Отиди на
Форум "Наука"

Южноатлантическата аномалия?


Южняк

Recommended Posts

  • Модератор антропология

Към хората с интереси или разбиране във физиката. Според някакво филмче на ббс, което гледах днес, тука и според статията в уикипедия тука , магнитните полюси са в процес на обръщане и аномалната зона в южния атлантик е симптом на това, което предстои; според вики и ббс до 200 г. зоната ще обжваща почти цялото южно полукълбо, което на практика ще е негодно за обитаване. ("Predictions estimate that by 2240 the SAA may cover approximately half of the southern hemisphere.[5] The increased radiation on the population is estimated to be harmful.")

Верно ли е това? Никога не го бях чувал. :Oo:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз бях чувал, че изместването на полюсите ще спре Гълфстрийм, което ще доведе до рязко застудяване в Северния Атлантик.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

полюсите си изместват местоположението откакто свят светува и досега това не се е съпровождало с някакви грандиозни катаклизми. Но комуникациите ни определено могат да пострадат.

http://wsyachina.narod.ru/earth_sciences/geomagnetic.html

Пък глобалното затопляне и топенето на ледовете наистина може да промени посоката на Гълфстрийма и това да доведе до нов ледников период в сев. полукълбо.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Магнитното поле не влияеше ли на отклонението на слънчевата радиация по някакъв начин? Или аз съм в грешка.

Това, че магнитното поле се е сменяло стотици пъти и аз съм го чувал на един научно-популярен филм.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Дрейфът, изместването на магнитните полюси е едно, а смяната на местата им, за която се говори във филмчето - друго явление. Смяна на магнитните полюси е ставала многократно в геологическата история на Земята. Освен това, като цяло интензитетът на магнитното поле на Земята намалява.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И да попитам нещо лошо ли ще стане,какви са хипотезите?И ще се усети ли нещо кой знае какво,какви промени ще се наблюдават?

Редактирано от loop
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Магнитното поле на Земята се променя, но добри изводи могат да се направят от повотарящи се събития като прелитането на телескопа Хъбъл над аномалията. А до сега смяна на полюсите не е наблюдавана.

Освен мгнитното поле от космическата радиация ни защитава озоновия слой и цялата атмосфера.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не исках да кажа , че няма нищо особено, а че не могат да се направят категорични предвиждания за голяма част от явлението земен мегнетизъм. Някои доста мрачни хипотези не са лишени от основание, например, че без магнитно поле атмосферата ще се разнесе от слънчевия вятър.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Да, несъмнено, но ще става бавно. Преди това ще изчезнат комуникациите, ще има проблеми електропреносните мрежи (въздушните далекопроводи), ние ще бъдем изложени на многократно по-силно облъчване...

Е, все пак не става дума за изчезване на земното магнитно поле

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Уф ха ха,я кажете какво точно ще стане най вероятно и какви са хипотезите? Друго,дали ще има по шокиращи явления за здравето на хората,кажете по обстойно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето една добра хипотеза за смяната на полюсите, според мен:

http://elementy.ru/news/431077

и описание на изследванията на инверсиите на земното магнитно поле :

http://window.edu.ru/window/library?p_rid=20829

За отражението на евенуална инверсия върху живота на Земята също има разни писания, които според мен са по-скоро полет на фантазията, обвързан с апокалиптични предчувствия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Виж това, което е на линковете горе. Съвсем сериозно се смята, че инверсия на полюсите е ставала в геологическата история на Земята:

post-5781-001652300 1322044483_thumb.png

Има направен лабораторен модел - експеримент на Теодор фон Карман:

http://www.mendeley.com/research/magnetic-field-reversals-in-an-experimental-turbulent-dynamo/#

Има и теории за причините, които я предизвикват.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря много, ще разгледам по подробно линковете.Иначе няма да има нещо кой знае какво за Земята нали,като жертви и разрушения.Прегледах линковете,но не видях главното, какво ще е въздействието върху Земята,може ли да го опишете тук за по лесно.Иначе хубав анализ,благодаря за линковете,но опишете какви ще са явните въздействия върху Земята.

