Отиди на
Форум "Наука"

Навършиха се 100 г. от рождението на Тодор Живков


Recommended Posts

  • Потребител

Тодор Живков е роден на 7 септември 1911 г. в село Правец, Орханийско.

Tod_Jiv-229x300.jpg

Син е на Маруца и Христо Живкови. Има брат Георги Живков и сестра Цветанка Живкова.

Hristo_Marutsa_Zhivkovi.jpg

Родителите на Тодор Живков Христо и Маруца Живкови

Pravets_rodna_kashta_2011_0.jpg

Родната къща на Тодор Живков

От 10 май до 19 октомври 1935 г. отбива военната си служба като трудовак в Шеста рота на Първа пехотна работна дружина в София.

Завършва (1939) прогимназия в Правец и 6-ти (днес 10-ти) клас на гимназията в Ботевград.

todorjivkovportret1a.jpg

Портрет на Тодор Живков.

Автор Злтю Бояджиев

От 1939 г. се установява в София и завършва средното полиграфическо училище, след което постъпва на работа като букволеяр в Държавната печатница в София.

jivkov11sr.jpg

От юли 1938 г. до ноември 1942 г. временно пребивава в селата Дъскот, Лесичево, Говедарци, където е разпределена като участъков лекар неговата съпруга Мара Малеева.

През 1929 г. става член на БКМС, а през 1932 г. е приет за член на Българската комунистическа партия (БКП), от т.нар. „Кофарджиев набор“.

Секретар е на II партиен РК на БКП в София и на ОК на БКП в София (1934-35 и 1941-42). с нелегалното име Янко.

От м. юни 1943 г. по решение на Софийския ОК на БКП е определен за сътрудник на Щаба на Първа Софийска въстаническа оперативна зона.

Пълномощник на ОК на БКП за партизанския отряд "Чавдар".

Съобщава решението на Щаба на Първа Софийска въстаническа оперативна зона за прегрупирането на отряда в Партизанската бригада „Чавдар“ с командир Добри Джуров.

На 6 септември 1944 г. оглавява оперативно бюро за охрана на демонстрациите и трамвайната стачка в столицата.

На 9 септември 1944 г. поздравява партизанско подразделение влязло в гр. София.

От септември до ноември 1944 г. е политически ръководител на Щаба на Народната милиция и става трети секретар в ОК на БКП в София.

През 1945 г. е кандидат-член на ЦК на БКП.

От януари 1948 г. е първи секретар на Градския комитет на БКП в София, както и председател на Градския комитет на Отечествения фронт.

На Петия конгрес на БКП е избран за член на ЦК на БКП (декември 1948); постоянно е преизбиран в състава на ръководния орган до 8 декември 1989 г., когато е изваден от неговия състав.

През януари 1950 г. става секретар на ЦК на БКП, а през ноември е избран и за кандидат-член на Политбюро.

От юли 1951 до ноември 1989 г. е член на Политбюро на ЦК на БКП.

Завежда секретариата на ЦК на БКП от 1953 г., а на пленум след Шестия конгрес на БКП (март 1954) е избран за първи секретар на ЦК на БКП (до април 1981).

zx980_808541.jpg

Същинската власт в партията обаче получава след инициирания от него Априлски пленум на ЦК на БКП (2–6 април 1956), с който се поставя началото на развенчаването на култа към личността на Вълко Червенков, в съзвучие с решенията на ХХ конгрес на КПСС и политиката на Никита Хрушчов.

54371835.jpg

От 4 април 1981 г., избран от Дванадесетия конгрес на БКП, до 10 ноември 1989 г. е генерален секретар на ЦК на БКП.

На състоялия се на 10 ноември 1989 г. пленум на ЦК на БКП, е приета оставката на Тодор Живков.

Освобождавайки Живков от функциите му, пленумът изказва и благодарност за неговата дейност дотогава.

Тодор Живков умира на 5 август 1998 г. в София.

На 7 септември 2001 г. в родния му град Правец е открит негов паметник по повод 90-годишнината от рождението му.

344px-Pravets%2C_Todor_Zhivkov.jpg

ttaatto.jpg

zx980_808658.jpg

Todor_Jivkov_portret_2.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 87
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Глобален Модератор

Нали знаете какво значи ръководител на милицията на 10-ти септември 1944 г..... Измиване на ръцете след това нещо няма.

Т.Живков си е класически комунистически диктатор, но у него имаше голяма гъвкавост и известно държавническо начало, кото помогна България да постигне определени успехи, главно чрез използване на съветски капитал под формата не толкова на пари, но на разнообразно подпомагане.

