Отиди на
Форум "Наука"

Масови гробове и убийства през комунизма


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

14 масови гроба на убити по времето на комунизма чакат да бъдат разкрити в България.

С нелеката задача се е заел Йордан Маринов от казанлъшкия съюз "Истина", който разполага с подробна карта на местоположението им. Повечето гробове са от периода 1944-1954 г., когато са убити над 30 000 българи.

До момента Маринов е разкопал 2 масови гроба. В края на септември предстои разкриването на трети - този на летците от 6-ти изтребителен полк, който се намира в околностите на село Васил Левски, Карловско. В него през 1945 г. са погребани 18 разстреляни военни от три елитни ескадрили. Все още не е решено дали тленните останки ще намерят вечен покой в карловското гробище, или ще бъдат оставени на мястото и ще бъдат обозначени с паметна плоча.

"Избити са за два дни. Преди да умре, една баба от Карлово ми се изповяда. Разказа ми как са пищели, когато са ги засипвали с пръст. Молели са се да ги доубият, защото са виждали, че тъмнината идва. Било е страшно".

Съюз "Истина" е създаден през 1990 г. Днес в него членуват 38 души, които са провели 3860 антикомунистически мероприятия. Разкриването на масови гробове е само малка част от тях.

"Целта ни е да извадим тленните останки и да ги препогребем по християнски. Единствено така духовете на неопетите смъртници могат да бъдат успокоени" разказва Йордан Маринов.

Той открива и разкопава първия масов гроб през 1992 г. В него са погребани 22-ма осъдени от Народния съд "врагове на народа", застреляни в началото на 1945 г. Главите им са откъснати с прави лопати, а в черепите имало забити пирони.

"Много от жертвите са били доубити от Иван Дурмушев, циганин, когото МВР впоследствие прави капитан. Доживя до стари години, но умря като куче"1 спомня си 78-годишният фелдфебел Дамян Орлов, също член на съюз "Истина".

През 1951 г. Дамян Орлов е свързочник в радиотелеграфски взвод, който осигурява връзка между военната жандармерия при операцията срещу горяни в Сливенския балкан. През есента на същата година на десетина километра от село Габарево, Казанлъшко, са убити 16 младежи-горяни. Момчетата на възраст между 16 и 25 г. били разстреляни от упор. За откриването на масовия им гроб помага и книгата на проф. Диню Шарланов "Горяните, кои са те?", която е написана въз основа на секретните архиви на МВР.

"Станали са жертва на предателство. Убиецът Никола Христов е фелдфебел от въздушните войски. От ДС му дават задача да събере 16-тимата в черквата на Габарево. Уж за да ги обучава в конспирация срещу комунистите. После ги избиват. Убиецът не видя бял ден. Искаше да става големец при комунистите, но те го използваха и захвърлиха. Семейството му измря" спомня си 82-годишният Кръстьо Цветков. Архитект по професия, Цветков е един от хардлайнерите в съюз "Истина". През 1943 г. защитава военния завод "Арсенал" от американските летящи крепости с преградния огън от три леки противовъздушни оръдия. По същто време в Казанлъшкото военновъздушно поделение заедно с Цветков служи и убиецът на 16-те младежи-горяни Никола Христов.

Христо Ганев, учител по история от село Александрово, е един от участниците в разкопаването на масовия гроб край Габарево. Освен, че познавал отлично местността, той имал и личен мотив да участва в акцията. Калеко му Петър Николов е един от 22-мата екзекутирани след присъда от Народния съд казанлъчани. Родното село на Христо Ганев е център на земеделската антиболшевишка съпротива в първите години на комунизма.

През 1946 г. край една от местните кории е убит земеделският лидер Антон Бонев Петков. В престъплението участват и две 16-годишни ученички-ремсистки, които избождат очите на земеделеца с клечки. По-късно те стават известни партийни секретарки.

Близките на горяните, убити край село Габарево, знаели къде се намира лобното им място. Преди 89-а се страхували да го посещават. Все пак някои се престрашавали и ходели в усойната долчинка. И днес на едно от дърветата личат дупките от куршуми, скоито са разстреляни младежите.

