Отиди на
Форум "Наука"

Спектрометрично определяне на Fe по метода на калибровъчната графика


Magdalene

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте, темата ми за курсова работа по инструментална методика е Спектрометрично определяне на Fe по метода на калибровъчната графика, където трябва да разясня :

1.калибровъчна графика- същност

2.химическа реакция, по която се получава цветното съединение

3.необходими разтвори и начин на приготвянето им

4.начин на работа

5.изчисляване на резултатите от анализа

Нямам много надежда, защото търсех навсякъде из интернет, а ръководителя не ми е дал откъде мога да ползвам литература, опитът пък изобщо не сме го правили :/

Много се надявам някой от такъв тип научен форум (някой химичен гений:) да може да помогне дори и с някоя от точките!

Много много благодаря!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това фотометрия ли е (освен че е аналитична) ;)?

Ако е, значи: калибровъчната графика се използва за избягване на грешки от недостатъчно познаване на 'е' (моларна абсорбируемост) или от нейното изменение при конкретните условие на анализа - киселинност, т-ра, присъствие на странични в-ва и др. За целта с помощта на стандартни р-ри се построява графицна зависимост на абсорбцията от концентрацията на опроделяемия компонент, от която след това при измерване абсорцията на р-ра с непозната концентрация тя може да се определи.

Фотометричните методи за анализ се основават на непосредствено измерване величината на абсорбцията и определяне на неизвестна концентрация с помоща на уравнението на Буге-Ламбер-Беер. То се постига с прибори наречени фотометри.

А бре вие не умеете ли да ползвате библиотеки и да правите литературни справки?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Първо-благодаря за отговора!

умеем, но търся конкретно как да определя спектрометрично определяне на Fe, търсех из справочници в библиотекат, които има в нашия университет, но нямаше за определяне на желязото.... :/

Иначе предмета ми е инструментална методика :)

Знам, че може да ми помогнете тук, или да ме насочите към определен справочник или книга... благодаря отново!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе аналитичната не ми беше най-голямата сила (освен качествения анализ), а и справочници надали ще си спомня. Учебници какво да ти препоръчвам, моите са остарели сигурно въпреки, че проф. Бончев успя и с учебника си и лично да ми набие в кратуната малкото дето знам за гадния количествен анализ (а титруването си беше жива мъка) ;). Ще видя какво мога да помогна за 3-та и 4-та, ама не разчитай само на това (а и проверявай, че данните може да са стари и още по-лошо неверни).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здравейте!

По принцип СЪМ от Пловдив /ирония/, но уча в друг град /няма да кажа кой, че може да има някой професор тук/...

Не мога да разбера как ни дават неща, които няма откъде да ги намерим?! В смисъл нали трябва да се опише някакъв метод, опит за спектрометрично определяне на Fe, а ние не сме правили такива неща изобщо :( Явно цялата цел на преподавателите е да си намеря кой да ми го направи...

Как да го опиша как се определя това желязо като няма как да го направя тоя опит, че да разбера?! Химията във висшите заведения май вече е сведена до някаква рутина, няма никакъв живот и достъпност за студентите,много ес ядосвам...

Когато попитам някакъв въпрос или питам прекалено много или тоя отговор не ми трябвал или ....ала бала...

Благодаря Ви, че ми отговорихте, и бяхте готови да ми помогнете!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Извинявам се, че се "обаждам" неподготвен; все пак, аз не съм химик (макар родителите ми да са химици!)...

Намерих нещо, което е уж по твоята част:

http://doxbox.info/%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB/%D1%81%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%BE/31211

Ама не гарантирам, че това ще ти помогне. Правя уговорката, че аз марсианския език (на химмиците и на физиците) не го разбирам и не зная какво се казва в тези текстове.

Ето още неща:

http://chemlab.truman.edu/chem222manual/pdf/ironspec.pdf

http://http-server.carleton.ca/~rburk/high_schools/speclab.pdf

http://motion.kodak.com/motion/uploadedFiles/US_plugins_acrobat_en_motion_support_processing_h243_ml3260.pdf

http://www.csun.edu/~hcchm003/321l/321lmfe.pdf

http://www2.palomar.edu/users/choeger/Spec%20Fe110L%20Fall%202008.pdf

http://www.uctm.edu/journal/j2006-2/18-a.stoyanova.pdf

http://www.macalester.edu/~kuwata/classes/2005-06/chem%20222/Spectrophoto%20Fe%20Lab%202006.pdf

http://www.er.uqam.ca/nobel/c2002/CHI1515/Fer/Le_fer.htm

http://www.epl.aurillac.educagri.fr/IMG/pdf/TP-Dosage_spectrophotomtrique_du_fer_dans_le_vin_blanc.pdf

http://www.chimix.com/an6/hotpot6/jan6/fer1.htm

http://www.sciences-en-ligne.com/DIST/Data/Ressources/lic2/chimie/chi_exp/absorptiometrie/dosage_fer_2/fe_2_o_phen_compl.htm

http://www.sciences-en-ligne.com/DIST/Data/Ressources/lic2/chimie/chi_exp/absorptiometrie/sommaire.htm

Дано преждеговорившите в тая тема разбират нещо от написаното в тези документи!

Их, как само обичам да се изказвам неподготвен в химическия раздел на форума, особено - когато си нямам ни най-малко понятие какво съм написал!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Проблемът с тази тема е, че методът е остарял и вероятността да се намери нещо чрез съвременните електронни средства за търсене на информация клони към нула.

