Отиди на
Форум "Наука"

Арабският свят-вчера и днес


Sham

Recommended Posts

  • Потребител

Ще се опитам да представя в сбита информация развитието на арабският свят през 20 век.Ще представя проблема в отделни части.Работил съм върху въпроса в училище за доклад ,ще използвам най-вече една книга,но ще има и препратки към други автори.Книгата е на Киряк Цонев - "Българо-арабските отношения" и Абу Наср - "Историческа енциклопедия", Ю.Борисов - "Новейшая история Франции" 1968г., Ю.Брутенц -"Современньiе национально-освободительньiе революции" 1974г.

Статията можете да прочетете в новия брой 10.

bgnaukabutton.gif

Редактирано от Bathory
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Добър текст, Сириец, добър текст.:)

Ще повторя тук онези мои въпроси, както и още два-три:

/ какво пречи на арабските държави да се обединят днес?

2/ защо вече постигнато обединение се разпадна? ОАР просъществува няколко години /колко, всъщност/;

3/ на какво основаваш твърдението: “с помощта на европейската и американска политика се създава идеята за световния ислям”? Излиза, че днешен Иран е създаден отСАЩ?!

4/ арабските държави са в състава на Османската империя, след като Багдадския /и Кордовския, но то е друго/ халифат рухват; как се проявява европейската колониална политика в Близкия Изток? Доколкото аз знам, при разпадането на османската империя след ПСВ с помощта на Англия се създават повечето днешните арабски държави, на основата на някои арабски аристократични фамилии; доколкото знам, например йорданските владетели крал Хюсеин ибн Талал и днес управляващият му син Абдула са преки потомци на Пророка Мохамед? /да си спомним мисиите на Лорънс арабски и пр./.

5/ Америка е тази, която подкрепя в ООН Египет при национализацията на Суецкия канал, и практически спира френско-английската окупация на канала и го оставя в ръцете на Насър. Къде виждаме неин принос в антиарабската кауза? Защо държави като Йордания, Саудитска арабия, Оман, Катар, емирствата, Египет, нямат никакви проблеми със САЩ, а фундаметалистите от Иран и от друга страна Сирия на партията БААС имат?

Малко ми се вижда изкуствена тезата за това, че САЩ са против арабските обединения. Или че те са причината тези обединения да не се случат. Струва ми се, че такава теза /ако е такава/, се разминава с реалното съотношение на сили в Близкия Изток?

За талибаните - освен че е в разрез с исляма, как оценяваш публичните екзекуции по стадионите, забраната да се притежава радио и телевизор /ама молла Омар не се разделяше със сателитния си телефон/, крайното отношение към жените и разрушаването на уникалните статуи на Буда в Афганистан? Каква е препоръката ти за третиране на такъв режим, ако той дойде в друга мюсюлманска страна?

Казваш, че Америка ги е създала. Според мен ги създаде пакистанския режим на бившия министър председател Намаз Шариф /така ли беше името/, но какви доказателства имаш ти, че Америка ги е създала? А ако допуснем че ги е създала, то тя ги и унищожи. Нима трябва да я упрекваме, че поправи грешката си?

И накрая – не ти ли си струва, че панарабския идеал, описан от теб, е идеал за една модерна и голяма държава, както сам казваш, основана на “научното развитие”. Този модел не се ли доближава до това, което наричаме модерни страни днес, т.е. до западния /разбира се отчитайки традициите, които са различни и в определено отношение похвални/?

Ако е така, то антизападната насоченост на днешните арабски настроения не е ли против това? Няма ли, ако го няма западът, ислямските страни да се събудят един ден под фундаменталистки режими, особено като се има предвид и това, че именно фундаменталистките сили са “острието на арабската борба”?

Правилен ли ще е извода, че за освобождението на арабите от турска власт принос има Антантата, т.е. Англия, Франция, САЩ?

Какво представлява "системата на мандатите" и как при тях се разпределя властта между великите сили и местните арабски аристократи?

Защо най-силно колонизираните страни - Алжир и Мароко, днес са встрани от антизападните тежнения?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Да допълни че в България е имало турско робство а в арабския свят е присъствие,защото арабите са мюсюлмани.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Михаил Маджаров в своите спомени дава като цяло ужасни данни за състоянието на арабите през турско, но впечатленията му са само от Кайро и Ерусалим. Другите градове, като Багдат, Дамаск и т.н. може би са запазли нещо от миналия блясък на халифата, не знам. Развитието им в модерните времена започва след ПСВ и началото на процеса на независимост. Затова ме интересува точно режима на мандатите, да видим доколко самостоятелни са били арабските народи между двете войни. Нямам време да търся, обаче :hmmm:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Разбира се ще отговоря на въпросите ти,но искам първо да представя и за Втората световна война.След това ще обсъдим проблемите.

По отношение на състоянието на арабите под турско робство мога да кажа , че дори в началото на 20 век в Сирия е имало масови кланета на цели села ,а в Дамаск не рядко са висели на бесилката революционери.В няколко от случаите бях чел ,че причини са и връзки с други дейци ,сред които и българи.Не са редки случаите на македонски воеводи,които подържат връзка с арабски революционери.В течение на запознаване с материята разбрах,че българо-арабските връзки са много повече,от колкото смятах.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Военно дело

Разкажи повечко за арабско-израелските войни.САМО ЩЕ ДОПЪЛНЯ ЧЕ ИЗРАЕЛ Е ЕДНА НАЦСИСТКА ДЪРЖАВА,ЗАЩОТО ТЯ Е ДЪРЖАВА САМО НА ЕВРЕИТЕ.В нея арабите нямат никакви права.Доколкото знам дори не могат да гласуват.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Незнам дали е точно за тази тема, но след като се казва "Арабският свят-вчера и днес" ще попитам тук. Защо арабската наука замира и никога не се възражда? Османската империя ли е проблема? Преди векове арабите са били много напред в доста отношения - медицина, математика, астрономия, химия, физика, архитектура, литература... Когато европейците сме били в тъмните векове, арабите са били на много по-високо културно ниво. Защо от един път цялата тая наука рухва и до днес не е въздигната отново? Ейго на, има богати арабски държави, но в тях не се говори нищо за наука, или аз поне не съм чувал за някой научен арабски проект.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Прав си ,за тази тема е.Науката в арабският свят се заражда много бързо и също така угасва.За това има много причини,някои от които са именно Османската империя и след това колониалните империи.

В момента в арабският свят текат процеси за напредване в културата и създаването на едно добро ниво.Няма как да го знаеш,защото все пак няма откъде да получиш информацията,но в много арабски държави на почит е литературата напримерем ,поради което има много големи и стари издателства ,списания и вестници.

Продукт на тази зараждаща се новоарабска култура е примерно Ахмад Саид,сирийски писател ,който беше един от фаворитите за Нобелова награда тази година по литература.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...