Редактирано от loop
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

-Мене ми е интерсесно от гледна дочка на бъдещите миграции. От изследването, поръчано от наса (хиперлинк в статията в уикипедия)излиза, ще силата на магнитното поле в района на кейптаун през г. 2100 ще достигне точка 0; т.е. тоя пояс на ван алън ще пристигне насред най-южните части на африка и лат, америка в цялата си хубостия; атмосферата евентуално ще спира горещите частици, но пък поради влизането им в атмосферата радиацията ще скочи до "несъвместими със здравето" нива. И това, за нулевата магнитосфера насред кейптаун и как поясът на ван алън буквално ще докосва кейптаун е написано някак хладнокръвно и между другото. Един вид, факт от живота. Борим се с призраци като глобалното затопляне и повишаването на нивата на водите, а нещо, което ще се случи в рамките на поколение и половина от нас засега предизвиква реакция "Му". А то е, че, ако се съди по статиите, части от южна африка и лат. америка известно време няма да са годни за обитаване, т.е. тия хора, които живеят там, по някое време ще трябва да ги преместят. Т.е. ще има една многомилионна миграция - поне 200 млн, според мене, които още след 30-тина години от сдега ще трябва да опаковат и да им се намери място някъде, което доста ще "пооживи", ако мога така да го нарека, ситуацията в африка, която и без друго едва ли ще е върха. Поначало при миграциите има верижни реакции - а отива при б, б отива при ц и ц при д. Интересно...

-другото, което ми е любопитно, е че ако временното скачане на радиацията на определени локации е нещо нормално при смяна на полюсите (а тая аномалия поне ббс е броят за такова - за стадии от геопланетарния механизъм при смяна на полюсите), дали това има връзка с генетичната издържливост на скорпионите с/у радиация - примерно 400 пъти по-висока от човешката. Винаги съм се питал кое точно събитие е оформило тази издържливост.За какво им е на скорпионите да издържат на радиация, 400 пъти по-висока от естествената?

-третото, което ми е любопитно е, че покрай случаите във фукушима и преди това чернобил стана ясно едно - различните хора реагират на радиацията различно; у един конкретна доза предизвиква леко главоболие, у друг същата доза нищо, а третия убива; Т.е ние като вид не сме селектирани за издържливост с/у радиация; граница, избрана от селекцията, и фиксирана в популацията ни; т.е. ние като вид, през някаква катаастрофална ситуация, която да селектира ЗА издържливост с/у радиация, за разлика от скорпионите, не сме минавали. Но е много интересно колко широко варира издържливостта с/у радиация у отделните хора;в едно от филмчетата за чернобил един физик разправяше следното: влиза някакъв от групите по почистване и след 5 мин излиза; и така 10-тина пъти; и физиците си казват; ами значи до 10-тина пъти е безопасно; пускат следващия доброволец и тоя умира още на пърото влизане. :Oo: Та тоя разправяше, че нямало "безопасна бройка влизания" - чиста лотария какви точно нива организмът на конкретния доброволец би понесъл.

И сега за фукушима чух подобни неща;

Което ме прави да спекулирам, че сме имали някакъв контакт с по-високи от естествените нива на радиация някога някъде,

но не колкото скорпионите и може би преди обособяването ни като вид, защото защитата ни с/у радиация съществува, но не се явява "утвърдена' т.е. природата не я е счела за "важна", за да я затвърди. Но нещичко май мъждука измежду някои от хората - може и спомен от предишни магнитни аномалии, а може и не. Последната смяна на полюсите май е била преди 760 хил. г., а тогава още не сме съществували като вид.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

А за Северна Канада какво остава, щом като едната тапа (дупка) на полето ще иде над Кейптаун? Нема старашно, идваш си тук.

