Отиди на
Форум "Наука"

Изчезналата колония Роаноук


Recommended Posts

  • Потребител

Колонията Роаноук е английска колония на едноименния остров, (намиращ се понастоящем в Северна Каролина) основана от сър Уолтър Роли по времето на кралица Елизабет І. Това бил първият опит за създаване на постоянно английско селище в Северна Америка.

Предисторията

Сър Уолтър Роли (1554 –1618) е английски придворен, шпионин, изследовател, поет и писател. През 1581 г. Роли става любимец на

Сър Уолтър Роли

кралица Елизабет I, за което много допринася личното му обаяние. Роли замисля и организира няколко експедиции до Америка, В 1584 година била изпратена експедиция, която да изследва крайбрежието на Северна Америка в търсене на подходящо място за изграждане на селище. Експедицията била оглавена от Филип Армадес и Артур Уарлоу, които при връщането си донесли образци от флората и фауната (в това число картофи) и двама аборигени. Изследваната земя била наречена Вирджиния в чест на Елизабет («кралицата-девица »).

Роли получил разрешение за колонизация, като в указа на кралицата имало любопитен анекс: Сър Роли имал 10 години на разположение да създаде колония, след което „лицензът” му за колонизация изтичал. И Роли и Елизабет били наясно, че това начинание ще им открие път към богатствата на Новия свят, а и новата колония може да служи като военноморска база на британския флот.

През април 1585 г. била изпратена първата колониална експедиция, състояща се изцяло от мъже – войници-ветерани под ръководството на сър Ричард Гренвил

Основаването на колонията започнало зле, след като повечето продоволствени запаси били изгубени, когато лодката, натоварена с тях се разбила в рифовете.Последвало „запознаство” с местните жители – англичаните обвинили туземци от селото Аквакогок в кражба на сребърна чаша. Селото им било разрушено и изгорено заедно с вожда на племето.

Английска карта от1584 г. на територията в Северна Америка, на която след година щял да бъде направен първия опит за основаване на колония.

През април следващата година положението в колонията било плачевно поради липсата на провизии и продължаващите стълкновения с индианци. За щастие покрай Роаноук преминала експедицията на сър Френсис Дрейк, който се завръщал у дома след успешен „поход” до Карибите. Дрейк предложил на колонистите да ги откара до Англия и те с радост се съгласили.

Вторият опит за колонизация не закъснял. Новите колонисти, предвождани от Джон Уайт се заселили на остров Роаноек на 22 юли 1587 г. Този път не били само мъже и на 18 август се родило първото английско дете в Америка – Вирджиния Деър. Колонистите се опитали да изгладят отношенията си с местните индианци, но ударили на камък. Опасявайки се от усложняване на ситуацията Уайт тръгнал обратно за Англия, за да иска помощ. В момента на тръгването му на острова останали 116 колонисти — 115 мъже, една жена и едно бебе.

Когато Уайт се върнал на острова през 1590 г. намерил селището напълно изоставено, без следа от хора. Уайт не успял да се сдобие с каквато и да е информация относно съдбата на заселниците. Липсвали и всякакви следи, сочещи да е имало неприятелско нападение или борба в селището. Единствено върху един дървен стълб намерил издълбан надпис „Cro”, според някои съкращение от „Кроатон“ – име на местно индианско племе. През 1602 нова експедиция посещава острова, но следи от изчезналите колонисти отново не били намерени.

Популярната история за «изчезналата колония», става основа за множество художествени произведения и филми. Най-разпространеното мнение е, че колонистите са били пленени от индиански племена или отведени от острова от испанци.

Хипотезите

В книгата на Рой Джонсън «Изчезналата колониня във факти и легенди » се казва:

Впечатлява свидетелство,според което някои от изчезналите колонисти през 1610 г. все още живеели в местността Тускароа. Карта на Северна Каролина, съставена в 1608 г. от джеймстаунския заселник Френсис Нелсон е най-красноречивото доказателство за това.В документа, наричан «Карта на Зуниг» се казва: «тук се намират 4 мъже, облечени все едно идват от Роаноук ». Има и съобщения от 1609 година, получени в Лондон, в които се говори за англичани от остров Роаноук, живеещи под предводителството на вожда «Джепонокан». Джепонокан държал при себе си «четирима мъже, двама младежи» и «една млада девойка » (Вирджиния Деър?) като ги използвал да добиват мед.

Легендите

Аналогични легенди твърдят, че коренните американци от местността Персон в Северна Каролина са потомци на английските колонисти от остров Роаноук. Действително, когато следващите заселници се сблъскали с тукашните индианци, те отбелязали, че тези коренни американци вече говорят на английски и са християни. Повечето изследователи обаче не вярват на тези сведения.

