Отиди на
Форум "Наука"

Арнаутски преселници


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте,

Търся всякаква информация,свързана с арнаутското преселническо движение от края на 18 век.Засега съм намерил в гугъл една статия и една карта.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Постни ги картата и статията да ги видим и ние. Преселение на християни или мюсюлмани, и към коя част на Балканите щото те май във всички посоки се разселват.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Здравейте,

Търся всякаква информация,свързана с арнаутското преселническо движение от края на 18 век.Засега съм намерил в гугъл една статия и една карта.

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=9886&view=findpost&p=122412

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Постни ги картата и статията да ги видим и ние. Преселение на християни или мюсюлмани, и към коя част на Балканите щото те май във всички посоки се разселват.

Ето тук са статията и картата http://macedonia-history.blogspot.com/2009/07/makedonskite-bulgari-i-bracigovskite.html

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Страшна статия! Излиза, че под "арнаути" в 18 век се е разбирало "македонци". Следователно названието има географски произход и иде реч за българи. И наистина, какви албанци, като в Албания строителството е по-друго от това в Арбанаси...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сега разбрах, че имащ предвид българските преселници от запад, а не албанци. Аз лично съм срещал в нета само споменавания на тези миграции, но по-пълна статия не съм срещал. Историците във форума може да постнат нещо.

Като цяло има силен албански натиск спрямо българите в граничната зона на Македония по това време, а и след това, българското население е подложено на неспирни грабежи и тормоз от албански банди.

Кърджалийските размирици края на 18 и началото на 19 век. Водят до масови миграции на християни от албанските земи (вкл. и Епир) към други части на Балканите. Има и масови влашки миграции към вътрешността на Македония и към Трансилвания. Каракачаните се заселват по нашите земи по това време. Много македонски българи мигрират на изток и север, има голяма миграция към Нишко и на север даже по долината на Морава, към Тракия. Дори мисля Вазов също е твърдял, че фамилията им е дошла от Костурско.

Този процес продължава и през целия 19 век, та и 20. Планинските региони предлагат трудна прехрана, поради ограниченото земеделие, което естествено води до миграции към равнините.

За мен много интересен въпрос е отражението на тази миграция към българското възраждане. Щото се набляга на това, че Македония е на заден план в тоя процес и изостава спрямо Тракия и Мизия. А далеч не е така. Планинска Западна Македония кара хората да се насочват към занаяти като строителство, резбарство, търговия. Дава много гурбетчии, които обикалят по цялата империя. Москополе далеч напред във всяко отношение сравнение с останалите градове на Балканите. Традициите, които Охридската архиепископия подържа в Македония. Как цялата тази миграция от Македония, в началото на 19 век се отразява върху нашето Възраждане, чиято люлка е Тракия и Балкана. В Румъния се знае че тяхното възраждане в Трансилвания си започва с влашките преселници от Москополе.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Прав си - Македония и Албания особено имат контакт с Италия. През 18-ти век обаче явно настъпва сериозно обезбългаряване на тези райони..

И, поради наименованието "арнаути", явно нашата история автоматично реши, че голяма група албанци са дошли тука и са строили неща като Арбанаси, които ги няма в Албания...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Явно излиза,че никакви албанци не са,а са си чисти българи,преселили се от днешна Албания,наречени по народно "арнаути"

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Разбира, се че огромната част от тази миграция са българи. Преди това в предните векове се преселват и българи от вътрешността на Албания от Елбасан. Да някой са наричани арнаути, защото идват от Арнаутлука (Албания).

Но в тази миграция има не само българи, има власи, албанци християни, и каракачаните са дошли с тази вълна от Епир.

В статията може да се прочете, че когато се заселват в Кричим казват "ние от турци бягаме, а при турци дойдохме". А всъщност бягат от албанци мюсюлмани и се заселват при българо мюсюлмани. Ама заради религията.

Малка част от тази миграция се насочва и на юг към Гърция, но тя е стопена и асимилирана бързо там. То значима част от цариградските българи също са от Костурско и други части на Западна Македония, по късна миграция е това де.

След това и последната голяма българска миграция от Костурско и Леринско е след гръцката гражданска война, отказвайки да приемат елинизма окончателно голяма част от българското население се изселва за Канада и Австралия, днешните значими македонски общности там. Които за съжаление попаднаха под силното влияние на македонизма.

Има и една легенда, че 50 български села от Корчанско са се поалбанчили (езиково) към началото на 18 век, за да се отърват от албанските нападения. Но май си е само легенда. Щото невярвам чак такава масова смяна на езика да е възможна за кратък период. Евентуално да са били няколко села.

Междудругото да спомена, че гръцкото освобождение заварва Атина и околностите и почти само с албанско говорящо население. Които станаха разбира се прави елини, наследници на древните атиняни :biggrin:

Редактирано от stinka (Rom)
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, и това навежда на мисли за мащабите на преселването. В османската империя има достатъчно свидетелства за вътрешна миграция на българи - в т.ч. и през 18-ти век. И ако имаме толкова данни за "арнаути" дошли във вътрешността на България през 18-ти век, значи това е доста сериозно оттегляне на българите от най-западната част на етническото пространство, т.е. днешна Албания , под влияние на настъпилите беззакония вследствие кризата и разпада на империята през 18-ти век.

Не ми излиза от акъла един пасаж от спомените на големия цивилист проф.Петко Венедиков, в който се сочи, че е потомък на управител ???? на гр.Берат в Албания, който е живял там именно до около 18-ти век...

Да не би да е останало и някакво българско самоуправление в империята от този период, по аналогия на сведенията на Д.Маринов за оставане на поземлени собственици-боляри, около 200 г. след падането на БГ, до унгарските събития. Периферни са и двата народа...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Определено има изместване на българите от запад на изток в този период. Но засметка на тази миграция се засилва българщината в Тракия, която е определено от доста дълго време под ботуша на гръцката патриаршия, а и равнините са обезбългарени от турските нашествия и болестите.

След сепаратизма на албанските паши от кърджалийските времена, османските власти даже ограничават албанската експанзия към Македония. Също турските феодали защитават българското население в равнините на зап. Македония, щото им работи земите де. Както и българо мюсюлманите в тази част (гораните) също изиграват роля на стена, която за известно време удържа албанската експанзия. Тя продължава и след това та и до наши дни.

Но има икономически причини за миграциите.

Редактирано от stinka (Rom)
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...