Отиди на
Форум "Наука"

Първата българска подводница "Подводник 18" се оказа на дъното на Черно Море


Elemag

Recommended Posts

  • Потребители

Първата българска подводница ще бъде извадена от дъното на Черно море и ще бъде превърната в музеен експонат.

Решението е на военноморските сили и идва, след като бяха намерени неоспорими доказателства, че откритата край Варна подводница е нашият "Подводник 18", участвал в бойните действия през Първата световна война.

Краят на Първата световна война. България е сред победените. Губим правото на собствен подводен флот. Франция е новият собственик на нашата подводница. Документи от следвоенните години сочат, че UB-18 е откарана до пристанище Бизерта в Тунис и е нарязана за скрап.

Годината е 2010-та. Водолазите от варненското сдружение "Блек сии дайв Одесос" опровергават историята. Първоначално историците решават, че открития обект е дълго търсената руска подводница S-34.

Проучванията продължават. Подводницата лежи на 35 метра дълбочина, разделена на две части. Водолазите я освобождават от рибарските мрежи и я почистват. По снимки и стари чертежи се доближават до истината.

Развръзката идва, когато водолазите откриват надписа на винта - на него ясно се вижда моделът, дата на производство и заводът, който я е произвел.

От типа UB има произведени 80 подводници. Всички те са или потопени, или нарязани за скрап. Затова военните са решили да извадят българския "Подводник 18" на сушата, въпреки че 90 години морето се е грижило за нея.

http://www.novatv.bg/news/view/2011/09/19/20998/%D0%92%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%89%D0%B5-%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D1%8F%D1%82-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%BE%D1%82-35-%D0%BC-%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B1%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

"Подводник-18" защитава българското крайбрежие по време на Първата световна война, но по силата на Ньойския договор е конфискувана от французите и отведена към Истанбул. Според някои информации именно там е забелязана за последно. По-късни документи пък сочат, че е била нарязана за скрап през 1921 г. във френска военноморска база в Тунис.

Оттук нататък обаче предстои да бъде разнищена още една мистерия.

Защо "Подводник-18" е останал у нас. И как е настъпила гибелта му. Засега има само една версия и тя е разказана преди време пред "Морски вестник" от инж. Антон Беджев - един от пионерите на подводния спорт и създател на първата Подводна инженерна група в България.

Според него през 1919 г. французите вземат подводницата и торпедоносеца "Летящи" и тръгват по море за Франция. Корабът плава напред, а подводницата след него в килватер. Българският механик на "Подводник-18" обаче замисля кървав план. Като български патриот той е против отнемането на единствената ни подводна лодка и решава да я унищожи, вместо - да я остави в ръцете на френските окупационни сили. Как точно го е направил обаче, също е спорно. Версия номер едно твърди, че е насочил лодката към минни заграждения, за които знаел от времето на военната си служба. Възможен е и другият вариант - да е заложил предварително взрив в машинното отделение. Ако въобще историята с механика е вярна, то и в двата случая става въпрос за планирано самоубийство. За съжаление този механик завинаги ще остане анонимен.

http://www.24chasa.b...ticleId=1043201

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...