Отиди на
Форум "Наука"

Плутон


Recommended Posts

  • Потребител

Плутон е последната планета от Слънчевата система. В течение на 20 години от своята 249 годишна обиколка около Слънцето, заради ексцентричната си орбита, Плутон се явява по-близо до Слънцето в сравнение с планетата Нептун, която в такива случаи се оказва най-отдалечената планета от нашето дневно светило. Такъв е бил и периодът между 21 януари 1979 г. и 11 февруари 1999 г. Плутон отново ще премине орбитата на Нептун чак през 2226 г. Тъй като орбитата на Плутон е силно ексцентрична, в перихелия, когато е най-близо до Слънцето, той се намира на разстояние 4,440 млн. км. от Слънцето, а в афелия, когато е най-отдалечен – на 7,395 млн. км.

Плутон е по-малка от седем луни в Слънчевата система: Луната, Йо, Европа, Ганимед, Калисто, Титан и Тритон. Има диаметър 2274 км., движи се по орбита около нашата звезда на разстояние 5,913,520,000 км. (39.4 AU) и има маса 1.27x1022кг. Плутон е открита през 1930 година от американският астроном Клайд Томбо и е единствената планета в Слънчевата система, която все още не е посетена от земен космически апарат. През 1978 г. е открит спътникът Харон, обикалящ около Плутон на разстояние 20000 км. за 6.4 дни. От тези факти може да се определи, че Плутон има маса, само 0,2% от масата на Земята. Тъй като е известен (приблизително) и диаметърът на планетата, може да се види, че нейната плътност е значително по-малка от плътността на Земята. Понеже е много тъмна, се предполага, че всъщност Плутон е по-скоро гигантско кометно ядро, отколкото планета. Повърхностната температура (-230°C) е твърде ниска, за да има значителна атмосфера. Възможно е в разредената атмосфера да има азот, въглероден двуокис и метан, а налягането е едва няколко микробара. Плутоновата атмосфера може да съществува като газ, когато планетата е близо до перихелия, а през останалото време от дългата плутонова година газът е в твърдо състояние (лед).

Съставът на планетата не е известен, но съдейки по нейната плътност (около 2 мг/см3), се предполага, че тя е смес от 70% скали и 30% воден лед, много наподобяваща Тритон. Ярките петна по повърхността изглежда са обвити от лед от азот с малко количество метан, етан и въглероден окис. Съставът на тъмните области не е известен, но може би е подобие на органична материя или фотохимическа реакция, предизвикана от космическите лъчи.

Плутон може да се открие с големите телескопи, където се вижда като звездичка от 14 звездна величина. Заради огромното разстояние, което го дели от Слънцето, Плутон се движи много бавно по небето. Сега той лежи близо до границата между съзвездията Везни и Змия (опашка).

Заради огромното разстояние, на което се намира Плутон, не са изпратени никакви космически апарати за изследване на този далечен свят. Планира се да се изпрати такава мисия (“Плутон-Харон Експрес”), която ще използва гравитацията на Юпитер за ускоряване на спътника към Плутон, който да достигне там към 2010 г. и след това да се отправи към Куйперския пръстен, където има много неизследвани космически тела.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Имаш ли някакви снимки за всяка планета

Аз ще се заема с планетите и ще прегледам няколко дукомента и източника за планетите и ще сабера общо всичко и даже по няколко снимки ще се добавят само сега тука няколко дена нямам време и другата година най вероятно ще стане всичко.

Поради тази причина не съм добавил планетите!

:v:

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Ok! разбрах ако се сърдиш.

Какво? :blink:

За какво да се сърдя даже много приятно ми става да гледам, че пускаш нови теми!

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Статията за Плутон е готова.

Сложил съм и за спътника Херон.

И за двата новооткрити S/2005 P 1 и S/2005 P 2.

:smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Плутон има 3 спътника???!!! :blink: Е това вече ме шашна, как не ги бяха открили досега?

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Плутон има 3 спътника???!!!  :blink: Е това вече ме шашна, как не ги бяха открили досега?

Да найстина е малко шокиращо....щом това сега го откриват колко още загадки остават неразгадани...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Имате ли идея, защо Плутон е там където е?

Та мисълта ми е, че след Нептун би трябвало да следва също голяма планета, а не толкова малка... :blink:

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Имате ли идея, защо Плутон е там където е?

Та мисълта ми е, че след Нептун би трябвало да следва също голяма планета, а не толкова малка... :blink:

Учените предполагат, че след известно време планетата ще изчезне поради факта, че постоянно се смалява.

