Отиди на
Форум "Наука"

Каква е тайната на дълголетието


Bridget

Recommended Posts

  • Потребител

Как е възможно двама души, които носят еднакви гени, израстват в едно и също семейство и живеят на едно и също място, да остаряват по толкова различен начин? Научното обяснение за продължителността на живота и за това как хората остаряват постоянно се променя.

Преди 20 години за решаващи фактори се смятаха околната среда, правилното хранене, физическите упражнения и добрите медицински грижи. После се появи теорията за гените - или си наследил правилната комбинация от гени, която ще ти позволи да ядеш мазни храни и да пушиш цигари и пак да доживееш до сто години, или просто не си случил на гени. Днес много хора смятат, че ако техни роднини са доживели дълбоки старини, то и техните гени ще им осигурят дълголетие.

Съвременни проучвания обаче сочат, че гените нямат решаващо значение за това колко дълго ще живее един човек или от какви болести ще страда, с изключение, може би, на някои наистина дълголетни семейства. Това означава, че е невъзможно да се предскаже колко дълго ще живее някой, отчитайки продължителността на живот на неговите роднини.

Според Джеймс Вопел, директор на Лабораторията по оцеляване и дълголетие в института "Макс Планк" за демографски изследвания в Рощок, Германия, продължителността на живота е даденост, която се наследява, също като ръста. "Ръстът на родителите, съпоставен с ръста на средно висок човек, показва с точност до 80-90 процента каква ще е височината на детето, сравнена със средния ръст. Докато продължителността на живот на един човек не зависи от това колко дълго са живели родителите му.

Дори еднояйчните близнаци имат различна продължителност на живот", обяснява Вопел. Всъщност продължителността на живота се определя от сложна комбинация от фактори и не може да се предскаже с точност колко дълго ще живее даден човек. Факторите включват генетичните предразположения, хранене, заболявания, здравословното състояние на майката, наранявания или просто случайни обстоятелства като мутация на ген в клетката, което впоследствие води до рак.

В резултат възрастни хора могат да бъдат повалени по много причини или просто без причина - случайно. Някои са по-податливи на болести от други и най-често те умират първи. Но понякога дори най-чувствителните доживяват дълбоки старини. А има и видимо здрави хора, които умират внезапно. Някои болести, като ранният Алцхаймер или ранно развитите сърдечни заболявания, са по-зависими от наследствения фактор от други, като повечето ракови заболявания и болестта на Паркинсон.

Човек, предразположен към дадено заболяване, невинаги го развива. Дори в повечето случаи хората не развиват болестта, към която са предразположени, а дори да се случи, това не означава че ще причини смърт. Могат да се направят, разбира се, и някои обобщения. Например пушач с наднормено тегло ще живее по-малко от слаба жена, която спортува и не пуши. Но за отделни хора не може да се определи от какво и кога ще боледуват или дали някой ще живее по-дълго от друг.

"На групово ниво е възможно да се определи средна продължителност на живот, но не и на индивидуално." казва д-р Каре Кристенсен, професор по епидемиология в Южнодатския университет. От десетилетия учените се опитват да открият дали наистина съществува връзка между човешките гени и дълголетието и ако я има, то докъде се простира тя. Те изучават цели семейства, но анализирането на фактите е трудно и категорични отговори на въпросите са невъзможни.

Ако членовете на едно семейство доживяват до дълбока старост, дали това е защото носят еднакви гени, или защото растат в една и съща среда? "Дали дълголетието се дължи на добро социално-икономическо положение, на добро здраве или на качествени гени? Как да разберем истината?", пита Кристенсен. Решението, което той предлага, е класически пример в науката - да се изследват близнаци.

Идеята е да се направи сравнение между еднояйчните близнаци, които имат еднакви гени, и двуяйчните, които споделят само някои от гените си. За да проведат опита, Кристенсен и колегите му си послужили с подробен регистър на всички близнаци в Дания, Финландия и Швейцария, родени между 1870 и 1910г. Вписаните данни били до 2004-2005 г. когато почти всички починали. Кристенсен и екипът му анализирали данните като се ограничили до близнаци от един и същ пол, което затвърдило факта, че жените живеят по-дълго от мъжете.

