Отиди на
Форум "Наука"

Сушата: Има ли тя почва у нас?


Recommended Posts

  • Администратор

Засушаването е основен проблем, с който се сблъскват неизбежно много нации по света. Засушавания се наблюдават както в региони, които климатично се характеризират с обилни валежи, така и в райони, където валежите са оскъдни. Наличната почвена, метеорологична, агрометеорологична и хидрологична информация свидетелства, че засушавания са били регистрирани нееднократно през 20 век в Югоизточна Европа и те представляват част от климатичния цикъл на Балкански полуостров.

clip_image002.jpg

Индекс на засушаването в югоизточна Европа, лятото на 2000 г.

(от жълто към червено: от слабо до значимо засушаване)

Цялата статия е публикувана в сайта: http://nauka.bg/a/%D1%81%D1%83%D1%88%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D1%82%D1%8F-%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0-%D1%83-%D0%BD%D0%B0%D1%81

БГ Наука е поканена и ще участва в Център за управление на сушата в югоизточна Европа: съвременен модел за мониторинг, оценка и влияние на засушаванията в българия национален семинар, София 28 - 29 ноември 2011 г.

http://global-change.meteo.bg/dconference.htm

http://global-change.meteo.bg/Programa.pdf - ето я и програмата, ние сме на първия ден (28) от 14:30-16:00 - като за нас е отделено около 15-30 мин.

Ще говорим за добрите практики в разпространението на науката и в частност за засушаването, които имаме и използваме...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Засушаване....

В отговор на реплика на вицепремиера Симеон Дянков, че ако бъде закрит Института по метеорология, ще вземаме прогнозата за времето от CNN, ръководителят на института доцент Георги Корчев обясни: "CNN не издава прогнози за времето. CNN разпространява информацията на световните метеорологични центрове. Българската хидрометеорологична служба изпраща данните от измерванията, от територията на нашата страна в тези регионални световни метеорологични центрове и те на базата на нашата информация издават своите глобални прогнози. Ако CNN можеше да прави това, нито една държава нямаше да инвестира средства за развитие на свои национални хидрометеорологични служби".

http://dnes.dir.bg/news/ucheni-ban-protesti-djankov-9857370?nt=9

Така както е тръгнало скоро май няма да знаем въобще колко се засушава, колко вали и пр. метеорологични явления, защото няма да има кой да ги отчита...

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...
  • Потребител

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ecog.04906

Underground deserts below fertility islands? Woody species desiccate lower soil layers in sandy drylands

Tölgyesi Csaba talajfuratot készít egy fenyőültetvényben, Jól látható a mélyebb talajrétegekből felhozott száraz homok

Унгарски учени констатирали, че промишлените гори, или неподходясти сортове дървета не че подобряват, ами точно обратно изсушават по-долните региони на почвата където са посадени. И много пъти под няколко сантиметрова слой намират чист сух пясък.....Получава се, че с залесяването се получава много по-лошокачествена почва и воден режим от колкото преди залесяването....😲 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...