Отиди на
Форум "Наука"

Пере Тошев


resavsky

Recommended Posts

  • Модератор История

Всеки от нас е чувал Пере Тошев но много малко се знае за революционната му дейност.Вижте какво говори един съвременник за него:

"Въплощение на чест, родолюбие, бохемство и доброта, Пере бе дал, в хармонично съчетание, всичко, което би трябвало императивно да съпътствува революционера. Но нещастният Пере никога не бе допущал, че той ще бъде използуван като мъртвец от грубо тенденциозната ръка на безчестни историци, които, в желанието си да хвърлят в забвение и сянка истинските водачи на революцията, изровиха труповете на скромни труженици и с дързост и истерика кощунстваха с имената на смирените редници на революционното дело.

Бедният прилепски даскал би потънал в земята от срам, ако някой някога му бе подхвърлил, че ще настъпи едно нахално и безотговорно време, когато пред имена на революционни водачи, като генерал Цончев, полковник Николов, Сарафов, полковник Янков, мичман Тодор Саев, Тодор Лазаров и десетки други, щеше смутено да се оглежда името на познатия из софийските бирарии добряк, Пере Тошев."

Преекспонирана ли е личността на Пере Тошев според вас?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Е те върховистите принципно не признават за революционер някой който не е водил чета или поне не се е борил с чета в ръка.Но на Пере Тошев наистина му липсва малко харизма за да бъде истински голям водач.От калибъра на Груев да речем.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Вижте нещата са комплексни.Първите апостоли и основатели на Организацията - Матов,Пере Тошев,Татарчев,Гьорче Петров,дори Даме Груев в едни момент са поизтикани на заден план.Не че нямат заслуги но постепенно навлизат нови лица и особено Тошев и Гьорче Петров след 1903 г. все по трудно намират своето място в Организацията.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...