Тази статистика дали важи и за нас - магьосниците? post-20645-1121105496.gif

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Първия линк на Историк върши работа (ако е верен де). Други фотометрични реактиви:

За феро йони:

Диметилглиоксим, орто-нитрозофенол, алфа нитрозо-бета нафтол, оксин (8-хидроксихинолин), споменатия 2-2 прим дипиридил, 1,10- фенантролин, натриев диетилдитиокарбамат;

за фери йони:

пирокатехин, тирон, ацетилацетон, теноилтрифлуорацетон, нитрозо-еР-сол, ферон (7-йодо-8-хидроксихинолин-5-сулфо(нова)к-на.

По късно ще проверя другите линкове на Историк. По принцип фиилвай се фрии тук да питаш каквото те интересува. }е се радваме да помогнем и обещаваме, че няма да те обадим на провесорите ;).

Аааа това не е от нета та е хубаво все пак да ги провериш като заглавия, че номенклатурата може да се е променила от мое време до сега. Справка бензол (преди) бензен (сега), окис (още по-преди), оксид (сега).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря, сега ще разгледам линковете! Ако някой се досети още нещо по темата- и на него дължа едно кафе :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз пия черен чай. По две пакетчета - в голяма халба за бира.

drinks_cheers.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, така е. И бира пия, ама - първо чай, за отскок!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хрумна ми, че авторката на темата би могла да разгледа и тази тема и да "прелисти" химическите сайтове:

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=6067

Разбира се, в разработката си тя ще трябва да упомене местата, от които е почерпила информацията. Въпреки древността на метода, очевидно той (най-малкото) се споменава дори и в интернет, а не - само в древните папируси, върху коруби от костенурки, глинени плочки, каменни надписи или дървесни кори.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Определено трябва да спомене местата, и те не бива да са от интернет без значение форум или сайт. Научно списание върши работа, учебник тоже. Е аз ще и дам имената на учебниците и справочниците без да желая да ме упоменава мен или рецептура добита по интернет (освен ако сама тя не желае, или в сайта е упоменато). А учебниците и справочниците ще упомене. Освен, ако нещата не са тотално изпростели от мое време насам. В края на курсовата рабута винаги има източници (т.нар. литературна справка, ама как точно беше не си спомням, а ме мързи да ровя сега). В една моя имах 34, един от които японско списание, на което намерих италиански превод (разбира се от италианско списание). Тогава целта беше (беше по органичен синтез) да се подберат възможно най-много рецепти и от там най-добрата. Скъсах си задника от висене по библиотеките, Химическия, БАН, институтите по Орг. Химия и т.н. Подбрах най добрата и почнах. Ръководителката каза, ааа има нужда от автоклав, а нашия е развален, другия не си си го давам, затова ще повишим т-ратурата със 100 градуса. Е добива си беше катастрофален. Е поне го прекарах през газов хроматограф (наистина) за да видя как се работи. Та такива ми ти работи, нещата не са се променили към по-лошо, желание трябва да има. А вече има и възможност за реализация, тогава нямаше. Поста не ми е остър, простооо още едни спомени от 'казармата' ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вие сте супер! Въобще не се надявах, че курсовата ми работа ще се реализира :) Реших, че ще преведа един от документите на английски, там много добре е описано всичко.... Много благодаря на всички!!!

Да споменавам ли друга курсова по органична химия :D :book: Не ме убивайте с камъни, ще приемем, че се шегувам! :help:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

A за почерпката- кой каквото си поръча :v: Някой ако и пасти му се ядат и на сладкарница ще водя :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

E, аз не бях сигурен, че ще намеря това, което търся. Освен това, не знам дали това, което си мисля, че съм намерил, е това, което търсим.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами :) ще го преведа и ще видим. Може да го постна тук преведено ако и на някой друг му свърши работа :whistling: Чували ли сте за 2-(2,2'-bipyridin-3-yl)acetamide ? :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами имааааамммм :crazy_pilot: Пък там е ощееее по-злееее :help: даже написах отделна тема, ако прецените , че нахалствам вече... в правото сте си :doh:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами да уточним правилата тогава ;). Ние помагаме а ти се отчиташ. С постове в темите дето си открила де (да не си помислиш нещо друго ;)). Отчета може да е именно под формата дето си предложила - да публикуваш, но не обикновен превод, а това дето си направила. Не е нужно да сканираш, да доказваш и т.н. Просто опиши какво си направила (и съответно научила) използвайки точките от първия ти пост. И по същество, без теория. Примерно:

1. Компонентата;

2. Избраната реакция;

3. Използваните р-ри и приготвяне;

4. Сбитичко;

5. Тук само в какъв процент от теоретичното се е получило.

Това, ако реално си правила практическа курсова работа. Но ако е само теоретична, става по същите точки, но какво точно си намерила.

Уфсс, опитвам се да измисля някакъв регламент, за да има обратна връзка, ама съм се отдалечил доста. Ще трябва да мина през Химическия Факултет да видя с какво ги гърчат студентите сега ;).

А за обещанията за почерпка - трябва да се спазват. Историк без да е химик свърши добра работа, така че носи 2 пакетчета черен чай, халбата той да си я носи ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хахаха :) няма проблем за почерпка :D кой откъдето е ще ходя по градовете да черпя :)

Ще преведа едно от нещата, което е на английски, а ще ходя да помоля и ръководителя да ми даде допълнителни материали ако е възможно и после ще кача.

Но ще е само теоретично, практически не сме ги правили тези неща... Ако може да помогне и на някой друг....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Усещам, че ще пия коледен чай!

drinks_cheers.gif

drink.gif

newyear.gif

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...