Отиди на
Форум "Наука"

Коя мобилна операционна система е най-добре защитена?


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Аз не съм много навътре в мобилните ОС, понеже не съм техен потребител. Но смятам, че въпросът е интересен.

Ето някои по-известни мобилни ОС. Списъкът е претендира за изчерпателност.

- Android

- Windows Mobile

- Widows Phone

- Universal Mobile OS

- Symbian OS

- Palm OS

- SavaJe OS

- iOS

- iPhone

- Blackberry OS

- Web OS

- Bada

- Maemo

- MeeGo

Смятам да направя анкета, но не съм сигурен дали няма да пропусна някоя мобилна ОС...

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Сигурност за мобилните телефони

Мобилните телефони са една от целите на крадците и, като се има предвид това,колко сме зависими от своите мобилни телефони, един изгубен телефон (или –няколко изгубени телефона) може да ви струва(т) много повече от загубата на пари.Освен ценността на самия апарат, в него има важа информация – контакти,музкика, снимки, видеоклипове...

Предлагаме ви множество съвети за сигурност на мобилните телефони.

1. Скрийте своя мобилен телефон

Не оставяйте своя мобилен телефон в паркирания си автомобил - 50% от всички кражби на мобилни телефони стават от паркирани превозни средства.

2. Маркирайте мобилния си телефон с ултравиолетова писалка

Използвайте ултравиолетова (UV) писалка, за да отбележите свой знак както върху батерията, така - и върху вътрешната страна на капака на батерията на телефонави с вашия пощенски код и адреса си или - с инициалите на името и фамилията си.

3. Използвайте заключването на клавиатурата

Използвайте опциите за сигурност на вашия мобилен телефон – заключване на телефона чрез ПИН-код, заключвайте и клавиатурата му. В идеалния случай самозаключването става след определен перио на бездействие на апарата. По този начин крадецът няма да може да го използва. Вижте ръководството на мобилния си телефон за това, как да използвате опциите за заключване.

4. Регистрация на вашия мобилен телефон в уебсайт за телефонна сигурност

Регистрацията навашия мобилен телефон в уебсайта http://www.immobilise.com/ дава възможност на полицията да открие и да върне откраднато имущество, тъй като с помощта на сайта тя ще го открие по-лесно. Ако вашият телефон, компютър или лаптоп бъде изгубен или откраднат, използвайте сайта Immobilise, за да съобщите незабавно на полицията, на застрахователите и на търговците на стоки втора употреба. Тези действия могат да помогнат много за възстановяване на изгубената или откраднатата ви собственост и за залавянето на крадците.

5. Запис на IMEI номер

Съхранявайте бележката с уникалния 15-цифрен IMEI номер на мобилния си телефон. Той обикновено е отпечатан върху батерията на телефона, или може да се види на екрана, след като въведете следната комбинация * # 06 # - тя е валидна при повечето телефони. Ако е откраднат мобилен телефон, IMEI номерът помага на вашия доставчик на мобилни услуги да блокира този телефон.

6. Застраховайте своя мобилен телефон

Решете дали да платите за застраховка на своя мобилен телефон. В зависимост от вида на апарата може да ви излезе по-евтино да го заместите с друг, в случай на кражба или на повреда, отколкото - да получите застрахователните премии. Ако телефонният ви апарат бъде откраднат, докладвайте този факт на своя застраховател до 24 часа след кражбата. А ако телефонът ви бъде откраднат, докладвайте и в полицията.

7. Вируси, червеи, троянски коне, и друг злотворен софтуер за мобилни телефони

Само за 2011 г. злотворният софтуер, създаден срещу мобилните операционни системи, се е увеличил със забележителните 272%, а с 250% се е увеличил - за смартфоните и таблетите. 55% от злотворния софтуер за мобилни устройства е шпиониращ, а 44% са троянските коне.Едни от най-известните проблемни вируси са: Cabir, CommWarrior, Doomboot, RedBrowser, FlexiSpy, DroidDream…

За да сте в безопасност, в случай на съмнение, не отваряйте SMSи или електронна поща с прикачени файлове на мобилния си телефон с мобилен достъп до интернет. Не посещавайте и потенциално злонамерени сайтове.

Фирми от ранга на Avira, F-Secure, Kaspersky, Lookout, McAfee, Symantec, Trend Micro, AVG, Avast, Bit Defender, BullGuard, Dr.Web, NetQin и други произвеждат антивирусен софтуер и за мобилни устройства.

Разгледайте антивирусния софтуер за мобилни устройства тук:

http://www.brotherso...obile_security/

8. Ограничете използването на bluetooth

Изключете своя bluetooth, когато не го използвате. Включеният ви bluetooth е безвреден, но недобросъвестен човек може да наруши неприкосновеността на личните ви данни. Освен това, включеният bluetooth може да намали мощността на батерията в апарата.

9. Обновявайте софтуера на мобилния си телефон

Уверете се, че софтуерът на мобилния ви телефон (операционната система и браузърът) са актуализирани до последната си версия и са инсталирани приоритетните ъпгрейди, свързани със сигурността. Проверявайте уебсайта на производителя на апарата си за актуализации, които биха могли да увеличат сигурността на вашия телефон.

Неделин Бояджиев

По материали от:

http://www.which.co....phone-security/

post-471-095878800 1327096777_thumb.jpg

post-471-062297700 1327096787_thumb.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...

проблемът е че Андроид ОС, вече има своя дял вуриси, които нараснха главоломно, според циско, от 3 юли, до 1 ноември 2011, броят на вирусите за андроид е нарастнал с 472%, и спорд декемврииския доклад, гугъл сасе обърнали за помощ към ASLR, която защита ще бъде използвана за общо повишение на защитата на андроид.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...