Отиди на
Форум "Наука"

Новини


Recommended Posts

  • Потребител

"Търсят 5000 лв. да спасят уникална римска мозайка"

www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1066568

Това на снимката изглежда много добро, макар и да не се вижда ясно.

Могат да помислят и за експониране на място на всички находки заедно с мозайката, ако има начин да се защити с покритие.

Това въобще е желателно за всички такива случаи. Ще създаде атмосфера в градовете.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не знам. Отваря се, ако го копираш в търсачката, но директно не.

Доста добра идея е да се съхрани на мястото...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всъщност няма голямо значение дали мозайката е в музей, или на оригиналното й място. По-важно е да бъде запазена. Макар това да би трябвало да е 100% сигурно, всъщност не е така.

Защото странни неща се случват с паметниците на българското културно-историческо наследство, и то не от вчера.

Крепостни стени и късноантични църкви пострадват от рушители, като понякога не се разбира дали причината е лесното набавяне на строителен материал, или друга (какъв човек е този, който ще посегне на стара църква по каквато и да е причина, и то при нейната очевидна историческа ценност?). Биват надрасквани средновековните стенописи в скални църкви. Начин за разрушаването на паметниците е даже калпавото им реставриране, което понякога е толкова дебилно и неотговарящо на данните за епохата, че очевидно това е тенденциозно.

За такива работи е по-належащо да се вземат мерки, но не знам как ще стане, след като са проблем някакви си 5000 лева за опазване на толкова ценна мозайка.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Бронзова глава на римски император показаха в Деултум

photo_verybig_804860.jpg

"Уникалната бронзова глава на римския император Септимий Север/193 г. - 211 г/, открита в колонията Деултум, беше показана след реставрация за първи път в Археологическата база в Дебелт. Според историческите документи статуята на първия император от династията на Северите е била взривена при пожар причинен от нашествията на готите в средата на ІІІ век. От нея до наши дни са останали само главата и дясната ръка. Находката е открита през 1987г. при археологически проучвания на Храма на императорския култ в Деултум от доц. Петър Балабанов.

Тя е реставрирана едва през 2010-2011 г. по проект "Консервация, реставрация и социализация на археологически паметници от римската колония Деултум до с.Дебелт". Проектът е одобрен и финансиран от Американският научен център- София с подкрепата на фондация "Америка за България". Стойността на извършените консервационни и въстановителни дейности е 25 000 лв.

"Подобни паметници се откриват много рядко. Освен на Септимий Север у нас са намерени и бронзови отливки на главите на римския император Гордиан и на тракийския цар на Севт ІІІ.Тази находка е с изключителни художествени качества", обясни Красимира Костова, директор на Исторически музей в гр. Средец.

В хода на проучванията учените установяват, че статуята е била в съотношение 1.5 към човешкия ръст с тегло на главата над 15 кг. Вероятно върху главата е имало лавров венец, който е бил с панделка. Според археолозите фигурата се е намирала в ъглова част на храма и е била с вдигната дясна ръка - поздравителния жест на императора. Със сигурност може да се твърди, че местни майстори са изработили статуята на Септмий Север, защото употребените материали са от околния район. За паметника е използван метал, добит в рудниците на Медни рид и Върли бряг, категорична е археоложката Красимира Костова.

Освен императорската глава и дясна ръка, сред възстановените общо 82 културните ценности са обици, пръстени, монети, стъклени балсамарии, епиграфски паметници, предмети на бита и интериора.

Сбирката е забележителна и с бронзова чаша "секстарий"- лично притежание на император Валент/ 364 г. - 378 г/. Тя е била изработена в чест на военна победа, по нея има латински надпис и лавров венец. Според сведенията чашата се е озовала в Дебелт по време на готските нашествия в Тракия през 377-378г. Археолозите предполагат, че Валент я подарява на своя пълководец, водил преговорите с готите преди битката пред Адрианопол.Самият Валент намира смъртта си в прословутата битка през 378г.

