Отиди на
Форум "Наука"

Динозаврите променили климата.


Recommended Posts

  • Потребител

Замърсявали атмосферата с големи количества стомашни газове

Учени от университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия изказаха хипотезата, че динозаврите са предизвикали климатични промени, защото са замърсявали атмосферата с големи количества стомашни газови, богати на метан, пише в. "Дейли мейл".

Най-големите виновници за екологичната промяна били зауроподите, които изяждали невероятни количества растения. Видът Paralititan Stromeric, например, тежал 80 тона и бил дълъг 30 м. Екипът на проф.Грейм Рокстън изчислил, че тези животни и техните по-малки събратя са отделяли годишно не по-малко 520 млн. тона метан - повече от всички съвременни човешки и природни емисии на този газ взети заедно. Това е било достатъчно за затоплянето на планетата.

Климатичните промени били толкова драстични, че е възможно да са способствали за изчезването на динозаврите

Един от праисторическите гиганти - 90-тонният аргентинозавър, е консумирал най-малко половин тон храна на ден.При разграждането й този гигант е отделял под формата на метан хиляди литри от този газ. За сравнение в наши дни една крава изпуска 300 литра метан дневно. А този газ има 20 пъти по-големи парникови свойства, в сравнение с въглеродния диоксид.

Домашните животни в наши дни изпускат в глобален мащаб 100 млн. тона метан годишно. А това е само една пета от количествата, изпускани от динозаврите, когато са били безспорните властелини на Земята.

http://btvnews.bg/lifestyle/misli-zeleno/dinozavrite-promenili-klimata.html

Интересна хипотеза,а до колко може да е вярна?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Интересна хипотеза,а до колко може да е вярна?

до николко.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ейййй, нямат равни! И това идва от университет!!! Значи динозаврите пръцкали и затова станало глобалното затопляне! Ще рече, представете си, какво могат да направят днешните заводи - това е внушението.

Аман от манипулатори!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако бяха по-умни динозаврите и преработваха този пръдлив газ, направо гЪзопроводи можеха да изградят и индустрия. :tooth:

От това съобщение обаче, стигнах до някои изводи - например, трябва да се въведе квота на емисиите и на по-пръдливите живи твари, че гледайте какво става (па и бизнес с тези квоти може да се завърти)! :tooth:

Редактирано от DendroaspisP
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Според мен не е манипулация, а отчаяно търсене на атрактивни и гръмки заглавия за изява в пресата и съответно популяризация, привличане на средства за бъдещи идиотски проучвания със същия замисъл.

Да оставим твърдението за глобалния ефект, ще коментирам само сравнението между тогавашното и сегашното количество изложено в тезата - броя на гигантските динозаври е бил съвсем оскъден, по обясними причини, така че впечатляващото количество изпускан метан от един аргентинозавър спрямо една крава е наистина в пъти по-голямо. Но какво е съотношението според вас между количеството на 1000-2000 аргентинозавъра (колкото са можели да съществуват едновременно през Креда) спрямо количеството на 1.53 милиарда крави в света (за 2001 г.) ??? така като пример, без да споменаваме всички останали едри домашни животни и 7-те милиарда сапиенси.

Та не ви ли се струва, че не друго ами елементарната математика нещо им понакуцва в тоя университет?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тази новина е доста стара. Чух я преди около 5-10 години.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...