Отиди на
Форум "Наука"

Западна Европа е във фалит или й предстои да фалира скоро


Alexander_Nevski

Recommended Posts

  • Потребител

Западноевропейските правителства са свръхзадлъжняли ... всъщност някои от тях са по-задлъжняли и от гръцкото при по-задълбочена оценка на дълговете им, т.к. имат много скрити задължения ...

В същото време западноевропейските банки ... нямат достатъчно капитал, дори да понесат и фалита на Гърция ...

Какво следва ...

Единственият начин да се продължи напред, освен ако радикално не се промени системата, е ЕЦБ да осъществява мащабни изкупувания на държавен дълг ... радикални промени не се очаква да има, т.к. те ще са или политически непопулярни (например ако се орежат пенсиите и помощите) или неприемливи от системна гледна точка (ако се допусне фалит на банки цялата система ще рухне) ...

Т.ч. ЕЦБ и ЕС скоро ще правят същото, което правеше аржентинската централна банка преди аржентинския дифолт ...

Интересни времена ...

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 336
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител

Единственият начин да се продължи напред, освен ако радикално не се промени системата, е ЕЦБ да осъществява мащабни изкупувания на държавен дълг ... радикални промени не се очаква да има, т.к. те ще са или политически непопулярни (например ако се орежат пенсиите и помощите) или неприемливи от системна гледна точка (ако се допусне фалит на банки цялата система ще рухне) ...

ЕЦБ се задъхва вече от изкупуването на дълг - прави го от самото начало на европейската дългова криза със създаването на Европейския фонд за подпомагане на закъсали икономики в Еврозоната - Ето и коментар на Меркел от срещата на върха вчера...........не е обнадеждаващ нали?

Очакванията са за паритет на валутите Евро\долар в началото на 2012 година.

Меркел: Не се обсъжда финансиране на Европейския фонд за стабилност от ЕЦБ

Участието на Европейската централна банка във финансирането на Европейския фонд за финансова стабилност не се обсъжда, заяви вчера германският канцлер Ангела Меркел.

„Министрите на финансите разгледаха вчера два модела. И двата не включват ЕЦБ“, каза Меркел.

Европейският фонд за финансова стабилност бе създаден покрай проблемите на Гърция през 2010 г. като механизъм за подкрепа на държави от еврозоната, които се намират в трудна ситуация. Начинът, по който ще продължи да действа, бе обсъден през уикенда на срещата на високо равнище на лидерите на държавите-членки на Европейския съюз.

Меркел отбеляза, че конкретните резултати от работата на срещата ще излязат най-рано в сряда на следващата среща, тъй като настоящите модели изискват допълнително обсъждане.

Първоначално спасителният фонд бе в обем на 250 млрд. евро, които през тази година бяха увеличени до 440 млрд. евро. През последните седмици обаче усърдно се спекулираше относно възможността обемът му да бъде увеличен до 1-2 трлн. евро и пълномощията му да бъдат разширени.

Още:

Херман Ван Ромпой - Антикризисният план ще е готов в сряда

Оли Рен - Връзката между спасителния фонд за еврозоната и ЕЦБ е проблематична

Жан Клод Трише - Европейската дългова криза достигна „системни измерения“ :!!!:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

През миналият век, когато комунистическата ортодоксия категорично казваше, че капитализмът умира и е на разпадане.....Един познат който бил на командировка на запад го питали:

-Ееееей и как е? Смърдили вече на мърша капитализмът?

-Смърди, смърди ебати, но на МНОГО ХУБАВО ХАЕ!!!!

Така, че не се бой. Един ден да пукнът и дън пъкъла да попаднат пустите им западно европейци и там по-хубаво, по-добре ще живеят от нас....