Останали 20 502 еднояйчни и двуяйчни близнаци от един пол. Това било достатъчно за анализ. "Успяхме да разгадаем генетичния фактор", заключава Кристенсен. Но влиянието на гените било много по-незначително, отколкото се предполагало, сочат резултатите, публикувани в "Хюман дженетикс". Еднояйчните близнаци били почти на една възраст, когато починали, за разлика от двуяйчните. Но според Кристенсен дори повечето еднояйчни близнаци умират с голяма разлика във възрастта. Учените се опитали да разберат също кога се намесва генетичният фактор.

Според една от хипотезите, която споделял и Кристенсен, най-силният генетичен ефект следвало да се прояви при ранна смърт. Той смятал, че причина за ранната смърт е наследственото предразположение към развиване на преждевременно сърдечно или раково заболяване. Изследванията обаче показали, че гените не са оказали почти никакво влияние върху смъртта на близнаците под 60-годишна възраст.

Причините за ранната смърт на повечето от изследваните се оказали случайни обстоятелства, като автомобилни катастрофи и др. злополуки. Всъщност в резултат от изследването на близнаци не била открита почти никаква връзка между гените и възрастта на смъртта, дори при по-стари хора, с изключение на тези, доживели до пределна възраст - 80, 90 или 100 г. В САЩ средната възраст, при която настъпва смъртта при мъжете, е 68,5 г., а при жените - 76,1 г., по данни на Ариалди Минио от Националния център за здравни проучвания.

Дори да има рядко срещани случаи на семейства, чиито членове живеят изключително дълго, то резултатите от изследванията на близнаци показват, че генетичното влияние върху продължителността на живота е много по-малко, отколкото много учени смятат. Кристенсен казва, че жена, чиято сестра е доживяла до сто години, има само 4 процента шанс да достигне същата възраст.

Шансът на която и да е жена да достигне 100 години е един процент, което си остава твърде малка вероятност. При мъжете шансовете са още по-малки. Мъж, чиято сестра е доживяла до 100 години, има само 0,4 процента шанс да живее толкова дълго. По принцип мъжете имат само 0,1 процента шанс да доживеят до сто години.

Тези данни съвпадат с резултатите от изследвания на животни, съобщава Кейлъб Финч от Университета на Южна Калифорния, който изучава причините за стареенето. Животните, които е изследвал - от червеи и мухи до мишки, са живели в една и съща среда, но са умрели по различно време. Причината за това е неизвестна. "Случайност е", казва Финч. "След като няма общовалидна закономерност, случайността е единственият начин за обяснение".

Той разяснява видовете случайни обстоятелства: "Едните са случайностите от живота - някои хора имат нещастието да развият инфекция, да ударят главата си или клетките им да мутират в ракови. А има и такива, които се случват в процеса на растеж."

Финч отбелязва, че произволният растеж и делене на клетките, различните комбинации между гените и активността им по време на растежа могат да доведат до различен брой клетки в бъбреците на еднояйчни близнаци или различни по форма гънки в мозъците им. Подобни различия в развитието в ранен етап от живота могат да доведат до усложнения в зряла възраст.

Учените са открили, че дори заболявания като рака, които се смятат за наследствени, не са. В публикация в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин" от 2000 г. д-р Пол Лихтенщайн от медицинския институт "Каролинска" в Стокхолм и колегите му анализирали наличието на ракови заболявания у 44 788 двойки близнаци от скандинавските страни. Те открили, че само следните видове рак - на гърдата, на простатата и колоректалният рак (рак на дебелото и правото черво) се дължат на наследствено обременяване. Подобни случаи обаче били рядкост.

Ако единият от еднояйчните близнаци развие някой от изброените видове рак, шансът и другият близнак да се разболее бил по-малък от 15 процента, т.е. пет пъти по-голям риск, отколкото има всеки друг човек, но все пак шансът не е толкова голям. От една страна, данните сочат, че гените могат да определят риска от рак, но от друга, резултатите от изследването показват, че рискът за еднояйчния близнак на болен от рак пациент е далеч от 100%, каквато би била истината ако само от гените зависеше дали някой ще развие болестта.

Д-р Робърт Хувър от Нацоналния институт по рака пише в статия: "Вероятността единият близнак да развие същия рак, от който страда другият, е ниска, макар двамата да имат еднакъв геном и да са изложени на еднакви рискове.

