Отиди на
Форум "Наука"

Откриха два странни обекта


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Откриха два странни обекта извън пределите на Слънчевата система.

Те не са нито планети, нито звезди и могат да преобърнат представите ни за формирането на небесните тела.

Астрономи фиксираха два странни обекта извън пределите на Слънчевата система, които не могат да бъдат класифицирани нито като планети, нито като звезди. Учените смятат, че тази находка може да преобърне предствите ни за формирането на небесните тела, съобщи Южноевропейската обсерватория (European Southern Observatory - ESO). Откритието е направено от Рей Джайавардхана (Ray Jayawardhana) от университета в Торонто (University of Toronto) и Валентин Иванов от ESO.

През последните години бяха наблюдавани няколко подобни обекта, това обаче е първият случай, когато двата планемоса (planemos - такова название са получили обектите) представляват свързана двойка. Подобно на двойните звезди и те се въртят около общ център.

Всеки от планемосите има маса, която е само един процент от тази на Слънцето. “Тяхното съществуване е изненада, а причината за възникването и бъдещата им съдба са загадка”, - коментира Рей Джайавардхана. Известно е, че те се появяват от свиващ се газов облак, подобно на звездите, обаче са много студени, за да бъдат наречени звезди.

В същото време тези странни космически обекти имат маса сходна с масата на гигантските планети, открити извън пределите на Слънчевата система. По-големият е с маса 14 пъти по-голяма от тази на Юпитер, а вторият – 7 пъти. Обаче те не могат да се нарекат и планети!

Новооткритите тела имат сходни спектрални характеристики и цвят. Това е доказателство, че са се формирали по едно и също време - приблизително преди един милион години.

Намират се един от друг на разстояние 6 пъти по-голямо от разстоянието между Слънцето и Плутон. Обектите се намират в региона на Ophiuchus, който се намира на около 400 светлинни години от Земята. Астрономите вече са им дали научни названия: Oph 162225-240515, или за по-кратко Oph 1622.

Откритието е направено с помощта на текескопа New Technology Telescope в Ла Сила, Чили. Изследването им продължава с помощта на Very Large Telescope на Южноевропейската обсерватория.

http://www.bgfactor.org/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Валентин Иванов откри "две сирачета в Космоса".

Българският астроном, който работи в Чили, и неговият колега от университета на Торонто съобщават за находката си в научното сп. "Сайънс", помества в днешния си брой интервю с българския астроном Валентин Иванов, който от 2001 г. работи в обсерватория в Чили.

Заедно с колегата си Рей Джаавардена от университета в Торонто той е открил т.нар. "планемос" (съкратено от "planetary mass objects") - двойка небесни тела с размерите на планети, които обаче не се движат в орбита около някоя звезда.

За находката на двамата учени се разчу в края на миналата седмица след съобщението в сп. "Сайънс" (ScienceMag.com). Двата странни нови космически свята, които се намират извън нашата Слънчева система, сливат границата между планети и звезди, отбелязва Би Би Си.

Наричат ги още "планети сирачета", а създател на термина е Гибор Басри от университета в Бъркли, САЩ. Той ги е кръстил така, за да ги различи от звездите и "класическите" планети, обяснява Иванов.

Разстоянието между тях е около 240 пъти по-голямо от разстоянието между Земята и Слънцето (149,6 млн. км), а какви са размерите им никой не знае - прекалено далече са, за да ги измерим директно, допълва ученият.

Той все пак допуска, че са малко по-големи от Юпитер, който е с площ 61,4 млрд. кв. км (120 пъти по-голям от Земята) и разказва: "Съществуването на двойни планеми означава, че същите физични процеси, които водят до образуването на звезди, могат да произведат и такива малки обекти като планемите.

Досега се смяташе, че планемите, от които са известни около 20, са възникнали в по-сложни системи и после са ги напуснали като резултат от гравитационни взаимодействия. Такива маневри използваха автоматичните станции "Пайъниър" и "Войаджър", за да излязат извън границите на Слънчевата система.

