Отиди на
Форум "Наука"

Какво ви е мнението за ветеринарните лекари?


Recommended Posts

  • Потребител

Всеки един от нас се срещал поне веднъж с ветеринарен лекар по една или друга причина. И моя въпрос към вас е - Какво ви е мнението за ветеринарните лекари, имате ли им доверие и били ли сте разочаровани от тях.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Имам добро мнение за ветеринарните лекари за сега. През зимата котката ми се разболя от бронхит (по-точно аз я изкъпах и я разболях) и един ветеринар я спаси. Котката беше почти мъртва-беше започнала да получава епилепсия и да се пенир почти беше умряла, но той я спаси:)))

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Потребители

Мнението ми е особено положително за някои и особено отрицателно за други. Тези за които е положително са ми доказали в годините, че наистина ги е грижа не за мен, не за таксата а за самото животинче! Което е прекрасно.. За съжаление има и ветеринарни "лекари", които не знаят какво правят - слава богу не успяха да унищожат никое от животните ми но за малко, чувала съм обаче за много кучета и стопани пострадали безнадеждно от некадърни ветеринари...Има и такива лекари, които просто не си признават че не знаят всичко и не те препращат към колеги само за да им остане репутацията на ВЕЛИКИ. Като цяло през 19 те години време в което гледам кучета досега лекарите са спасявали живота на моите любимци много пъти. А в последните 6 години непрекъснато имахме срещи защото кучетата ми поостаряват и започват повече проблеми. Настоящите ветеринари при които ходя възприемам почти като богове защото подобно на боговете те спасяват животинките но за разлика от боговете съчувстват, помагат и дават сили на животинката а не я плашат, докато й се случват неща като операция, инжекция, преглед.....надявам се някой ден да имам достатъчно средства да им благодаря подобаващо за това че спасиха живота на кучето ми точно 5 пъти за 6 години с рискови операции и накрая й помогнаха да си отиде без болка, когато стана на 19 и се мъчеше. Като мисля за тях се изпълвам с неизказана благодарност!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има невероятно добри , но има и пълни боклуци . Кучето ми имаше краста по рождение(смъртоносна болест) и той вика че бил белег , който щял да зарасне . Но белега така направи че кучето ми остана без косми , и ако не отидохме при един много добър ветеринар щеше да умре !

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

О да трябва да се знае, че този вид краста е много упорита И моето имаше такова и едновременно с това и микроспория но добре че я разпознаха макар че целия гръб беше останал без косми. Лечението е много дълго и трубва да си упорит. Не е било по рождение, тази болест понякога се активира от хорманален дисбаланс при смяна на козината и спадане на имунитета. Не е заразна за хора. Ако на кучето ви се оголи дори малък участък козина ВЕДНАГА на лекар и по възможност кожен. Има и такива - специалисти по кожни болести,на ушите и очите...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Какъв е този вид краста. Нещо не съм чувал за вродена краста

Ветеринарните лекари ( ветеринар не е правилно ) са като всички други -има добри и не чак толкова, като във всяка професия и не виждам смисъл да се обсъждат- не могат да се слагат под общ знаменател

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не е вродена естествено, но може от мама да я е прихванало. Имало много видове крастопричиняващи паразити, един от които (не знам как се казва) изяжда козината на животинчето буквално за дни....И то оголява горкинкото...моето не беше имало досег с други животни освен с моите кучета другите и те нямаха краста. Просто бе в хормонален дисбаланс след разгонване, периода съвпадна и с падането на козината. Първо дълго я лекуваха от микроспория но се оказа че има и краста.. Целия и гръб по дупето беше оголял, коремчето също... Накрая намерихме лекар да постави диагноза и я оправи. Ама стана бавно трудно и с много процедури - къпане с някакво вещество, змазане 3 пъти на ден, витамини и други хапчета и инжекции...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

