Отиди на
Форум "Наука"

"Апокалипсис сега-бг" - последният експеримент върху гърба на българите


Recommended Posts

  • Потребители
Дори и сега, избягвам да минавам покрай стопанските дворове, защото ми напомнят доста мрачни неща и смърт, на мои близки хора .Картината беше ужасяваща и се изкарваха племенни животни -плод на дългогодишна селекция, направо на камионите, които чакаха пред входа

Мнението е в отговор на статията "Преди 20 години:Ликвидатори разиграват на томбола крави и свине",от Стефан Северин ..

Не съм съгласен със някои от заключенията на автора, но смятам че историята трябва да види и от гледна точка, различна от "тъмно-синята". Цитирам статията:

Комунизмът не е мъртъв, той жив и се укрива в селата. Рушим ли ТКЗС / Трудово- кооперативни земеделски стопанства/, значи рушим комунизма! Тези философски проблясъци озариха главата на демократичния президент Жельо Желев в началото на 1992 година. С ушите си пловдивчани чуха неговата заръка в Концертната зала: „Вземете си земята, който има два декара, става милионер!” Двайсет години по-късно, когато зловещо лъснаха резултатите от безумния погром на селското ни стопанство, Желев се отрече– не бил казвал такова нещо. И хвърли вината върху правителството на Филип Димитров, което просто на дело превъплъти философските му прозрения.

Точно преди двайсет години започна атаката за съсипването на родното ни земеделие и животновъдство. Тогава СДС спечели изборите / октомври 1991 г./ с малко, но завинаги, както твърдеше един заоблен отвсякъде новодемократ. Тогава беше приет и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, който отвори пътя на ликвидаторите. Опитно поле стана Пловдивска област. Разчиташе се на твърдия характер на областния управител Стефан Стоянов – баща на президента Петър Стоянов / На снимката/. Той трябваше да назначи ликвидационните съвети, които пък да се разпореждат с имотите на текезесетата. Стефан Стоянов бе твърдоглав и не умееше да води диалог. Тъмното му минало го тласкаше да бъде политически арогантен и груб. Инатът му предизвикваше бурни реакции, защото в много от случаите отказваше да одобри съставите на ликвидационните съвети, избрани от политическите сили в селата. Изненадващо селяните се вдигнаха на протести, блокираха сградите на ТКЗС- та и не даваха на ликвидаторите да влязат във владение. Символ на селския бунт срещу ликвидаторите стана Цалапица. Три месеца селяните не преклониха глава и напрежението не можеше да затихне.

Там за първи път беше хвърлена и полицейска част, която трябваше да осигури достъп на ликвидаторите до сградата. Една ранна утрин в Цалапица бяха изпратени над 60 тежко въоръжени полицаи. Полковникът от резерва Димитър Маринчешки припомни: „ Някъде около 3,30 ми позвъняха в къщи полицаи, те бяха объркани и питаха: да тръгваме ли към Цалапица? Тръгвайте, защото ако откажете, ще вземат полицаи от други области, а те ще бъдат по-груби със селяните.” Ченгетата са били объркани, защото ги пращат не да ловят бандити, а да разгонват обикновени трудови хора. Тяхната вина е, че искат да запазят трупаното в продължение на 40 години.

И наистина полицаите не проявиха грубост – по двойки хващаха лелките и чичковците и ги отместваха от стълбите. Нямаше нито един бит. След близо час суматоха, пътят на ликвидаторите към сградата беше осигурен.

Но това беше само формален акт. Цалапичани и техният водач Георги Мостров не се кротнаха, а продължиха с митинги да изразяват своето несъгласие с ликвидаторите. В повечето случаи техни членове ставаха сервитьори, фризьорки, готвачи, хора верни на синята идея, но икономически неграмотни. Враждата се пренесе в махалите и кръчмите, червени и сини влизаха в открити сблъсъци, засилено беше полицейското присъствие в селото. Обискирани бяха по списък над 50 къщи, за да се изземе въображаемо оръжие. Властта се страхуваше от въоръжен отпор. След ожесточена кръчмарска свада за текезесетата и против тях Петър Рудов застреля съседа си Красимир Ламбов. Дадоха му 8 години затвор.