Откриването на двойното планемо е контрапример, който оборва тази хипотеза и ни навежда на мисълта, че тези небесни тела са се образували точно като истинските звезди - от газов облак."

Както повечето открития, и нашето беше търсена случайност, разказва още той пред "Труд". "Искахме да определим температурата на няколко обекта с много малки маси, използвайки спектрите им. В средата на март се занимавахме точно с това и попаднахме на новите планеми. Още от първото изображение беше ясно, че имаме кандидат за двоен обект.

Веднага осъзнахме колко важен може да бъде този резултат, но преди да го публикуваме, получихме спектри с друг инструмент, с един от най-големите телескопи на света, за да сме сигурни, че сме открили именно двойно планемо", спомня си Валентин.

Колегата му е от Шри Ланка, завършил е в Йейл, има докторат от Харвард и специализация в Бъркли. Той се занимава с млади звезди и е идвал два пъти в България, разкрива още Иванов.

Самият той е роден на 1 август 1967 г. в Бургас, но е израснал в Кърджали, а е завършил в СУ "Св. Климент Охридски" физика през 1992 г.

От 1994 до 2001 г. работил върху докторската си дисертация в университета в Тусон, щата Аризона. За първи път отишъл в Чили през април 2001-ва и оттогава работи в обсерваторията Паранал, част от Европейската южна обсерватория (ЕСО).

А по какво друго работи сега? "В момента с няколко колеги търсим свръхмасивни млади образувания в нашата галактика. Досега са известни по-малко, отколкото са пръстите на ръката. Вече имаме няколко кандидата..."

С астрономия се занимавал още като ученик, а но тя не е единственото му хоби днес. Останалите му интереси са свързани с научната фантастика, историята, антропологията, импресионистите и джаза.

От 1988 г. членува в клуба за фантастика и прогностика "Иван Ефремов" (SF-Sofia.com), а през септември предстои да излезе дебютната му книга с научнофантастични разкази.

Женен е, има дъщеря на два месеца, и си идва в родината по три-четири пъти годишно. Намира прилики между латиноамериканската държава с България - и в хубавите (природа, отзивчиви хора), и в лошите неща (мръсния въздух, бюрокрацията).

Ако не е разликата в езика, човек би си помислил, че е у нас, отбелязва той. В Чили в неговата област работели още двама българи. Наши учени имало също в Харвард, Балтимор, Делауеър, на Хаваите. Идвало и силно младо поколение.

"За съжаление и в западната, и в българската преса обикновено се пише за ромите или за българската мафия и това е начинът, по който се формира мнението за България по света. А и собственото ни мнение за нас...", казва със съжаление ученият пред "Труд".

Би Би Си бе само една от световните медии, които съобщиха за близнаците планемо. Ето още малко любопитни факти оттам за откритието на астрономите:

Те са независими - вместо да обикалят в орбита около някоя звезда, се носят в Космоса, като се въртят една около друга. Предполага се, че са възникнали от облак газ, по подобие на звездите, но са прекалено студени, за да са истински звезди. Те не са и планети, макар че по масата си наподобяват много от планетите гиганти, открити отвъд Слънчевата система (в сравнение с масата на Юпитер по-голямата е 14 пъти по-тежка, а по-малката - "само" седем пъти).

Двата обекта имат идентичен спектър и цветове, от което може да се предположи, че са "родени" по едно и също време преди около 1 млн. години. Официалното им име е Oph 162225-240515, накратко - Oph 1622.

Разстоянието помежду им е около шест пъти по-голямо от разстоянието между Слънцето и Плутон. Отстоят на около 400 светлини години оттук в съзвездието Змиеносец (лат. Ophiuchus), където според астрономите имало забележително разнообразие от светове.

Засега, устояваме на изкушението да ги наречем "двойна планета", защото двойката вероятно не се е формирала по начина, по който са образувани планетите в Слънчевата система, казва Иванов пред Би Би Си.

Според него сега оставало да се изясни дали са често или по-рядко явление, а отговорът - да хвърли светлина върху възникването им.

http://netinfo.bg/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...