Според друга хипотеза колонията просто се е преместила на по-добро място. Когато капитан Джон Смит и джеймстаунските колонисти основавали Вирджиния в 1607, местното население разсказало на Смит за хора, живеещи в околностите на Джеймстаун, които се обличат и живеят като англичани.

Вождът Вахунсунакок пък разказал на Смит, че той е унищожил колонията, тъй като колонистите отказвали да се присъединят към неговот племе. За потвърждение на думите си вождът показал няколко железни оръдия на труда английско производство. Няма и следа обаче от убити и погребани колонисти в Роаноук.

Гибел в океана

Според една теория колонистите се отказали да чакат помощ, опитали се да се върнат в Англия и загинали по време на буря. Когато Уайт напуснал колонията, тя разполагала с пинас ( англ. Pinnace- неголям съд с платна и гребла, използван за разузнаване) и няколко лодки.

Нито една от хипотезите не е доказана до момента…

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Най-вероятно е да не са успяли да преживеята още първата си зима там. Или индианците да са им видяли сметката.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не. :P

http://www.znania.tv/?p=11560

Бел. мод. Мда, не е от Уикипедия, но все пак е копи-пейст. Това не се насърчава в БГ-наука. Не и без посочване на източника, още повече, че тези неща са лесни за проверяване по нета. Друг път, моля, посочвай надлежно източника на текста.

---------

Иначе темата сама по себе си е интересна.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Предположения:

- Пирати са ги отвлекли и продали в робство

- Не са преживели някоя зима (а къде са труповете?)

- Индианците са ги избили (при свада или поради нежеланието им да се влеят в племето)

- Влели са се в индианското племе

- Племето ги е поробило

- Изядени са от човекоядци

- Преместили са се да живеят другаде

- Завърнали са се в Англия

- Пътувайки по вода, са претърпели корабокрушение

- Отвлечени са били от извънземни

- ...

Трудно е да се измисли по-различен сценарий.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Няма никаква начална информация какво е станало. Може част да са измрели от глад, част да са избити, друга отведени. Първите , отишли на острова не описват точно какво са намерили. Частичният надпис говори или за някаква глупост, или за опит да се напише нещо в условията на бързане.

Хора няма, следи няма, но имущество има ли оставено или не?

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Има няколко изчезнали колонии от тоя период, тази не е единствената. Сещам се за още една в орегон, но общо са поне 10-тина на различни места. Колонизирането е тръгнало трудно и е било опасна работа. Ако искаме да сме реалисти - индианците.

В момента, в който колониите се увеличават и се събира необходимата критична маса колонисти, колонии престават да "изчезват".

Ако искаме да си отприщим фантазията и да напуснем реалността, можем да изберем и друг сценарий - колонистите си нямат идея къде се заселват; има колонии, основани на абсолютно погрешното място - например в региона, който е огромен, известен под името tornado alley, където минават по 300- 600 торнадо-та годишно, някои от които, истински чудовища със завихряния от по 400-600 километра; колонистите са от англия и не са виждали е единично торнадо през живота си - и пурвото, което видят,може да е последното - нито знаят какво е, нито колко е опасно, нито как да се пазят от него; в с. каролина има от 200 торнадо-та нагоре; в района на хатерас пък е конактът на ураганите от атлантика с америка; от там влизат; някои от колониите са застроени на такива места, за които по-късно се знае, че никой с всичкия си не бива да забива и един пирон в дъска - никакво заселване; но това ли едва ли е случая точно с роаноук. С други изчезнали колонии - да. Но не и с роаноук. Индианците.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако са били индианците:

1. Едва ли са успели да избият всички

2. Почти винаги има пленници, а щом има след това някой все успява да избяга

3. Защо селището е цяло? Със сигурност са щели да вземат доста неща.

Въобще има множество унищожени селища през 17 и 18 в., но винаги ма оцелели, избягали и пр. и пр.

Абе преди 3-4 год. дори снимаха един филм за Роанок в България и даже ме цаниха за нещо като консултант. doh.gif

Така и не разбрах какво е излязло, защото след като ги снабдих с какви ли не материали за облекло, прически, жилища и пр., след като говорихме надълго и широко няколко пъти и т.н. в един момент се скатаха и дотам. book.gif

Редактирано от Black Wolf
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

:good:

Не разбрах от информацията има, или няма задигнати вещи? Сградите може да са цели, но ако вещите ги няма, нещата са ясни.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Така и не разбрах какво е излязло, защото след като ги снабдих с какви ли не материали за облекло, прически, жилища и пр., след като говорихме надълго и широко няколко пъти и т.н. в един момент се скатаха и дотам. book.gif

Ей това е излязло:

http://www.imdb.com/title/tt0875696/

Можеш да свалиш филмчето от Замунда. :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В една книжка купена за 5 лв. от известна книжарница прочетох, че колонистите се изнесли на север, после таткото на Покахонтас ги изклал..

Ами такива изчезвания обикновено значат такова нещо....

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...