"Всички черепи имаха дупка от куршум в тила или слепоочието. Някои бяха разбити с приклади на пушка, други с кирка. Аз трябваше да отделям черепите, които имаха контролни изстрели. От някои гръдни кошове извадихме по цяла шепа олово", разказва 45-годишният Стефан Гюлев, който подреждал извадените кости.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 156
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

Класация на масовите палачи

Съюз "Истина" издирва сведения за престъпленията на комунистите, въз основа на които е съставена класация на масовите убийци генерали и офицери комунисти.

В нея сатрапите са групирани по брой на извършените убийства. 28-те души в класацията са разделени на три категории - с над 50, с над 20 и до 10 убийства.

Съставянето на зловещата класация започва през 1994 г. с анкетата "Кой е най-големият комунистически убиец, кога и къде е вършил своите злодеяния и къде са сега неговите синове и дъщери".

Тогава СДС имало бюро за разследване на злодеянията на тоталитарния режим с 8 сътрудници. Йордан Миланов е бил един от тях и обработвал писмата, пристигащи от цялата страна.

"Някои казанлъчани се страхуваха да дойдат лично и пускаха писмата и снимките на свои близки - убити или безследно изчезнали, под вратата. Така изработихме местната класация".

Първото място в Старозагорски окръг било заето от небезизвестния генерал-майор

*Стойчо Неделчев - Чочоолу с партизанско име пантерата. Той е извършител на 161 групови или индивидуални убийства.

*Христо Келчев - оперативен работник на ДС и посланик на България в Северна Корея до пенсионирането си. Келчев е покойник, но "има на сметката си" около 20 убийства.

*Марко Марков от село Дъбово, дълги години е началник на ДС в Казанлък. Освен убийствата на 22-мата казанлъчани, той ръководи екзекуцията на сливенските горяни и лично участва в разстрела на една от групите. Йордан Маринов успял да изброи 100 негови убийства.

*Петър Калайджиев е подбудител на 70 убийства. Преди 1944 г. бил сътрудник на царската полиция, след това на ДС. Той бил резидент на съветското военно разузнаване и на 9 септември лично изготвял списъците на осъдените на смърт. И до днес живее в Казанлък, но избягва да говори за миналото.

"На 93 години е, мина оттук точно преди 5 минути. Когато ни види, извръща глава встрани. Малко преди него мина синът на палача на Старозагорския затвор, който има 210 убийства. Баща му собственоръчно е обесил Никола Петков. После се похвалил, че "човекът умрял много бързо". Палачът увиснал на него, за да го довърши", разказва Йордан Маринов.

Петър Калайджиев е единия от тримата останали все още живи участници в класацията. Другите двама са:

*Иван Войников, който понастоящем живее в село Крън.

*Иван Цонев, който е родом от село Средногорово, Казанлъшко, но живее в София.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Наистина зловещи данни ... но пък всяка революция взима своите жертви - ако няма жертви, значи не е истинска революция. Историята показва, че при всяка една насилствена смяна на управлението или ситуацията в една държава, била тя Германия или Бурунди, има широка опозиция/съпротива срещу новата власт. А това е факторът, който пречи най-много на една власт или диктатура да се установи трайно. И оттук следва - какъв по-добър начин да укрепиш позициите си от този да разбиеш опозицията ... тотално. Затова тези кървави списъци и доклади са нещо разбираемо.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Наистина зловещи данни ... но пък всяка революция взима своите жертви - ако няма жертви, значи не е истинска революция. Историята показва, че при всяка една насилствена смяна на управлението или ситуацията в една държава, била тя Германия или Бурунди, има широка опозиция/съпротива срещу новата власт. А това е факторът, който пречи най-много на една власт или диктатура да се установи трайно. И оттук следва - какъв по-добър начин да укрепиш позициите си от този да разбиеш опозицията ... тотално. Затова тези кървави списъци и доклади са нещо разбираемо.