Това трябва да послужи като опит за някои учени и други хора, които смятат, че при наличието на достатъчно информация е възможно да се предскаже с точност кой ще развие болестта и кой - не".

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Глобален Модератор

Данни, че съществува връзка между височината на ръста и продължителността на живота, бяха открити от американски учени, съобщи в. "Дейли телеграф". Изследването им подсказва, че някои хора с нисък ръст ще живеят по-дълго от връстниците си с по-висок ръст. Нормалната вариация в човешкия ръст се дължи на фактори, свързани с околната среда, по-специално хранителния режим и генетичните фактори.

Сега е открит наследствен фактор, който на теория може да увеличи човешката продължителност на живота с една трета и е свързан с няколко инча в човешкия ръст. Изследването освен това показва, че използването на фактор на растежа като средство срещу стареенето може да намали продължителността на живота.

По-ранно изследване на френски екип бе показало, че липсата на едно копие на гена IGF-1 у мишки води до удължаване на живота им със средно 26 на сто в сравнение с нормалните показатели, като това удължаване е по-голямо сред женските екземпляри - 33 на сто, отколкото сред мъжките - 16 на сто. Новото изследване на проф. Нир Барзилай от медицинския колеж Алберт Айнщайн в Ню Йорк разкрива, че същият ген е замесен и при най-възрастните хора, а това разкрива как да бъде отложен физиологическият процес на стареенето. Факторът на растежа и преди е бил свързван със стареенето и ръста, като е било установено, че намалените нива на IGF-1 предразполагат животните да имат нисък ръст, но увеличават продължителността им на живот.

За да определят дали IGF-1 играе роля за човешката продължителност на живота, проф. Барзилай и колегите му изследвали вариациите на гена в група евреи ашкенази, които са столетници, и децата им. Резултатите показали, че за столетниците и тяхното потомство има по-голяма вероятност да притежават вариант на мутации в рецептора на IGF-1. Както при мишките, по-малко активният IGF-1 има по-голям ефект върху жените, отколкото върху мъжете. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

---

Учени от Вашингтонския университет и други научни институти съобщават в сп. Genome Research, че са идентифицирали 25 гена, които влияят върху продължителността на живота при два организма. Най-малко 15 от тези гени имат съответствия у хората, съобщи в. "Дейли телеграф".

Двата организма, за които става въпрос, са дрождите и кръглият червей C. elegans. Те обикновено се използват в изследвания върху стареенето. Откриването на гени, които са еднакви за двата организма, е знаменателно, казват учените.

Двата вида са много отдалечени помежду си в еволюционно отношение - дори повече, отколкото са дребните червеи и хората. Това, заедно с наличието на сходни човешки гени, показва, че тези гени могат да регулират дълголетието и при хората.

"Сега, когато познаваме много от тези гени, имаме потенциални мишени, които можем да търсим у хората" - казва д-р Брайън Кенеди, един от авторите на изследването. Надеждата ни е, че в бъдеще ще можем да влияем върху тези мишени и да удължаваме не само целия живот, но и периода в живота на един човек, през който той е здрав и не страда от болести, свързани със стареенето - обяснява ученият.

Някои от гените, които са свързани със стареенето, имат връзка и с реакцията на организма към храната. Предишни изследвания са открили, че рязкото намаляване на поеманите калории може да удължи живота и да намали болестите на възрастта.

Лекарства, основани на това схващане, сега се изпитват клинично върху хора, за да се открият евентуални техни противоракови свойства. Тези лекарства може да са полезни и срещу различни заболявания, причинени от възрастта.

Главната ни цел е да успеем да имитираме ефекта на ограниченото приемане на калории в едно хапче, обяснява проф. Мат Кибърлийн, друг от авторите на изследването, в което участват също проф. Джим Томас и д-р Ерика Смит.

http://science.actualno.com/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Администратор

В клуба на стогодишните предстои да стане пренаселено...

Несъществуващ до преди 50 години, клубът на стогодишните расте постоянно. Статистически агенции изчисляват, че хората на възраст над 100 години ще достигнат 6 милиона души преди средата на века. Дотогава, в повечето развити страни, средната възраст на населението ще се измести от 35 към 50 години. Скоро може да се наложи да преосмислим понятията "човек на средна възраст" и "стар човек".

