някои от потенциалните водачи на възможната репресия срещу нея, започнало още преди 09.09. и продължило след това, като ген. Луков, командващия III aрмия ген.Никола Христов и командващия IV-та армия ген.Атанас Стефанов и останалите политически убийства, та чак до някои полски стражари по селата, нямаше да й помогне.

То си го и пишеше в Конституцията от 1971 и от 1947.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

То, при комунизма всичко беше глупост. Те се "пържеха" в собственото си масло.

Но в коя от посочените точки пише нещо невярно или нелогично?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...