аз не ги смятам за "разбираеми"...даже напротив. Никакво престъпление неможе да оправдае една или друга идеология или докртина. Каквото и да си говирим явно света не е достатъчно узрял за идеята промените да стават по мирен начин. За съжаление насилието ще продължи да властва... :hmmm:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Никакво престъпление неможе да оправдае една или друга идеология или докртина.

Не може да оправдае, но може да ги затвърди ... временно (било то петдесет или петстотин години). Иначе, щом е нежелана промяна, естествено, че трябва да се приложи насилие от страна на властвуващите. Колкото и да ни е узрял света, за такива работи насилието никога няма да спре.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
... но пък всяка революция взима своите жертви - ако няма жертви, значи не е истинска революция.

И оттук следва - какъв по-добър начин да укрепиш позициите си от този да разбиеш опозицията ... тотално. Затова тези кървави списъци и доклади са нещо разбираемо.

Не са по никакъв начин разбираеми. Много страни след ВСВ спокойно минават без тези неща, и като цяло се развиват по-добре. Там, където те са станали, напротив, народите го закъсват за дълго време.

Пък и, мащабите на насилията рязко надвишават необходимостта от тях, колкото и порочна да е думата "необходимост", защото никой, нито народа, нито който и да било, освен комунистическата върхушка, се е нуждаела от това. Обективно погледнато, даже и върхушката не се е нуждаела чак от толкова много изстъпления, просто не й е пукало особено и е давала спокойно път на винаги готовите да се проявяват в такива ситуации садисти и серийни убийци.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
14 масови гроба на убити по времето на комунизма чакат да бъдат разкрити в България.

Те са повече от 14, но е имало райони, където ексцесиите не са имали такъв характер. Например Родопите. Най-"здраво" се е действало в Северозападна България, в Казанлък и Карлово (неслучайно този съюз, за който пишеш е оттам), както и, разбира се, в големите градове.

В Македония още повече. Комунистите направо предават на Тито всички заловени от тях членове на ВМРО, ясно е какво става с тях оттатък.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всичко тва е ужасно...но не е нито прецедентно, нито еднократно по онези времена. Аз самата лично съм чувала от баща си подобни истории за изстъпления, не мога да ги преразкажа тук, защото не помня подробности, но детайлите, които са ми се набили в главата включват обилно количество разчленени трупове, части от които окачени по на едно дърво (като чуя отново историята ще я напиша тук).

Еми ...то какво да се каже, принципно съм съгласна с Джонито, защото наистина

  Затова тези кървави списъци и доклади са нещо разбираемо.
- нека да отделяме понятието "разбираем" от понятието "приемлив" ! Нечовешки - да; чудовищно престъпни - много да; непростими и потресаващи - още повече да. Но далеч не смятам, че това са били прецеденти само у нас. Други страни може и да са пропуснали подобен нихилистичен етап от историята си, но ... Не виждам (давам само пример!) Франция да го е много закъсала в днешно време, а я си спомнете Буржоазната революциа!? Колко милиона тикви са изхвърчали през онзи век? Лично аз смятам, че гилотината е не по-малко чудовищна от позорния разстрел и заравянето на живи хора....Дори самите французи казват "Историята ще даде отговор на въпросите към онази епоха едва след поне 200 години" и това не си го измислям, а е достоверно изречено от френски учени историци.

Прав си Джони, какин - насилието няма да спре никога, "Еквилибриум" му е майната :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами, никой нищо не крие, фактите са публикувани, но не се оценяват достатъчно според значението им. Има една книга: "Черна книга на комунизма" от двама французи, там е направен опит накратко да се обобщят нещата.

У нас пак е било горе-долу "нормално", в сравнение с Китай или СССР, където наистина милиони са заминали.

Не виждам (давам само пример!) Франция да го е много закъсала в днешно време, а я си спомнете Буржоазната революциа!? Колко милиона тикви са изхвърчали през онзи век?

Ако Франция е продължила по пътя на якобинците /най-радикалното от трите революционни крила, развихрило масовите убийства, наречени "терор"/, е щяла да рухне, както това стана с Камбоджа на кхмерите в 20 век.

