Отиди на
Форум "Наука"

Страхотен сайт за ценители пътешественици


Last roman

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Здравейте,

Казвам се Георги и съм наркоман (признат проблем, половин проблем). Наркоман на тема самолети и пътешествия. Като всяка наркомания, която изисква задоволяване, така и при пътешественическата субектът е принуден да търси какви ли не начини, за да си набави съответната доза.

В моят случай това означава оптимално избиране на евтини полети, най-подходящите хотели и цялостното организиране на екскурзията по мой си вкус. Няма невъзможни неща и няма невъзможни дестинации, стига човек да притежава приключенският дух, който е нещо като „добра работа в екип“ във CV-тата – всички твърдят че го имат, малко го притежават на практика.

Та тук ще си говорим предимно за тънки и не чак толкова тънки трикове относно самоорганизирането на пътешествие, ще обменяме опит и от време навреме дружно ще сочим с пръст и ще се смеем високомерно на туристическите агенции, които ни взимат за шарани. И внимавайте – самоорганизираните пътешествия са като Нео да изпие червеното хапче: изведнъж проглеждате за реалността и връщане назад няма!

Тези няколко реда напълно отразяват и моята пътешественическа философия - самоорганизиране на пътуването и пълен игнор на туристическите агенции. Предимствата на този тип пътешествие са неизброими. За мен основното е творческия елемент - сам да изплетеш маршрута и не само това, ами да ти излезе до няколко пъти по-евтино от офертите на конвенционалните туристически оператори. Дори и малките недостатъци на такива самостоятелни пътувания се превръщат в предимства, когато се обърнеш назад във времето и си спомниш с усмивка за такива моменти (например да си търсиш квартирата по нощите в непознат град, където всеки втори срещнат не може да върже повече от 2-3 думи на английски :)) Който е открил тази свобода, знае за какво говоря :))

Връзка към блога: http://www.aerohroniki.com/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много приятен сайт, който дава добри съвети за това как и защо е по-добре сам да си организираш пътуването.

Мерси за интересната информация!

Лично аз никога не ползвам туристически агенции, защото мразя организираните и точно разграфени пътувания. Отделно - винаги ми излиза по-евтино сама да си организирам ходенето. Отнема повече време, но пък за сметка на това удоволствието си струва.

Отделно, когато пътуваш сам, а не с група туристи, имаш по-голям шанс да се запознаеш с местни хора и наистина да опознаеш държавата, която си избрал за дестинация.

Разбира се, подобно пътуване си има и своите недостатъци, но пък ситуациите, които за момента са ти се сторили критични и са покачили нивата на адреналин в тялото ти, днес си ги спомняш с усмивка. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Аз принципно използвам собствени проучвания за дистанцията която ще посетя. Дали най-добре да бъде в хостел/хотел или CouchSurfing.org А транспорта до там също зависи от предпочитанията. Ако искам да е по-дълго и изживяването да бъде сред местните...тогава рейс, влак, на стоп...както дойде ;) Иначе за самолет предпочитам евтините сайтове, но редовни полети, т.е. до сега не съм ползвал ЛоуКост самолетни компании...винаги има оферти, стига да се видят на време...<br><br>П.С.<br>Сайта наистина е хубав, ще го следим...може да научим нещо ново :)<br>

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За съжаление самоорганизираният турист трябва да разполага с доста време, за да организира пътуването. В смисъл ако иска да иде на определено място, а не където успее да уреди. Защото все пак трябва транспорт, нощувка, здравни осигуровки, визи, пресмятане на ориентировъчна сума. Всичко това иначе го прави агенцията - урежда транспорта, хотела, храната, организира обиколки, понякога набавя билети за някои обекти, та да не трябва да се чака по опашки. Излиза разбира се по-скъпо, защото фирмата взима за услугата, но когато се пътува по-рядко, а това по една или друга причина се налага на повечето хора, то си туроператорите са доста полезни. Вярно, че си е просто кошмар когато се иде на някое интересно място, което е и целта на екскурзията се слагат едни ударни срокове от порядъка на половин-1ч. свободно време, все едно че човек е пътувал не да разгледа това място, ами просто да го полашка някакво транспортно средство няколко дни.