Само че, всичко това си остана в рамките на социализЪма и не доведе до нищо трайно. Да се беше сетил, че последният "се оказА" недоносче 20 год. преди 1989 г., нещата можеше да са други. Не, че това беше възможно, де.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Не е хубаво да си кривим душите, голям държавник беше. Трябва да си даваме сметка, че той управляваше в сянката на Москва, със всичко произтичащо от това. Ако се беше опънал на СССР щяхме да имаме и тук пражка пролет. С тая разлика, че Чехословакия беше развита, а България бедна аграрна страна. Ако не беше Живков (с всичките му кусури), днес нямаше да имаме много от това което имаме.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако не беше Живков (с всичките му кусури), днес нямаше да имаме много от това което имаме.

„Една стотна от това, което е построил Тодор Живков за България и което е направено за тези години, да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко едно правителство.”

Фактът, че 20 години след падането му от власт никой не го е забравил, показва, че доста неща са били направени. А е и факт, че 20 години ние приватизираме, ние само приватизираме това, което е построено дотогава.

Бойко Борисов

boiko.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Но щеше да имаме много от това, което нямаме...

Беше държавник, да. Но си остана комунист много докъсно, а не биваше. Почти всичко, което успя да изкрънка от Москва потъна в непазарни строежи. Системата беше бавна и негъвкава, а в последните 10 г. от съществуването й времето минаваше в чертане на модели за реформи и цели системи от пожелания, от които нищо не се сбъдна, естествено.

От друга страна, за неща като АЕЦ и като БНА има какво да се каже положително.

Просто това, което стана през 1989 г. или по-скоро през 1987 г. с Указа за стопанска дейност трябваше да стане през 1969 г. Но не стана, защото системта беше беттонна и тъпа.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Но щеше да имаме много от това, което нямаме...

Беше държавник, да. Но си остана комунист много докъсно, а не биваше. Почти всичко, което успя да изкрънка от Москва потъна в непазарни строежи. Системата беше бавна и негъвкава, а в последните 10 г. от съществуването й времето минаваше в чертане на модели за реформи и цели системи от пожелания, от които нищо не се сбъдна, естествено.

Тодор Живков остави на българите една изградена отраслово икономика, която ако не бяха ни принудили да приложим разрушителните клаузи на The Bulgarian Economic Growth and Transition Project от 1 октомври 1990г. със последващата задължителна ликвидация на стопаството във всички сфери под кодовите названия"реформа" и "преструктуриране", които на практика се оказват обикновена планово налагана ликвидация и налагане на латиноамерикански модел, щяхме да станем Китай на Балканите.

Пример: Взривяване на построена от Тодор Живков болница, която оставаше само да бъде оборудвана, но ... болниците не се вписват в следдесетоноемврийската политика на прозападните ни марионетни правителства и те са принудени да прибягват дори до взривяване на оставената ни в наследство инфраструктура...

Редактирано от kotev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Стига Котев пишеш явни небивалици (да не съм по-рязък)! Тодор Живков си има своето място в историята, но то не е толко велико. ТОЙ оставил на българите отраслово рзвита икономика! ТОЙ щял да построи социализЪма, ама Горби му се пречкал. Да ама де щеше да е тази икономика без Брежнев? Хитрец бил излъгал Брежнев, ама не е чак толкоз голям, че не е успял да излъже Горби. Тинтири-минтири! И 'благия' Брежнев да беше на мястото на Горбачов по това време щеше да врътне кранчето Индустриализирал България, ама създаде ТКЗС-тата и не ми обяснявай, че са били добри - това само ще рече, че не си стъпвал в тях даже на ученическа или студентска бригада или войнишка (имаше и такива - два месеца боядисвах в Радомир (включително и 'коридора на Горбачов') за храна и жълти стотинки, изтеглиха ни от Огледалото на Шабла по средата на бойните стрелби, и там зрезахме техниката). Не ми пиши и за болници, щото по времето на Живков се настроиха наистина, ама ккви бяха те? Австрия има 70-80 болници ама никой не се оплаква че са малко. Щото са качествени. Бил ли си в болницата в Оряхово? Сам разбираш, че ням как малка и бедна България да поддържа 130-150 болници. Даже персонал нямаме щото бягат. И при Тошо бягаха за да станат бели роби в Либия и БКП-то да им прибира валутата. Ам далеч не всички желаещи пускаха щото тук нямаше да остане жив човек. Тодор Живков бил построил?!? Да, създаде и построи ДС, Партията, Луканов и Младенов, които 'раздадоха' 2,5 млрд. долара на 'доверени' хора до падането на Луканов от власт. Народът отдавна е обобщил 'царуването' на Тато: "Фердинанд отучи българите да побеждават, Тато да работят". Толкоз!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сам разбираш, че ням как малка и бедна България да поддържа 130-150 болници. Даже персонал нямаме щото бягат.

В България има 264 общини. Не може да се разчита единствено на областните болници.

