Отиди на
Форум "Наука"

Последният шах на Иран - Мохамед Реза Пахлави


Recommended Posts

  • Потребител

Мохамед Реза Пахлави е роден на 26 октомври 1919 г. като най-възрастния син на Реза Пахлави , първия шах на Иран от династията Пахлави . Баща му става шах , когато той е на 6 години . На 7 -годишна възраст става полковник в персийската армия . От 1931 до 1936 г. Мохамед Реза учи в швейцарски интернат . Сед завръщането си в Иран следва за офицер във Военната академия в Техеран . По-късно е повишен в генерал -лейтанант и поема длъжността на инспектор на войските . На 15 март 1939 г. той се жени за египетската принцеса Фавзия . Дъщеря им Шахназ се ражда на 27 октомври 1940 г.

Заемане на престола и Англо-съветска инвазия

На 25 август 1941 г. англо-съветски войски нахлуват в Иран , за да предотвратят съюзяване на страната с Оста и принуждават Реза Пахлави да абдикира . Първоначално британците възнамеряват да поставят на трона 1 каджарски принц , но иранските депутати изпреварват окупационната власт и на 17 септември избират принц Мохамед Реза за втори шах от династията Пахлави . На 27 октомври новоизбраният шах е информиран от британския и съветския посланици , че той засега ще изпълнява само представителни функции . Три месеца по-късно , на 26 януари 1942 г. иранският парламент ратифицира договореното от премиера Мохамед Али Фурухи и посланиците на Великобритания и СССР Споразумение на 3-те сили . Споразумението осигурява на Иран териториален интегритет и оттеглянето на окупационните войски след края на войната . Срещу това страната се задължава да сътрудничи на Съюзниците при отбраната на техните държави , да пази достъпа до важните транспортни и комуникационни средства , да предостави на разположение военни материали и да въведе цензура върху пресата .

През декември 1942 г. американски войски подсилват британските и съветски сили в Иран . Шахът се опитва да убеди президента на САЩ Ф. Д. Рузвелт да подпише Споразумението на 3-те сили . Рузвелт настоява за влизане на Иран във войната на страната на съюзниците . На 9 септември 1943 г. Иран обявява война на Германия и изпълнява условията на президента . На Техеранската конференция на 1 декември 1943 г. Чърчил , Сталин и Рузвелт подписват Декларацията на 3-те сили , в която на Иран е гарантирано изтеглянето на окупационните войски след края на войната и постигането на икономически компромис за тежестите на военната окупация .

Компромис с духовенството

След заемането на престола шахът решава да постигне компромис с духовниците , чието влияние баща му сериозно е ограничил Той отправя покана към намиращия се в Наджаф в Ирак Аятолах Гоми да се завърне в страната . Аятолахът приема и през юни 1942 г. пристига в Техеран , посрещнат от 100 000 души . Той обявява ,че шахът му е обещал , че няма да продължава политиката на баща си и ще разреши отново носенето на чадор и преподаването на религия в училище . Мохамед Реза изпълнява исканията на Гоми . Така духовенството отново придобива власт и влияние ...

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

По времето на шаха Иран беше доста добре развита страна. За какъв дявол им трябваше да завиват в посоката, в която завиха!?

Шахът съм го виждал на около 5 м., като бях дете. Бяха ни изкарали да махаме от тротоара с пионерски връзки и калпаци и в ония блажени времена началствата минаваха пред народа в открити коли. Черна униформа, тъмна коса.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Следвоенната епоха

След края на войната американските и британските войски започват да се изтеглят . СССР обаче отказва и започва т.н. Иранска криза , която маркира началото на Студената война . Политическият натиск на президента на САЩ Труман , който заплашва Сталин с повторно навлизане на американски войски в Иран , довежда до отстъпление от страна на съветския диктатор . След изтеглянето на съветските войски Иран успява да разгроми подкрепяната от Съветите Република Кюрдистан в Махабад и Азербайджанското народно правителство . От 1946 г. 12 декември се празнува като ,, Ден на освобождението на Азербайджан " .

