Отиди на
Форум "Наука"

Фридрих Енгелс и славянството


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Ако случайно не знаете кой е Фридрих Енгелс, то това е дясната ръка на Карл Маркс. Комунистически теоритик и философ, той през целия си живот храни в буквалния смисъл на думата Карл Маркс и неговото семейство. Големият пролетарски идеолог не работи и не издържа жена си и многото си деца, защото чичо им Енгелс дава пари достатъчно.

Парите идват от голямата тъкачна фабрика на Фридрих Енгелс в Англия. Прокламираният като вторият по значение пролетарски идеолог и работнически трибун на 19-ти век през целия си живот притежава фабрика и не само не се отказва от нея, не въвежда в нея комунизъм, не определя, че всеки работи според способностите а получава според потребностите си, ами най-отявлено си експлоатира персонала, капитализира си капитала и си прибира печалбичката.

Ма то е за делото на комунизма. Оказва се, че цели 70 години комунистите са разнасяли по манифестаците портрета на един лентяй и на един фабрикант... Каква ирония.

Та този другар е написал е те таа статия, в която визира и славяните. (Гепих темата от БС :sneaky2: ):

http://1504.livejournal.com/696596.html

Накратко - вождът на пролетариата горко съжалява за провала на революцията в Австроунгария от 1848 г. и обвинява за това славянските елементи в Империята и около нея, като ги обявява за втора категория народи, които, заслепени от панславизъм, се противопоставят на прогресивния немски и унгарски елемент. Той смята, че без немците и унгарците българите и останалите южни славяни са щяли да се превърнат отдавна в турци; че славяните са жалък исторически остатък без перспектива; че освен българи, на балканите има още македонски и тракийски славяни (?!).

Чудно впечателние прави неистовото желание на Енгелс да има революция, световна война, пожар и в нея той вижда в славянството обект на унищожение, като всеки от славянските народи за него е недостоен и е нужно да бъде унищожен.

Чудно впечатление прави и това, че пролетарският идеолог разсъждава в национални категории- западноевропейците, моля ви се, са революционни народи, а източноевропейците - не.

Излиза, че на червените знамена се е мъдрел през онези 70 години не само капиталист, но и нацист!

В заключение, фабрикантът пролетарски идеолог пише за нашего брата славяните:

... славянската контрареволюция ще се нахвърли върху австрийската монархия с цялото си варварство и камарилата* ще види какви са нейните съюзници. Но при първото победоносно въстание на френския пролетариат, което с всички сили се опитва да предизвика Луи-Наполеон** австрийските немци и унгарци ще се освободят и с кървава мъст ще се отплатят на славянские варвари. Всеобщата война, която ще избухне, ще разпръсне този славянски Зондербунд*** и ще изтрие от лицето на земята даже името на тези малки и инатливи нации. В близката световна война от лицето на земята ще изчезнат не само реакционните класи и династии, но и цели реакционни народи. И това също ще е прогрес.

____________

* дворцовите подръжници на монархията в Австро-Унгария;

**френският крал по време на писането на статията - 1849 г.;

***(нем . Sonderbund - "особен съюз" - така се е казвал един съюз на 7 швейцарски кантона, създаден през 1843-45 за да се предотвратят опити за централизиране на Швейцария; разпалва гражданска война, която губи. В случая - символ на народи, които са разколници и отцепници.

post-727-013975900 1331334361_thumb.jpg

post-727-008254800 1331334367_thumb.jpg

post-727-013523100 1331334374_thumb.jpg

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много интересно нещо ама това "славянство" нещо не ми стои добре. Тези които се наричат славяни, славяни ли са? Защо е издържал Маркс? Интересен човек. Някъде бях прочела, само не се сещам къде, че се хваща на работа, за да издържа Маркс и семейството му. Тази фабрика негова ли е била?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Ненавистта на Енгелс и Маркс към източноевропейците е добре документирана. Но маркс мрази някак по универсално, като мизантроп, докато енгелс мрази фокусирано - днес руснаците, утре чехите, после българите и т.н. В това същото писмо, което цитираш, Енгел си представя "новият свят" на социализма "без славяни"; т.е. преди да победи пролетарската революция, първо трябва да се избият славяните.

