Отиди на
Форум "Наука"
ISTORIK

Как да пишем удареното и (ѝ

Recommended Posts

ѝ - Ѝ... Как да ги пишем?

Във форуми, във Word, в коментари под статии...

Ето няколко сайта, които може да са ви полезни:

http://vstoykov.hit.bg/accent.html

http://www.bjotev.cjb.net/

http://www.bacl.org/itaestbg.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

аз го пиша като й, за да не се затормозявам. Мисля че има достатъчно интелигентни и грамотни хора, които да правят разликата.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Има два начина.

Най-разпространеният е със заместващото "й". За пишещите на "фонетична" кирилица (кирилица-qwerty, която принципно е предназначена за чужденци) клавишът "й" е същият като латинското "j". За тези, които ползват БДС (тоест българската кирилска подредба на клавиатурата), си има клавиш "й", който отговаря на латинското "х".

Има и начин да се изпише наистина "ѝ". Получава се просто като натиснеш Shift+"ь" (латинско "a" в qwerty) при БДС-употреба на кирилица.

Share this post


Link to post
Share on other sites

То зависи май от версията на текстовия редактор.

Редактирано от glishev

Share this post


Link to post
Share on other sites

... Има и начин да се изпише наистина "ѝ". Получава се просто като натиснеш Shift+"ь" (латинско "a" в qwerty) при БДС-употреба на кирилица.

Наистина не работи, а тамън се зарадвах, че ще го пиша като хората....

Я, виж за какъв текстови редактор става думи или какво друго трябва да се направи.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Трябва някой по-грамотен от мен да го обясни.

Аз съм с Уиндоус 7, Гугъл Хром и Уърд 2007 у дома - и го пиша без проблем.

Но на работа съм с Уиндоус Виста, ИЕ7 и Уърд 2003. Тук не става.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Зависи от подредбата на клавиатурата.

Аз съм с Виста в офиса. Едно от първите неща, които направих след като я инсталирах, беше да пробвам новата тогава фонетична подредба на клавиатурата. Е, пробвах и не ми хареса! След като рабрах, че и предишните файлове които ставаха за ХР и 2000 не работят, потърсих в Интернет и намерих, че от Майкрософт си имат програмка, с която да си пренаредя клавиатурата по мой вкус - Microsoft Keyboard Layout Creator 1.4. :) Използвах, че имам клавиш в повече (|\) до левия Shift (който е малък) и там си сложих удареното и - ѝ,Ѝ :)): .

Това е историята при мен.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Има и вариант да си напишете текста в Уорд, като си вмъкнете желаните символи. Проблемът е, че при скоростно писане, а повечето правят именно това, използването на някои от посочените способи забавя доста. Посоченият от Христо Серафимов вариант е вече подходящ за скоростно писане, но трябва да се усвои навика за ползване на още една буква.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ако на някоя клавишна комбинация, с помощта на Microsoft Keyboard Layout Creator, се пристави самото ударение, ще може да се изписва винаги, когато е необходимо, а не само над И. Аз така процедирам напоследък и то автоматично си се намества над предхождащата го буква (освен при някои по-дървени шрифтове).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Друг вариант, за който се сещам, е да се използва програмката Character Map, която, ако е инсталирана с Windows-а, се намира в Start Menu\Programs\Accessories\System Tools. Уникода на "ѝ" е 045D, но не се вижда с всички фонтове. С Ариел се вижда със сигурност. От там може да се копира и да се ползва, където е необходимо.

Или още по-лесно, ако ще се прави с копи/пейст... Правите си буукмарк към тази тема, отваряте я в отделен прозорец или таб и си копирате "ѝ" от заглавието или постовете. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Character map

Start -> Run

Написвате charmap.exe и натискате ОК.

Избирате фонт (шрифт) и намерете ударението, което Ви интересува. След това остава да го маркирате (select бутон в програмата) и да го копирате (copy в програмата). Отивате в текста, където искате да е ударението, и натискате Ctr. + V от клавиатурата.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Как да пишем букви с ударения под Linux?

http://svilen-online...8/06/linux.html

Редактирано от ISTORIK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Windows 10 - клавиатура Bulgarian (Phonetic Traditional)

Използвано е, че няма букви с голям ер-малък (ь) и ударено и (ѝ). И двете се намират на латинското X. ѝ е с натиснат Shift, ь е без Shift :animatedwink: ьѝьѝ

Предполагам, че това го има и в по-ранните версии на Windows клавиатурата със същото име.

Едит: сега видях, че тази информация я има и в Wiki-то - и главни могат да се пишат като се натисне CapsLock.

Редактирано от hristo_serafimov

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 14.02.2012 г. at 6:18, sirius said:

"Sift+ь" не работи :/

Ако ползваш фонетична работи. Поне на повечето машини. А можеш и персонално да си настроиш лаптопа или компютъра при тази или друга комбинация от клавиши да ти излиза.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Атанас Георгиев е написал много грамотна и подробна статия за удареното Ѝ ѝ. Тя е цитираната тук от @dancho413. Само едно нещо е пропуснал Атанас Георгиев да уточни: удареното главно Ѝ трябва да присъства в шрифта като глиф под името uni040D, а малкото ѝ трябва да присъства в шрифта като глиф под името uni045D. Отсъстват ли тези два глифа в шрифта, обясненията за директна клавишна комбинация са безсмислени. В такъв случай остава единствено да се въвежда първо буквата, а след нея ударението (И` : и`). Ако буквите Ии имат правилно mkmk позициониране в шрифта и съответно ударението има също правилно mkmk позициониране в шрифта, то резултатът ще е същият, сякаш въвеждате само една-единствена буква. За съжаление малцина са производителите на шрифтове (включително и от България), които да дефинират mkmk позициониране при глифовете Ии. И това е обяснимо – каквито и усилия да полагаш, винаги ще се намери устройство (най-често електронно), което не умее да чете mkmk feature. Като прибавим към проблема за недостатъчната интеграция между шрифт, клавиатурна подредба, операционна система и софтуер за текстово въвеждане и проблема за нашето нехайство да пишем Ѝѝ, ситуацията става точно такава, каквато я виждаме всеки ден около нас.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...