Отиди на
Форум "Наука"

Десетгодишна ученичка от САЩ откри ново химическо съединение


Recommended Posts

  • Потребител

Десетгодишна американска ученичка от град Канзас откри неизвестна молекулярна структура, което е станало случайно при изпълнение на задача, поставена от учителя й, съобщи прес службата на калифорнийския Университет Хумболд.

Става дума за молекулярната структура на ново вещество, което може да помогне за създаването на нови методи за натрупване на енергия.

Петокласничката Клер Лейдън изпълнявала задачата на учителя си Кенет Бьор да събере модули на молекули от цветни топки "атоми" и пластмасови пръчици - "химически връзки". От "атомите" на азот, кислород и въглерод Клер направила конструкция, която се видяла доста страна на учителя й. По електронната поща той се свързал със своя приятел Боб Зелнер, който е професор в споменатия университет, и му изпратил снимка на странната конструкция. Любопитното е, че професорът не могъл веднага да отговори дали веществото е известно на химиците. Ученият се заровил в базата данни, където се пазят научни работи от 1904 г., и открил само една статия, в която се споменавало това вещество - тетранитратоксикарбон.

Но в подредената от ученичката структура атомите били разположени в друг ред, следователно химическите свойства на тази молекула би трябвало да бъдат други. Боб Зелнер изследвал структурата и стигнал до извода, че това вещество може да се използва за съхранението на енергия. То съдържа същата група атоми като нитроглицерин, което е мощен експлозив. Възможно е Клер да е изобретила нов вид взрив, а може би още нещо. Всеки случай ученият написал статия за новото вещество и я изпратил на сп. Computational and Theoretical Chemistry. Така на 10-годишна възраст Клер Лейзен станала съавтор на научна статия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе надали девойчето ще го синтезира. То да връзваш топки с пръчици не е сложно. Но не е тетранитрометан (C(NO2)4), щото това съединение е известно от 1857-ма. Дали може да е тетранитрозометан? Надали, нитрозометана съществува като димер. А бе тея хамериканци много отрано я почват химията.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ми браво, лично аз съм впечатлен. За мен химията си е алхимия, така че се възхищавам от такива дечица :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ми браво, лично аз съм впечатлен. За мен химията си е алхимия, така че се възхищавам от такива дечица :)

Ами ще дойде ден, когато вместо тортичка, ще ти синтетизират нещо по-весело...Ей така на компютерът ще напише човек шоколадова тортичка и от химопринтерът ще цакне една таблетка....Като си я смучиш ще имаш впечатлението, че си хапваш тортичката без последствия....

Впрочем при наркотиците вече има подобно, и горките законодатели и чингета немогат какво да правят, защото основните компоненти са легални. Едвам успяват да синтетизират и забранят една комбинация молекули и чирибу-чириба за седмица-две на пазаря излиза нов дизайн със същият ефект но малко промеменена консрукция....Терминологията им е дизайн дрог.

Така, че огромно изкушение за голям бизнис чака тези дечица....

:hmmm: :hmmm: :hmmm:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...