Ще трябва да го намеря и да го преведа тоя бисер. Всеки луд с номера си.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

То той луд, ама и нашите комунисти го вяха гордо през цялото време, което вече е комично. Не е било особено нужно, той няма кой знае какви теоритични заслуги за комунистическата идеология, за разлика от този, когото е издържал пожизнено. С капиталите си. :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Много интересно нещо ама това "славянство" нещо не ми стои добре. Тези които се наричат славяни, славяни ли са? Защо е издържал Маркс? Интересен човек. Някъде бях прочела, само не се сещам къде, че се хваща на работа, за да издържа Маркс и семейството му. Тази фабрика негова ли е била?

Негова, негова. Дори мисля, че на баща му. Което не му пречи да се обяви против правото на наследяване като една от гаранциите на собствеността. То ти остави, ми добре, че реалният социализъм се развива не точно по неговите идеи, че какво щеше да е ...... Май на Сталин трябва да се благодари за това. :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Енгелс:

"... hatred of Russia was and still is the first revolutionary passion of the Germans; that since the Revolution [of 1848], hatred of the Czechs and Croats has been added to it, and that we...will only be able to secure the Revolution through the most determined terror against these Slavic peoples. . .

Then it's war. "A ceaseless fight to the death" with Slavdom, which betrays the Revolution, a battle of annihilation and ruthless terrorism -- not in the interests of Germany , but of the Revolution. [p84]"Democratic Panslavism,"

Това ми звучи като хитлер, но всъщност е Енгелс, бореца за световни правдини и всеобщо равенство. Което минава, според него, през "анхилация на славяните".

Маркс обаче не пада по долу: Маркс и Енгелс за... българите и сърбите:

"Тhese remains of nations .. which have been mercilessly trampled down by the passage of history, as Hegel expressed it, this ethnic trash always becomes and remains until its complete extermination or denationalization, the most fanatic carrier of counterrevolution, since its entire existence is nothing more than a protest against a great historical revolution. . .

The next world war will cause not only reactionary classes and dynasties but also entire reactionary peoples to disappear from the earth. And that too would be progress.

Пледира за "екстреминация на балканските славяни в името на прогреса" и мечтае за световна война, в която "тоя етнически боклук" ще бъде "изтрит от лицето на земята".

Убавец.

Cologne, January 1849, "Hungary & Panslavism," Neue Rheinische Zeitung, January 1849; p 67

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Тези остатъци от нации... които бяха безмилостно погазени от хода на историята, както се изрази Хегел, този етнически боклук винаги е и ще си остане, до пълното си унищожение или денационализиране, най-фанатичният носител на контрареволюция, тъй като цялото му съществуване не е нищо друго освен протест срещу великата историческа революция.

Следващата световна война ще накара не само реакцконните класи, но и цели реакционни народи да изчезнат от земята. И това ще бъде прогрес.

"Непрестанна битка до смърт със Славянството, което предаде Революцията, битка за унищожение и безмилостен терор - не само в интерес на Германия, но и в интерес на революцията.

Така, де, в случай, че някой не знае английски. :post-70473-1124971712:

Поздрав за всичко славянско и ляво от, както се оказва, тези двама по-големи нацисти от самия Адолф Хитлер. :tooth:

Въх, че неполиткоректно се изразяват тези другари!!! И защо в национални категории разсъждават, пък?!

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

За отношенията м/у Мркс и Енгелс е най добре да дадем думата на Жени Маркс, негови верен съратник в борбата и майка на 7 от децата на Маркс...

".. всички емигранти в Лондон работят и печелят добри пари...само Карл (Маркс) живее за сметка на другите и ..се е залепил за Енгелс като пиявица."

Още от Жени за емигрантския живот в лондон: ...Маркс...отново е при приятеля си Енгелс В Манчестър......Седя тук /в Лондон/ без пукната пара и трохичка хляб. ...Изплаках си очите...няма кой да ми помогне… Главата ми ще се пръсне… Осем дена вече, повече не издържам...(Жени Маркс, в писмо, датирано 19 юни 1852)

За да бъдем справедливи, трябва да признаем, че вождът на световния пролетариат, подлуден от молбите на Жени, все пак веднъж се опитва да си намери работа. Е, неуспешно. През 1862 година, на почтенната възраст от 44 години, Карл Маркс за пръв път в живота си кандидатства за работа - на малко странната за един гениален икономист (първия том на Капитала е вече написан) длъжност ...влаков кондуктор в лондонската железница..за нещастие кандидатите за кондуктори в англия се считат за материално-отговорни ли ца и поради това се подлагат на изпит по елементарни аритметични операции...и по време на теста се оказва, че гениалния автор на формулата пари прим и други грандиозни математически разсъждения не може да събира и изважда и не е в състояние на две магарета плявата да раздели...та бащата на икономическата теория е отхвърлен от тесногръдите капиталисти като негоден и без квалификация за длъжността.