Главата на император Септимий Север и останалите движими антични паметници ще бъдат експонирани в новия музей в Археологическия резерват "Деултум". Той ще бъде изграден за две години със средства от ЕС по спечелен проект на община Средец на стойност около 3 млн.лв."

Източник: dariknews.bg/view_article.php?article_id=804860

Още в агенция "Фокус": http://www.focus-news.net/?id=n1588043

..............

Тази статуя е чиста сензация. Посочените причини находката да остане неизвестна чак до ден-днешен :!!!: са бабини деветини.

Бронзовите изделия много трудно доживяват наши дни поради проста причина: металът е бил ценен във всички епохи и затова много често се намират мраморни статуи, но не и бронзови - те се запазват само ако са останали скрити през всичките векове досега. Доста от тях са намерени случайно на морското дъно. Даже ще е интересно да се направи списък на всички древни бронзови статуи - никак няма да е дълъг. Ама евентуално друг път ...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Най-накрая след 20 години тънене в мизерия и разруха, ще може да се насладим на един от най-запазените и красиви стадиони от римско време.

Пък и ще е подходящо място за провеждане на възстановки:

336786.jpg

Официалното откриване на обновения Римски стадион ще бъде в края на април, като към настоящия момент остават довършителни дейности по извършване на строително-монтажните работи, консервацията и монтиране на доставената техника, научи Plovdiv24.bg от ръководителя на проекта за възстановяването на античното съоръжение Емилия Петрова.

"След това по проекта предстоят още приключване на договори за изготвяне на 3D модел, за изготвяне на сайта, както и на промоционални продукти и макети. Строителният надзор ще приключи своята работа, тъй като обектът ще бъде въведен в експлоатация. Този проект има не само строително-монтажни дейности и доставки, но има и осъществени 13 обществени поръчки и съответно са сключени 13 договора. Една голяма част от тях ще приключат през април, ще бъдат извършени плащания, ще се махнат загражденията и ще се организира откриване, за което все още няма уточнена точна дата. След 30 април ще остане и документалното завършване на проекта, което ще продължи няколко месеца.

Осветителните тела и аудио-визуална техника, която включва и камери, ще бъде монтирана в последния момент, когато ще има и осигурена жива охрана. В тази връзка разчитаме и на гражданите, които, надявам се, ще оценят уникалността на съоръжението. Това е един от най-интересните проекти не само в България", завърши Емилия Петрова.

Припомняме, че проектът "Античен стадион на Филипопол - опазване, рехабилитация и градско обновяване" е финансиран от Европейския финансов механизъм. Общият бюджет на проекта е 896 825 евро, от които безвъзмездна финансова помощ от европейския финансов механизъм - 83.51% - 748 939 евро, национално съфинансиране- 15% - 134 524 евро и финансиране от бенефициента и партньорите-1,49%- 13 362 евро.

http://news.plovdiv24.bg/336786.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Някой знае ли нещо смислено по този въпрос или това пак е поредната глупотевица:

http://www.chudesa.net/%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

chudesa.net - Дендро ти сериозно ли бе?!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

http://www.focus-news.net/?id=f21768

По повод на тази статия имам въпрос към професионалистите: как аджеба един ДНК анализ ще докаже или отхвърли версията, че костите са на Алексий Слав? За целта не трябва ли да има някъде сравнителен материал от него, за който е безспорно, че принадлежи на Алексий Слав?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

на базата на тези, за които се предполага че са на Калоян /в църквата Св. 40 мъченика/. Естествено идеята сама по себе си е абсурдна, щото и там не се знае на кого са останките. :laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • 7 месеца по късно...
  • Потребител

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5836951#.UbWtwK07qqg.facebook

Това е интересно съобщение. Въпросът е до колко е вярно, защото гледам, че новината е представена от Божо Вампира. Някой знае ли нещо повече по въпроса за древността на тази крепост?

Редактирано от DendroaspisP
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...