Отиди на
Форум "Наука"

Българска национална история, т. І


Black Wolf

Recommended Posts

  • Потребител

Вчера мярнах това издания и ми си видя много странно. Нямах време да го преглеждам, затова ще помоля за коментар.

http://www.helikon.bg/books/168/161859_balgarska-natcionalna-istoriia-t.1%3A-balgarskite-zemi-prez-drevnostta.html

Васил Николов, Димитър Попов - това ясно. Но ми е чудно цялото начинание. Защото това нещо го издава някаква странна организация, наречена Българска академия на науките и изкуствата. Даже сайт си имат.

http://www.basa.bg/?page_id=57

Накой да знае повече за това каква е тази странна академия?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Академията, закрита по политически съображения през 1948 г., бe възстановена (през лятото на 2008 г.) от инициативен комитет от изтъкнати български учени и дейци на изкуството. Целта й е да обедини водещи български патриотични и родолюбиви учени и дейци на изкуствата в страната и извън нейните предели. Тя ще има две отделения - на науките и на изкуствата. Инициаторите са регистрирали БАНИ с решение на съда по фирмено дело номер 59/ 2004 с Устав от 1940 г., който е актуализиран в отделни параграфи.

Сред академиците са: проф. д-р Александър Чирков - медик, проф. д-р Григор Велев - медик, проф. Димитър Иванов - икономист, Евтим Евтимов - поет, Красимир Кюркчийски - композитор, Любка Рондова - народна певица, проф. Марин Деведжиев - геополитик, македонските писатели Младен Сърбиновски и Миле Неделковски, проф. Минчо Минчев - цигулар, Митко Щерев - композитор, проф. Петко Радев - кларнетист, проф. Христо Матанов - историк, проф. Христо Пимпирев - геолог, Тончо Русев - композитор.

Между 26-имата дописни членове са Богдана Карадочева - естрадна певица, Бойко Станкушев - журналист, Валентин Бобевски - хоров диригент, Джоко Росич - киноактьор, Иван Николов - поет от Западните покрайнини, Ива Николова - журналист, Илия Луков - народен певец, Светла Петрова - журналист, Стефан Димитров - композитор, проф. д-р Тодор Карчев - медик, Чавдар Гагов - кинодокуметалист.

БАНИ има и 22-ма член-наблюдатели, сред които са доц. Александър Николов - историк, Димитър Боримечков - фотограф от Молдова, доц. Емил Павлов - културолог, полк. о.р. Костадин Костадинов - военни науки, Любен Чаталов - киноактьор, доц. Тодор Димитров - еколог, Кольо Парамов - икономист. Кметът на Варна Кирил Йорданов пък е член - благодетел на БАНИ.

Организаторите заявяват намерението си да превърнат БАНИ в гражданска неправителствена организация. В нея ще членуват четири основни групи учени: 70 академици (30 редовни и 40 извънредни), 80 членове - дописници, 200 членове - наблюдатели, и неограничен брой членове - благодетели. Целта на организаторите, според проф. Велев, е превръщането на БАНИ в клуб на националния интелектуален елит и алтернатива на БАН. Има идея да се създаде издателство, което да издава няколко списания.

в-к "Дневник"

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, тези неща ги видях. Но освен че има един куп певци и свирачи (и чат.пат некой карагьозчия), другите "изтъкнати учени" ми звучат съвсем маргинално, особено в историята.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Навсякъде има такива паралелни организации, например руската РАЕН. Освен всичко друго, що да не се усвои някой лев допълнително. Останал съм с впечатлението, че въпреки присъствието на големи имена в тях, гаранции за някакъв особено качествен продукт няма.

Иначе, от изброените по-горе историци има стабилни имена, примерно Христо Матанов и Александър Николов.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Българска национална история

РЕДАКЦИОНЕН СЪВЕТ Председател: акад. проф. д-р Григор Велев,

Главен редактор: проф. д-р Георги Бакалов,

Редактори на томове

Проф. д-р Георги Бакалов

Акад. проф. д-р Григор Велев

Акад. проф. д-р Димитър Гоцев

Дописен член о.р. полк. доц. Димитър Зафиров

Проф. д-р Димитър Попов

Акад. д-р Емил Александров

Дописен член проф. д-р Людмил Спасов

Проф. д-р Петър Ангелов

Дописен член доц. д-р Пламен Павлов

Доц. д-р Пламен Митев

Проф. д-р Пламен Цветков

„Българска национална история” е замислена като издание на Българската академия на науките и изкуствата, респективно на нейния Научен център по българистика и на Научния институт по българска национална история.

Предлаганата на читателите история ще обхваща общо 15 тома, като някои от тях са съставени от по две или три части.

Целта, която си поставяме с този труд, е да представим цялостно и с оглед на съвременните виждания пред широк кръг читатели и специалисти - историци няколко хилядолетната история на днешните българи и техните предци – древните българи, траки и славяни, както и на създадените от българите могъщи империи - Стара Велика България, Дунавска България и Волжка България.

Включването на историята на Волжка България в общобългарското историческо наследство има за цел да бъде категорично преодоляно дистанцирането от него по политически съображения във времето на тоталитаризма.

При написването на многотомната история авторите ще се позовават на най-новите открития в археологията и историята. Това се отнася както за древната и средновековната българска история, така и за новата и най-новата ни история. Това са последните данни и изследвания на български или чуждестранни учени.

Стремежът на авторския колектив е научните разработки, заложени поредицата, да отразяват обективно историческите процеси, като се освободят от налаганите в миналото партийно - политически идеологеми и оценки на личностите и събитията. Само по такъв начин ще бъдем в състояние да вникнем в историческите процеси, ролята и значението им.