Макар че съветските войски се изтеглят през 1946 , през 1941 г. Сталин е основал партията Тудей , чиято цел е да свали шах Мохамед Реза Пахлави и да изгради в Иран съветска република . Партията безусловно подкрепя политиката на СССР .

Икономиката на Иран е в застой след приключването на ВСВ . Съветските войски в рамките на изтеглянето си от Техеран взимат със себе си 11 тона от златния резерв на Иранската национална банка . Едва с получаването на американска икономическа помощ икономическото състояние на страната се стабилизира .Съгласно доктрината Труман САЩ искат да окажат помощ на ,, всички народи , чиято свобода е заплашена от войнстващи малцинства или от външен натиск " . Иран наред с Турция и Гърция е една от първите страни , които искат икономическа и политическа помощ от Америка .

Първи конфликти

Национализация на петролната индустрия

Икономическото развитие на Иран е свързано с петролните приходи . Тъй като съгласно сключената с Англо- иранската петролна компания ( АИОК ) през 1933 г. договорка на Иран се падат само 8 процента от нетните печалби от продажбата на петрол , през 1950 г. е назначена специална комисия от парламента , която трябва да се заеме с въпроса за петролните концесии . Председател на комисията е Мохамед Мосадек , който по-късно е заменен от министър -председателя Хай Али Размара . През същата 1950 г. Арабо -американската петролна компания ( АРАНКО ) преговаря със Саудитска Арабия за едно ново споразумение , което предвижда 50 на 50 подялба на нетните приходи от петрола . Преговорите на премиера Размара не могат да бъдат доведени до край , защото на 7 март 1951 г. той е застрелян от религиозния фанатик Халил Тахмасеби . Аятолах Абол -Гасем Кашани обявява убиеца на Размара за ,, спасител на иранския народ " и настоява за освобождаването му от затвора . На следващия ден след убийството на премиера е решена от петролната комисия на парламента национализацията на петролната индустрия .

Спорът за одържавяването на петролната индустрия се води като основна политическа дискусия . За комунистическата партия Тудей национализацията е важна стъпка в посока на 1 социалистически Иран . За Мохамед Мосадек и неговата Партия на Националния фронт по-скоро става въпрос за политическия суверенитет и националната чест на Иран . Ислямската десница преследва политика , насочена срещу озападняването на Иран ,а Размара насочва вниманието си към техническата изпълнимост . Той сочи , че петролът като всички минерални ресурси поради 1 член от конституцията принадлежи на иранската държава и че става въпрос само за национализация на рафинериите и петролните съоръжения ...

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Той шахът би трябвало да е десницата. Така или иначе, тя не присъства с достатъчно тежест в Иран, в резултат на което левицата (тя кога ли е могла да опази нещо) изпуска страната в ръцете на религиозните..

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Премиерът Мосадек

Една седмица след убийството на Размара , на 15 март 1951 г. парламентът приема Закона за одържавяване на петролната индустрия и натоварва парламентарната петролна комисия да изработи регулациите за изпълнението му . Сенатът гласува закона на 20 март , шахът го подписва същия ден и така той влиза в сила . Хосейн Ала , новият премиер , трябва да води престоящите преговори с британците . На 26 април Мосадек представя на парламентарната петролна комисия план от 9 точки за регулациите на изпълнението на Закона за одържавяване без да се консултира с Ала , поради което той подава оставка . На 29 април 1951 г. шахът назначава Мосадек за министър-председател . Междувременно парламентът приема плана от 9 точки на Мосадек . На 30 април планът е потвърден от сената и на 1 май с подписа на шаха влиза в сила .

