Отиди на
Форум "Наука"

BS-Chrismas. Коментари и впечатления


Recommended Posts

  • Потребител

Понеже преди няколко дена така или иначе направих десетина скрийншота докато разглеждах BS-Christmas , ще сложа тука линк към тях:

http://dovegallery.hit.bg/bs/index.html

Това са само впечатления , със сигурност не са изчерпателни и особено точни. Ако някой има въпроси относно BS-Christmas, може да се обърне към Аватара.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Добре е, че си снимала и нашия сайт. Не съм пробвал браузъра, но се вижда къде са поставени иконките от менюто на сайта nauka.bg Това го има от IE6 към по-стари версии, които вече почти не се използват, да не кажа въобще - http://www.manager.bg/news/microsoft-otpraznuva-smartta-na-internet-explorer-6

ssbs94.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не само иконките са отместени, но и менюто . Не го забелязах преди, повече ме интересува програмата като анализатор, а не като браузър. Даже мисля, че тя няма вграден браузър, а използва IЕ , който е инсталиран на Windows, или поне част от него .

Началната страница, историята, всички настройки се прехвърлят от IЕ на BS-Christmas и обратно. Като замених IЕ6 с IЕ8 и BS-Christmas се идентифцира като IЕ8 , а преди беше IЕ6.

Дяболик пък явно е с IЕ7 , характеристиките на който е описал:

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=12690

;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здравейте,

Няма да крия, че бях много приятно изненадан от написаното от Дорис. :good:

Без да разполага с техническа документация и допълнителни инструкции тя е успяла да прозре нещо доста важно - BS технологията се интегрира с използваната операционна система. Всъщност това е основен елемент в един от патентите, с които е защитена.

Абсолютно вярно е, че тя ползва това, което е най-добро за конкретната ОС (в случая IE). Също така е вярно, че винаги ще бъде асоциирана с използваната версия. Ако редовно сте си правили актуализажциите за Windows, ще се окаже, че BS ползва IE9 (примерно). Всичко това, е част от т.н. обектно-релационна защита или обектен подпис на системата.

За да бъда разбран ще си послужа с много елементарен пример:

V026.jpg

Първото, което няма как да не забележите при Net Analyzer (олекотеният модул е включен в BS Christmas) е анализа на работната ви станция.

На практика се извлича всичко за нея. Това силно наподобява Everest, но както знаете този проект бе прекратен. Тази информация може да се окаже много полезна при работата на администраторите, тъй като те получават протокол за текущото състояние на машината. Това може да ви спести много главоболия, повярвайте.

V025.jpg

Освен серийния, фабричен номер на всяко устройство може да получите и доста любопитна информация за реалните възможности на използваната апаратна чатс.

Тези, които вече са тествали BS Christmas са забелязали едни проценти и индикатор долу в дясно. Процентите са натовареността на централния процесоор, а индикаторът показва общата натовареност на системата (оперативна памет, мрежова и видео карта и пр.).

При професионалните версии тази информация може да се следи в реално време и да се записва.

Но да се върнем към парсването.

Doris отново е почувствала нещо, което зарадва доста SEO специалисти и любители на on-line игри по света (а също така и тези, които обичат да си свалят нелегално клипчета).

Парсването е много мощен инструмент, който дълго време бе пренебрегван. С масовото навлизане на рекламата в интернет нещата рязко се промениха.

Нека разгледаме няколко простички примери.

Като начало, да видим как може да използваме BS Parser за да определим доколко един сайт е добър от чисто маркетингова гледна точка.

Надявам се колегите от BGNauka.com да не се разсърдят, че използвам заглавната странница като пример. Все пак сами ще се убедят колко добре са се справили с една доста трудна задача, каквато е SEO.

От списъка с филтрите избираме Anchor.

V020.jpg

След стартиране на процедурата за анализ получаваме доста впечатляващ резултат:

V021.jpg

Заглавната странница съдърна 122 референтни връзки, без те да се натрапват или да са дразнещи за потребителя.

Това е критерий за наистина добре свършена работа. :)):

Всеки, който познава работата на "търсачките" би се зарадвал на възможността даден материал да попадне на тази странница. Той не само би се индексирал много бързо, но и рейтингът би бил твърде висок.

Да продължим с анализите и да видим какви други приятни изненади ни очакват.

Всеки един разработчик на web-приложения, знае колко важни са META-таговете. Те могат да популяризират сайта ви или да разрушат репутацията му.

