Отиди на
Форум "Наука"

Физиология на поведението


talaz

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Ето няколко книги - на български, на френски и на английски език:

- Радой Иванов, Даниела Симеоновска-Николова, Венцислав Делов, "Основи на етологията и физиологията на поведението", 2007 г.

Учебникът е структуриран в седем раздела и обхваща всички области, които осигуряват концептуалната рамка на поведението - причините и развитието, функциите и еволюцията на поведението, както и механизмите, които лежат в основата му. Уводът в изучаване на поведението на животните проследява етапите и концепциите в развитието на знанията за поведението, новите схващания и подходи в неговото изучаване. Движещата сила на поведението е стремежът към удовлетворяване на потребностите в зависимост от вътрешните мотиви и външните стимули. В тази връзка специално внимание е отделено на стимулите и мотивацията на поведението. Отделни глави са посветени на инстинктите и на тяхната адаптивна модификация в резултат на средата и на натрупания опит, на различните форми на научаване и на биологична значимост. Поведението е разгледано като реализация на вродените и на придобитите програми.

- Henri Berna, "Physiologie du comportement"

Книгата разглежда различните видове темперамент и видовете характери на хората и разнообразието от модели на поведение, свързани с всеки отделен темперамент и характер. В зависимост от обстоятелствата, хора с различен характер могат да имат еднакво поведение, а хора с еднакъв характер - различно поведение.

- Michel Cabanac, "La place du comportement dans la physiologie"

Авторът на тази книга е убеден, че поведението има своето място в книгите, посветени на физиологията. Той сравнява поведението на хората с поведението на животните и намира някои интересни прилики и разлики. Той ни показва връзката между поведението и физиологията.

- Neil R. Carlson, "Physiology of behaivior" - 10th edition

- Радой Иванов, "Психофизиология на секса", 2008 г.

Настоящата книга е предназначена за студентите, които са избрали курса "Физиология и психология на сексуалното поведение" и за студентите от магистърската програма "Биорепродукция и сексуално поведение" в Биологическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", за студентите от други университети и висши училища и най-вече за тези, които имат педагогически специалности, за учениците и учителите по биология, за младите хора, които налучкват своето сексуално поведение благодарение на инстинктите и ежедневието, за всеки човек, който желае да надникне в "анатомията" и "технологията" на любовта и сексуалното поведение, за тези, които се интересуват от своето физическо и психическо здраве и от удоволствието да се живее, за тези, които искат техните деца да бъдат здрави, умни и щастливи, за тези, които държат на своето семейство, за тези, които търсят отговор на някои сексуални проблеми - разстройства, отклонения и заболявания. Проблемите на пола и секса интересуват всеки човек независимо от неговата възраст. Това са две разновидности на едно понятие и явление - разделението на човешкия род на два пола със своите анатомични, генетични, психични, физиологични и други различия, където в основата е законът за продължаване на човешкия род, а в психологичeн план - еротичността и удоволствието. Половото общуване и половият живот преставляват физиологично и психологично единение между сексуалните партньори, където би трябвало да цари взаимността, еротичността, уважението и отговорността.

Книгата е първи по рода си опит на български автор чрез сравнително-синтетичен анализ да засегне всички елементи от "анатомията на любовта" - биологични, физиологични и психологически аспекти на секса и половото поведение при човека и в животинския свят. За широката публика ще бъдат интересни темите, представени в "Психофизиология на секса", а именно еволюцията на сексуалността, половия дипсихизъм и сравненията между женската и мъжката психотипология, сексуалната потребност и мотивация, стратегиите на половото поведение и др. Книгата не дава отговор на въпроса как да накараме някой да се влюби в нас, но помага да разберем защо и как това се случва.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много ще съм благодарен, ако споделящите тук пишат имена на книги, преведени на български език.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Такива подробности от пейзажа трябва да се споделят още в първия постинг.

Отговарящите не са длъжни да гадаят кои езици (не) владее питащият.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...