Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

Първоначално идеята ми беше да поговорим само за очилата и дори се чудех дали не е за раздел "Физика", но размислих. Без да се оправдавам, но пиша от работното си място и много примери от нета не мога да дам, а видео пък абсурд. Така, че който иска ще ми се довери или ще поправя / помага. Тук ще става въпрос за технологиите в това направлеив - очила и дисплеи / екрани които симулират 3D образ. Какво е 3D? 3 Dimensional /3 измерен/ образ. Знам, че е ясно, само така си пишa.. В действителност в повечето случаи /а при очилата във всички/ съвсем не е 3 измерен, само създава такава илюзия. Как?

Почваме с очилата /които се ползват в киното/ - при тях идеята е в двете очи да попада различен образ с известно отместване на предметите на по-преден план, докато отдалечените предмети и фонът са еднакви. Това означава и че се прожектират 2 образа. Постига се по 3 начина:

- Анаглифни очила - ползват цветни филтри - едното стъкло е синьозелен, а другото - опанжево /розово/. Двата образа се прожектират в същите цветови гами, мозъкът "съединява" цветен образ, като не забелязва несъвършенствата в контурите, които са в повече от едната цветова гама. Има такива очила и от картон, но някои анаглифни очила са тежки, имат и известен диоптър различен за стъклата /поради различните показатели на пречупване на различните светове.

- Поляризационни - ползват поляризационни филтри /да кажем с хоризонтална и вертикална поляризация - това от физиката/ за различните очи, съответно и образът се про/ж/ектира по аналогичен начин. Малко е по-сложно, но очилата са модифицирани. Плярицаонни филтри имаме и в слънчевите очила известни като "полароид" и пластмасовите пластинки залепени от 2-те страни /пред и зад/ LCD дисплеите. От последното дори могат да се направят такива очила, но ще трябва "калибрирането" /въртенето / различно за всяко стъкло/ да става по време на поляризационна 3D прожекция. И на експериментатора да не му прилошава лесно.

- Активни 3D очила - Скъпи и единственото им приложение е домашно, вървят с някои скъпи LSD телевизори, но по 1-2 чифта, не по 5. Стъклата са LCD /не дисплеи, само видимо менят прозрачност/ - просветляват и затъмняват в синхрон с телевизора. Електроника в тях /имат и захранване/ осигурява синхрона с телевизора.

По-нататък ще е по-интересно, но засега спираме.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

В групата на очилата следва да се сложат и разни приспособления за гледане на стереоснимки - от детски играчки, стереоскопи мисля се казваха при които през окуляри се гледат диапозитиви и всяко око вижда своя, до подобни приспособления за наблюдение на сателитни или стереоаерофотоснимки. Предполагам не е нужно да казваме как се снимат, но все пак е по темата. Ползва се стереокамера - с два обектива с извесно отстояние един от друг. Все още се ползва, но предимно за документални филми /Аполо и за океана/, но в наши дни особено за игралните филми се ползва софтуерна обработка на целия /обикновен/ филм, като се създава версия за "ляво око". Според мен личи манипулацията и то доста. Нещо повече, дано не звучи като реклама - телевизори на Сони /сега са в продажба, но са скъпички/ имат процесор способен да превръща в реално време. Мъничкият недостатък е, че няма нужната изчислителна мощ, вероятно и алгоритмите не ги бива, в резултат на което изображението е доста "дървено". Създаването на 3D анимационен филм не би трябвало да е по-трудно от създаване на 2D.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

3D екрани /прожекции/ изображеия. Тук се има предвид изображения, които се гледат с нвъоръжено око.

Разделянето ще е малко по-сложно - екрани / снимки които симулират 3D и такива които са наистина такива. Пример - стереокартичка. Представлява две изображения разделени на растери, насложени едно върху друго. Четните растери съставят едното изображение, нечетните другото. Така ако го погледнем, ще виждаме и двете изображения. За да заработи стереокартичката върху нея трябва да се постави набраздена по подходящ начин пластина от прозрачна пластмаса. Браздите всъщвост са линейни /цилиндрични/ лещи. Фокусът на силиндричната леща не е точка а линия. Ще си помогна с картинка. Файлът "stereo". Има екрани на този принцип, но не са разпространени. Може да излезе по някое време такъв смартфон. Ако вместо с линейни лещи се Направи със сферичн - ефектът ще е още по-поразителен. Тогава ще трябва да се направи изображение от поне 4 образа, разделено не на растери а на точки. На подобен принцип са и някои холограми, но при тях ефекта не е от микролещи. Като пример - Сещам се за нолограмката на батериите на Нокия - двете здрависващи се ръце. Иначе съм виждал такива картини / снимки.

Ще видя какво има казано в темата за холографията и може да пусна такава в раздел Физика. Или да коментирам в оригиналнаа тема. При холограмата обаза се гледа от едно място, но двете очи виждат различен образ и за да разгледате по-далични точки / детайли от хологамата, наистина си фокусирате очите.

3D екрани / прожекции с обемно изображение..

има такива неща. Екранът /обемът/ в който ще се прожектира 3D образ трябва да призма или купол. Прозрачни, за да се вижда изображението от раличен ъгъл. Как работи? Нужен ни е 3-ти пространствен растер. Ако 2D се състои от ред х (по) стълб, 3D е ред по стълб по равнина. Очевидно ще е нужно много по-исоко бързодействие / резолюция..Прескачам старите технологии като тези с винтов екран и лазер..