Убийствата и хаосът продължават във Франция няколко години, след което с режима на Директорията, свалила и убила на същата тази гилотина, на която той е пратил хиляди, Робеспиер, а и Наполеон и последващите режими я превръщат в нормална буржоазна държава, което всъщност е здравия смисъл и рационалното зърно на класическата буржоазна революция, достатъчно добро проявил се в САЩ, където за такива гилотини не са и чували.

Що се отнася до комунистическите режими, те нямат оправдание и здрав смисъл и цел. В повечето страни са наложени със военната сила на СССР след ВСВ и представляват едно нещо - от масови убийства еволюират към повече или по-малко бюрократични империи, а оттам - към националистически режими /навсякъде, освен в Югославия на Милошевич до тази крайна фаза не се стигна, но наченки имаше/.

Така че, Франция цъфти /впрочем вече умерено/, но през 19 век яко - не заради масовите убийства, а заради навременното им пресичане.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В България това прави самата комунистическа власт, чиято история върви по пътя на постепенното смегчаване на репресията.

Остава обаче диктатурата, наложена по този начин, чак до перестройката, с някои периоди на разведряване, например от 1956 до 1968-ма, после от средата на 80-тте до 89-та.

Други такива масови убийства в българската история няма, извън турската власт. Убийства има, но не такива и не в такъв мащаб, лагери и т.н. и т.н..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

90-годишнината от Октомврийската революция.

90 години от най-голямата чума заразила света , едни ще я празнуват със червени рози във ръка , ще се правят маршове , и ще благославят отрепки на обществото които по някакъв безумен начин са управлявали половината свят ! Довлекли са кризи, глад, убийства и вместо да ги оплюват и на този ден да се извършва траур , то какво ?!? Възхваляват ги все едно са пострили един нов идеален свят ! А сега все още живите Висши Комунисти са натъпкани с пари до гушата и заливат държавите с корупция !?! Къде отиде че всички сме равни ?!? Че няма богати и бедни , има само другари , къде отиде "Всики му според възможностите , на всеки му според потребностите" изчезна заедно със начина по който са си получили парите ! След като избиха интелигецията и буржоазията и натикаха всички от Селския строй във ТКЗС-та ,и след като докара кризи и глад във държавите които щяха да направят велики , и след като се нагушиха с пари отново са благославяни за богове ! Богове на какво ? На Хаоса , Унижтожението , Терора , Простотията , Безумието ?!? А тези които се опитаха да предпазят държавата от това безумие ,

бяха избити от корен до корен , цели родове политици , капиталисти , юристи БЯХА ИЗТРЕБЕНИ защото бяха врагове на народа ! Но враг ли е този който се опитва да предпази народа , защото е достатъчно интелигентен за да знае ще онова нещо Комунизма няма да оправи държавата , а напротив ще я Унищожи !

Най-фрапиращият факт който съм виждал през живота си е Погребението на Свободан Милошевич - човекът който раздели Югославия , който ИЗТРЕБА хиляди със малоумните си граждански войни ! И най-накрая на погребението на този тиранин се исзипват милиони ! За какво му благодарите ? Че останахте без семейства , че останахте гладни , че изби милиони души ЗА ТОВА ЛИ ?!? Или можеби са много благодарни че се избиха , че се избиваха хора , славяни , граждани на една и съща държава !

Е това е за мен Октомврийската революция - един...... АРМАГЕДОН !!!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Разбира се при радикални промени в една държава жертвите са били често срещано явление. Но много ме съмнява феновете на революционния терор от първите години на народната власт да споделяха мнението, че 10.11.1989г. пак е революция и се налага със семействата си преждевременно да отидат на среща с другарите Ленин и Димитров. :w00t:

Е, макар и контролираното от БКП народното събрание да реабилитира Трайчо Костов, той е от малкото, дето са си получили заслуженото.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