:tooth: :tooth: :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

http://money.bg/news/id_939884010/%D0%91%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%A1%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B8_%D0%BE%D1%82_%D0%95%D0%A6%D0%91_%D1%81%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0_%D1%87%D0%B5_%D0%B5_%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%BE_%D0%B4%D0%B0_%D1%81%D0%B5_%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B5_%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%83%D1%81_%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE_EFSF_%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0_

Бини-Смаги от ЕЦБ каза, че е трудно да се постигне политически консенсус относно EFSF фонда или за т.н. "голяма базука" (за по-мощен Европейския Спасителен Фонд). Според него, все още мнозина мечтаят за "дисциплинирано и методично" преструктуриране на гръцкия дълг, но реакцията на постигната сделка по гръцкия дълг от 21.07.11г. показва, че реалността е доста различна.

Бини-Смаги посочи, че преди навлизането в катастрофален сценарий, задлъжнелите страни би трябвало да работят усилено за приватизация или чрез деблокирането на правата за собственост.

Той каза, че колкото по-малко пари на данъкоплатците се изразходват в началото на заразния ефект от дълговата криза, толкова повече пари на данъкоплатците може да се наложи да бъдат изразходвани в крайна сметка.

Смаги отбеляза, че паричната политика на ЕЦБ се отнася за Еврозоната като цяло и не може да бъде използвана за финансиране на правителствата. "Не може да има подобрение в страните и тяхната фискална дисциплина чрез лесно преструктуриране на техния дълг", каза Смаги от ЕЦБ.

Той посочи, че критериите от Маастрихт не предвиждат ситуация, в която дадена страна-челна на Еврозоната би изгубила своя достъп до дълговия пазар.

Според Бини-Смаги, т.н. участие на частния сектор в преструктурирането на дълга (визирайки Гърция) автоматично размива разграничение между платежоспособност и ликвидна криза.

Той смята, че по-силното общо управление в Еврозоната може да изисква промени в Пакта за стабилност и Растеж.

Според Смаги, националните финансови министерства са отговорни за гарантиране, че банковата система в дадена страна е подходящо капитализирана. Той каза, че по-високия капитал в банковия сектор може да помогне за редуциране на отрицателната обратна връзка между суверенния дълг/дългови книжа и банките (б.р. връзката, при която при напрежение върху суверенните дългови книжа има негативен ефект върху банките притежаващи такива активи).

Бини-Смаги смята, че "размерът на EFSF фонда трябва да бъде пропорционален на системния риск с който ние може да се сблъскаме".

В заключение, Бини-Смаги от ЕЦБ каза, че ако Еврозоната не успее да осигури (утре) убедително анти-кризисно решение, всичките части на Съюза ще бъдат много тежко засегнати.

--------------------

http://money.bg/news/id_870238542

Няма да има решение на дълговата криза в еврозоната, а фалитът на Гърция е неизбежен, смята международната рейтингова агенция Fitch, цитирана от БТА.

Оценката е направена по повод на утрешната решителна среща на върха на европейските ръководители в Брюксел, на която ще се търси решение на дълговата криза в еврозоната.

Европейската рецесия изглежда все по-възможна, смята Fitch, прогнозирайки, че фалитът на Гърция е неизбежен, тъй като страната е неплатежоспособна.

Бързо решение няма да има, независимо от това какво ще излезе от срещата на върха утре, пише американският в. Wall Street Journal, позовавайки се на Тони Стрингър от агенция Fitch.

http://money.bg/news/id_1062774701/%D0%A0%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B8_%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B4%D0%B0_50_%D1%88%D0%B0%D0%BD%D1%81_%D0%BE%D1%82_%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0_%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D1%81%D0%B8%D1%8F_%D0%B2_UK_%D0%A1%D0%90%D0%A9_%D0%B8_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0

Известният икономист Нуриел Рубини каза, че сега има около и над 50% шанс, че най-големите в света развити икономики в т.ч. тези на САЩ, UK и Еврозоната, може да се окажат в нова (втора) рецесия.

Рубини предупреди, че проблемите в Еврозоната са хронични и каза, че втората икономическа рецесия в региона вероятно дори вече е стартирала.

Той посочи, че най-големия риск за заразния ефект на дълговата криза в Еврозоната и риска от неконтролиран суверен фалит (визирайки Гърция?) биха били в размер, който би засенчил фалита на американската банка Lehman Brothers от есента на 2008г. (който фалит стартира официално и глобалната финансова криза и последвалата рецесия).