След Цалапица се вдигнаха в Съединение, в Първомай, както се казва пожарът на бунта обхвана цялата област. Кураж им даваха депутатите Ангел Димов, Велислава Дърева, Велко Вълканов, Румен Воденичаров, Стойчо Шапатов…В Ръжево Конаре беше организиран протестен митинг на селяните от цяла Южна България. Сформирана беше специална полицейска част, която по график и с автобуси обикаляше селата, за да вкарва ликвидационните съвети.

В Дрангово полицаите разиграха истинско шоу. Шефът им – старши лейтенант Илия Славчев, изведе едно от полицейските кучета, отиде до скупчените на стълбището селяни и му нареди: „Я попей сега на тази лелки и чичковци!” И кучето започна пронизително да вие! Народът прихна да се смее, залиса се в пеещото куче, а през това време неговите момчета се втурнаха и направиха кордон до вратата на сградата за ликвидаторите. Те дойдоха, но почнаха да се суетят, че нямат ключ. Поискаха от Славчев да я разбие: „Съжалявам, господа, моята задача е да ви осигуря достъп. Ето, имате го, а какво ще правите, си е ваша работа, ние не разбиваме врати!”. Общо- взето по един такъв сценарий ликвидаторите след три месеца успяха да поемат управлението на текезесетата в цялата област. Това, разбира се, е меко казано. След три месеца те започнаха гигантското рушене.

Ето някои фрапиращи факти. Ликвидаторите в Ягодово и техният шеф Румен Трайков продадоха универсални комбайни СК-4 и четири трактора на цената на една жигула. Постройки, оценени за 13 милиона, бяха направо подарени наполовина цена. 30 декара закрити оранжерии, котелно помещение, битова и административна сграда, сондажни кладенци и цистерни за гориво, столова, баня и навеси минаха в ръцете на софийска фирма за тогавашните 2 милиона и 800 хиляди лева / за справка – един средно голям апартамент по онова време в Пловдив се харчеше за около 300 хиляди лева! /. Според експерти само стъклата в оранжериите са 35 хиляди квадрата и струват над милион! Председателят на общинския съвет в Пловдив Теодор Димитров закупи за смешните 165 хиляди лева /половин панелен апартамент!/ плодохранилище 300 квадрата на два етажа с асансьор…

Гръцки бизнесмен лапна автобазата на ТКЗС-то в Първомай за жалките 380 хиляди лева. Огромните халета върху 5 декара площ, според експертите, стрували най-малко 5 милиона! В Костиево бяха раздадени ей така, уж заради дялово участие, 385 крави и 100 юници – расови животни, племенна селекция в продължение на 25 години. Сирийски бизнесмен се усети и хвана дамара на погрома – отвори кланица в Пазарджик и животните от оборите отиваха направо под ножа. В Съединение само за месец затриха 5 хиляди расови мериносови овце. Погромната вакханалия има и парадокси: в Ръжево Конаре разигравали на томбола крави и овце! Както тогава селяните викаха: война да беше, такива поражения няма да има. Рушете до основи, беше командата на областния управител Стефан Стоянов. Защото не почнал да събаря сградите на ТКЗС –то в Долна Махала, уволни шефът на ликвидаторите Никола Таушанов. Ако можехме, трябваше според Стоянов, да изкъртим и асфалта, заяви тогава изгоненият ликвидатор.

Сините управници се паникьосаха и набързо създадоха анкетна комисия в парламента „за установяване на лицата, организирали противопоставяне и неподчинение на Закона за земята”. Неин председател стана пловдивският избраник Христо Марков, който потриваше доволно ръце и натякваше, че ще искат имунитета на четирима депутати – подстрекатели: Ангел Димов, Стойчо Шапатов, Велислава Дърева и Златомир Орсов. И обобщи публично, че вината е на ”полуидиотите от полицията, да се маха цялата полицейска пасмина”, отсече на пресконференция синият законотворец.