В България комунистическата партия е била много силна, може би най силната в европа след Русия и Германия (там обаче здраво пипа Хитлер), комунистите имат сравнително голяма поддръжка сред народа. Такива актове на напълно ненужна жестокост могат само да предизвикват възмущение и отвръщение. В дните след 9 септ никакви промени не са се придвиждали, но именно тогава се развихрят гнусните комунистически изверги които целят да сплашат народа.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тогава, в навечерието на "революцията", май въобще не са имали подкрепата на народа - ако не са били окупаторите.... Между другото в една новоиздадена книга, от един бивш партиен секретар, за историята на учителството в Долна Баня четох, че комунистическата пропаганда (преди 44г.) действала под прикритието на някакакви клубове "Въздържател" (или нещо от тоя род) и покрай социално-просветна дейност привличала "прогресивни" младежи, учители и пр.Те пък от своя страна обработвали учениците... В тази книга напр. съвсем умишлено не се споменават имената на изявени долнобански учители от такава величина: съставители на учебници, изявени спортисти отличени с медали..., защото са били антикомунисти и са били убити - ВСЕ ЕДНО НЕ СА СЪЩЕСТВУВАЛИ! Май няма бивш комунист - то си е до ценности и мироглед.

"Такива актове на напълно ненужна жестокост могат само да предизвикват възмущение и отвръщение".

За тях не е ненужна - напомня на разправата с жителите на Търново от османците. Там обаче някак е "по-разбираемо" - чужд завоевател, а това срещу сънародници - то е по-страшно и от османското завоевание.

Близо до Боровец се намира един исторически обект - "Черната скала". Все още има живи свидетели, които като деца пасейки животни, в подножието (където има река) са намирали човешки останки покрити с борови клони, но части от тях се намирали и по течението на реката. Властта тогава назначила човек, който да пази достъпа до района. А единият от извергите, които ги бутали от скалата, години по-късно се движел като сомнамбул по улиците на Самоков и само повтарял в транс "Рипай, рипай".

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Единствения район, в който репресиите са по-малко и дори на места въобще липсват са Родопите. Дали поради вродената мекота на родопския характер, дали по друга причина.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Близо до Боровец се намира един исторически обект - "Черната скала". Все още има живи свидетели, които като деца пасейки животни, в подножието (където има река) са намирали човешки останки покрити с борови клони, но части от тях се намирали и по течението на реката. Властта тогава назначила човек, който да пази достъпа до района. А единият от извергите, които ги бутали от скалата, години по-късно се движел като сомнамбул по улиците на Самоков и само повтарял в транс "Рипай, рипай".

Черната скала се намира над Марица - да, онова малко поточе долу е Марица. Голямата река извира по-нагоре от т.нар. Маришки езера и там може д асе прескочи на един крак. Името на скалата се свързва с това, че от атмосферното влияние била почерняла. В годините на народната власт ловко се пробутваше версията, че от там фашистите хвърляли комунисти. Недалеч отскалата минава път, а има сложени и парапети, та като туристическа атракция да се гледа от нея панорамата (може и още да ги има, ако братята роми не са събрали металните парапети).

Тъй като обаче нямам записки, ще го карам по памет. Убитите всъщност са от съседните села - май беше от Бели Искър. За причината - преди 9 септември по едната версия понатупали един партизанин и той умрял от това или пък беше, че издали американски пилот от свален самолет. Бяха към 7-8 души.

Тъй или иначе предисторията от преди 9.9. ми се губи, тъй като съм чувал няколко версии. Но за след славната дата знам развитието по-добре. Един ден обявили, че тези дето хвърлили боя щели да бъдат наградени парично и за това трябвало да се запищат в списък. Един от действителните биячи записал и сина си. Той не участвал, но оня се надявал, че така ще дадат пари и на него. Вечерта обаче ги натоварили на един камион и ги хвърлили от скалата. Казват, че не всички умрели веднага от падането, аняколко дни след това се чували стенания (но и това последното не знам доколко е вярно).

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Абе, партизани, пилоти.... Като е така, защо не са ги дали на съд или на народния съд, каквито случаи има много... БКП е имала заповед да пристъпи към физическо ликвидиране на видните "фашисти". И понеже тази порода в България почти липсва, кой когото свари по места или му има зъб- айде. Отделно целенасоченото убийство на по-крупните фигури.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе, партизани, пилоти.... Като е така, защо не са ги дали на съд или на народния съд, каквито случаи има много... БКП е имала заповед да пристъпи към физическо ликвидиране на видните "фашисти". И понеже тази порода в България почти липсва, кой когото свари по места или му има зъб- айде. Отделно целенасоченото убийство на по-крупните фигури.