Разбира се би било голямо улеснение, ако на някои от сайтовете се събере информация за хотели с по-ниски цени, или пък хотели държани от българи/ с персонал от българи/, телефони за резервация, как да се стигне до там и др. под. Разбира се няма да ида до Бали, но може примерно да се самоорганизирам за някаква по-близка дестинация, като примерно Солун, Охрид или Истамбул.

А също е добре да се събира информация и за опциите за миниекскурзии около някои популярни места за почивка. Примерно горещо препоръчвам на тези, които ще почиват в Кушадъсъ да се самоорганизират до Ефес, вместо да се включват в доста скъпите местни екскурзии, половината от времето при които е отделено да ги закарат в определен магазин и да ги кандърдисват да си купят локум и халва.

Навремето имаше много хубава ТВ поредица "Икономична екскурзия". Тав във всеки епизод водещия отиваше в някоя страна и покзаваше къде може да се иде, къде да се спи, особености на градския транспорт, места за хранене с по-ниски цени. Не че тогава можех да пътувам, но беше интересно предаване.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Когато един-два пъти организираш едно пътуване, всяко следващо става все по-лесно, по-бързо и безпроблемно. А в случай на неочаквани проблеми - просто импровизираш.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е толкоз времеемко, освен разбира се първия път. От 2002г. не ходим на 'организирани' екскурзиия, пък и тогаз исползвахме автобуса като транспорт между градовете, а в самите градове (Виена, Мюнхен, Париж) се разбирахме с екскурзоводката и се оправяхме сами, но аз познавах Париж, а балдъза ми другите два. От тогава всяка година се ходи някьде, като аз съм пропуснал поне 3 дестинации поради служебна ангажираност. Организацията става доста бързо по интернет, летим само с лоу кост (една компания в която имаме познати пилоти, ама това случайно го разбрахме, не е направено с цел, поне не в началото). Аз с предварителната организация не се занимавам, моята работа е на 'терен'. Едно от малкото ми качества е ориентацията. Не се губя и в градове дето не съм бил Барселона, Истамбул и т.н. или дето не съм ходил отдавна - Прага. Но разбира се трябва да имам карта, адреса на хотела, маршрути за трансфер от летището до хотела, линиите на метрото. Но всичко го има в нета и засечка не е ставало досега. Между другото два пъти сме ходили и с кола до Истамбул и Чехия (чак до Теплице на 60км. от Дрезден стигнахме). Даже е по-готино, като не ни глобиха нито веднъж. Е на влизане в Истамбул се нахакахме в лентата за 'електронно плащане на таксата" и трябваше да се връщам за да си платя таксата, че на излизане щяха да ни треснат яка глоба. Там интересно беше и друго, че не се обадихме в хотела, че ще закъснеем много (влизането в Истамбул и Париж отнема мин. 3-4 часа) и ни бяха дали стаите (действието се развива в 1 ч. през нощта), ама веднага реагираха, като ни заведоха в един друг хотел, където ни посрещнаха на рецепцията каки (разбирате какво искам да кажа) ;). Ама докато се върна да докарам групата всичко беше изчистено. Другото интересно беше, че нямаха кафе, ама въобще не се притесниха, а скочиха някъде навън и ни донесоха. Хотелите не са кой знае какво, ама ние не ходим там да клепаме по стаите. А сам да си съставях маршрута, да не чакаш и да не се съобразяваш с никого е страхотно ;). Така в Париж си взех щерката и отидох в Де-з-енвалид да видя гроба на Наполеон, а жена ми и балдъза ми се шматкаха по някакви магазини и после се намерихме без проблеми.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Особено приятно му става на човек, когато си изчисли разходите по едно пътешествие и ги сравни с "горещите оферти" на агенциите и осъзнае, че хем си е изкарал по-добре, хем по-малко пари е похарчил.