Ето как би следвало да се изгражда един добър таг:

V022.jpg

Следва да поговорим и за Java Scripts, които са елемент от динамичният HTML.

Java Scripts обикновенно са външни файлове (макар понякога да се записват и в самата странница). Може да ползвате както свои така и готови скриптове.

Аз лично поддържам вторият подход, тъй като дълго време съм ползвал това, което Web Sphere предлага. Хубаво е също така от гледна точка на SEO да се ползват скриптове, обвързани с някоя от големите търсещи машини (като Google, например). Това е добро и разумно решение, което ми допада.

V023.jpg

Знам, че някой ще ме обори, като каже: Но така подкрепяте Google.

Oтчасти това е вярно, но ако го погледнем от гледна точка на маркетинга, това е идеалната стратегия.

Обвързването с някой по-голям ви позволява да привлечете повече потребители, а това ще ви носи по-висок рейтинг и по добри рекламни позиции.

Все пак нека поговорим и за ... дигиталните изображения (картинките).

Когато Windows 8 бъде достъпен за потребителите, тяхната роля рязко ще се промени. Картинките занапред ще се превърнат в част от една сложна система, която не само ще се индексира (до сега това основно се прави с текстовата информация), но и ще служат за съвсем необичайни цели. Добре е да сме помислили за това предварително.

V024.jpg

Всъщност има и още нещо.

Всички "външни" модули на BS Christmas са напълно безплатни за българските потребители (отново благодаря на Doris, че ми напомни за това).

Тези, които са ни изпратили серийните номера, вече са се убедили. Мнозина са получили писма със симпатични кученца и активиращи ключове.

Все пак тези версии са само началото на една серия продукти, която се развива. До края на месец март ще има следващи версии, а там функционалностт е доста по широка. Те също ще са безплатни, но все пак няма как да се активират без серийните номера.

Но ...

Има много неща, които бихме желали да бъдат достъпни за потребителите.

За съжаление сме зависими от редица ограничения.

За да ме разберете е достатъчно да спомена, че трасирането на адрес в някои държави се приема като тежко, криминално деяние. В рамките на ЕС може да се изтълкува и като, цитирам: "трансгранично престъпление".

При BS Ping и BS Trace на практика не е нужно да знаете реалния (статичен) IP-адрес на конкретен сайт. Достатъчно е да познавате адреса (например bgnauka.com) и всичко друго получавате без никакви проблеми.

Това може да се окаже колкото полезно, толкова и нежелателно. Все пак не всички хора са коректни. Но ... за това ще пиша в следващия пост.

Редактирано от Avatara
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сега ще поговорим за "простите неща" (които понякога не са чак толкова прости).

Много често съм се сблъсквал с потребители, които ми казват следното: "Компютърът ми не работи.".

На въпросът: "Не Ви работи компютърът или нямате връзка с internet?" те отговарят гордо: "Че то е едно и също.".

Много често може да имате прекрасна свързаност и изправна мрежа, но поради някаква причина са не получавате достъп до конкретен адрес.

Тук на BS Ping може да се окаже полезно средство, за да се види какъв точно е проблемът.

V030.jpg

Ето как изглежда една стабилна свързаност, ако ползваме ADSL устройтво или безжичен рутер.

Графиката показва малки отклонения в рамките на допустимото.

За да илюстрираме какво се случва, ако възникне неизправност, предизвикахме изкуствено такава (сайтът си работеше, но умишлено превключвахме няколко устройства).

Ето резултатът, от нашето "хулиганско" поведение.

V031.jpg

В конкретният случай всички неизправности са във вътрешната мрежа и нямат нищо общо с нормалната работа на тези, който хостват сайта.

Грешките са анализирани, може да се състави протокол и ако потребителя много упорства да му го изпратите за да му се радва.

Пак повтарям, че всичко това бе направено като своеобразен експеримент за да илюстрираме как може да се използва BS Ping за анализ на неизправности.

Следващата стъпка бе проверка на достъпа до компютър, който е част от вътрешната ни мрежа.

Ето как изглеждаше резултатът:

V032.jpg

Сега ще поговорим малко за функционалност.

В тази версия на BS Ping може да тествате повече от един адрес, но това се прави "ръчно".

В BS Ping Pro има възможност за автоматичен контрол на 500 адреса (предварително се съставя база данни за всеки един), а в BS Ping Enterprice броят нараства на 50 000. Освен, това там има и специални функции, за статистическа обработка на постъпващата информация и последващ анализ.

