Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

Днес ходих на изложението на Хонда в Интер експо център. Надявам се да не звуче като реклама, според мен си струва да се види на живо. Естествено нe бях от снимащите, като изключим 2 снимки с GSM-а си, за които мога да кажа "с тях и без тах..". Просто не се сетих да си взема апарата, не е егоизъм. Винаги не се сещам. И не снимам. Затова предлагам тази клип, а ако някой все пак отиде утре, ако иска и намери за нужно - нека снима. Входът е свободен, можете да се нардавате и на изложените коли, докато започне представянето. Аз лично не съм по тази част /макар, че заслужават внимание/ утрепах времето при един единствен щанд дето е вносител на слънчеви панели и горивни клетки. Нашият бизнес не произзвежда, само продава. Както и да е - приятно гледане, че тръгнах по наклонената плоскост на офтопика.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Стряскащо реалистично напомняне на някогашните фантастични романи. Хайде не на "Аз, роботът", но от друга страна... 21 век идва, ей :)))

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Стряскащо реалистично напомняне на някогашните фантастични романи. Хайде не на "Аз, роботът", но от друга страна... 21 век идва, ей :)))

Нали? :)

Сега, като гледах клипа, който сложих виждам, че доста интересни детайли ги няма.

Първо - Азимо изговори малко любезно приветствиe към публиката /на англ./. Изпълнява гласови команди, кима, жестикулира като изпълни нещо с "Yes", командата да сервира кафе е от дистанционно /Асимо казва какво ще прави/, но когато поема подноса от човек казва когато е хванал дабре /човекът да пусне/, поставя го внимателно на масата... Преди да слезе по стълбите той застива за няколко секунди. Момичето го пита готов ли е. Отрицателно кимане в отгоовор. Трябва да си изчисли позицията на тялото и как да се движи. След малко след повторен въпрос следва потвърждава и роботчето поема надолу.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Какво още... Да, гласът му е синтезиран вироятно, напомня детски. Отговаря кратко на някои въпроси, казва по нещо или потвърждава.. Ритна топка много точно към момичето. След танца каза, че иска още да танцува, а, да - освен жеста "Yes" подканя и за аплодисменти /Жеста дето преви Ненка в Комиците/.. За довиждане изрази надежда чче скоро ще се видим...

Малко техническа инфо - от това дето каза момичето - има следните сензори - две камери /очите/, инфрачервени /и/ лазерни сензори - за равновесие, ултразвукови сензори - защото камерите няма да видят стъклена врата и сензоли за натиск - ставаше дума за ръцете, но предполаам и в ходилата би рябвало да има. Учуди ме, че не се спомена никъде жиросензор /може лазерния да е такъв/ но това е ибщо взето всичкото инфо.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...