Аз лично отдавна не се притеснявам дори да се загубя някъде. Дори и да ми се случи извън континентална Европа :biggrin: Признавам, че най-добре си боравя с добрата стара, хартиена карта, а не с новите GPS джаджи и дори без чужда помощ (а понякога дори когато искат да ти помогнат, не могат, тъй като езиковата бариера си казва думата в някои случаи) успявам да се оправя. Един единствен сериозен гаф в биографията си имам - един път без да искам вместо в Копенхаген отидох в Малмо (Швеция) - добре, че различавам скандикавските езици и северняците имат навика да развяват знамената си на всеки кв.метър и успях бързо да се усетя, че съм в погрешната държава. :doh:

Аз лично предпочитам да пътувам сама и по пътя се запознавам със всякакви интересни индивиди. Майка ми беше доста скептична и все се притесняваше, особено когато спрях да ползвам услугите на хостели и минах на couch surfing, но вече претръпна и към това. Единствения минус за една жена да пътува сама е, че непрекъснато се намират разни нагли свалячи, които са склонни да вървят след теб дълго време и на развален английски да те канят на бар. Но, намерих хватка и за това - слагам си слушалките (дори и без музика) на плеъра и вървя по-уверено :biggrin: Препоръчвам тази стратегия, ако искате да се отървете от досадници.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, няма нищо по-приятно сам да си подготвиш пътешествието или пък още по-голям кеф е ако отидеш ей така на импровизация, без предварително оформен план. :good:

Чакам админите да се включат, щото техният автостопен тур до Хамстердам миналата година ме впечатли силно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

От България ли са тръгнали на автостоп?

Да премине човек Балканите на стоп - за това се изисква кураж :good:

Макар, че имах една колежка - бледичка, синеока, русокоса балтийка, която с целият си акъл беше тръгнала из Мексико на стоп (и оцеля), така че човек никога не знае къде е безопасно

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

лично аз никога не бих пътувал на автостоп, но всеки си има хоби и приоритети в живота. Ето и техните живописни приключения:

http://nauka.bg/a/%D0%B8%D0%B7-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BF

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

лично аз никога не бих пътувал на автостоп, но всеки си има хоби и приоритети в живота. Ето и техните живописни приключения:

http://nauka.bg/a/%D0%B8%D0%B7-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BF

Този който е чел горепосочения текст ще види, че най-гадното от всичко е самото чакане. Пътуването беше от България до Амстердам, като минахме през Виена, Прага, Кьолн и Амстердам. Предварителното проучване беше главно върху маршрута, искахме да се запознаем детайлно с пътищата, магистралите и градовете през които ще минем - да няма изненади после в растояния и т.н. Другото което проучвахме е евтини места за спане - главно хостели. Малко преди да тръгнем се запознахме и със сайта CouchSurfing.org, но докато се оправим в него трябваше да тръгваме, но така се получи, че успешно си намерихме Host за 4 вечери за 4 човека в Кьолн и беше наистина уникално - първият ми CouchSurfing и може би най-добрия до сега. Ние си падаме по екстремните преживявания и много, много не ни вълнуваше къде точно ще бъдем в следващия град - "като стигнем ще му мислим". Така в Прага се наложи да поспим няколко часа след полунощ в гарата...да обиколим почти всички паркове и самия град точно петък вечер след 00:00 август месец. Който е бил тогава - знае за какво говоря. Много хора...във всякакви състояния. Но пък едни точно такива пичове ни намериха супер евтин хостел в мнгоо добро състояние и дори си имахме за няколко дни собствена стая за почти без пари.

Тъй като темата е за планиране на пътувания ще споделя как процедирахме с предстоящото ни пътуване.

Дестинация - Италия, Poggio Mirteto/Rome

Група: 5 момчета

Време: 11 дни

Първите 9 дни са уредени, тъй като е по проект, а вероятно ще се напише и материал, който ще излезе в мартския брой за причините и резултата от самия проект.

Двете последни вечери ще бъдем в Рим, като там си намерихме хотел от http://www.booking.com/ за под 15€ на човек на вечер, тъй като повечето не искаха CouchSurfing...