Като цяло прилича на гадаене на кафе, като въз основа на наличната информация може да се прогнозират прекъсвания.

Това е една доста сложна тема. Тук XYZ може да обясни нещата много по-добре от мен, защото това е област от математиката (ако не греша има и връзка с метрологията), който е доста интересна и много перспективна.

V033.jpg

До тук нищо лошо.

Лошото обаче е т.н. "Директен режим" (Direct mode).

Дори в най-олекотената версия си е гадна работа. На практика позволява да се формират пакети и да се изпращат към сървъра (сървърите).

В професионалните версии се правят "вериги" от сокети, че и за капак на всичко се определя маршрут откъдето пакетите преминават (ама така както на нас ни отърва). Освен всичко друго има и доста мощен инструментариум за създаване или използване на съществуващи proxy-сървъри.

Тук сме се ограничили само и единствено с това да покажем как си "говорят" клиента (това е компютъра на който работим) и сървъра (мястото, където се намира физически информацията за сайта).

V034.jpg

Всичко това спокойно може да си го запишете като RTF файл.

Има много продукти за правене на бели и да си призная, не изпитвам желание да увеличаваме броят им.

Нека има гранница, която да не се преминава.

Ако питате мен BS Ping е прилично средство, което илюстрира как работи мрежата.

Хубаво е да се използва от студенти и ученици за да се добие някаква представа за порт, адрес и пр..

Има и още нещо, което едва ли сте забелязали ...

При всички случаи BS извършва автоматична проверка за "валидност" на адреса.

Понякога е трудно да се запомнят всички конзолни команди (поне за мен). :unsure:

Само да спомена ... :tooth:

Преди три месеца ми се случи нещо забавно, имащо непосредствено отношение към BS Ping.

Колеги от България са си разработили доста забавен "бизнес". :tooth:

Отиват при клиентите, пускат BS Ping, отпечатват протокола, подписват го и слагат печат и прибират от 2,50 до 10 лева на адрес, според клиента. Аз направо онемях. Но да си призная тяхната находчивост ме зарадва. Щом може и така, защо пък не. Все пак са се сетили. :tooth:

За клиента това е "анализ на мрежата", а за тях допълнителен приход.

Криза е и трябва някак да се оцелява ... :good:

Редактирано от Avatara
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За да ме разберете е достатъчно да спомена, че трасирането на адрес в някои държави се приема като тежко, криминално деяние. В рамките на ЕС може да се изтълкува и като, цитирам: "трансгранично престъпление".

Това сериозно ли е? Ако да, то за мен това би бил един от най-малоумните закони за вечни времена.....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Въпрос на национално законодателство.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здравейте,

За съжаление е напълно сериозно. В България от 01.01.2002 год. е в сила Закон за защита на личните данни. Една от функциите на BS Trace предоставя доста интересна информация, но тя включва имена, телефини, факсове и пр.. Ето как изглежда формата на полетата при нея:

organisation: [mandatory] [single] [primary/look-up key]

org-name: [mandatory] [single] [look-up key]

org-type: [mandatory] [single] [ ]

descr: [optional] [multiple] [ ]

remarks: [optional] [multiple] [ ]

address: [mandatory] [multiple] [ ]

phone: [optional] [multiple] [ ]

fax-no: [optional] [multiple] [ ]

e-mail: [mandatory] [multiple] [look-up key]

org: [optional] [multiple] [inverse key]

admin-c: [optional] [multiple] [inverse key]

tech-c: [optional] [multiple] [inverse key]

ref-nfy: [optional] [multiple] [inverse key]

mnt-ref: [mandatory] [multiple] [inverse key]

notify: [optional] [multiple] [inverse key]

mnt-by: [mandatory] [multiple] [inverse key]

changed: [mandatory] [multiple] [ ]

source: [mandatory] [single] [ ]

С други думи се получава следната информация за всеки един от терасираните адреси:

Пример:

organisation: AUTO-1

org-name: Ruritania Banking Interchange

org-type: OTHER

remarks: This is a dummy organisation object.

DO NOT reference this object as

it does not exist. Only for use in

examples.

address: 1 High Street

address: Polarcity

address: Northern Nowhere

phone: +31 20 5354444

e-mail: bit-bucket@ripe.net

admin-c: HOHO15-RIPE

tech-c: HOHO15-RIPE

ref-nfy: bit-bucket@ripe.net

mnt-ref: SANTA-MNT

mnt-by: SANTA-MNT

changed: ripe-dbm@ripe.net 20040419

source: RIPE

Получаването на този вид информация, може да се тълкува по различен начин (чисто юридически). Но има и още един казус.