Рубини добави, че Еврозоната се нуждае от много по-голяма фискална интеграция за да предотврати бъдещи подобни кризи.

"Има значителна вероятност, че ще има още една рецесия в най-развитите страни в света", каза Рубини в своя днешна реч.

Според него, Китай е изправен пред риска от т.н. "твърдо приземяване" на китайската икономика в идващите няколко години, но той въпреки това очаква търсенето на суровини да остане в силно.

--------------------

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"6% инфлация са по-добри от 6% безработица" (Хелмут Шмит, бивш канцлер на ФРГ от 74 до 82 г.)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е ся вече си .... мамата.

Ако го слушат този, ще рече, че на наднациоонално, европейско и бюрократично ниво, безконтролно, европейските големи банки и ЕЦБ ще направят картел за размятне на дълговете и кредитите в Европа както им скимне и без национален контрол. Всъщност без никакакъв контрол. Забележете и тона:

"5) В замяна на гаранциите големите банки ще дадат съгласие да изпълняват инструкциите на ЕЦБ, която ще "се изказва" (т.е. ще решава) от името на правителствата. Тези, които откажат, няма да могат да се ползват от кредитния прозорец на ЕЦБ."

Доколкото си спомям, страните членки внасят пари в ЕЦБ, и изведнъж тя ще трябва да отреже тези, които не искат да има такова безконтролно харчене и поемане на дългове?

Нещо много му се иска на г-на да се разпорежда с европейската кредитна система...

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ако ЕЦБ и ЕС оставят дълговия проблем на самотек ...

италия няма да може да си плаща дълговете и ще е 'гръцкото положение' точно до 2-3г. ...

един от най-близките ми приятели е грък и когато преди 2г. ме попита що толкова се пищи за гърция, аз му казах, че проблемът не е гръция, а че след нея ще последва италия ... а после белгия и т.н. по веригата ...

съвременната финансова система е като домино ... само италия и испания да се осерат и следва световен финансов катаклизъм ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

През миналият век, когато комунистическата ортодоксия категорично казваше, че капитализмът умира и е на разпадане.....Един познат който бил на командировка на запад го питали:

-Ееееей и как е? Смърдили вече на мърша капитализмът?

-Смърди, смърди ебати, но на МНОГО ХУБАВО ХАЕ!!!!

:tooth: :tooth: :tooth:

+++

няма как да се отрече

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ако ЕЦБ и ЕС оставят дълговия проблем на самотек ...

италия няма да може да си плаща дълговете и ще е 'гръцкото положение' точно до 2-3г. ...

един от най-близките ми приятели е грък и когато преди 2г. ме попита що толкова се пищи за гърция, аз му казах, че проблемът не е гръция, а че след нея ще последва италия ... а после белгия и т.н. по веригата ...

съвременната финансова система е като домино ... само италия и испания да се осерат и следва световен финансов катаклизъм ...

Така е. Колко са гърчолята. 10-15 милиона? Те са генералната репетиция. ако не успеят....Италия, Испания са малко по-големки. Ако те фалират.....

:lac: :lac: :lac:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има, има решение на проблема с гръцкия дълг. Гърция следва да преструктурира дълга си. Необходимо да се помисли за едно "меко преструктуриране". Това означава да бъде отложено изплащането на дълга и евентуално да има намаляване на лихвата по него.

Атина вече е изразила готовност да обсъди "мекото преструктуриране".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има, има решение на проблема с гръцкия дълг. Гърция следва да преструктурира дълга си. Необходимо да се помисли за едно "меко преструктуриране". Това означава да бъде отложено изплащането на дълга и евентуално да има намаляване на лихвата по него.

Атина вече е изразила готовност да обсъди "мекото преструктуриране".

глупости ... дълга ще бъде отрязан/опростен с 50% ...

загубите ще трябва да се понесат от банките и ще се търсят начини за рекапитализирането им ...

и това изобщо не е меко ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Както правилно отбеляза Ал. Невски, проблемът не е в Гърция и нейните дългове. Проблемът е много по-сериозен.

