Отиди на
Форум "Наука"

"Глупостта е майка на всички беди!"


Recommended Posts

НЕЛЕПИЦАТА, НАРЕЧЕНА ДИЕТА

Установено е, че съществуват над 27 000 диети. Най- важното в случая е това, че НИТО ЕДНА от тях не дава траен РЕЗУЛТАТ. Запознайте се с някои актуални научни изследвания…

Повечето хора, които спазват диети в стремежа си да постигнат отслабване, в близко бъдеще много бързо възстановяват или дори превишават първоначалното си тегло. От тази констатация започват своето изследване американски психолози от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), които под ръководството на професор Трейси Ман са провели подробен и строг анализ на 31 изследвания, свързани с диетите за отслабване, като всяко едно от тях е обхващало период от 2 до 5 години.

“През първите 6 месеца наистина можете да се отървете от 5-10% от вашето тегло, спазвайки диета, но след това теглото се връща”, пояснява професор Ман. “Повечето хора възстановяват изцяло килограмите си, а много от тях (от 1/3 до 2/3) дори натрупват допълнителни килограми. Продължителна загуба на тегло се фиксира само при много малка част от наблюдаваните участници. Диетите не водят до продължителна загуба на теглото и не допринасят за здравето на хората”.

Учените смятат, че спазването на диета е точен показател за бъдещото увеличаване на теглото. А честото натрупване и намаляване на килограми е свързано със сърдечно-съдови заболявания, с риск от удар, диабет и негативни промени в имунната система.

“Ползата от диетата и много по-малка в сравнение с потенциалната вреда от нейното спазване. Диетите не са ефективни средства в борбата със затлъстяването”, обобщава Трейси Ман.

Този извод може да предизвика редица спорове, но подобни изводи в последно време бяха направени и от други учени, съобщава вестник Washington Post.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...