Особено място ще отделим на пренебрегвани в миналото факти от националната ни история.

В старата история дълъг период от време се подкрепяше косвено или директно идеята за т.нар. „елиноцентризъм”. Съвременните проучвания опровергават тази теза. В древността и средновековието гърците имат само градове - държави, когато Одриското тракийско царство обхваща през V - ІV в. пр. Хр. цяла Югоизточна Европа. Неотменна част от българското културно-историческо наследство е историята на древното Македонско царство, което е част от древния тракийски свят.

Варненското и Тракийските съкровища, както и Златният век на средновековна България, доказват нашия голям принос в развитието на европейската държавност и цивилизация.

В разделите за новата история ще изложим величието на Българското национално възраждане с неговите забележителни будители, революционери, книжовници и други творци в сферата на литературата и изкуството. Отразени са и новите научни виждания за Освобождението на България от османско иго, като се обръща особено внимание на имперските стремежи на руския царизъм, както и на героизма на българските и руските войни на Шипка, при Плевен и в други победоносни битки.

Може би най-голям е стремежът на авторите да отразят в предлагания труд съвременните научни виждания в представянето по нов начин на българската история след Освобождението. Тук се набляга особено на събитията, свързани с имената на големите български държавници Стамболов, Малинов, Ляпчев, Кьосеиванов и други, работили самоотвержено и мъдро за българската национална кауза.

Що се отнася до развитието на българската държава след 1944 г. до наши дни, в научните ни разработки са представени нови интерпретации на събитията и ролята на водещите политически личности на тоталитарния режим, чието дело се възхваляваше в миналото и бе декорирано с преднамерена партийност и помпозност, създаваща невярна представа за истинността на епохата и събитията.

Няма да се разберат с македонците :biggrin:

Освен това подозирам, че с главен редактор проф. Георги Бакалов книгата ще се превърне в Библия за памирофилите :laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Щом пастор Бакалов е главен ред. работата е ясна... crazy_pilot.gif

Иначе има няколко свестни историци в редколегията, даже има мои състуденти (измежду по-младите smokeing.gif ).

Виж това за Древна Македония като част от българското културно-историческо наследство и като част от тракийския свят е доста смешно... Да не кажа нелепо. whistling.gif

Редактирано от Black Wolf
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
и неограничен брой членове - благодетели.

Добре че са спрели овреме с избраяването, че така както са го подкарали от реклама на академия, с всяка нова дума все повече замязва на афиш на бардак. Доколкото разбирам идеята на всички начинания е да се препечелят парици с общи усилия. Ще рече, че традициите не са това, което бяха.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вместо да плюете в хор, типично по български, коментирайте след като прочетете тома. Иначе похвално е че са се намерили пари за това начинание, защото стандартните дебели томове, започнати още от социализма - кучета ги яли, за нищо не стават!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е, всяка информация остарява с времето. Може за онова време тези писания да са ставали за нещо.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Виж това за Древна Македония като част от българското културно-историческо наследство и като част от тракийския свят е доста смешно... Да не кажа нелепо. whistling.gif

Македонците като подразделение на тракийското племе едони наистина са си част от тракийския свят. Втори е въпросът доколко първата част на изречението има някакъв смисъл. Македония е част от българското културно-историческо наследство, а Древна Македония е част от тракийския свят.

Да не говорим, че предшестващото изречение е напълно невярно:

В старата история дълъг период от време се подкрепяше косвено или директно идеята за т.нар. „елиноцентризъм”. Съвременните проучвания опровергават тази теза. В древността и средновековието гърците имат само градове - държави, когато Одриското тракийско царство обхваща през V - ІV в. пр. Хр. цяла Югоизточна Европа.

Елинистичното влияние си е факт, както и атинското архе. Историята ни си е достатъчно велика и е необходимо просто да я знаем, а не да я изнасилваме.

Въобще бъка от неточности и меко казано спорни факти:

Варненското и Тракийските съкровища

Ако траките са автохонното население, то тогава и Варненското съкровище би трябвало да тракийско или поне прототракийско. Щеше да е по-просто да избягват спорните моменти.

както и на героизма на българските и руските войни на Шипка, при Плевен и в други победоносни битки.

Още една недомислица. Докато бълг. опълчение се бие на Шипка, руски, румънски и финландски воини атакуват Плевен. И тъй като контекста е за "българските и руските войни" и "имперските стремежи" на руския царизъм е много интересно след Асвободителната война, кои са останалите съвместни битки? Може би по време на ВСВ?

Та както е писал Роман Лакапин на Симеон, че по влакното се прави извод за тъканта, то като гледам как е изпипано резюмето, си представям какво може да се очаква вътре. Щом са оплескали нещата в 15реда, как ще се справят с 15 тома?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Македонците като подразделение на тракийското племе едони наистина са си част от тракийския свят.

Проблемът е, че проф. Димитър Попов не споделя тази гледна точка в досегашните си книги, поне по мои впечатления. Може би възгледите му са еволюирали във връзка с издаването на горния том.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

"Национална история на България" - Том 1 - Бълг. земи в ДРЕВНОСТТА

Можем ли да говорим за нации в древността?

Националната история не е ли история на нацията?

Нацията и национализмът не възникват ли през Новото време и по-точно - през XIX век?

(Има и хипотеза за възникването на нацията и национализма във Франция около XIV - XV век във връзка със 100-годишната война.)

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Националната история не е ли история на нацията?

В по-широк смисъл може да се тълкува като история за нацията, каквато е и фактическата идея на съвременната история изобщо. Както каза Black Wolf, проектът очевидно има патриотичен уклон.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...