През 1950 г. столетниците в САЩ са били 2 000, а днес те са повече от 340 000. Най-голямата концентрация на столетници има в САЩ и Япония. Демографите свързват бума на дълголетните с медицинския напредък, който намали сърдечните заболявания и ударите, както и с по-добрата диета.

Япония е известна със своята кухня, в която преобладават риби, водорасли и ориз. Предвижда се столетниците там да нараснат до 630 000 д. през 2050 г. Тази група ще достигне половин процент от цялото японско население. Италия, Гърция, Монако и Сингапур също ще допринесат за ръста на тази група.

Други любопитни данни показват, че през 2017 г., хората над 65 ще станат повече, отколкото децата под 5 годишна възраст, средната възраст на японското население ще се увеличи от 37 на 55 години, а това на света - от 24 на 37.

Всичко това показва че пенсионните системи на развитите държави ще бъдат подложени на огромен стрес в близките десетилетия, тъй като социалните и медицински разходи за населението силно ще нараснат. Много учени смятат, че правителствата трябва да увеличават плавно пенсионния праг, за да може да се спаси системата от колапс.

Нещата няма да спрат до тук. Новите генетични открития и излизането на първите генни терапии със стволови клетки са изключително обещаващи. Много молекулярни биолози и учени смятат, че средната човешка възраст може да се тласне дори още по-далеч. Статистическите тенденции и новите открития показват, че първия 150 годишен човек ще се появи някъде между 2080 и 2100 г.

Източник: http://www.sci-bg.com/?p=1361

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребители

Опасявам се, че тенденцията не ни засяга.

Ние сме извън световните тенденции, особено в тази област.

Цитат:

"Продължителността на живота в България е по-ниска в сравнение със страните в Европейския съюз, каза Емилия Войнова, директор на Дирекция "Демографска политика и равни възможности" към Министреството на труда и социалната политика.

На конференцията "Капитализиране на иновативните подходи по отношение на демографската промяна" Войнова посочи, че у нас продължителността на живота при жените е 76,3 години, а при мъжете - 69,2 години."

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=1275679

Често казано, изненадан съм, че средната продължителност на живота при мъжете била цели 69 години. По мое наблюдение (което не претендира за представителност), повечето мъже не доживяват до 65 години, а много дори и до 60 г.

Ето и други данни:

"Средната продължителност на живота в Румъния е 77,2 г. Средната продължителност на живота в България е 71,3 г. - 67,9 г. за мъжете и 75,1 г. за жените. Тя е с около 7,4 години по-ниска от тази на първите 15 страни от ЕС и с 3,3 г. - от новоприетите 10 държави. По-дълго от българите живеят и хората в останалите балкански страни.

По Евробарометър"

http://www.lechitel.bg/newspaper.php?s=7&b=183

Ето и още нещо:

"България се оказва с най-мрачната демографска картина в Европейския съюз. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт за населението на страната и демографските процеси за 2006 г., огласени в четвъртък.

Според тези данни България е с най-големия отрицателен приръст на населението, с един от най-високите коефициенти на смъртност и сред страните с най-ниска средна продължителност на живота."

http://www.dveri.bg/content/view/3997/29/

Тъжно......

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Екип от британски и германски учени разкри „тайната на стареенето“, давайки нова надежда за хората, които страдат от болести, появили се с напредването на възрастта, съобщава в. „Дейли телеграф“.

По този начин бе направена първата крачка към една от най-великите загадки на биологията - как и защо клетките стареят. Въпреки това учените не предвиждат в близко бъдеще да бъде открит еликсир за вечна младост.

Изследването показва, че когато стареещата клетка открива значително увреждане в своята ДНК, предизвикано от физическо изтощаване, тя изпраща специфични вътрешни сигнали. Тези сигнали задействат митохондрията на клетката да произведе окисляващите свободнорадикални молекули. Те принуждават клетката да се разруши, или да престане да се дели. Доктор Клайв Кулсън от екипа съобщи, че целта е постигането на освобождаване от повредената ДНК, която предизвиква рак.

Според него това откритие ще помогне на учените да намалят сериозно болестите, предизвикани от напредването на възрастта, и ще придвижи напред изследванията за борба с рака.

Научният екип е все по-близо до отговора на въпроса защо кожата старее и да открият нови лекарства, за да забавят този процес. Това откритие може да повлияе изследванията на сърдечните заболявания и диабета.