Ето, след стартиралото закриване на болници вече има дузина дела срещу държавата на близки на пациенти, починали поради невъзможност да бъдат транспортирани своевременно в болници на 80-100 км.

Няма никкъв проблем при наложените високи данъци общините да си издържат своите общински болници със пари от местни данъци и такси без да са принудени да чакат подаяние от София.

Редактирано от kotev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма смисъл да се спори. За това давам за пример Австрия съизмерима с България като население и природа. Сега има дела, а при Тато имаше ли? Или тогаз линейките стигаха за всички и идваха навреме? Кел файда, ако пациента е транспортиран навреме, а в болницата няма апаратура или квалифициран персонал. Разбирането на всички по-равно (ама малко, щото мнохо не може) е порочно. Всичките тези общини еднакви ли са? Като население не са даже. Разпръскването на средства си типично по соц, за това те разбирам, ама не става. По-добре 50 болници, ама с вертолети отколкото 264 половината без марли и спринцовки, другата без персонал. Кто отидеш в болница се очаква да получиш квалифицирана помощ, но се оказва, че отивайки в малката градска болница ти казват - трябва ЯМР, ама тука нема (или не работи) и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Моля ви се, каква икономика?? Румъния започна да прави коли и сега държи трайно пазара на евтини модели в Изт. Европа, а България опита с:

Рено, Фиат и японците. Реното го спряха руснаците и пуснаха слух, че ние сме били виновни, за Фиата и за Японците (доколкото знам последните са предлагали и програма за пътно строителство) нищо не стана, за Лада се чакаше 15 г. и вечно имаше дефицити.

Хайде да не преувеличаваме онова време. Т.Ж. можеше да направи много, но си остана лоялен на СССР докрай и после Горби се изсмя на това. Като тръгна перестройката, можеха бързо да пуснат частното, а те се повъртаха като патета 4 години, когато беше късно.

И мед и масло да е докарал Т.Ж., а не панели, той няма да се върне. Ако някой пък си мисли, че например Серго Станишев ще го замести, значи няма и три грама мозък.

Оттам нататък коментраи могат много да се правят, но дотам.

И никаква отраслова икономика не е изградил Т.Ж., защото точно при него се появи страховит, убийствен, пагубен за страната дисбаланс между тежката и леката промишленост и селското стопанство, излишна тежка индустриализация, която изпи силата на селата, напълни градовете, създаде монструми като Кремиковци и сега внасяме домати от Сингапур и от Албания.

Немците не можахме да конкурираме, но здравата българска селска традиция загубихме.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ама как така "Т. Ж. построил еди какво си."?!

Той да не е бил строител, бе? Надали е построил и един дворен кенеф на село! Не можа да "построи" и комунизЪма.

Това, че е правил първа копка или е рязал ленти на построени обекти, нищо не значи.

Може да се каже, че по негово време са строени еди кои си обекти, ама - че ги е строил ЛИЧНО той (както би следвало да се разбира подчертаният израз) звучи нелепо.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Другарят Тодар Живков (така го наричаше неговата дъщеря Людмила Живкова) е един боклук! Той просто нищо не е направил! Я, сравнете другите соцдържави с България. Той трябваше да се възползува от съвета на Никита Сергеевич Хрусчов, даден му в началото на 60-те години, България да се насочи към туризъм и земеделие.

Редактирано от eMGeto
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не трябва да се отрича направеното както преди 9-ти, така и след 9-ти. Не трябва да се руши а да се надгражда.

По начало да, но оценка на миналото може да се даде, най-малкото за да е ясно.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Поне образованието е било на по-добро ниво .

Беше, но в чужбина не можеше да се следва. Освен в СССР и ГДР и то беше много специална работа. Единици следваха на запад, не най-кадърните, а тия с връзките, естествено, или съвсем единици в Япония. Остави ти тая работа.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не знам доколко ви направи впечатление, но Татовата биография си е едно кариерно израстване на определен човек, в което няма място за България.

И два вица:

Учителката пита:

- Деца, кой е основният принцип на социализма в България.

Иванчо:

- Всичко в името на човека, всичко за благото на човека.

Учителката:

- Браво Шванчо, седни!

Иванчо:

- Ама аз другарко мога да кажа и името на този човек. :tooth:

И още един, за който Шкумбата твърди, че го е бил разказал лично на Тато:

- Тодор Живков е роден на 7 септември, а народната революция е станала на 9 септември. Е, не можа ли революцията да избърза два дни, та сега трябва да се правят два масрафа за два празника.

