Отиди на
Форум "Наука"

Кораби - атракциони


Recommended Posts

  • Потребители

Преди няколко месеца чух по радиото, че ресторант „Фрегатата” в Бургас изгорял. Още тогава ми хрумна, че мога да покажа как е изглеждала тази „фрегата” преди повече от двадесет години. Знаех, че я имам на пощенска карта. Имах и други кораби, също атракциони или по-точно казано - кръчми. Но едва вчера реших да преровя и извадя наличното.

Като намерих картичките, останах малко изненадан, като видях, че в Бургас имало два кораба-ресторанти. Не ми беше ясно, кой е изгорял. Намерих все пак в интернет снимка как е изглеждала фрегатата в Бургас, преди да я запалят. Само че, на моите картички изгорялата фрегата (виж фиг. 3) е посочена като гемия.

На по-старите картички „Слънчев бряг” още не е бил курортно селище и затова преди него указват, че е към Несебър. А пък „Пиратската фрегата” не е посочено, че е бар, сигурно да не излезе, че се прави реклама на питейно заведение. Все пак на една от картичките се вижда, че посетителите на тази фрегата се черпят с един от пиратите.

За съжаление не знам нищо за историята, на който и да е от показаните кораби. Тъй като от доста години не съм ходил по морето, не знам и какво от това, което показвам, все още съществува. Затова и под всяка снимка давам текстът на гърба на картичката.

post-2642-089243700 1322898512_thumb.jpg

Курорт Албена - бар-фрегата „Арабела”

post-2642-060483800 1322898520_thumb.jpg

Бургас - ресторантът „Фрегатата”

post-2642-011074400 1322898529_thumb.jpg

Бургас - ресторантът „Старата гемия”

post-2642-072848700 1322898535_thumb.jpg

Несебър, Слънчев бряг - „Пиратската фрегата” (по-стара снимка)

post-2642-065244100 1322898541_thumb.jpg

Несебър, Слънчев бряг - „Пиратската фрегата”

post-2642-086212200 1322898547_thumb.jpg

Слънчев бряг - бар „Фрегата”

post-2642-009030300 1322898555_thumb.jpg

Слънчев бряг - бар „Фрегата” (по-нова снимка)

post-2642-087132200 1322898561_thumb.jpg

Каварна - атракционен кораб

Ако някой има нови сведения за старите кораби-атракциони или за нови такива, нека да ги добави. В http://siriusbeach.com/ship.php видях, че в днешния курорт „Свети Константин и Елена” има такъв кораб-ресторант „Сириус”. Твърдят, че фрегатата била оригинална, от ХІІІ в.

post-2642-077514400 1322898568_thumb.jpg

Интересно, къде ли е била досега тази фрегата? Може би са я извадили от морето? Нали наскоро Божидар Димитров откри край Созопол лодка от времето на Ноевия ковчег. http://www.segabg.com/article.php?issueid=6834&sectionid=5&id=0001001

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В Бургас съм виждал май Старата гемия през 2008 - беше в окаяно състояние. През 90те имало там някакъв бар май, но нищо повече. Може да бъркам и да става въпрос за изцяло различен кораб, но определено прилича на въпросния. :post-20645-1121105496:

Редактирано от Hangwire
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тук http://www.burgasnews.com/burgas/intzidenti/41492--fregaga-gori-zapalena-ot-kloshari- има съобщение, че точно тази гемия, която станала фрегата, била изгоряла през май тази година.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребители

Ако се обадят и внуците на „бабите”, можете да си заформите компания. Винаги съм мислел, че старите фотографии трябва да сближават хората, но тук във форума не винаги е така. Особено, когато става дума за политическа фотография.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Внуците на бабите са някъде из Бундесрепублик Дойчланд:)Става дума за реклама.Туристите се редяха на километрични опашки за да се качат на Фрегатата.Атмосферата там беше уникална!:)Целия персонал отдаден на идеята ,че те са пирати и това е пиратски кораб:)Много истинско!Човека на снимката (дядо ми:))се казва Христо Арнаудов и не е просто един от пиратите...а е КАПИТАНА на кораба :)и първият управител на Фрегатата

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Те в Германия също ползват интернет. Току виж се обадила някоя Гретхен, че е познала „мейне гросмутер”.

Знам, че картичката е рекламна, но не се досетих, че дамите в компанията са чужденки. При първото ходене със семейството ми в Слънчев бряг през 1987 г. посетихме и Фрегатата. Затова си помислих, че може да са снимани българки. Картичката е по-стара, ама не ми се вярва фотографът да е търсил специално германки за снимката. Червеносоката според мен, си е типична българка.

Това, че „пиратите” са си вярвали, че са истински пирати, също не го вярвам. Иначе ресторантьорството е сериозна професия и действително изисква максимално да угаждаш на посетителите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Снимката за картичката я имам .Ако те интересува мога да попитам от каква народност е червенокоската :)Относно това дали са си вярвали ,че са пирати..мога да кажа само ,че съм го видяла и усетила .Целя персонал е бил от професионалисти подбрани да разработят един уникален атракцион (не само ресторант или питеино заведение).А всички знаем ,че без да си вярваш...нещтата не се получават истински особенно когато става въпрос да влезеш в роля.Така, кораба е бил донесен от р.Дунав от г.Сливен е целия реквизит:пушки,пистолети,рапири,саби и всякакви подобни антики.Костюмите са били ушити от някои от театрите (не се сещтам точно кой).Интериора също беше уникален с внимание към всеки детайл.Това е само една малка част от усилята които са били положени за да го има това място и да бъде максимално реалистично.Фрегатата е отворена 1965г.ти си я посетил на доста по-късен етап 22 години след отварянето и...но все пак съм сигурна ,че си усетил колко е завладяваща :)йохохо :)

Редактирано от miisoni
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Малко от Варна

св. "Констсантин и Елена"

http://simplyred.snimka.bg/travel/kurort-sv-sv-konstantin-i-elena.166065.3791381

втория не е плавал никога.(строен е за ресторант)

http://www.album.bg/dark_moon/zoom/7005960/

http://www.moreto.net/snimki.php?n=4317&c=25

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

увеселителните кораби не са отвчера. Ето два такива отпреди 2000 години /от времето на Калигула/, извадени от езерото Неми в Италия:

http://en.wikipedia.org/wiki/Nemi_ships

За съжаление по време на ВСВ музеят в който са реставрирани изгаря.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Когато бях малък, а "Старата гемия" в Бургас още работеше товао замедение ми беше любимото. Не само защото в един доста сив социалистичеки период беше нещо по-различно. Когато беше топло и имаше маси и около заведението беше доста приятно. Пространството беше добре озеленено и имаше жива музика. А наблизо имаше и лунапарк с колички и стрелбище.

А сега се нароиха, но не винаги атмосхерата е толкова приятна.

"Черната перла" на Ахтопол

ChernaPerla.jpg

Ресторант "Кораба" ("Санта Анна") - Слънчев бряг

http://www.restaurant.bg/designs/classic2_bg.php?id=4294

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...