Той се корени в сбърканата логика при въвеждането еврото през 2002 г. Не можеш да имаш единна валута, без да имаш единна икономическа политика, което ще рече еднакви данъци, еднакви акцизи, еднакви базисни лихви, сходни нива на инфлация и т.н.

Днес, за разлика Каменната ера, валутата не е просто средство за купуване, а инструмент, функциониращ в сложна система от други подобни инструменти за провеждане на адекватна икономическа политика. Това е все едно да ви отрежат единия крак и да ви кажат, че всичко е наред и може да тичате колкото си искате, без протеза и стол. Няма как да стане.

Това са елементарни неща, но кой знае защо "бащата на еврото" и понастоящем богат тузар пенсионер Жак Делор очевидно не е чувал за тях. А не му трябва.

Пред германското списание "Шпигел" горното лице обяснява (септември 2011 г.), че просто искал да "даде тласък на една уникална идея - обединена Европа". Т. е. говорим за изцяло политически мотив, който няма нищо общо с икономиката.

Да се надяваме, че след този "тласък" все нещо ще остане от тази Европа.

бащите на еврото са били многократно предупреждавани, че не може да се прави валутен съюз без да има фискален съюз и единен пазар ...

в момента няма фискален съюз ... дори и големите страни членки като франция са си позволявали да тъпчат правилото за 3% бюджетен дефицит ...

пазарът също не е единен - движението на работната ръка е все още ограничено и земеделската политика поставя страните членки в неравностойно положение - една крава във франция се субсидира с много повече пари отколкото една крава в словакия ...

не случайно скандинавците (с изключение на финландия) и британците (с изключения на бивашата част от британската империя - ирландия) не са в еврозоната ...

немците обраха каймака от еврото ... експортната им индустрия бълваше към южна европа, която се захранваше с ниски лихви ...

в момента някой трябва да плати сметката ... и никой не иска да я плати ...

води се игра на финансови еквилибристики и машинации ... многократно надвишаваща по размер подобните в СССР и соц блока ...

как заършихе тези игри по соца всички си спомняме ...

предстои да видим как ще завършат в европа и то по-скоро отколкото много хора очакват ...

въпрос на 10на години е скандинавците и британците или да излезнат от еврозоната или да предоговорят членството си ...

гърция и италия ще приключат с преструктуриране около 50% редукция на държавния си дълг ... за сметка или на данъкоплатците или на банките или на комбинация от двете ...

пенсионните, социалните и здравните системи в западна европа или ще трябва да бъдат драстично орязани или ще доведат бюджетите до трагично състояние ...

това е неумолимия ход на историята ... колето се върти ... каквото е било ще дойде пак ... наближаваме най-голямата финансова криза в историята на човечеството ... нито САЩ, нито Западна Европа, нито Япония, нито Китай разполагат с реални буфери да я омекотят ... не и след като пропиляха на вятъра последните 3г. ...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, явно избързаха с еврото. То пък като се прави политическа намеса, трябва да се прави като хората.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, явно избързаха с еврото. То пък като се прави политическа намеса, трябва да се прави като хората.

няма вече какво да се направи като хората ...

освен ако ти не си стигнал до някаква гениална идея ...

а каквото било ... било ...

по отношение на избързването, не на са избързали, а се забавиха с въвеждането на фискален съюз и единен пазар ... ако не са имали намерение да ги въвеждат ... не е трябвало изобщо да въвеждат еврото ...

simples ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

това което хората пропускат е колко комплексна е станала системата ...

ще дам само един пример ...

гръцките банки и гръцките пенсионни фондове държат страшно пари в гръцки държавен дълг ...

най-големият държавен пенсионен фонд всъщност държи повечето си пари в гръцки държавни ценни книжа ...

като стане орязването няма да има пари за пенсии ...

Редактирано от Alexander_Nevski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

хората не може да развиват икономическа дейност без да има пари под някаква форма и лихва под някаква форма ...

аз не мога да си разменям услугите по цял ден срещу сирене, дизел и обяд в кръчмата ... трябва да има някаква разменна монета ...

