Отиди на
Форум "Наука"

Търговски отношения на България с Пиза


Recommended Posts

  • Потребител

Когато говорим за търговски връзки между България и Запада, първата република, идваща ни наум, е Венеция. Друга такава е Генуа. Техните дипломатически представители - байловете (ако не се лъжа) - пребивават по нашите земи. За тях сме говорили често. Ето защо, ще предложа за обект на темата един друг град-държава, от Средните векове - Пиза.

Да си призная - никъде не съм срещал информация за българо-пизански отношения. Но от преподаваното ми, разбрах, че един от островите в Егейско море - Хиос или Лесбос - се намира, след Четвърти кръстоносен поход, в ръцете на пизанците. Други малки острови - също. Дали, обаче, те са могли да се включат в търговски контакти с Византия и, най-вече, с Второто Българско царство?

Моето становище: смятам, че Пиза, като трета по важност италианска морска република, има връзки с България. Все пак, републиката се намира в конкуренция с Венеция и Генуа, които са и могъщ съперник. Потвърждава ли се тази моя теза?

И, накрая: искам да се извиня, ако темата е дискутирана. Не открих подобна. Умишлено не слагам текст от интернет, тъй като там има само страници от уикипедия.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...