V040.jpg

Обърнете внимание на редове 3 и 7 от "Tracert Log". Сравнете ги с резултатите в Adress List.

Това е нещо, което в редица държави (дори в демократична Франция) е на ръба на закона.

Законна информация е тази за домейна. Там нямате никакви проблеми. Хубавото в този случай е, че може да видите къде реално се намират name-сървърите (дали в България или в чужбина) и по този начин да прецените какво реално се случва.

V041.jpg

И тук отново се връщаме към темата за комуникациите.

В ляво се вижда какво е изпратено от страна на клиента към сървъра и какво е отговорил сървъра в текстови вид. На практика се визуализира реалната комуникация (като символни низове). Това онагледява процесите в максимална степен.

В BS има още една пол;езна функция, която наподобява Who Is Info. Намира се в раздела "History".

V050.jpg

От няколко години се правят опити да бъде забранена. Във вида, в който е в BS Christmas е напълно безобидна. В някои версии обаче тази функция е доста "гадничка".

В Хонг Конг е използвана доста добре за придобиване на права върху определени домейни.

За да не влизаме в конфликти, просто силно я ограничихме. Грубо казано бе въведен принципа: "Гледаш, но не пипаш".

И още нещо ...

Ако някой е следил развитието на BS технологията няма как да не е забелязал следните неща:

- Проектът Pandora е недопстъпен от три години (но е действащ);

- BS Gold е свален от много сайтове заради опцията Events Analyzer и други ECO (Enterprice Computer Objects) функции. Това, което е оставено е много силно ограничено.

И пак ще повторя: BS NGIT е патентована в САЩ. Съгласете се, че едва ли някой там би позволил да нарушаваме нечии права в угода на потребителите. Не можехме да патентоваме в България (а и в ЕС) поради текстове във влезлия през 01.08.1993 год. в сила Закон за авторските и сродните му права, който до измененията в ДВ. бр.25 от 25 Март 2011г. забраняваше патентоване на софтуер. И до сега работим с патентните ведомства на САЩ, държави от Далечният Изток и Русия.

Това, което е създадено от нас (но масово се ползва от други, като например някои технологии касаещи MMS) е наше и за това си имаме документи. BS e tehnologiq ot 1992 год.. Много малка част от нея е допусната за гражданско приложение. Като цяло си остава под наблюдение и всеки момент може да се поиска от нас да я изтеглим от публичното пространство. Това, което сме пуснали е безобидно и доста упростено, но по принцип дава представа за какво става дума. Не може да се класифицира, понеже технологията има хибриден характер (позволява използване за различни цели).

Ето как например тази технология се използва във ... фармацията:

Screen001.png

Ако следваме "нормалната" логика би следвало да твърдим, че BS е спектрален анализатор, което е смешно. :biggrin:

Редактирано от Avatara
Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

През последните две седмици, получихме доста интересна информация от запалени геймъри (най-шече такива, които играят on-line).

Те са направили нчколко интересни констатации, като освен всичко друго са тествали на различни конфигурации. :bigwink:

Обещашам да ви запозбная с това, което те са забелчзали, защотото си струва да бъде обсъдено сериозно.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Както споменах преди доста време, запалените почитатели на on-line игрите се оказаха (и колкото абсурдно да звучи) заклети фенове на българските броузъри. :bigwink:

За съжаление BS-Gold бе свален (с много малки изключения), а проектът премина на друг режим. Ако някой не е забравил това бе и най-руганият от всички продукти на G-92 (Gnosis - познание, 1992 год. - появата на Windows 3.1 и Delphi).

Както се знае геймърите са изключително взискателни като крайни потребители (най-вече към изображение и звук). :crazy_pilot:

Друг техен проблем е използваният ресурс. На практика именно това са хората, на които се налага най-често да променят конфигурации.

Едно писмо от гр.Троян ни изуми. Оказа се, че разработваните от нас продукти притежават свойства, които са изключително полезни именно за тази категория потребители. Ако трябва да бъдем съвсем искренни (аз и колегите ми) това бяха първите съвсем нормални опити за анализ на продуктите (без някаква предварителна нагласа и без да се пишат неверни твърдение). Още с първите си писма почитателите на "on-line" играта "Галактика", ни поставиха съвсем конкретни въпроси, касаещи съвместимостта с различни 3D платформи и възможностите за автоматична интеграция. Имаше и редица питания, които бяха препратени към Oracle, тъй като в момента това е компанията, отговаряща за развитието на Java.