Освен че е работяга и надарен с математическа дарба, вождът на световния пролетариат е и игрив, галантен кавалер и паркетен лъв - през 1851 година дръзко предизвикв закостенелите буржоазми норми на стария албион и оножда домашната си прислужница Елена Демут.

Разкрепостена и еманципирана, Елена Демут охотно му пристава и дори го дарява със син, който, в стриктно съответствие с нормите на марксизма, незабавно е даден за осиновяване.

Маркс може да си го позволи, тъй като и бездруго Жени вече му е родила седем....Синът на Маркс и Е. Демун, в знак на благодарност, е кръстен на името на спонсора, Фридрих....Разбира се, Карл продължава безкомпромисно работата си по освобождаването на жените от веригите на буржоазните предразсъдъци и десет години след като е спечелил сърцето на слугинята си, Елена Демун, с енергичен флирт принуждава нейната по-млада сестра- Мариана Демун- също наета като домашна прислужница- да свали веригите на буржоазната обремененост, както и бюргерското си облекло като ненужни и дори обидни.

След кратка оргия, придружена от интензивно четене на Капитала, Мария Демун се оказва бременна за първи път - а вожда на световния пролетариат - татко за 9-ти. Последователен привърженик на женската еманципация, и сериен разбивач на слугински сърца, Маркс за пореден път разбива закостенелия буржоазен морал и удря шамар на капитализма, като през енгелс организира аборт за слугинята. По време на процедурата нещата се объркват зле и майката се споминва, което оставя Маркс без домашна прислужница, защото Жени Маркс не е съгласна да наемат трета, след случаите с Елена и Мария.

Фамозното описание на нечутия марксов характер от Бакунин:

".. Може да се каже, че той съчетава в себе си най-добрите и най-лошите черти на своята порода... Нервен, както твърдят някои до страхливост, необичайно честолюбив и тщеславен, свадлив, нетърпелив и абсолютен като Йехова, Бога на дедите му и като него отмъстителен до безумие.....

...Няма такава лъжа или клевета, която той не би могъл да измисли и разпространи срещу всеки имал нещастието да възбуди неговата завист или по–точно – ненавист. И не съществува гнусна интрига, в която не би участвал, ако тя по негово мнение /а то най-често е погрешно/ го прави по-силен. В това отношение той наистина е съвършен политик.."

Видимо Бакунин и Маркс са имали високо мнение един за друг. Личи си, че са се познавали.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Унищожение или денационализиране..... нещо да ви напомня края на ПСВ за Русия и за България?

Еми, план сработал, както се казва.

И по ирония на съдбата точно руснаците станаха двигател на световната революция за 70 години:)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Интересно от толкова много изследователи на историята и делата на Маркс и Енгелс как така никога не са се натъквали на тези факти?! Или са се натъквали, всеки път! И всеки изследовател е знаел що за стока са иконите на които се кланя, но си е мълчал. Невероятен, безподобен театър, разиграващ се над толкова много земи и хора, над 70 години!

Единственото положително (или поне не чак толкова отрицателно) нещо, което прави впечатление от цитатите до тук е, че все пак е може би първия, който предвижда, че предстои световна война, при това базирана горе-долу на принципите заложени в неговите писания, тази част от тях, които са крити 70 години!

Светът е странно място.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Много и то :)

Естествено, че са попадали, но нито един изследовател на марксизма в през социализма не беше свободен! То имаше цяла наука - научен комунизъм на име. Но там постулатите бяха спускани отгоре според линията. Как ще критикуваш Енгелс без отгоре да са казали, бре, нали ще изхвърчиш!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Което за пореден път показва безумието на тия двамата немци....

ми кой предизвика ВОСР в Русия. Пак немци:)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Интересно от толкова много изследователи на историята и делата на Маркс и Енгелс как така никога не са се натъквали на тези факти?! Или са се натъквали, всеки път! И всеки изследовател е знаел що за стока са иконите на които се кланя, но си е мълчал. Невероятен, безподобен театър, разиграващ се над толкова много земи и хора, над 70 години!

Единственото положително (или поне не чак толкова отрицателно) нещо, което прави впечатление от цитатите до тук е, че все пак е може би първия, който предвижда, че предстои световна война, при това базирана горе-долу на принципите заложени в неговите писания, тази част от тях, които са крити 70 години!