за лихвата пак няма как без нея ... някой има пари ... друг няма ... защо тоя дето има пари да даде на тоя дето няма и да поема риск ако няма лихва ... особено ако има друга алтернатива къде да ги вложи ... освен ако не иска да прави благотворителност ...

друг е въпросът, че парите в момента станаха прекалено абстрактни, хората нямат пари да плащат лихвите защото икономиката не е в подем, а финансовата ситема е прекалено комплексна ...

и не мисля, че нещата опират до прорчества ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

хората не може да развиват икономическа дейност без да има пари под някаква форма и лихва под някаква форма ...

аз не мога да си разменям услугите по цял ден срещу сирене, дизел и обяд в кръчмата ... трябва да има някаква разменна монета ...

за лихвата пак няма как без нея ... някой има пари ... друг няма ... защо тоя дето има пари да даде на тоя дето няма и да поема риск ако няма лихва ... особено ако има друга алтернатива къде да ги вложи ... освен ако не иска да прави благотворителност ...

друг е въпросът, че парите в момента станаха прекалено абстрактни, хората нямат пари да плащат лихвите защото икономиката не е в подем, а финансовата ситема е прекалено комплексна ...

и не мисля, че нещата опират до прорчества ...

Г-жа Меркел визионира война.....

Хммммм.

Да не им дойде на ум, да решат редица проблеми по този начин.

Безработицата с мобилизация, сриване на рухналите около градски промишлени зони, чрез бомбардиране, почистване на изтичащите от гаранционен срок военни муниции по предишният начин. Ограничаване на демократическите права -времено- до стабилизирането на положението....

Все, все примамливи неща за политиците да решат проблемите на бърже...:lac: :lac: :lac:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Г-жа Меркел се държи в момента като плановик от времето на Сталин. Рекапитализиране на банките и опростяване на дългове едновременно няма как да стане. Вярно че покрай създаването на еврото имаше излишна еуфория, покрай която системни недоразумения като Гърция успяха да се промъкнат в Еврозоната. А за войната: вчера съобщиха колко казарми на Бундесвера ще бъдат закрити (доста) - което на практика означава икономически колапс за съответната община.

Колкото до Скандинавия, не мисля, че биха поискали да напуснат ЕС (те не са в Еврозоната, с изключение на Финландия), защото икономическите загуби ще са огромни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Г-жа Меркел се държи в момента като плановик от времето на Сталин. Рекапитализиране на банките и опростяване на дългове едновременно няма как да стане. Вярно че покрай създаването на еврото имаше излишна еуфория, покрай която системни недоразумения като Гърция успяха да се промъкнат в Еврозоната. А за войната: вчера съобщиха колко казарми на Бундесвера ще бъдат закрити (доста) - което на практика означава икономически колапс за съответната община.

Колкото до Скандинавия, не мисля, че биха поискали да напуснат ЕС (те не са в Еврозоната, с изключение на Финландия), защото икономическите загуби ще са огромни.

Унгарският министър казва, че всеки притежател да си оправя банките. Ако сме добри да теглят от нас профитът чужди банки, техните притежатели да се погрижат да рекапитализират банките си и да него очакват от тези, които не профитират печалбата им.

:post-70473-1124971712: :post-70473-1124971712: :post-70473-1124971712:

ПС

Пиреус банка бачка ли още?

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Разбирането за задължителното развиване на икономиката е проблем.

Щото развиването и, води до излишества, демек луксозни, неполезни стоки и услуги.

А кой ще иска да бачка за необходимите стоки? Всеки ще иска да се облаже от айфон, лаптоп, порше. Поражда се "естествено" залитане към угаждане. Много хора искат, политиците обещават и замазват положението. Така са изгнили повечето развити цивилизации - разложение отвътре. Няма какво да ги обединява и разложението влиза в действие. Затова комунизма плашеше с капитализма (и обратното). Затова след война има бурен растеж (хората след война са "други", недоимък и пр).