GALACTICA002.jpg

За добро или за лошо, тази дискусия, предизвика интерес и от други потребители.

В следващата версия на BS Christmas ще се наложи да се включат функции, характерни за BS-Gold, но премахнати в последната версия.

Една от тези функции, има непосредствено отношение към директният достъп до видеопаметта. Друг важен момент, за който трябва да благодарим ан геймърите е, че те ни върнаха към една позабравена технология, която сме пренебрегвали съвсем незаслужено. Става дума за използването на XMPP (eXtensible Messaging and Presence Protocol) в крайните ни приложения. Макар в Pandora да имаше вграден Jabber клиент, при следващиете продукти (най-вече поради преминаване към web-snap) се бяхме отказали от него. Определено този пропуск ще бъде отстранен. Все пак когато някой играе в мрежа, той търси различни форми за комуникация, защото се при този род игри, често се формират отбори (гилдии, сдружения). За да се гарантира предаването на паролата към сървъра в закрит вид за да се гарантира защита от повтарящи се атаки (monitoring nc value) се придвижда използване на SASL (Simple Authentication and Security Layer). От тук обаче започват въпросите, които са свързани със сървърната част на приложенията.

Друга промяна ще бъде използването на Microsoft Bing API, най-вече при проверката на ортография, достъпът до видео информация, превод и други малки "екстри".

GALACTICA001.jpg

А, да ...

При следващата версия на BS Christmas потребителят ще може да избира ядрото на броузъра (layout engine). Дали обаче първо ще бъде включен WebKit или Gecko е въпрос на тежки преговори и договори.

Друга новост е, появата на Vilas Light, но за това в следващият пост. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И така ... :bigwink:

Какво ново през последните няколко дни?

Новото е, че стартираха откритите, бета тестове на Vilas Light.

Запознатите с развитието на проекта Black Screen знаят, че до началото на месеца, резултатите от проекта бяха достъпни само за регистрирани участници.

Откритите бета тестове позволяват на всеки, който желае да изтегли инсталационния пакет и да го изпробва, без да се налагат каквито и да било ограничения.

Ако желаете може да изкаже мнение (дори отрицателните отзиви са от голяма ползза за работата ни). Ако ли не може просто да изтрие продукта (имa функция Uninstall). :biggrin:

До месец септември ще са достъпни само версии за Windows. След септември ще са достъпни за теглене и версии за Mac OS и Android (за мобилната версия).

Ще се радваме, ако имате конкретни забележки най-вече към работата на конзолата.

Интересно ще ни бъде и как работи клиента при комуникация със сървъри, използващи ОС различни от Linux, Unix, Windows Server.

До седмица ще имаме пакет с интерфейс , изцяло на български език. Заслугата за това е на колегата Р.Радове, чиито градивни критики ни помогнаха изключително много.

Инсталационният пакет може да изтеглите от официалната странница на продукта.

Друг момент е, че от 01.02.2012 год. дистрибуцията на продуктите ще се извършва от IYITec LCC, а не директно от G-92 Developers Group. Това обаче няма да важи за безплатните и бета версиите.

Официална странница на Vilas Light

L002.jpg

Забележка: Vilas в този му вид може да се използва като FTP клиент. Ако обаче се обединят клиентската и сървърната част той е нещо много по-различно. Към момента VServer (сървърната част на продукта) не е достъпна за гражданско приложение.

Vilas няма претенции да замества или конкурира, наложили се FTP клиенти, защото философията на продукта е малко по различна. :bigwink:

Не можем да добавим инсталационният пакет за изтегляне тук, поради наложено ограничение от 2 MByte, за прикачен файл.

Vilas е изцяло български проект. Финансирането на разработката се извърши с част от постъпленията, получени от продажбите на Net Organizer, BS Gold и др. продукти в чужбина.

Не сме разчитали на помощ от ЕС и/или друг вид подкрепа. :biggrin:

Редактирано от Avatara
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако ми бъде позволено бих желал да изкажа благодарност на колегите от отдела за техническа поддръжка на Microsoft - България.

както аз така и колегите ми сме признателни за изключително доброто отношение и бърза реакция.

