Отиди на
Форум "Наука"

Наводнението като биологична бомба


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Наводнението като биологична бомба

В наводнените райони дремят почти забравени зарази.

Александър БОЙЧЕВ - вестник "Капитал"

Със сигурност сте гледали филма „След утрешния ден“. Mоже би и това лято сте се излъгали да посетите разочароващия „Война на световете“. Общото между тези две титанични холивудски заглавия е, че показват света (и САЩ като олицетворение на универсума), попаднал във водовъртежа на катаклизми, кризи и нещастия. През последните пет седмици кинофикцията като че ли се превърна в реалност. Стихийните урагани и бури, огромните наводнения и бедственото положение в „универсалната“ държава показаха еднозначно на света, че човешката цивилизация изглежда нищожна пред лицето на природните стихии. Във филмите обаче със сигурност отсъства една от мрачните реалности на бедствия от подобен род - заразите. На големия екран някак не е особено героично да умреш например от тиф.

Холера, хепатит, дизентерия, тиф, разнообразни стомашни инфекции, лептоспироза - потенциалните рискове в наводнените райони звучат като урок от учебника по история, посветен на средните векове. Болести, считани за изкоренени в цивилизования свят, изведнъж се появяват като потенциална заплаха и мрачните платна на художниците романтици придобиват нова актуалност. Основната причина за потенциалния риск от епидемии се крие в замърсяването на източниците с питейна вода. По този начин различни по вид и степен на заплаха бактерии и зарази плъзват навред и поставят човеците пред екзистенциални въпроси - дори да имам златна кредитна карта, не искам да умирам от холера…

Положението след наводненията в България, Германия и САЩ може да бъде описано достатъчно красноречиво с израза „след потопа“. Огромните водни маси, помели по пътя си сгради, коли и всякакъв вид инфраструктура, са променили коренно степента на замърсяване в и без това

Хигиенно напрегнатото ежедневие

на съвременния човек. В Ню Орлиънс например един от основните проблеми се оказаха поставените на ниско ниво под повърхността резервоари с гориво. Поради факта, че градът в немалка степен е отвоюван от водата с помощта на диги и е заобиколен от язовири и други изкуствени водоеми, той се напълни подобно на тенджера за изключително кратко време. Смесването на потоците питейна вода с онези от производствените мощности, канализацията, както и от резервоарите с друг тип флуиди направи водоемите неизползваеми за следващите поне три-четири месеца. След наводненията в България от Гражданска защита също предупредиха населението от засегнатите райони, че водата им не става за консумация и че трябва да наблегнат на бутилираната, преварената и проверената живителна течност. „Доб­рата“ новина от наводненията е, че заради излелите се огромни количества дъждове концентрацията на отрови и химикали в кафявия меланж по улиците и в къщите на хората не е толкова висока.

За сметка на това в калта след края на бедствието продължават да дремят отдавна заб­равени бактерии. Труповете на умрели животни, които се появяват след оттичането, също са потенциален източник на зарази от всякакъв вид.

Тиф

Когато няма порои, в Германия годишно се отчитат между 80 и 100 случая на тиф. Всички са, както гласи официалната формулировка, „привнесени“, т.е. част от мъчението, което новите емигранти от страни от третия свят трябва да изтърпят, преди да започнат новия си европейски живот. Името на болестта идва от гръцкото typhos, което означава мъгла - името е дадено заради характерната треска и генерална отпадналост на болните.

С името тиф са известни няколко заболявания, като най-разпространен е може би коремният тиф. Той се причинява от бактерия, разновидност на салмонелените микроорганизми. Когато попадне в организма, тя отделя токсини, които впоследствие могат да увредят почти всички органи. Коремният тиф е типична болест на мръсните ръце - той попада в кръвта през храносмилателната система. Ако не се вземат навременни мерки за спирането на инфекцията, може да настъпи перфорация на червата.

Симптомите за заразата с тиф са висока температура (40 градуса), която не спада в продължение на няколко седмици. Инфекцията е силна и провокира обща отпадналост, треска и главоболие. Върху езика се появяват кафяви налепи, след десетия ден върху корема на болния се появяват характерни обриви, а далакът и черният дроб се увеличават. До месец, ако сте издържали унищожителния процес на болестта, температурата започва да се нормализира, общото със­тояние се подобрява и започва възстановителен период, който трае още няколко седмици.

