Отиди на
Форум "Наука"

Великите българи днес


Recommended Posts

  • Потребител

На 6 септември 2006 година се навършиха 121 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На тази дата страната ни чества смелостта на българите, имали дързостта да се изправят срещу целия свят и да защитават своята кауза. Е, днес такива българи няма. Или поне остават незабележими зад поредния стремящ се към власт и пари управляващ.

Днес нашите герои са депутатите, които с все сила се борят не за народа си, а за самите себе си. Нашите герои днес са престъпниците, возещи се в лъскави коли и търгуващи с наркотици. Няма ги вече националните идеали, няма го стремежа за напредък и успех. Остават само имена, с които нямаме причина да се гордеем.

Днес историята, която учим в училище, е изпълнена с героични битки и смели имена. Всеки знае името на Левски, Ботев, Аспарух, Крум и Омуртаг. Някои ден в учебниците на децата ни ще присъстват имената на Първанов, Сидеров, Станишев, Костов, Борисов и Сакскобургготски. За тях обаче няма да се пишат възторжени слова. Имената на днешните ни управници ще бъдат свързани единствено с множество скандали.

С какво ли тогава ще се гордеят нашите деца? Може би с Волен Сидеров, който все претендира, че над всичко поставя националното достойнство. В същото време състав на Софийския районен съд /СРС/ осъди председателят на „Атака" заради подбуждането към дискриминация. Срещу Сидеров са заведени общо осем подобни дела. Естествено той се забърка и в други скандали. Надали има някой, който не знае за инцидента на магистрала „Тракия".

Някой би казал, че до героите в днешен вариант се докосва Бойко Борисов. Е, надали той е чак толкова харизматичен. Стремежът му да си направи PR реклама някой ден ще му изиграе лош номер. Войната му с Румен Овчаров по отношение на „Топлофикация-София" и мнението му , че стои над всички скоро ще разочарова българите.

И единствената връзка с царското съсловие у нас Симеон Сакскобургготски не се оказа на ниво. Той беше забъркан в корупционен скандал. Името му беше свързано с далаверите на братовчед му Виктор Емануил Савойски. Синът на последния италиански крал беше обвинен в подкупване на властите, пране на пари, далавери и развитие на проституцията. Тогава се заговори, че Виктор Емануил е дал пари на Симеон за предизборната му кампания и е щял да му предостави спонсорство за детска болница.

Преди това царят също влезе в новинарските емисии. Репликата му, че е премиер само на онези, които са гласували за него не се хареса на никого. А правителството му, което управляваше в периода 2001-2005 г. не блесна с много постижения.

Какво ще пишат за Първанов и Станишев не се знае. Може би те ще останат в историята като малко безлични политици, които няма да оставят кой знае каква следа. Е, само времето ще покаже.

Днес имената на българските герои от миналото стават средство, с което се печелят предизборни кампании. Така Георги Първанов обяви, че ще направи всичко възможно, за да се посрои паметник на цар Самуил до магистрала "Тракия" точно преди изпитите. Волен Сидеров пък непрекъснато спекулира с имената на народните ни герои.

На националните празници се поднасят цветя и се произнасят речи, за да се подчертае как всички управляващи тачат най-светлите имена в историята ни. В същото време обаче паметниците на културата се рушат и трябва чудо, за да се отппуснат средства за тяхното възстановяване. Типичен пример е и паметникът пред НДК, които от много време чака своята реставрация.

В момента тече класацията "Великите българи". Чрез гласуване от страна на български граждани ще бъде избран най-великият българин. Тази класация постави въпроса дали да има номинирани наши съвременници или не. От една страна най-великият българин трябва да притежава духовни и обществени качества, цялостно и завинаги променили към по-добро нашата история и култура. Освен това този българин трябва да е известен в цял свят и чрез него светът да разпознава България. От една страна нашите съвременници са твърде близо до нас и само по-нататъшната история ще ги оцени. Но от друга да поставят в класацията до имената на Ботев и Смирненски името на Христо Стоичков е смешно. Защото колкото и да е прославил България, постиженията на футболиста надали може да се сравни с жертвоготовността на българските герои.

Да не говорим колко срамно е, че в класацията изобщо се споменава името на Азис. Какво в крайна сметка е направил той за България. Освен, че непрекъснато скандализира обществеността.

Паметниците на културата се рушат и трябва чудо, за да се отппуснат средства за тяхното възстановяване

Като погледнем нашата действителност много скоро вместо класацията „Великите българи" ще има класация "Корумпираните българи". И тогава ще имаме голям избор.

Естествено не можем да подминем факта, че живеем в по-други, по-далечни времена. Няма ги вече борбите за Освобождение, няма го стремежът за завоюване на територии или желанието за национално Обединение. Днес се борим за присъединяването към НАТО, към ЕС, въобще битки на нов терен. Също важни за нашия народ в тези времена. Битки наложени от новото време.

Е, повечето управляващи се борят на бойното поле на парите и властта. Националните идеали са се превърнали в корупция и алчност. Всеки гледа да окраде колкото се може повече, докато има тази възможност.

Малко преди да стане ясно дали България ще бъде членка на ЕС започна кампания срещу страната ни. Това като че ли не беше изненада за никого, защото от край време е ясно едно - българите не са желани в останалата част на Европа. Заговори се, че след влизането ни в съюза българите ще наводнят континента с наркотици, проститутки и оръжия. И децата ни някой ден ще учат точно това- как останалият свят не ни е искал и ни е отхвърлил точно преди приемането ни в ЕС. Ще четат, че за другите сме били сган от престъпници и корумпирани граждани.

Истина е, че времената са други и не можем да очакваме, че днешните герои ще тръгват с чета, ще отвлечат кораб, за да стигнат до родната земя и да я освободят. Става дума обаче, че и сега, както и преди българският народ заслужава да има с кого да се гордее. Това обаче се оказва мисия невъзможна, тъй като онези които трябва най-много да защитават интересите на България, не го правят. Така страната ни остава в очите на света и на част от българите в държава на наркотици, проститутки и оръжие, а не на велики българи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
В момента тече класацията "Великите българи". Чрез гласуване от страна на български граждани ще бъде избран най-великият българин.
Ами ако нещата опират до съвременниците можем да направим алтернативни класации: "Най-продажния българин", "Най-калпавия български политик" .... За тях кандидатури бол. :laugh: А за най-великия :hmmm: е, нашето време за съжаление не е дало кандидат. Ама то не и може всяко лято - богата реколта.
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...