Отиди на
Форум "Наука"

Стопанска история и култура в България през 13-14 век


Recommended Posts

  • Потребители

Стопанска история и култура (вкл. и политически процеси) в България през 13-14 век

Бих искал за начало да разгеладме и дискутираме следните аспекти:

- Индустия/индустрии и търговия в 13-14 век (можем да продължим и дискусията за ракиепиенето и ракиепроизводството)

и технологиии;

- Строителство/архитектура, градоустройства - общо състояние (и сравнения с други страни);

- Финансова система/монетосечене, наличие на инфлация или дефлация;

- Процеси на "озападняване"/ "отваряне" на икономиката, вкл състояния на "отвореност" спрямо Византиската такава

- Процеси на децентрализация (като мотиватори за "озападняване" и навлизане на нови хора и технологии);

- Развитие на пазара (вкл. пазар на труда*)

*Някои историци от западната школа стятат че демографския колапс (причене от болестите) е оскъпил труда, и е препроствката за създаването на пазар на труда у.

Бих предложил допълнително един рационален по мое виждане метод за правене на анализи в тази област, които е изполван в тритомника на БАН "София през вековете" /По мое виждане един забележителен сборник за началото на 90-те години, не само заради богатия си изворов материал , но и заради това че съставителите и авторите са успяли да "избягат" в най-голяма степен от "етноцентризма" (във различните му прояви), "цезароцентризма" (идеята за неделимото българско царство, и за силния, следователно самовластен Цар), и "аграро-центризма" или на класическата българска историческа наука, и са успели да "разкажат" историята по един сравнително модерен, и обективен начин/

Авторите правят ексраполации върху състоянието на стопанството (*споменатите в заглавието аспекти) в много от случаите, като изследват състоянието им (според източниците) по времето на ранното Османско управление: разбирането на авторите е че мюсюлманските колонизатори от мала азия не променят съществено градската икономика, култура и архитектура - т.е те се явяват по скоро "внесени" в българските градове, и в българската стопанска култура, съществувала в 14 век..

Това е засега.. Ако възникне дискусия ще се включа по-активно, и ще представя някои свои виждания (вкл и доколкото ми е възможно с извори, и/или с преразкаване на изворов материал)

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Една забележка за 13 век:

Има вероятност/възможност/ в средата на 13 век в България да е съществувала дефлация; Теглото на билоновите /медни/ монети (наричани неофициално "Константинки", по името на Констаин Тих) нямалява в периода: Това намаление на теглото при опредлени условия отговаря на състояние на дефлация: дадена стока или продукт се продава/обменя за по-малко метал, спрямо предишен период, Или: с едно и също количество ценен метал може да се купят повече стоки и продукти.

Обратният механизъм и състояние (инфлация) е регисриран в Европа, след ВГО, като следствие от вноса на голямо количество сребро и злато от Новия свят: металите се обеценяват; в същото време този внос се оказва пагубен за иберийската икономика: местните иберийски производители (и индустрия) не могат да удържат на цената на продуктите си на нивата на същите, на френските, апенинските, германските и английските проиводители.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Струва ми се, че в тази област (развиването на банковото дело) към края на 13 и нач. 14 в. вече сме значително изостанали спрямо западноевропейските страни. Може и до голяма степен липсата на данни да засилва това впечатление, но и количествата открити монети, документи и тн. са несравнимо по-малко, изглежда и съдебната система не е била толкова развита, или поне отново няма данни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Думи като "видни", "самоков", "руда" (производните рударци, рудари) предполагат наличие на металургично производство в предосманския период, и неосмански (собствен) проиход.

Интересно е названието "видни" - това са сравнително големи пещи от тип "bloomery". Може да се дискутира и помисли дали технологиите ("видни" и "самоков") са навлезнали от Австро-Унгария (по скоро от "Видинско"?) през 16 век, или подобни технологии са съществували по-рано (хипотетично - със "сакско-рударски" "корени", от 13-14 век).

--

Що се отнася до Констатинопол и Византия до средата поне на 14 век: малко спорно е наличието на "саски" поселения, и с много голяма вероятност до средата на 14 вектам все още не се изпозлват по-модерните методи за добиване на руда и производтство на желязо - тук визирам преди всичко изполването на механизми, и изпозлването на силата на водата; /Доменните пещи, (и съответно производтството на желязо в течен вид), все още са слабо познати и слабо използвани в Европа/.

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, това ще да е причината. "Венецианските търговци" тръгват из България едва малко преди финала в края на 14 век.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...