Може би то е отговора на въпроса ти.Преди хиляди, милиони, милиарди години тя да е била доста мащабна на размери планета, нo стечение на времето да е в сегашния си размер.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Плутон с две нови луни

8769.jpg

8769.jpg

Астрономи, използвайки космическия телескоп Хъбъл, откриха две нови луни на Плутон. С това откритие луните на деветата планета стават общо 4, което е първата позната четворна система от тела от пояса на Куипер.

Алън Стерн от Southwest Research Institute, Colorado и Харолд Ф. Уийвър от университета Джон Хопкинс са наблюдавали далечните тела на между 15ти и 18-ти май, във връзка с подготовката на мисията New Horizons която ще бъде изпратена към Плутон през януари 2006. Временно наречени [s/2005 P1] и [s/2005 P2], двойката спътници са отдалечени средно на 64,500 и 49,500 километра от Плутон ,а равнината на тяхната орбита е, изглежда, същата като тази на Харон. Те са от 23.1 и 23.4 звездни величини, което означава, че вероятно са с диаметри 150 км и 100 км (отражателната способност на повърностите им е приравнена на тази на средната за астероидите), а периодите им са 38 и 25.5 дни.

По интересно е да се види как са се образували луните. Според Стерн, тен не са прихванати тела, а изглежда са образувани в същата “каша” като по-голямата луна на Плутон, Харон.

Робин М. Кануп от Southwest Research Institute, Colorado е съгласна с колегите си. Тя вече има няколко публикации за образуването на системата Плутон-Харон и нейните разработки са форма на бърза проверка за формирането на тези луни. "Мнението ми е, че тези обекти са се формирали при същите процеси в облака от газ и прах около Плутон, както и Харон”

Потвърждението за съществуването на тези луни е дошло в края на октомври 2005, когато Марк Биу от обсерваторията Лоуел е идентифицирал тези луни в изображения на телескопа Хъбъл от 2002-ра. Биу не е могъл да ги забележи по-рано, понеже е предпочитал кратки експонации на Плутон вместо дългите, които Стрен и Уийвър са правили.

Стрен и екипът му са се опитали да наблудават новите спътници от земята няколко пъти след майските наблюдения, но техните усилия са удряли на камък – или метеорологичните условия не са били добри, или Плутон е бил ниско на хоризонта, което не е достатъчно да се видят тези спътници. Понеже сега Плутон е скрит от Слънцето, следващата възможност за астрономите за наблюдения ще дойде през февруари 2006-та.

Но дори и земните наблюдения да продължат, малко вероятно е да бъдат открити нови луни на Плутон. Според Уийвър и Стерн техните наблудения от Космическия телескоп Хъбъл са достатачно “дълбоки” за да могат да отхвърлят хипотезата за съществуването на други луни, по-големи от 20 км. Но Стрен уточниява, че "може и да има няколко изненади" предвид пристигането на мисията New Horizon през 2015.

skyandtelescope.com

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Потребител

Най добрата снимка на Плутон, правена някога. Вижда се и спътника му Харон, както и двете му новооткрити луни. След като са направени няколко снимки с различни филтри, се установило че и четерите обекта имат еднакъв цвят. Плутон може да има още луни и дори пръстен. Ето я и снимката, направена от Хъбъл:

143402main_hst_pluto_516.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Новооткритите луни на Плутон вече си имат имена - Никс и Хидра. Никс е богинята на ноща, а хидрата е деветглаво чудовище. И двете имена са взети от древногръцката митология.

nixhydralg1tv.jpg

nixhydraorbitlg2bd.jpg

Редактирано от Spirit
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Днес ме помолиха за анимация на системата Плутон. Симулирах системата с трите й луни и направих няколко десетки скрийн шота, които после свързах в GIF анимация.

Тази анимация е малко груба и непълна, понеже пълната анимация става над 5 МБ. Все пак и на тази анимация може да се види, че центъра на гравитацията е между Плутон и Харон.

За да видите анимацията, кликнете тук

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Не може няколко тъпанари да ми кажат, че Плутон вече не е планета след като е бил планета още от откриването си преди 0,7 века. Плутон има атмосфера и спътници за разлика от ПЛАНЕТАТА Меркурий.