всъщност крастата при кучетата се причинява от кърлежчето Sarcoptes canis, друг вид краста е отодектозата - ушна краста от Otodectes сynotis- очевидно не става въпрос за това и демодекозата от кърлежчето Demodex canis, което се счита за нормален обитател на космените фоликули на кучето, но при имуносупресия например може да се стигне до клинични прояви понякога доста сериозни. това, което може да яде косми са космояди- те не са кърлежи, а насекоми, при микроспорията също космите опадат на петна, но не от корен

Наистина често тези опаразитявания се комбинират и с гъбични и с бактериални инфекции и лечението още повече се усложнява

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

Няма такова нещо, като "ветеринарни лекари" изобщо. Ето откъсчета от една малка статийка от днешния в-к "Сега":

Два от общо осемте нови, открити в края на миналата година гранични ветеринарни пунктове вече имат нужда от спешен ремонт...Довършване на изграждането на тези пунктове бе една от първите задачи на новото правителство през 2005 г., защото липсата им щеше да доведе до предпазна клауза в земеделието...До момента вече има подадени три оферти от строителни фирми, но имената им остават в тайна. От НВМС се възползват от Наредбата за малките обществени поръчки, която позволява при стойност между 45 000 лв. и 100 000 лв. възложителят да не провежда избор, ако има поне 3 оферти. Междувременно вчера Софийската търговско-промишлена палата настоя дезинфекцията по границите да бъде премахната... Оттам настояха министрите Нихат Кабил и Николай Василев да отчетат колко пари са събрани от таксите за дезинфекция. От НВМС посочиха, че годишно приходите са 10-15 млн. лева и определиха съмненията за неоснователни...ГДБОП все още проверява губещите се 365 730 лева от събрани ветеринарни такси на 3 от пунктовете. Липсите лъснаха през ноември м. г. при сверяване на данните за преминалите коли, събирани от Гранична полиция и от ветеринарния контрол. Оттогава досега се изяснява дали разминаването е резултат на злоупотреба или нещо друго
Та, с ветеринарните чиновници, т.е. - ветеринарните лекари от НВМС, аз нямам нищо общо и не приемам да бъда поставян под общо знаменател с тях. Добре или лошо - но все пак аз работя, занимавам се с обществено полезен труд; докато НВМС е царството на далаверите. Голяма част от ветеринарните лекари, които работят там (общият им брой е към 2000 души, докато в страни, съизмерими с нащата по площ, население и брой на животните - десетки пъти по-малко) изобщо не са имали никаква ветеринарна практика (в най-широкия смисъл на думата) никога през живота си - те винаги са се занимавали само с бумащина.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребител

В нашата професия има много добри специалисти и за мен е било удоволствие да работя с тях. А относно колегите които не са се справили в даден случай - те са просто хора, не ги съдете толкова строго, сигурен съм че всеки е допускал грешки в областта си на познание, не греши само този който не работи.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

В нашата професия има много добри специалисти и за мен е било удоволствие да работя с тях. А относно колегите които не са се справили в даден случай - те са просто хора, не ги съдете толкова строго, сигурен съм че всеки е допускал грешки в областта си на познание, не греши само този който не работи.

Това е неоспорим факт, че ветеринарните лекари са изключително големи специалисти, защото образованието им в университета се основава и гради от голям и различен ареал дисциплини. Практиката доусъвършенства и коригира теоретичните им знания.

Както е известно .. теорията учи хората еднакво, а практиката всеки индивидуално.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребител

