Отиди на
Форум "Наука"

Военното обучение се завръща в гимназиите. И в университетите - също.


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Учениците от девети и десети клас в страната ще имат по 5 часа годишно уроци за отбраната на страната.

Това е прието при гласуване на първо четене на Закона за въоръжените сили, който мина и през Комисията по отбрана в парламента.

Така учениците от 9 и 10 клас ще бъдат обучавани относно това, какви са задълженията на гражданите във връзка с отбраната. Те ще научат каква е структурата на въоръжените сили и как трябва да се действа ако страната ни е във военно положение.

Занятията ще се провеждат в рамките на часовете на класния ръководител.

В законопроекта е предвидено и граждански висши училища да могат да организират курсове по начална или специална военна подготовка. Студентите щe могат да се включат в тях изцяло на доброволен принцип. Издръжката на военното обучение в унивверситетите ще бъде поета от бюджета на Министерството на отбраната.

post-471-036747000 1327935911_thumb.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Доколкото аз разбрах - по 5 часа в 9 клас и по 5 часа - в 10 клас.

Или - общо 10 часа - за двата класа. 10 часа - за цялото средно образование.

Ще се изучава в часа на класния ръководител, а в тези часове се занимаваме с какво ли не, в зависимост от възрастта на учениците. Общо са 36 часа годишно. 5 от тях ще бъдат посветени на военното обучение.

А ние имахме специален учебен предмет "военно обучение" и по един час седмично. И ни преподаваха капитани, майори, подполковници и полковници.

В нашето училище имахме двама преподаватели - майор и подполковник. Понякога в час влизаше само единият от тях, а друг път влизаха и двамата.

А сега какво военно обучение ще е? Сегашните ученици не са виждали истински автомат "Калашников", освен на снимка, на филм, или - в компютърна игра. А ние само танк, самолет и подводница не сме разглобявали и сглобявали в тези часове. И строева подготовка имахме, и стрелби - наред с есенните селскостопански бригади. И най-важното - бяхме млади... Това 1989 г., това 1990 г. Ех...

Тогава и през ум не ни е минавало, че след време "палачинката" ще се обърне и НАТО и ЕС ще заменят Варшавския договор и СИВ.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Часовете ще са 10бр. годишно, пукане с калашник нема да има.

ее, то ако няма да има пуцане, за чий ще е тоя пореден паразитен предмет. :laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не става дума въобще за въвеждане на отделен учебен предмет с отделни допълнителни часове.

Това ще са по 5 теми (от общо по 36) в 9-ти клас и по още 5 теми в 10-ти клас - в рамките на часа на класния ръководител, провеждан веднъж седмично.

Да му мисли класният ръководител!

А маршируване, военни униформи, докосване до оръжие, та чак и стрелби - забрави!

Който иска да стреля, може да иде на стрелбището в градския парк, да уцели някоя капачка с въздушна пушка или да уцели мишена с пистолет със стреличка и да получи някаква малка награда. И - толкоз!

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Правилно си разбрал 10 часа са общо. Ние имахме само 1 полковник - Пешев, Пешо Атаката разбира се му викахме ;). Много готини вицове за военните разправяше.

Абе бошлаф е това, както едно време НВО-то беше бошлаф. Строева не сме имали, освен на военното в края на 10-ти клас (което беше готино).

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Дори и тогава, добре подейства това елементарно военно обучение. Сега също ще е така, но трябва да въведат малко стрелба и военен лагер (който не иска - нека не ходи). Много е полезно!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...