В съвременността тифните инфекции се лекуват с т.нар. широкоспектърни антибиотици. При наводнение разпространение получава подвид на тифа, т.нар. паратиф. Протичането на болестта е много близко до това при коремен тиф, като паратифът се категоризира в три подвида - А (най-тежка форма), B и C. Паратиф А се причинява от контакт с друг болен, докато другите два могат да възникнат при контакт с животни или от замърсени предмети.

Холера

Холерата е друга опасна болест, таяща се в наводнените райони. Болестта протича в няколко стадия, като характерното за нея е острата диария, придружена от обезводняване и понякога коремни болки. Още по-страшното е, че тя често се появява в комбинация с по-тежки инфекции като пневмония, възпаление на околоушната жлеза или сепсис. За пръв път бактерията е била локализирана през 1854 г. Опасност от холерна епидемия възниква тогава, когато питейната вода се замърси с канализационните потоци, тъй като тя се съдържа във фекалиите. Болестта е позната още от седми век, като и днес продължава да бъде често срещана в развиващите се страни - лесно обясним факт с липсата на функционираща канализация в обширни части на света. В Европа първият случай на холера е регистриран през 30-те години на XIX век. Индия е държавата, където и до днес болестта е виновна за смъртта на десетки хиляди хора.

Принципно тя протича в няколко етапа. Първият включва появата на остра диария. Вторият етап е този на обезводняването и много ниската телесна температура. Когато се стигне до третия етап, организмът реагира с остра треска, неадекватност и дори кома. Основният начин за лечение на холерата е поемането на големи количества течности, захари и соли, които да предотвратят обезводняването и появата на допълнителни усложнения. Ако се вземат тези мерки, процентът на смъртност може да бъде смален от ужасяващите 60% до едва 1%. Препоръчва се венозното инжектиране на гликоза, но в страните от третия свят съвсем успешно се прилагат перорални терапии - лъжичка захар и две чаши чиста питейна вода.

Хепатит А

Не бива да се подценява и рискът от хепатит и по-специално хепатит А. Макар и да не е толкова опасен, колкото предаваните по кръвен път хепатит B и C, това все пак е тежко заболяване. Това е разновидността на тази опасна болест, известна още като жълтеница, която се предава чрез заразена храна, вода или къпане в замърсени водоеми - все предпоставки, съществуващи в районите на случващите се напоследък природни бедствия. Вирусът на хепатит А е сравнително добре проучен и съществуват медикаменти за неговото лекуване. Инкубационният период е около четири седмици, а лечението трае поне още толкова. Сравнен с другите подвидове на тази болест, хепатит А изглежда направо безобиден - не е хроничен, а от деца се понася сравнително леко. Характерните симптоми включват жълт цвят на кожата при тежките форми на болестта, тъмна на цвят урина, болки в корема, общо неразположение.

Лептоспироза

В наводнените райони съществува риск и от зараза с лептоспироза. Симптомите на болестта често могат да бъдат объркани с грип, но ако не се третира правилно, тя често води до летален изход. При нормални обстоятелства от нея боледуват основно хора, занимаващи се с канализация или сметопочистване. Вирусът на лептоспирозата се разпространява най-често през урината на плъховете. Болестта се среща рядко сред хората, но може да се получи инфекция при пряк досег със земна пръст, замърсена вода или дори отпадъци в домакинството, когато в къщата има гризачи. При бързо установяване на инфекцията болестта бързо може да бъде овладяна.

Дизентерия

Често срещано и разпространено заболяване в наводнени райони е и дизентерията. Неин причинител са амебни организми. Протичането на болестта е свързано с остра диария и появата на кръв в изпражненията. Включва освен това възпаление на черния дроб, а при острите си форми - и амебен абсцес на вът­решните органи. В цивилизования свят е известна и като болест на пътуващите. Много опасно заболяване, тъй като може да възникне години след заразата. Ако не се третира правилно, изходът често е летален.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...