Отиди на
Форум "Наука"

Женският мозък, Луан Бризендайн


Recommended Posts

  • Администратор

post-6-079460400 1329748221_thumb.jpg

post-6-069411500 1329748224_thumb.jpg

КУПИ: http://book.nauka.bg/partnerbooks.php?ID=37098

Духовита, остроумна, убедителна и много забавна книга. Всички жени и всички мъже, които ги обичат, би трябвало да я прочетат.

Кристиан Нортруп, автор на Мъдростта и менопаузата

Фройдисткият въпрос „Какво иска жената?” най-накрая е задоволен. Книгата на Луан Бризендайн е изключително полезна за всеки мъж, който иска да разбере жената загадка в своя живот.

Даниъл Голман, автор на Емоционалната интелигентност

Д-р Луан Бризендайн е сред първите, която вдъхновява своите пациентки чрез медицинската наука. Сега иска да сподели натрупания опит с по-широка аудитория. Резултатът е модерна, проникновена, четивна, въобще чудесна книга.

Сара Блафър Хърди, автор на Майката природа

Кое прави жените жени?

Над 99% от генетичния код на мъжете и жените са абсолютно еднакви. При трийсет­­­те хиляди гена в човешкия геном разликите между двата пола са много малко. Но тази шепа разлики влияят върху всяка една клетка на нашите тела – от нервите, които регистрират удоволствие и болка, до невроните, по които се предават възприятия, мисли, чувства и емоции.

Луан Бризендайн е доктор и психиатър, сертифициран от Американската комисия по психиатрия и неврология и Националната изпитна комисия по медицина. Тя е професор по клинична психиатрия в Калифорнийския университет, Сан Франциско, основател и директор на Клиника за женско настроение и хормони и директор на Програма за сексуална медицина към същия университет.

Доктор разбулва тайните на женския мозък

Защо жените са постоянно разтревожени, защо интуицията им е много по-силно развита от тази на мъжете и защо имат способността да помнят първата целувка или всяко незначително сдърпване с любимия за цял живот? Най-сетне можем да си отговорим на тези и още куп подобни въпроси – благодарение на д-р Луан Бризендайн и сензационния й бестселър „Женският мозък” (ИК „Изток-Запад”).

Разликата между женския и мъжкия мозък интригува човечеството от векове, макар и в различен контекст. През XIX в. например учените направили извода, че жените са с по-ограничени умствени възможности, тъй като мозъците им са с около 9% по-малки от тези на мъжете, дори и след като се изчислят пропорционално спрямо размера на тялото. Тогава не са знаели, че въпреки това, мъжете и жените имат еднакъв брой мозъчни клетки – при жените клетките просто са по-нагъсто. Почти през целия ХХ в. повечето изследователи възприемат жените като умалени мъже – неврологично и във всяко друго отношение, отличават ги само по репродуктивните им функции. Тази концепция става ядрото на трайното погрешно разбиране за женската психология и физиология. Когато се задълбочим в разликите между мъжкия и женския мозък, разбираме какво прави жените жени, а мъжете – мъже.

В „Женският мозък” д-р Луан Бризендайн успява да преплете гладко научните факти от безброй статии и книги (строго научни и научнопопулярни) и случаите от собствената си практика като клиничен психолог. Чрез игрив, колоритен и плавен стил Бризендайн проследява развитието на женския мозък от раждането, през тийнейджърските години, свалките, кариерата, бременността, раждането, отглеждането на децата, семейния живот като цяло, менопаузата и след нея. Тя успява да разбули голяма част от мистиката, която заобикаля женския характер, като не просто изказва лично мнение, а подкрепя тезата си с научни факти. Книгата не е предназначена само за жени обаче; тя преспокойно може да служи и като наръчник за мъжете, които биха искали да вникнат поне за миг в женската психика и да разберат, дори и отчасти, какво се върти в главите на представителките на нежния пол.

Бризендайн е доктор и психиатър, сертифициран от Американската комисия по психиатрия и неврология и Националната изпитна комисия по медицина. Тя е директор на „Клиника за женско настроение и хормони”. Работи като професор по клинична психиатрия в Калифорнийския университет, Сан Франциско, където е едновременно основател и директор на „Програма за сексуална медицина”. Била е в Харвардското медицинско училище и е завършила медицина в Йелския университет.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Изглежда, че и 2012 ще бъде силна за "Изток-запад" :)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...