През юни 1951 г. Иранската национална петролна компания започва своята работа . Тя предлага на британските сътрудници на АИОК по-нататъшна дейност Те обаче отказват и напускат страната . Британците призовават Съвета за сигурност на ООН за арбитър . През октомври 1951 г. Мосадек пътува до Ню Йорк , за да говори пред Съвета за сигурност . Заседанието не донася резултат . Намесата на Международния съд също не довежда до решение на конфликта . Спорът за одържавяването на петролната индустрия прераства в Абаданската криза .

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Първо изгнание и свалянето на Мосадек

Кризата принуждава шах Мохамед Реза да замине в първото си изгнание , след като е освободил от длъжност д-р Мосадек на 15 август 1953 г. Мосадек отхвърля отстраняването си и арестува офицера Насири , който му е предал декрета за освобождаването му . Шахът бяга в Багдад и по-късно в Рим . Със своята безкомпромисна политика и близостта си с партията Тудей доктор Мосадек застава срещу интересите на международните петролни консорциуми и по поръчка на правителството на САЩ и Айзенхауер ЦРУ организира свалянето му под името операция Аякс . Демонстранти , които подкрепят владетеля и верните на шаха войски начело с генерал Фазлолах Захеди атакуват редица възлови обекти в Техеран на 19 август . При стълкновенията между привържениците на шаха и тези на премиера пред дома на Мосадек загиват 200 души , а 300 са ранени . На следващия ден , 20 август , Мосадек е открит и арестуван . Ислямските духовници начело с аятоласите Борудшерди и Кашани все пак подкрепят шаха . След свалянето на Мосадек , той им изпраща телеграма , в която им благодари за подкрепата . Според френския изследовател Жерар дьо Вилие операцията е струвала на ЦРУ 32, 643 милиона риала , които по това време отговарят на около 390 000 долара . Шахът се завръща на 22 август 1953 г. Стига се до процес срещу Мосадек , в който той е осъден на 3 години затвор , а след това е поставен под домашен арест .

Икономическа програма

След травматичните преживявания от Абаданската криза шахът решава да формира от Иран велика сила . Чужденците повече не трябва да определят съдбата на Иран . Още преди да бъде подписано новото петролно споразумение през 1954 г. , той определя Абол Хасан Ебтехая като човека , който трябва да развива икономиката на страната . Ебтехая реформира съществено икономическото планиране , като създава бюро за планиране , което управлява централно и трябва да приема , оценява и доразвива няколкогодишни икономически планове . Той разглежда икономическото планиране като средство за преодоляване на застоя на иранската икономика . Успехът в последвалите години трябва да му даде право . Вторият план за развитие във времето от 1955 до 1963 г. се концентрира преди всичко върху регионалното развитие на Хузестан като регион модел . Третият план за развитие от 1962 до 1967 г. , насочен към областите образование , селско стопанство и индустрия , образува икономическата основа за започване на Бялата революция .

post-10594-050733700 1334575411_thumb.jp Един танк по пътя към дома на Мосадек , 19 август 1953 г.

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Според вас при кой режим иранците са живеели по-добре и състоянието на страната е било по-добро - този на шаха или този на духовниците ? Какво е мнението ви за личността на шаха ? :hmmm:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

Бялата революция

За да пречупят съпротивата на едрите земевладелци и духовенството срещу реформите , иранските икономически експерти развиват 1 икономическа и обществена концепция за реформи , която наричат Бялата революция и която трябва да направи от феодално доминираната аграрна държава Иран модерна индустриална държава . С Бялата революция шах Мохамед Реза иска да координира и свърже икономическите и социалните реформи . Кабинетът на Асадолах Алам , който след оставката на Амини е избран за нов премиер , има заръката да обхване реформите в съответни закони . Тази обстойна програма за реформи може да успее само , ако би била приета от широкото мнозинство от иранското население .По тази причина иранските граждани трябва да гласуват в 1 референдум дали подкрепят или отхвърлят намерението на шаха за реформи .