Извини, шега надявам се да не е грубо, аз също смятам живи и здрави да дойда там... Позволявам си да се шегувам с това, защото съм убеден, че нищо апокалиптично няма да последва. Как е на Антартида и Нова Зеландия, където има озонова дупка? Има си някои елементарни неща, които хората спазват (като да не се излагат на пряко слънце без дрехи, очила) и толко. Ще кажеш различно е. Ами не е толкова, защото когато преди да се открият или да се образуват - и за O3 дупките не се знаеше много. И тук (ако стане) ще е така. Магнитосферата ни пази само от заредените частици (протони и електрони в голямата си част) срещу късовълново космическо лъчение, гама лъчи, ренген, UV и частици вез заряд - неутрони не ни пази. Това го прави атмосверата. Отделен въпрос е, че движеща се заредената частица може да предизвика вторични лъчения - тормозно, луминисценци и активационно, както и да е увеличат драстично електическите явления в атмосферата в тези незащитени участъци.

За призраците с които се борим - замълсяване > глобално затопляне... С това можем да се борим (чрез комлекс от мерки), друг е въпросът колко ефективно и доколко са верни прогнозите. Как обаче предлагаш да се борим с промените в магнитното поле? Като нищо направено от човек не може да е толкова мащабно и да генерира такива интензивни полета. Просто ще го преживеем. Аз не знам как и на най-вярващите не им е писнало още на всеки няколко години да чакат края на света.

Издържливостта на радиация

Всякакви членестоноги (и всичко по-просто) ще са по-издържливи от човек. Колкото е по-просто една система, толкова е по надеждна. Говоря за цял организъм, но това важи и за машини.

При високи дози на радиация смъртта настъпва поради необратимо увреждане на централната нервна система. Ясно е че сме по-сложни. Енергийни плътности дето предизвикват изгаряне са еднакво вредни и за хора и за насекоми.

Относно индивидулната издържливост - има такова нещо (въпрос на вероятност е коя частица /вълна/ къде и дали ще си отдаде енергията в клектата - в мемврана, ДНК, вода, органели) но на определените дози може до голяма степен да се вярва.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Относно индивидулната издържливост - има такова нещо (въпрос на вероятност е коя частица /вълна/ къде и дали ще си отдаде енергията в клектата - в мемврана, ДНК, вода, органели) но на определените дози може до голяма степен да се вярва.

А вероятно влияние оказват и някакви индивидуални различия в ДНК-репариращите механизми...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Да, де прав си, говорили сме си ги тези... Май за Фукушима темата беше..

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

ДНК са много малка част от молекулите в живите организми.

Но са основна мишена на йонизиращите лъчения.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

.....т.е. тоя пояс на ван алън ще пристигне насред най-южните части на африка и лат, америка в цялата си хубостия; атмосферата евентуално ще спира горещите частици, но пък поради влизането им в атмосферата радиацията ще скочи до "несъвместими със здравето" нива. И това, за нулевата магнитосфера насред кейптаун и как поясът на ван алън буквално ще докосва кейптаун е написано някак хладнокръвно и между другото......

Поясите на Ван Алън и сега навлизат в атмосферата в полярните области. За това са полярните сияния.

"Горещи частици" се нарича прахолякът и саждите, получени при атомни взривове и аварии и излъчващи радиация. У нас имаше "горещи частици" след Чернобилската авария.

Лилава, можеш ли да кажеш дали някое от масовите измирания съвпада със смяната на магнитните полюси? На мен ми се струва, че няма.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Лилава, можеш ли да кажеш дали някое от масовите измирания съвпада със смяната на магнитните пояси? На мен ми се струва, че няма.

Няма корелация между двете явления... Периодите на засилена радиоактивност на Земята се свързват по-скоро с космическите еони, там вече съвпадение има.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма корелация между двете явления... Периодите на засилена радиоактивност на Земята се свързват по-скоро с космическите еони, там вече съвпадение има.

Ами, ето , това според мен е сериозен повод за оптимизъм. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За това пораженията по ДНК са ясно видимите.

Нали и аз това казвам - основна мишена са. Не съм написала единствена. Поради специфични особености на молекулата на ДНК тя търпи основните поражения.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...