Светът е странно място.

Хората обичат да бъдат залъгвани, манипулирани и подвеждани. На това се крепи управлението на масите. Липса на информация, пълнене на главите със всевъзможни отпадни продукти, поощряване на мимолетни удоволствия, набиване на несъществуващи проблеми. Така се прави, пък ако човекът наистина е разумен и може да съпостави фактите, за да се абстрахира от зомбираната сган - винаги си има едни места със специално предназначение. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Безбожници от сектата на садукеите.

Ясно е защо и до днес се намират хора, дори в небългарската телевизия БТВ да проповядват идеите на техните последователи от XX в. Пол Сартър и Фром.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересно от толкова много изследователи на историята и делата на Маркс и Енгелс как така никога не са се натъквали на тези факти?! Или са се натъквали, всеки път! И всеки изследовател е знаел що за стока са иконите на които се кланя, но си е мълчал. Невероятен, безподобен театър, разиграващ се над толкова много земи и хора, над 70 години!

Наистина, забележително. Според мен отговорът на това е, че много хора имат грижата да дезинформират така пълноценно.

В някаква степен вероятно без подобно нещо не може в обществото, но горният случай наистина е потресаващ: толкова дълго време толкова хора да бъдат правени на маймуни... То портретите на Маркс и Енгелс са винаги в дъното на калейдоскопа на идолите - така, че се виждат само някакви брадясали физиономии :tooth: и на никого не е достатъчно ясно за какво става въпрос.

А този научен комунизъм явно е аналогичен на древните религиозни тайнства, в които са посветени малцина избрани жреци :doh:

И да, и не.... :unsure:

Много тайнствено. Какво значи?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

В интерес на истината Маркс мрази всичко наред и ругатните му към евреите са не-помалко кресливи от тези към славяните. Също документирано. И двамата считат себе си за немци; Но докато маркс мрази всичко наред, енгелс май е немски националист и е няккак си обсебен от омраза конкретно към славяните. Според мен Маркс е бил болен от болестта на турет. Има статии, в които 50% от съдържанието са ругатни и изобщо не подбира какво ругае.

Интересно дали национал-социалистите са познавали работите на маркс и енгелс в частта им за славяните, и доколко действията им са оформени от тоя дух на автентичен гермнски национал-социализъм, който изявява енгелс.

Не ме учудва, че М§Е са "познали" избухването на световна война - тука става въпрос за "себеизпълняващо се пророчество" - т.е. "пророкът" с действията си предизвиква осъществяването на пророчеството си - войни, екстерминации на цели народи, геноциди към славяни и евреи, и после казва - "казвах ли ви аз, че така ще стане".

Отношението на Енгелс към славяните е видимо расистко - като към подчовеци, които трябва да бъдат екстерминирани, щото самото им съществуване е повод за гняв и обида към мирозданието. Маркс е по-особен случай, щото той си мрази наред и не подбира.

Трагедия и сарказъм на историята е, че славяните 70 години мъкнаха портретите на тия двамата по манифестациите, и тия портрети на хора, които цял живот призоваваха към геноцид на славяните и не са пестели обидите си за тях, та тия портрети се срещаха на всеки 5 метра през соца и от детската градина до старческия дом (респективно до лудниците, където затваряха такива като Буковски) "гражданите" ги гледаше строгият, леко безумен поглед на маркс. Гледаше ги видимо недоброжелателно и с някак расова омраза. Кретени. (комунистите)

КГ125, абе кой е тоя човек, с жълтата риза, който се мъдри м/у Ленин и Сталин на третия плакат? За един момент се заблудих, че е троцки, но после погледнах и видях снимка, която е фотошопната в плаката?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На запад винаги са знаели какви са били Маркс и Енгелс, тук също чуждочетящите и тези дето са излизали тоже, но да го споделиш е било нещо друго.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Та този другар е написал е те таа статия, в която визира и славяните. (Гепих темата от БС :sneaky2: ):

не е много по темата, но ако от днес за утре в Камерун приемат за официален език някакъв дериват на руския, българския или полския, това ще ги направи ли местните славяни?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

ВКГ125, абе кой е тоя човек, с жълтата риза, който се мъдри м/у Ленин и Сталин на третия плакат? За един момент се заблудих, че е троцки, но после погледнах и видях снимка, която е фотошопната в плаката?

И аз реших, че е Троцки. Знам ли. Да не е един Мануилски, по памет мисля имаше един шеф там...?? Кой го знае отде е плаката.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...