Въпреки че аятолах Хомейни окачествява референдума като насочено срещу бога намерение и призова всички правоверни да не вземат участие в гласуването , на 26 януари 1963 г. 5 598 711 иранци се произнасят за и само 4115 против това . Великият аятолах Хусейн Бурудшерди също така се произнася срещу реформите , но с неговата смърт през март 1961 г. насочената срещу тях фетва става невалидна . С преобладаващото одобрение на иранците за планираните намерения за реформи първоначално съпротивата на едрите земевладелци и духовенството е пречупена . На 27 февруари 1963 г. шахът обявява при откриването на икономически конгрес за активното и пасивно избирателно право на жените , обръщайки се към жените на Иран : ,, Нашата революция , която намира само съчувствие по целия свят , не би била завършена , ако би ви отрекла това елементарно човешко право . "

Дългосрочно планиране

Постепенно Иран постига икономически разцвет . В едно интервю за списание Шпигел през януари 1974 г. шахът отговаря на въпроса за бъдещето на своята страна : ,, След 10 години ние ще бъдем това , което днес сте вие ( Германия ) , французите и британците ." Приетият през 1963 г. 3-ти икономически план предвижда инвестиционна помощ за икономиката в размера на 2,7 милиарда щатски долара . В приетия през 1968 г. 4-ти икономически план инвестиционните помощи са се покачили на 6,7 млрд щатски долара .Създаденият с това икономически растеж е силен със годишно 15 % . Само тези на Южна Корея и Сингапур нарастват по-бързо .

През 1976 г. в организацията по планиране наред със 6-я икономически план са изработени 1 перспективен план , обхващащ следващите 20 години , за годините 1972 до 1992

и 1 национален план за пространствено развитие . В рамките на този национален план трябва преди всичко да бъдат по-силно насърчени по-слабо развитите области на Иран , за да се противодейства на преселването в градовете .В рамките на 6-я икономически план зависимостта от петролните приходи трябва да бъде преодоляна чрез по-нататъшно изграждане на индустриалната продукция и минното дело .

Обхващащият 20 години перспективен план се базира на представите на шах Мохамед Реза за развитието на ,, Великата цивилизация " . Иран като 1 от малкото страни от Третия свят прави така , че да се освободи от състоянието на подразвитие . Той има парите , природните ресурси , ръководните и работни сили , за да стане 1 модерна индустриална държава . За да постигнат това , иранците трябва да се приспособят към обществените норми на 1 модерно индустриално общество : ред и дисциплина , правила и предписания , уважение и преданост и те трябва да са готови да приемат нови стандартни начини и начини на поведение .Съгласно перспективния план , през 1990 г. Иран трябва да е постигнал икономическото равнище на Европа от 1978 г. и до 2000 г. се очаква да стои в икономически и обществен план на 1 стълбица със европейските страни ...

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Според вас при кой режим иранците са живеели по-добре и състоянието на страната е било по-добро - този на шаха или този на духовниците ? Какво е мнението ви за личността на шаха ? :hmmm:

Да си свободен винаги е по-добре. Шахът... като всеки монарх, свален с революция, той има и положителни и отрицателни страни. Изглежда обаче, че е поизоставил задълженията си на държавник в навечерието на революцията.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Според вас при кой режим иранците са живеели по-добре и състоянието на страната е било по-добро - този на шаха или този на духовниците ? Какво е мнението ви за личността на шаха ? :hmmm:

Ами трудно е да се каже. Всеки народ си има свой манталитет. Ето днешните червени бабички скърбят по социализма, макар тогава магазините да бяха празни, солите Москвичи за които се чакаше с години, а хляба и да беше 40ст. се пазареше с МРЗ 100лв. и средна заплата 200лв. А като не може да си отговорим кога българите са живели по-добре, как да отговорим за иранците?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Петров, добра ти е статията ,само с една забележка - поне за мене много е дразнещо това " 1 " , което го пишеш/копираш за щяло и нещяло. Просто несериозно отношение към сериозна статия.

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...