Отиди на
Форум "Наука"

Още удоволствия от леки закусчици


Recommended Posts

  • Потребители

По-рано пуснах темата за най-възхитителните томове медиевистика, издадена у нас. Тук ще добавя две изследвания за XVI столетие, които носят не по-малко удоволствие, а може би са и още по-обогатяващи. За съжаление книгите са рядкост, на практика неоткриваеми извън големите библиотеки.

Фернан Бродел, "Средиземно море и средиземноморският свят по времето на Филип II"

Енциклопедия на търговията, климатите, заливчетата, данъците, пиратството, подкупите, товарителниците и пристанищните кръчми в епохата на битката при Лепанто. От Кайро до Валенсия - в тази книга нищо не остава скрито. Вътрешната история, отдалечаваща се от морето, както и кипежът по бреговете са тема на това сладкодумно, богато и поглъщащо изследване. Авторът започва работа още в немски лагер през Втората световна, цитира индекси и библиография по памет, оцелява и довършва в края на четиридесетте години. Драматична по начина на съставянето си и епична по своя размах, "Средиземно море" е Библия на икономическата, битовата и културната история. Пред нас е бавният механизъм на историята със своите зъбчати колела. Тезите на автора са фундаментални, прости в своето величие. Човек се променя, четейки. Вдъхновяваща книга, която ни кара да разберем собствените си семейни истории на един величествен фон от планини, реки, заливи и климатични промени.

За съжаление книгата е практически неоткриваема - точно както и продължението й: "Игрите на размяната".

Натали Зимън Дейвис, "Белетристика в архивите"

Разкази и разказвачи в писмата за помилване от френското кралство през XVI в. През петнайсети и шестнайсети век във Франция, Бургундия и Навара се създават няколко големи сборника с битови новели: "Сто новели", "Сто нови новели" (поне две книги с това заглавие) и "Хептамерон". Голяма част от тези истории се основават на писмата за помилване, съставени от кралски нотариуси по молба на различни престъпници и затворници. В тях се съдържат вече не куртоазни клишета, а гласове от ежедневието. Истории за щастие и мъка, за сексуални афери, домашни скандали, бедност и охолство. Авторката проследява начина на създаване на литература от тези понякога натъжаващи разкази, първоначално предназначени да умилостивят съдиите в името на кралското милосърдие. И между другото читателят не само се докосва до криминалната страна на късното Средновековие и ранното Ново време, но бива и трогнат от човешките съдби, докоснат от страха и надеждата на реални личности... та дори и научава нещичко за правораздаването във Франция от времето на Луи XII, Франсоа I и Анри Велики. Прекрасен куриоз на нашия книжен пазар.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Потребители

Практически неоткриваем.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...