И не плачи за Тато, Българиьо, а се радвай, че днес към светлото бъдеще те ръководи неговия гард с другарите Цецо и Цецка. :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В биографията на Тодор Живков едно нещо много ме е учудвало - как и защо докторката го е харесала? :sneaky2:

Бил е красавец, като млад пролетарий.

todor-jivkov-mara-maleeva.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Докторката е била селска лекарка. Къщата в Говедарци съм я виждал - не е по-голяма да речем от тази на Митко Палаузов или родната къща на Георги Димитров. Пък човекът е бил напорист и амбициозен, което си е за оценяване.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Живков поначало е един демодиран диктатор. Той никога не е разбирал, за какво точно става въпрос. Както много българи от него време, той изцяло беше заложил на твърдото убеждението, че "ние никога не ще капитулираме", въпреки че виждаше, че "социализът е едно недоносче". Животът в България по негово време беше приемлив за всички българи, понеже се характеризираше с абсолютна безстопанственост. Всеки можеше да краде на поразия - беше лесно! Всеки можеше да не работи, а да получава пари (без значение, дали ги е заслужил) - беше лесно! Всичко това обаче, се дължеше на системата, която беше в конкуренция със западната и ще или не трябваше да бъде такава, а не на Живков. Чувал съм много хора, който казват, че по времето на предшественика на Живков - Вълко Червенков, животът е бил много по-добър. И днес за Живков плачат хора, които съжаляват за системата, а не за него, понеже комунизмът ги направи тотални некадърници, разчитащи само на държавата и неспособни да се оправят сами. Припомнете си, колко българи през 1990-та година разбираха от бизнес отношения или от банково дело. Искаме по-високи заплати, по-големи пенсии и по-евтини стоки без да се запитваме откъде, след като комунизмът ни остави една тотално банкрутирала държава, т. е. искаме да живеем на вересия, като гърците, а в същото време ги плюем за това.

В заключение мога да кажа, че българите при комунизма живееха на кредит и сега трябва да плащат за това. За съжаление, голата опашка ще я отнесе младото поколение, което няма нищо общо с комунизма!

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Значи, поне за България не е точно така. Беше нещо подобно на Османската империя, огромния съветски пазар беше готов да погълне почти всичко произведено у нас, при това почти без значение на качеството. Екстензивното нарастване (да произведеш два пъти повече домати с два пъти повече разходи) не беше толкова трудно, по трудното е да произведеш повече домати при същите разходи. Отделно се поддържаше дефицит, за да са сигурни всичките печалби. Нали си давате сметка, че ТКЗС 1 може да произведе примерно 3 тона домати, но произвежда само 1, защото тогава по лошо управляваното ТКЗС 2 трябва да фалира и какво правим тогава с работниците му? В затворената икономика на соц лагера се изгради една логическа и работеща икономическа система, проблема беше, че тя неможе да работи ефикасно когато паралелно съществува и капиталистическа. Едната Германия прави мерцедес, а другата трабант.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Ще използвам популярната тема, за малко оф топик, за да задам въпроса. Защо по дяволите падна комунизма? Аз лично още не мога да намеря истинския отговор на въпроса. Казва се, не издържал икономическата надпревара. Не съм съгласен. Границите бяха затворени. Съвсем спокойно можеше да си ползваме кои дае технологии от 50 те и все тая. Ето това става в КНДР, ползват ужасно стара техника, и въобще не им пука. Какво значение има по модерната технология, след като границата е затворена и конкуренция няма? Много пари били давани за въоражение. ОК-това е така, но още от карибската криза става пределно ясно, че ядрена война няма да има. В края на 80 те руснаците имат толкова ядрено оръжие, че могат спокойно да разпуснат цялата си армия. Американците никога нямаше да ги нападнат, ако цената на победата е изпепелена от ядрени взривове земя. Тоест, можеше без проблем армията да намали численноста си.

Теоретично можеше до безкрай да произвеждаме некачествена продукция, да я изнасяме за СССР и оттам да внасяме също толкова некачествена тяхна.

Другото важно нещо, пропагандата работеше отлично. Поне половината от хората вярваха, че при нас е по добре от САЩ. За останалата половина се грижеше прекрасно смазаната машина на ДС. Съпротивата беше минимална, да не кажем околонулева. Вижте Корея и Куба. Бедни са, народа умира от глад в буквалия смисъл на думата. Нямат никаква международна поддръжка, икономика им е ужасно стара и нерентабилна. И в резултат ... народа мирува. Тази система можеше, и все още го прави, да смачка всякаква вътрешна съпротива още в зародиш.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ще използвам популярната тема, за малко оф топик, за да задам въпроса. Защо по дяволите падна комунизма? Аз лично още не мога да намеря истинския отговор на въпроса.

За да отговорим на въпроса "защо по дяволите падна комунизма?", първо трябва да отговорим на въпроса "защо по дяволите дойде комунизма?", но именно този въпрос ми се струва обгърнат от мистерии, които едва ли ще бъдат разгадани, така и другият въпрос ще си остане една вечна загадка :)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...