Ето един нелош принцип:

А това по-долу е 3D лазерен проектор.

Лазерът сканира ред по стълб /като лъчът в кинескопа/, а сканирането в дълбочина се осъществява от фокусировката. Да, директно във въздуха създава образ, не е илюзия. Следва да отбележим, че светла точка имаме само във фокуса, къдет енергията е достатъчна да предизвика лазерна искра /лазерен разряд/. Което означава, че лазерът е толкова мощен, че изобщо не е желателно да се опитвате хванете изображението с ръка. Не очаквах да го намеря в тубето.

Ще продължа да пиша, доста неща не съм казал, има и мн интересни дето симулират 3D във въздуха, но ще се радвам ако ги намеря из нета.

post-7686-093555500 1339256971_thumb.png

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Модератор Инженерни науки

В тази тема - 3D образ разгледах някои от начините за получаване на 3D образ, но не съм упоменал всичко - може би не съм имал данни за т.нар. Хелиодисплей (Heliodisplay търси в гугъл), за който /или негова разновидност/ става дума в линка ти. Подозирам че образ се проектира в-ху ламинарен "плосък" поток затоплен възхух, който има по-нисък показател на пречупеаве от околния и се получава пълно вътрешно отражение. по подходящ начин в-ху него може да се прожектира образ от ярък източник. Лично моя интерпретация. Ако е вярно твърдението на изобретателите, че няма консуматив /вода, димящи материали, аерозол/, а само енергияя нещо такова ще да е.
Още повече че такъв механизъм се среща в природата и е отговорен за миражите. Един от трите вида - долен мираж всички сме виждали - колите сякаш карат по вода и се отразяват. В повечето случаи си си личи че е от жегата

За хелиодисплея не писах манй тогава, защото бягам доколкото мога от собствени интерпретации. Това е плосък, а не обемен образ прожектиран в-ху нищото. Ак искаш виж темата, може да видиш нещо интересно.
Прожекцията дирктно в-ху ретината е малко по-напредничава технология, на пръв поглед просто - така работят бинокли и микроскопи, но става без наличието на окуляр и не пречи през такива очила да си гледаш и останалите неща. Може да се ползва лазер и малко по-необикновена оптика.

Не съм писал и за една друга разработка - трябва бърз проектрор /или повече на брой/ който прожектира в-ху въртящо се огледало като при /всяко/ дадено положенеие /от еди колко до еди колко градуса/ прожектира снимка на на обекта от съответния ъгъл...
Нещо подобно но само с 4 положения имаше в музея на космическите науки преди някой месец. Не се въртеше огледало, беше пирамидка от стъклени листове, екраните /става с един разделен на 4/ с 4-те образа бяха на тавана на кутията така, че наблюдателят да не вижда тях, а един висящ във въздуха образ на сателит

Тези редове май бяха за споменатата тема. Нищо. Ако има претенции за спам ще ги пратим там


Понеже тук директно не стана, ползвах тюбето - за този екран говоря

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Глобален Модератор

Поздравления за темата!

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

И пак - цветно

https://www.youtube.com/watch?v=Ey-eO-H2_Mk

=======


****

Не съм писал и за една друга разработка - трябва бърз проектрор /или повече на брой/ който прожектира в-ху въртящо се огледало като при /всяко/ дадено положенеие /от еди колко до еди колко градуса/ прожектира снимка на на обекта от съответния ъгъл...

****

https://www.youtube.com/watch?v=FF1vFTQOWN4

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Глей ги тия - и не се майтапят:

http://nauka.offnews.bg/news/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_1/%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D1%87-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83-%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5_14430.html

Зелен ездач препуска върху облаците

1436265931_6_559x*.jpg

Първият клип върху облаци, проектиран от самолет е осъществен от британския художник Дейв Линч (Dave Lynch), физика доктор Майк Никс (Mike Nix) и техника Арън Нилсен (Aaron Nielsen).

"В небето над Нотингам се носят зелени и бели светлини и вероятно отдолу са приличали на далечна буря, но от прозореца на самолета Cessna 172, ясно може да бъде видян препускащ в галоп човек през тъмната тропосфера." - разказва New Scientist.

Изпълнението на арт проекта Project Nimbus е резултат от три години непосилен труд и е вдъхновен от доклад за възможното използване на холограми за военни цели. В доклада се предлагало да се покаже над столицата на врага неназован древен бог, за да деморализира жителите му.

Този зелен нощeн ездач е ясно различим в облаците на разстояние от 50 метра. В бъдеще екипът планира да подобри технологията за предаване на анимирани изображения, за да могат да се прожектират от земята или водата.

...

Има и видео.

...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Интересно, да

Но това е 2D образ на облак. Яко. Ще прожектираме пророка на излиямистите

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Воден дисплей. Един вид фонтан.

https://www.youtube.com/watch?v=gusJeslMbLc

Образът точно не е 3D но е интересен а и може да се постигне с повече слоеве


По-долу - мноослоен, но се прожектира върху него

https://www.youtube.com/watch?v=L0i-uTa4kv4


Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Дисплей с водна пара. Домашно направен.

https://www.youtube.com/watch?v=JTH-gv5KMzQ

То си е екран на който е проектирано ярко изображение


Аналогично такива има и с водна мъгла...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...