В изследването са използвани компютърни модели и са проведени експерименти с лабораторни мишки и генномодифицирани клетки.

Друг екип от холандски и британски учени откри специфични генетични варианти, които обясняват защо някои хора остаряват по-бързо от други, съобщи Ройтерс.

Според тях тези открития представляват важна стъпка към по-доброто разбиране на рака и свързаните с възрастта заболявания. Учените са анализирали над 500 хиляди генетични варианта от човешката генетична карта и са открили, че хората със специфични варианти на гена, наречен TERC, е по-вероятно да са с три до четири години биологично по-състарени.

“Нашето изследване показва, че някои хора са генетично програмирани да остаряват с по-бързи темпове. Този ефект е по-ясно изразен при хората с този генетичен вариант“, посочва Тим Спектър от Кралския колеж в Лондон, който е съавтор на изследването. Учените обясняват, че съществуват два вида стареене – хронологично, което се измерва с годините, и биологично, при което клетките на някои хора са по-млади или по-стари в сравнение с тяхната действителна възраст. „Съществува все по-сериозно доказателство, че рискът от заболявания, свързани с възрастта, включително сърдечни заболявания и някои видове рак, са по-тясно свързани с биологичната, отколкото с хронологичната възраст“, смята Нилеш Самани, професор по кардиология в британския университет Лестър, който е участвал в изследването.

Учените са изследвали структурите, наречени теломери – защитните участъци в края на хромозомите, чиято дължина се свързва със стареенето на клетките. Износването или скъсяването на теломерите води до преждевременно стареене и рак. Тримата американски учени, открили ензима теломераза, който предотвратява това износване, получиха Нобелова награда за медицина през 2009 г., припомня Ройтерс. Изследователите вече са разполагали с доказателства, че генът TERC, който регулира дължината на теломерите, има ключова роля при стареенето и рака. Според проф. Спектър значението на новото проучване се състои в идентифицирането на специфичните варианти на гена при хората, които предполагат по-голямата вероятност за ранно остаряване.

„Ролята на теломерите ни е известна отдавна, но откритието на общ генетичен вариант при хората е важна стъпка“, посочва Спектър. По думите му носителите на специфичен вариант на този ген имат по-къси теломери и са биологично по-стари. „Като се има предвид връзката между по-късите теломери със заболяванията, свързани с възрастта, откритието повдига въпроса дали носителите на този генетичен вариант са по-заплашени от подобни заболявания“, казва Самани.

http://www.class.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

post-10364-035538400 1304753310_thumb.jp

На 17 юни 2011 г. в Зала “Св.София” на хотел “Света София” на ул.Пиротска 18 (на ъгъла на ул.Пиротска и ул.Цар Самуил, зад Централни Хали), в гр.София ще се проведе Уводна лекция “ТАЙНСТВОТО НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО” с немския психолог Харалд Рьодер.

На 18 и 19 юни 2011 г. в Зала “Сердика” на хотел “Света София” на ул.Пиротска 18 (на ъгъла на ул.Пиротска и ул.Цар Самуил, зад Централни Хали), в гр.София ще се проведе Семинар “Събуждане на лечебната енергия” с немския психолог Харалд Рьодер.

Практикувайки техниките, включени в лекцията “ТАЙНСТВОТО НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО” и семинара “СЪБУЖДАНЕ НА ЛЕЧЕБНАТА ЕНЕРГИЯ”, можете да възвърнете здравето си, да преодолеете зависимостта от сънотворни и успокоителни, да нормализирате кръвното си налягане, да предотвратите сърдечен пристъп, инсулт и др.

Практиките са много нежни и могат лесно да се изпълняват във всяка възраст при практически всякаква телесна конструкция.

За повече информация - http://www.taobg.eu/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Защо някакъв немец да ми обяснява за китайски религиозни техники, че на всичко отгоре и да си плащам? Май няма да получа отговор.