Ето и информация, която е от голямо значение и обяснява специфичен проблем, който потребителите срещаха при работа с BS Christmas и Net Organizer:

Важни пояснения за технически проблем.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

Интересно е да се види какво мислят специалисти, чиято работа е да анализират броузъри и които дават оценки на Mozilla, Chrome, Safari, IE и др..

Забавно е, че най-грозния ни продукт (този с никакви възможности) бе оценен с две звездички (не е зле за нещо направено преди две години, като експеримент).

Но лично аз искам да обърна внимание на един друг въпрос: Как се пише анализа на продукт?

Мисля, че следващият текст е показателен за това как би следвало да се прави това. :post-70473-1124971712:

A minimalistic internet browser

Written by Bogdan Popa on July 10th, 2012

Black Screen is a very basic web browser that comes to offer users a lightweight replacement to the highly popular apps in this particular software segment.

There’s nothing that could get you trouble after launching the application, as the design adopts the same simplicity approach.

A minimal GUI with just a small address bar that requires you to input the URL of the website you wish to load, plus the regular back, reload and stop loading buttons are all there to provide a seamless browsing experience.

There are no configuration options, but instead Black Screen boasts what seems to be a sidebar providing access to a bunch of popular services, such as YouTube and Facebook.

The browser uses the Internet Explorer 7 engine, so page loading times are reasonable, with no issues in terms of computer performance and stability.

But truth is, Black Screen is such a simple browser that it can easily become a frustrating product for every experienced user out there. You’re not even allowed to right click a website, there’s no tab support and no interface customization options which in today’s software market is quite unacceptable.

Black Screen works okay on most Windows versions, including Windows 7, without requiring administrator privileges.

Overall, Black Screen is a tool supposed to provide users with the simplest possible browsing experience. You have nothing else to do than to input the site address and wait for the page to load.

. . .

Сами виждате, че критикита са аргументирани и много добре прецизирани. Те са критики към конкретния продукт.

Това са критики, които са стойностни и си струва да бъдат взимани под внимание.

Що се отнася до развитието на технологията ...

Това, което мога да кажа е, че предстои нова серия, която наистина си струва да се види. Но най-забавното в нея ще бъде Black Snake (Черната Змия). На практика това е първият "граждански" продукт за обектно-релационно шифроване - метод който прави паролите напълно излишни или просто ги подменя с ... обекти. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Днес е доста забавен ден. :biggrin:

След като NASA пусна клипче с марсохода, се оказа, че за да се гледа на много броузъри са нужни допълнителни инсталации и донастройки, защото ... ами защото или поддържате HTML5 или Silverlight или ... или трябва да инсталирате допълнителни контроли.

Една от критиките към BS технологията беше именно в това направление. Бе пишехме си ние, че сме го правили специално за WPF ама кой да чете ... :bigwink:

Е, времето показа, дали това, което твърдим е вярно и доколко.

За разлика от други продукти тези от серията BS нямат проблем с клипа на NASA. И не само това ...

Млад колега от братска Австралия публикува интересна статия в ZDNet.

New Mac malware spies on you via Adium, Firefox, Safari, Skype

Младо-зелено. Не му е увряла главата още колко хубаво нещо е туй дет сите българи го славословят. Така де. Българин без iPad и компютът без Mozilla е като гайда без ручило. За Skype да не отваряме дума, че него вече го купиха, а както се знае на харизан кон зъбите се не гледат ...

Мдаааа ...

За мен все пак си остава пълна загадка защо когато разполагаш с годишен бюджет надхвърлящ 3,7 милиарда, трябва да крадеш от някой малък, беззащитен и с очила при това ... :bigwink:

Но ... Злите хора не спят, а се трудят неуморно на дигиталният фронт. Я как им спряха тока на индийците. :biggrin:

Сега може да се спре тока и на Германия, например. Ей така за забавление. :lightbulb:

Ама ние май-тази тема я дискутирахме преди време някъде, а?

Powerless and clueless: 684 million Indians without power

Сега братята индийци и те взеха да задават въпроси, ама къснооооо ... Бе имаше нещо за каруцата и пътищата, ама пуста склероза. :biggrin:

От времето по-сериозен съдник няма. :biggrin:

Мдааа ...

Интересно какво ли още ще се случи? :biggrin:

Редактирано от Avatara
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
След като NASA пусна клипче с марсохода, се оказа, че за да се гледа на много броузъри са нужни допълнителни инсталации и донастройки, защото ... ами защото или поддържате HTML5 или Silverlight или ... или трябва да инсталирате допълнителни контроли.