Съгласна съм, че има много способни лекари, но мисля, че трябва да се споделят и тези, от които не сме останали удовлетворени и то поради конкретна причина. Бих искала да изкажа мнение по отношение на услугите на д-р Коджабашев в гр.Русе. Преди водехме нашата персийка при него. Беше получила разстройство и повръщане с леки примеси на кръв. Естествено ние се уплашихме и веднага я заведохме при него. Той я пипна и каза, че нямало време за рентген, била глътнала нещо и по спешност трябвало да се оперира. Обясни ни, че ще ни се обади цитирам "дали да ходим да си я вземаме", което означаваше дали изобщо ще оцелее. Разпори коремчето на котето ни и се оказа, че няма нищо глътнато. Когато отидохме да си я вземем, ни обясни, че бил напипал нещо, което в последствие се оказало едно от ребрата й. Безумието беше пълно, да оперираш котка с тежка инфекция. Цяло чудо беше, че котето оцеля. Но най-големият проблем е, че след некоректното зашиване на коремчето й, тя направи херния. Вчера я заведохме при други лекари, при които ходим и сме много доволни (д-р Рачев и д-р Димитров), те я оперираха и потвърдиха, че хернията е следствие от предишната излишна операция. Освен това имала много сраствания.... Предполагам ме разбирате, че тези две напълно излишни операции са в следствие на непрофесионализма на д-р Коджабашев и нежеланието му да направи една проста рентгенова снимка.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Леля ми имаше котка, която беше оперирана в кабинета на Коджабашев в Русе.

Пиометра. Непочистена добре и след няколко дни коремчето й стана плондир.

Носи леля ми котката при доктора - АААА, тя е прехранена!!!

...

Какво стана с котката няма нужда да разказвам.

...

Срам за ветеринарията.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Като при всяка гилдия има добри и не чак толкова добри. В Търговище познавам двама и са чудесни лекари. Особено д-р Моренов е не само отличен специалист, но и голям като човек.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • Потребител

Да видиш страдащ човек е тежко, но още по-тежко е да видиш страдащо животно! Трудно е да си ветеринарен лекар, защото колкото и да знаеш и да можеш, има ситуации, в които се чувстваш виновен за безсилието си. А истинския ветеринарен лекар се занимава с лекуване на определен вид (защото няма как да разбира от всички видове) животни. Тези в "областни дирекции, инспекторчета, ДВСК, книжни плъхурчовци и т.н., които са 90 % от завършилите" не ги считам за ветеринарни лекари. Аз самият съм завършил ветеринарна медицина и все още не съм практикуващ лекар :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
  • Потребител

 

Мили хора, всички вие, които обичате домашните си любимци като собствените си  деца, обръщам се към Вас с предупреждението внимателно да подбирате ветеринарните лекари, които да се грижат за тях. Внимавайте за да не изживеете това, което ние изживяхме. Няма да влизам в подробности, но не искам други хора като нас да разберат какво са болката и мъката по любимото домашно животинче, което винаги ни е дарявало с обич, радост и вярност без да иска нищо повече в замяна освен мъничко внимание.

Нашият ветеринарен лекар беше Тихомир  Балабанов, с практика в София град и Софийска област, ветеринарното му заведение е в София ж.к. Свобода.

Мили хора, стойте далеч от този ветеринар, ако искате дълго време да се радвате на домашния си любимец.  Имахме безрезервно доверие в него, но в последствие разбрахме, че сме се излъгали. Той освен да бие  ваксини и да прави промивки на рани, друго явно не може. Веднъж не видяхме в него любов към животните, които „лекува” нито съчувствие към болката им. Когато се сблъска със сериозно заболяване  не знае какво да прави, не може да постави диагноза, не предлага или отлага  провеждането на необходимите изследвания въпреки явните симптоми, за които му споменаваме, докато не стане вече късно за лечение. Неправилната диагноза, в която ни убеждава води до безпомощно състояние на животинчето и тогава вече изходът е само един… Отговорността за решението  съответно вземаме ние  гледайки мъките на домашния ни любимец.

Мили хора, всички вие, които обичате домашните си любимци като собствените си  деца, обръщам се към Вас намерете правилния ветеринар, който да не Ви гледа в ръцете, когато си тръгва, а да проявява съчувствие, обич и професионализъм при грижата за домашните ни любимци.

Знайте, че има и такива „ветеринарни доктори ”, които в некомпетентността си не разбират какво причиняват както на животинчетата така и на нас!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Сами разбирате, че подобно мнение не би трябвало да се публикува по подобен начин. Въпросният лекар явно е в неведение, за тази публикация и не може да постне своето мнение. 

Разбирам вашите емоции и чувства към домашния ви любимец, но в медицината те често подвеждат. 

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...