Не те ни освобождаваха от Фашистко Робство :w00t:

като чуя "видни фашисти" (във чийто контекст се има впредвид Соц. значението на думата) ми става лошо! Сега преди няколко месеца полчихме досието на дядо ми и пра-дядо ми ! За съжеление нямахме право да го задържим или да го копираме , и за това не мога да ви го предоставя , но обвиненията и на двамата бяха че са "Фашисти" а пък дядо ми и "Враг на Народа" (това като бонус , 2 на цената на 1 )

а обвиненията за това че са "Фашисти" е кръвната връзка със проф. Александър Цанков . А пък дядо ми понеже първия път не са го пратили на лагер заедно със пра-дядо ми (1. За да не са заедно 2.За да изчакат да роди син и да причинят по-голяма болка) е обвинен и във това че има диплома от Американският Колеж и следователно след толкова сериозните обвинения , са го пратили на Трудов Лагер !

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами духовните убийства: да възпитаваш децата в по-голяма любов и вярност пред партията отколкото към родителите. Пример: Павката Морозов (мисля беше) дето предал баща си пред партията и това беше пример за достойно поведение и висок морал. За "татко Ленин" и "татко Сталин" да не говорим! Колко деца се принудиха да се откажат от родителите си заради възможността да учат, да работят това, което искат. Какво им е било на тези родители? Лично познавах (Бог да го прости) един достоен човек, който 13 години бе прекарал в килия-единочка, осъден на смърт, че БЪЛГАРИН, а не македонец (е те за такива десиденти нямаше място в "демократичните" партии и как почти достовено звучеше оправданието им "В България десиденти не е имало"). Та той и жена му се отказали от сина си (като бебе) и го дали за осиновяване от роднини, за да има бъдеще. И само като се каже "Колко хубаво си беше тогава" - А телените огради по границата? Така ни бранеха "хубавото" от външни натрапници сигурно, които ни завидяли и напират ли напират да минат границата за у нас, а ние неблагодарници! Имаше едно предаване по телевизията за един българин -сега някакъв шеф в Райфайзенбанк в Германия- дето с надуваема лодка тръгва да бяга по Черно море към Турция и успява да стигне там само по бански и сега си ги е сложил в рамка - "Да се знае от къде тръгнах". Кой бяга от "хубавото"?

"Съзнание"

На скрито нейде в тъмнината

спял Дяволът при Сатаната.

В необичайно кратък срок

родил им се любим отрок.

Тук свършва приказката стара,

тъй, с добродетелта на зверя,

без свян, без чест, без род, без вяра,

с душа престъпна и нечиста

е бил създаден... комуниста!

Йосиф Петров

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Въобще не съм сигурен дали Павлик Морозов е действителна личност. Пропаганда не само него е в състояние да измисли ...

....Фашистко Робство :w00t:

Е това е може би най-идиотския термин в българската история /по-точно пропаганда, защото това не може да бъде история/. Използван е за лесно представяне на периода преди 1944-та. вкл. от 1878 (!) и няма абсолютно нищо общо по никой начин с действителността, защото в България никога не е имало фашизъм.

В такова прегрешение за били обвинявани всички, за които властта е решила, че трябва да бъдат репресирани - какъвто пример беше даден по-горе.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въобще не съм сигурен дали Павлик Морозов е действителна личност. Пропаганда не само него е в състояние да измисли ...

Е това е може би най-идиотския термин в българската история /по-точно пропаганда, защото това не може да бъде история/. Използван е за лесно представяне на периода преди 1944-та. вкл. от 1878 (!) и няма абсолютно нищо общо по никой начин с действителността, защото в България никога не е имало фашизъм.

В такова прегрешение за били обвинявани всички, за които властта е решила, че трябва да бъдат репресирани - какъвто пример беше даден по-горе.

Е аз се пошегувах , нали след това съм сложил този знак ---> :w00t: <--- знам че е пълна глупост :)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...