Предлагам ви да се включите в моята "астрономическа секта", която признава Плутон за планета.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ама верно било че тия учени не са нормални нещо! Вместо да си ризнаят пропуските и да се извинят за грешките си те взели че решили да обяват че Плутон не било планета...направо е скандално ако питате мен :doh::mad:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Ако се чудите какво става с първата мисия до първата планета-джудже вижте това

Айде ако нещо не ви е ясно за апарата, мисията или планетата питайте, че като седна да пиша статия и идеите ми излизат от главата :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

New Horizons видя Плутон за първи път. Когато учените видяха снимките, те разбраха, че Плутон е на тях.

Дългообхватната разузнавателна камера на New Horizons LORRI направи няколко снимки по време на навигационен тест на 21-24 септември и ги записа на бордовия компютър, за да ги изпрати по-късно към Земята. От разстояние 4,2 милиарда километра от апарата, Плутон е само малка точица сред много гъсто поле от звезди. Но снимките доказаха, че апарата може да открива обекти от огромно разстояние, което е критично за намирането и облитането на 2 500-километровия Плутон и по-късно на още един или два 50-километрови куиперови обекти.

На трите снимки, които New Horizons направи ясно се вижда Плутон, който се движи така, както предвижда симулатора на Слънчевата система. Това доказва, че на снимките наистина е Плутон, а не космически лъч или нещо друго. Освен това обекта, сниман от New Horizons, който се движи по предвидената орбита на Плутон е от 14 звездна величина – точно толкова се предполага, че е яркостта на Плутон, погледнат от позицията на New Horizons.

plutonewhorizonsanimatibx2.gif

В момента New Horizons се намира на 0,98 астрономически единици от Юпитер и ще достигне планетата след три месеца. След това LORRI ще започне да прави снимки на Плутон, които ще допринесат за разбирането на вариация на яркостта на планетата. Но чак през 2015 година New Horizons ще започне да ни праща по-добри снимки на Плутон от тези, които можем да направим в момента с наземните и орбиталните телескопи.

Местоположение на New Horizons в момента:

nhcp200611010685fn3.th.jpg nhov200611010685ei6.th.jpg nhsv200611010685la1.th.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Потребител

New Horizons вече е по средата между орбитите на Юпитер и Сатурн. Апарата е в страхотно състояние и се движи с 20,18 км/с (72 648 км/ч) относно Слънцето. Намира се на 7,2 АЕ[1] от Слънцето, 6,81 АЕ от Земята, 1,86 АЕ от Юпитер и 24,41 АЕ от Плутон. От изстрелването му са минали 575 дена и 19 часа, от най-близкото му положение до Юпитер 171 дена и 8 часа, а до започване на изследването на Плутон остават 2793 дена и 9 часа. New Horizons ще бъде най-близо до Плутон след 2886 дена и 21 часа. Следваща стъпка: пресичане орбитата на Сатурн - след около 170 дена.

post-763-1187447675_thumb.jpg post-763-1187447689_thumb.jpg post-763-1187447696_thumb.jpg

[1] АЕ - Астрономическа единица = средното разстояние от Слънцето до Земята = 149 597 870 691 ± 30 метра (около 150 милиона километра).

Редактирано от Spirit
Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

След извършване на маневра за промяна на траекторията, Нови Хоризонти вече е право насочен към Плутон. Пристигането е насрочено за 14 юли 2015 година. Остават още 8 години. Ех, колко бързо тече времето. Актуално местоположение на Нови Хоризонти:

nhov200709010623vl3.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • 4 месеца по късно...
  • Потребител

Ако някой някога се е чудил какво е става с третите степени на ракетите, изстрелвали космически апарати в междупланетна траектория (и в частност степента СТАР-48Б, която изстреля Нови Хоризонти към Плутон), може да погледне тази презентация:

STAR48_Third_Stage_Trajectory.ppt

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Администратор

Плутон - най-далечната от известните ни планети - е открит в резултат от наблюдения на Уран, извършени от американския астроном Пърсивал Лоуъл (1855 - 1916). Лоуъл изградил обсерватория във Флагстаф, Аризона, и между 1893 и 1897 г. регистрирал смущенията в орбитата на Уран, които според него не се обяснявали с влиянието на Нептун. Въз основа на тези данни той пресметнал местоположението на деветата планета - „планетата X" - но така и не успял да я види. След смъртта на Лоуъл и в навечерието на неговия седемдесет и пети рожден ден Плутон, както е известен сега, е наблюдаван за пръв път от Клайд Томбоф, астроном, работещ във Флагстаф. Тъй като е много бледа, Томбоф също не успял да я забележи през телескоп. Той приложил алтернативен метод - сравнения на малки разлики в снимки, направени в последователни дни, и по този начин през март 1930 г. открил Плутон.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...