Една от критиките към BS технологията беше именно в това направление. Бе пишехме си ние, че сме го правили специално за WPF ама кой да чете ... :bigwink:

А не би ли трябвало човек като прави нещо за интернет да се съобразява с възможностите на аудиторията? Мнозина няма да гледат клипчето, защото не могат или ги мързи да си инсталират нужните допълнения.

ПП:

В заглавието на темата съм пропуснала едно t, за което се извинявам.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Много често ни се задава въпроса: Ама вие защо избягвате Линукс, а? :post-70473-1124971712:

За всички онези, които са ни го задавали искам да кажа, че това не е само и единствено наша политика. както Intel така и AMD имат сериозни проблеми с ръководството на фондацията (за тези, които имахме ние, в т.ч. и финансови претенции за софтуер, който по-късно се оказа патент на Microsoft, вече съм писал многократно).

Преди всичко ние сме звено, което работи не това което е в момента, а това което потребителите (вероятно) ще ползват след пет-десет години. Тук става дума за тенденция (проучване, анализ, подготовка на основите ако щете), а не за следване на текуща мода.

Но за да не бъда голословен, ето една много интересна статия, която подкрепя твърдения, които съм изказвал многократно:

AMD и Intell няма да поддържат Linux

Много по-интересено за нас е постепенният отлив от използването на PHP и Java, но там нещата са много по-сложни и объркващи.

За сега провеждаме тестове за Windows 8 и подготвяме следващата си продуктова гама. А тя ще има с какво да изненада (дори като дизайн). :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

КАКВО НОВО?

Новото е, че от 01.12.2012 год. е достъпна за теглене т.н. "сребърна серия" (Silver Edition).

Продуктите имат обновен дизайн, разширена функционалност и за първи път в тях е влючена технологията Black Snake (специализрана система за обектно-релационно шифроване на информация).

Промяната е и в базите.

Що се отнася до новият, коледен браузър тази година е заложено на двама от най-добрите дизайнери (не са българи, но след загубата на двама от колегите българите вече сме изчезващ вид в групата), но ... Ще бъдат пуснати само 500 броя (лимитирана серия).

Причината е в кръглата годишнина, която чества екипа, а и имаше сериозно преосмисляне на политиката ни.

Все пак отделни елементи ще могат да се ползват.

Най-добре ще оценят предимствата тези, които ползват Windows 8, Но това е друга тема. :grin:

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...
  • Потребител

Здравейте,

Не бях писал от доста време, но мисля, че е време да споделя какво се случва.

В общи линии проекта не само се развива, но се развива и доста по-динамично, отколкото самите ние очаквахме.

След Windows последваха версии за iOS и естествено за Android (все пак живеем във века на мобилните комуникации а Motorola Mobility, вече са собственост на Google).

Но на практика това няма никакво значение. Истинската промяна е от съвсем различно естество и тя няма нищо общо с масовият потребител (макар да се налага да мислим и за него).

За съжаление както България така и останалите държави членки на ЕС едва ли ще имат скоро достъп до новите продукти, но пък никой не е забранявал да се покаже какво се готви за "ширпотреба" (или конверсия, както е прието да се пише).

Като начало нека видим какво се случва с някои от познатите ви модули. :grin:

S002.jpg

Имате право на три опита за да познаете елемент от кой от тях виждате по горе. :haha:

Това е само една от най-ерлементарните нови функции на BS Parser (имаше нещо за това как подобни неща не се ползвали от IE6, но SEO оптимизаторите се оказаха на различно мнение).

Но ако сте забравили за какво говоря, то нека си припомним ...

S008.jpg

Това горе би следвало да не види бял свят. Да ама се оказа жилаво, като българския му корен.

Но нека видим какво се случва и с продуктът, който към момента се радва на най-широка популярност (не в България, естествено).

S006.jpg

Тук всичко е повече от познато. Това е разделът за геолокация на старият BS Ping.

За тези, които са позабравили за какво става дума ...

S003.jpg

Ако питате мен тук няма кой знае какво ново.

Истински новото е "пощенският клиент" (някои навици се изкореняват много трудно), който е разработен по технологията Bersek (работно наименование на проекта Black Snake) и който определено се превърна в обект на засилен интерес най-вече от страна на редица държавни агенции (има и такива, които нямат никакво желание да се реформират и преобразуват, но те са на Запад и на Изток).