Затова, фундаментално, с нашите си разбирания и мироглед, развитието на икономиката води до разпадането и. Не можем да понесем развитие над определено ниво. Нагласата ни е такава. Каквито и мерки да се вземат, те ще се окажат балонни.

Затова има развитие - война, развитие - война, развитие - война. Е, сега ... като я вапцаме икономически, познайте дали няма да има война. Но то и без война може да духнем супичка, една банкрутирала европа няма да може да си позволи институциите държащи в ред нещата, всеки ще вземе да тегли към избирателите си (поне привидно), всеки като вземе да прави каквото си знае, бндюги, орг.престъпност и пр. То не е много сложно да се види и тази страна на монетата.

Иначе аз не съм особен фен на конспирацията, не съм задълбавал и нищо не мога да кажа, мисля че е възможно. И една от възможностите е зависимостта ни от пари, после страх, несигурност и пр. Докато тези неща ги има у болшинството, то ще е подвластно на тях, чрез тях може да се манипулира. Както и се. Какво са рекламите?

И други неща има, но май са за друга тема.

аз не държа икономиката да се развива, просто услугите, които предлагам за да мога да си храня семейството са високоспециализирани и изискват разменна монета ...

нямам нищо против да се върна да живея на село, имам какво да работя и там ... единствената причина да седя по градовете и да гърбя за псевдокапиталзима е за да си храня и изуча децата ...

че сегашната западна цивилзация е подложена на процес на деградация е очевидно ... аз за това пиша в този форум от сигурно 2г. ... трябва да си сляп да не го виждаш ...

сега по темата ...

мрачните ми предвиждания за орязването на гръцкия дълг за пореден път се оказаха верни ...

въпрос на време е и другите страни с натежали дългове като ирландия и италия да тръгнат по същия път ...

Колкото до Скандинавия, не мисля, че биха поискали да напуснат ЕС (те не са в Еврозоната, с изключение на Финландия), защото икономическите загуби ще са огромни.

само гледай ... или ще напуснат или ще предоговорят членството ... въпрос на по-малко от 10г. ...

нищо не им пречи да са като норвегия ... те не е в ЕС и не търпи огромни икономически загуби от това ... да не пишем глупости моля ...

Редактирано от Alexander_Nevski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Sirius е точен. И не става дума за айфон, порше и пр. това са механизми за стимулиране на потреблението. Проблемът е, че финансово кредитния метод за развиване на икономиката, работи само при отворени системи. Прост закон в термодинамиката е. Още преди 100г. френската академия на науките се отказала да приема патенти за перпетуммобиле. Световната икономика, обаче все още пробва ли пробва тъпо и упорито, сега и с китайски модел. Германците задвижиха еврозоната с цел да си затворят бъчвичка и да си наливат там продукцията. И кой ще купува, гърците примерно. С какво? Ми с германски кредити. Докога? Ми докато се появиха китайци, сдрискаха ситуацията и на Америка и лъсна задника. А гърците? Ми те не фалират за първи път! И пак ще го направят, щото икономиката им се срина. Незавесимо, че там опростиха нещо от дълга им. Но пък каква икономика!!! Блестяща! Назначаваш 50% население държавни служители с мноооого високи заплати, с бюджетно кредитиране, а останалите 50% въртят манджи, узо и хотелчета, та пъвите къде да си харчат парите и да меткат чинии, по-печените крадат бюджет и данъци и това работи като швейцарски часовник 50 години! Някъде четох, че всяко по-голямо село си имало симфоничен оркестър, бюджетен на заплати. А сега пък гърците се разработили. Имало това лято собственици на хотелчета, да се грижат за тях сами, до сега модата била да си назначиш управител. Та значи ИКОНОМИСТИ, сменете си научката! Тая работа само с простото тройно правило вече няма да върви. Вижте там малко математичка: дивергенции, ротации, кръгови интеграли, беселови функции, математическият апарат го има. Другото решение, разбира се е една хубава войничка и същата приказка отначало.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И малко промяна на приоритетите в посока към реалния сектор. Нещо ново трябва да се произвежда и да задвижи нещата, или пък досегашното трябва да се организира по нов начин...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...