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Потребител

Bridget, виждам, че се интересуваш от теми, свързани с дълголетието. След като форума е за наука, предполагам, че си компетентен/компетентна в една или повече области от науката. Аз също се интересувам от темите, свързани с дълголетието. Поради това реших да направя български форум за теми, свързани с дълголетието. Форума, който регистрирах е на адрес: http://dalgoletie.eblahfree.com Надявам се във форума да бъдат привлечени хора, компетентни в различни области на човешкото познание, а също така хора компетентни в спорта, диетологията и други области, така, че да се разискват качествено теми свързани с дълголетието. Ако проявяваш интерес, или въобще ако някой проявява интерес чувствайте се поканени. Регистрацията е безплатна.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

позитивното мислене е едно, ама физиологията си е нещо съвсем друго. Стареенето е генетически заложено в нас.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

"Поради това реших да направя български форум за теми, свързани с дълголетието. Форума, който регистрирах е на адрес: http://dalgoletie.eblahfree.com"

Мен също ме вълнува темата за дълголетието, Изчел съм доста материал, продължавам да търся формулата за един по добър и качествен начин на живот. Опитах да отворя сайта на форума за дълголетие, но не ми се отваря. Къде е проблема?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Инженерни науки

Децата, родени днес, ще имат възможността да доживеят поне до 100 години в отлично здраве.

Още това десетилетие на пазара ще излязат медикаменти, които забавят процеса на стареене и удължават двойно продължителността на живота. Чудотворните хапчета вече са в първите етапи на разработката и, комбинирани с терапиите, основани на стволовите клетки, ще ни позволят да бъдем здрави и жизнени поне век и половина.

Повече

Грехота да не го споменем. Може би в "Прогностика" трябваше.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Сложих я тук, където и е мястото.

Нали се предполага, че са разкрили тайната на дълголетието.

То, всъщност новината е, че някой си професор е открил вещество във виното което оказва доброкачествено влияние в популация от изолирани клетки ...

Ама карай, разковничето наистина е във виното - дай ми свинско и винско, па ме чЕкай да умрА!

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Бяло или червено вино?

Червено, Скуби, червено!

Винаги червеното вино е по - добрия избор.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сложих я тук, където и е мястото.

Нали се предполага, че са разкрили тайната на дълголетието.

То, всъщност новината е, че някой си професор е открил вещество във виното което оказва доброкачествено влияние в популация от изолирани клетки ...

Ама карай, разковничето наистина е във виното - дай ми свинско и винско, па ме чЕкай да умрА!

Дълголетието е условност, човек може да доживее 100г. прекарвайки 30г. на легло, като жив труп. Говорим за дълголетие, трябва според мен да го разглеждаме като функция на преживените години и физическото и душевно състояние.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Аналитик.. Инженер ли си ;)

Разсъждаваш като за машина, което не е грешка, но тук трябва да вземеш под внимание, че хората са различни, залично развити и наследствена обремененост...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

... дълголетие, трябва според мен да го разглеждаме като функция на преживените години и физическото и душевно състояние.

Така, де.

Само, че "дълголетие" е малко разтегливо понятие.

Например, да кажем преди 100 - 200 години за дълголетници са минавали хората между 65 и 70 години.

Сега за нас дълголетници са хора доживели до към 90 - 100 години.

За в бъдеще 100 - 120 години продължителност на живота може да е нещо нормално.

Като, разбира се, говорим за хора в кондиция, запазили разсъдъка си, могат поне частично да се обслужват сами.

В крайна сметка всичко зависи от конкретния момент и на кой колко дълги теломери са му се паднали.

Редактирано от goshawk
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Така, де.

Само, че "дълголетие" е малко разтегливо понятие.

Например, да кажем преди 100 - 200 години за дълголетници са минавали хората между 65 и 70 години.

Сега за нас дълголетници са хора доживели до към 90 - 100 години.

За в бъдеще 100 - 120 години продължителност на живота може да е нещо нормално.

На там, на където се е запътил света прагът от 100г. няма да се преминава често.

Храната бъка от всякакви химикали, дори охладеното месо се оказва, че е пропито с подобрители ...

Да не говорим за нашия регион със 10 000 кг. обеднен уран разпрашен на микрочастици от подкалибрените боеприраси изстреляни по бронетехниката, укрития и радарби системи в Югославия, който западния вятър услужливо ни довявяше. Последствията се появяват след 10-15г.

Според мен дълголетниците ще продължават да се броят на пръсти, не виждаш ли, пенсионира се човека, и до две-три години си е отишъл ...

Редактирано от Eньо
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...