Аз предпочитам да не правя компромис с авиокомпании и си взехме също доста изгодно билети за чартарен полет в удобен за нас ден и час. Използвам доста често http://www.expedia.bg/ - Плевенска е фирмата, но са много коректни и лесно се работи с тях, като цените има са по-ниски от повечето подобни сайтове. (в този случай - за Рим си взехме билети директно от авио компанията)

П.С.

Иначе за България...на стоп си е доста добре да се пътува, хората спират!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
П.С.

Иначе за България...на стоп си е доста добре да се пътува, хората спират!

Абе не знаеш кой идиот ще те качи. Може да е просто мутра, а може да е и последният римлянин. :bigwink::laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Страхотен пътепис за едно невероятно приключение! Да не говорим в какви интересни детайли се е впуснала авторката по отношение както на автостопа, така и на дестинациите. Прочетох го на един дъх (и си мисля - добре, че е имало мадама с тях, че да има кой толкова описателно да разкаже за приключението).

Лично аз съм пътувала на стоп, но не толкова екстремно. Принципно на по-кратки дестинации и то само в Западна/Северна Европа - там стопа се хваща по-лесно, хората -са доста интересни (всякакви индивиди - от професори по физика до диви младежи). НО винаги човека с който пътувам е момче - не бих се навила две момичета да тръгнем на стоп. Един единствен път го направих този експеримент (в гимназията) и пак добре, че случихме на един журналист от БНТ, но като цяло стоп пътуването предпочитам да е...разнополово :laugh:

Иначе това за Амстердам и стълбите - в цялата столица е така! Колкото пъти съм ходила там и съм спала в хостели, стълбището е просто ужасяващо. Изкачвам ги с 0,001 км. в час от страх, че ще се пребия. За държава, в която вещества като марихуана и псилоцибинни гъби са легални и се продават по магазините, определено не са обмислили сценария, в който някой почерпил се турист - било то с едното, другото или третото (алкохол) не може да вземе завоя на стръмните, тесни, къси стълби на хостела и от третия слиза на първия етаж по бързата процедура. И съм сигурна, че има такива случаи. Като се замисля и трезв човек може да се докара до същото положение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе не знаеш кой идиот ще те качи. Може да е просто мутра, а може да е и последният римлянин. :bigwink::laugh:

Ааа знаем го тоз случай знаем го ;). По отношение на стопа, май ми е минало времето. Пък и колкото не обичам да карам в градовете, толкоз обичам извън, ако може не по магистрали. Е от Ниш до Прага бях доволен на магистралите пък и пътувахме нощем и нямаше какво толкоз да се зяпа.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Като тръгна да споря с майка ми по отношение на пътуването - самолет vs. автобус и нейният довод винаги е, че с автобуса, видиш ли "разглеждаш", докато пътуваш. Да бе да - магистрали и бензиностании!

Единствения начин да разглеждаш, пътувайки с автомобил е да не пътуваш по магистралите.

Иначе и аз съм голям фен на извънградското шофиране! :punk:

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Аз и другото момче бяхме вече чакали почти ден на бензиностанция извън Прага по пътя към Дрезден решихме, че тук няма да го бъде и на сутринта на следващия ден рано, рано тръгнахме към друга магистрала. Трябваше да влезем в Прага да го прекосим и с между градски рейс да стигнем до някакво село, в което имаше голяма бензиностанция по пътя за Пилзен(Чехия) и Нюнберг (Германия), там почти веднага (за 15/20 мин) ни взеха едни германци - млади момче и момиче. Те ни прекараха след Нюнберг по второкласни пътища, тъй като по радиото чуха, че имало над 20 км. задръстване по магистралата. Така успяхме да видим наистина много неща. Нямах идея колко много селца с няколко стотин човека или малки градчета с по няколко хиляди жители имат цели дворци, огромни катедрали и крепостни стени. Страшно интересно ми беше да гледам и къщите им. Много чисто, спокойно, зелено и запазено.

Минахме през много красиви малки градчета, в които вероятно никога повече няма да бъда. Заслужава си да се движиш из второстепенните пътища не само в Европа, а и у нас :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

по нашите второкласни пътища нямаш време да се насладиш на гледката, защото цялото ти внимание е насочено в преодоляването на неравностите по пътя. :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...