Вгледайте се внимателно в следващото изображение ... :glare:

S001.jpg

На пръв поглед формата прилича на стандартен прозорец за изпращане на нов e-mail, но ... има доста съществени различия.

Липсва поле за въвеждане на адрес. То е заменено с поле ... "Псевдоним" (Alias).

Съобщението може да се кодира, но никъде няма да намерите поле за парола или нещо подобно.

Това е така защото парола просто няма.

Няма и в случая тя е напълно излишна, тъй катои Bersek ползва обектно релационо шифроване (не кодиране, а именно шифроване), с което за пет години си счупиха зъбите много експерти по криптоанализ.

Но ... какво ще получи редовият потребител (глас от партера, на който няма как да не отговоря)?

Определено едва ли ще има достъп до подобни "благини". За редовият потребител най-много някоя безплатна версия, като тази ...

S007.jpg

Сами разбирате, че за потребителите, свикнали с шаблона е редно да се предостави нещо, което е някак по-познато, а и изглежда "по така".

Дизайнът за мобилните играчки ще е малко по ... пъстър. Там потребителят се радва на шаренко.

Естествено подобни "пощенски" клиенти (към момента са поне десет разновидности) ще могат да се използват от де що е дигитално устройство използващо Windows, iOS, Android (а закъде без Linux ... :haha: )

Но ... има и още една новост, за кото предстои дълъг, ама много дълъг разговор.

Голямата новост е системата за отдалечено управление на СУБД (Database Remote Editor - DRE). Не стандартно управление, а доста различно.

За онези, които са запознати с Presta Shop, Open Cart, Zen Cart, Cube Cart и де що е платформа за електронна търговия използваща PHP и My SQL това е малка мечта. :grin:

Както знаете My SQL бяха закупени от Oracle (Sun - също).

Както знаете имаше и някакви проблеми с PHP (то кога ли е нямало).

Е, решихме да помогнем на многострадалните търговци да се отърват веднъж и завинаги от диктата на програмистите и не само.

Няма SQL, няма скриптове. Получавате си от производителите информацията kato XML (или в друг подобен вид) и от тук насетне може да натриете носа на всеки експерт.

И подредбата по групи, както и снимковата информация и дизайна са автоматизирани. Както се знае никой не обича да работи.

Но и това не е кой знае каква новост.

Голямата новост е O.V.A.S.

Ето тук вече определено потребителите (а и ламърите) ще има на какво да се порадват.

Предполагам, че всички знаете какво е internet радио.

Хайде сега да видим дали не може да си спретнем и Internet-TV (ITV) ама по домашному и да разбием гаджетата в махалата (както и Пепо от втория етаж). :grin:

Хайде сега да лепнем на всичко това етикета Made in Bulgaria и да го харижем на ... Изток.

Както се знае на Запад има криза. Ние не обичаме кризите. Ние обичаме да ядем и да пием. Обичаме и да псуваме, но това е друга тема. Все пак живеем на балканите ... :grin:

Забележка: Написаното по-горе не приемайте като реклама или хвалба. Нямам никакво намерение да продавам каквото и да било на когото и да било в България или в Европа.

Идеята ми е да покажа, че поговорката за кучетата и кервана все още важи. Ако не греша в България Delphi все още е мръсна дума (та какво за XE5, a). Е, да де ама онези дето правят големи пари не мислят като тези в България. То и с други неща е така, но какво да направим - манталитет. :harhar:

Редактирано от Avatara
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Поздравления!

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...
  • 10 месеца по късно...
  • Потребител

Здравейте Petters,

Проверихме адреса и повярвайте отватя се без никакъв проблем. тествахме на Win 7, 8, 8.1.

Има панел, който съдържа много опции, свързани със системните настройки на приложението. Ако са тези по подразбиране не би следвало да има проблем.

Друг е въпросът как е конфигурирана използваната антивирусна програма, защитната стена и пр., но за конкретният адрес това е без значение.

Ние тествахме с NOD, Avira и Kaspersky.

Що се отнася до libeay32.dll и ssleay32.dll (или техните 64 битови аналози) то това е извън нашата компетентност.

Многократно сме писали за проблемите, които могат да възникнат при използването на тези динамични библиотеки.

Много се извинявам за закъснелият отговор, но причините бяха повече от обективни.

С най-добри пожелания

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...