Едни пищяха от ликвидационни съвети, други плачеха, че си нямат още ликвидатори – имаше и такива комични случки. От село Болярци бяха пратили писмо до парламента и премиера, в което се жалваха, че повече от два месеца чакат да им бъде назначен ликвидационен съвет, но Стефан Стоянов се туткал. Те се кахъряха, че изостават селскостопанските работи, а банковите им сметки са блокирани. Затова „най-настоятелно молят да се прекрати бездействието и мудността на областния управител”. Шарен живот, хора всякакви.

ЧЕРНА СТАТИСТИКА

Две – три години след погрома на ликвидационните хуни, лъсна жестоката равносметка. Изклани бяха един милион говеда, 2,5 милиона свине, 5,5 милиона овце. Разрушени и продадени на безценица бяха 40 хиляди трактора, 10 хиляди комбайна, съоръжения за напояване на 10 милиона декара, хиляди селскостопански сгради бяха изтърбушени и зееха като очници на черепи. Дори експерти от САЩ се смаяха от връщането на земята в „реални граници” – това е безумие, казваха те. Вместо да бъде намерена демократична форма и начин да се реши проблема с българското селско стопанство, наследниците на земи и инвентар бяха направо ограбени. Разумно и справедливо беше / както стана в Чехи и Унгария / активите на ТКЗС и на АПК да се трансформират в акционерни дружества и акциите да се поделят.

И днес още сърбаме попарата на политическото невежество и безхаберие отпреди двайсет години. „Ликвидационните съвети, заяви наскоро земеделският министър Мирослав Найденов(ГЕРБ), доведоха българското животновъдство до спад не в проценти, а в пъти. Производството на зеленчуци у нас е спаднало 4 – 5 пъти!”

И още десетки години ще страдаме заради „философските” прозрения на „мъдреца” от село Веселиново Ж. Желев и шпиц командите на Филип Димитров. Смениха се за двайсет години толкова правителства, с най-различни окраски, но никой не потърси съдебна сметка на тези, които разсипаха милиарди, трупани четири десетилетия с робския труд на българския селянин!

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 143
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребители

Не виждам нищо демократично в това държавата, по точно - чиновници, назначени от държавата и партията (СДС), да решават какво да правят с имуществото на кооператорите (собствениците) и с членството им в ТКЗС-тата, вместо самите собственици (кооператори) да решават това..

Собствениците бяха изключени императивно от процеса..

СДС за съжаление, не показаха че са с нещо са по-различни от противниците си (не надскочиха българския политически манталитет от миналото); не направиха по-различно от това, което навремето направиха противниците им..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Желю - това не е ли героят от Боянските ливади? Не е ли оня същия другар дето др. Тодор Живков го представи на Франсоа Митеран като лидер на бълг. опозиция, а французите смялаха от критика президента си, че е отишъл на стреща с менте-демократ? Не е ли оня същия Желю с червената партийна книжка?

Кой унищожи бълг. селско стопанство? А сещате ли се за лозунга "Бий селяка, бий кулака?" На коя партия беше идеята, че селяните трябва да станат пролетарии - сиреч да се осъзнаят класово, да зарежат земята и да отидат в града? Коя партия при държавнорегулирани пенсии даваше на земеделските производители мизерни пенсии - на трудещите се дето в жега и студ, в дъжд и вятър се бъхтеха на полето, а тлъстите пенсии и заплати отиваха за тлъсти другарки партийни секретарки и профсъюзни деятелки дето по цял ден се излежаваха в кабинетите и от време на мреме, за разнообразие пускаха някой донос?

А сещате ли се за бригадите? През турско робство му се е викало ангария. Тогава са работели за бейовете, а бригарите блъскаха безплатно за благото на номенклатурчиците. А бригадите бяха, защото хората бягаха от село заради тежката и непосилна работа и мизерните заплати.

И тоя другар като е почнал да прави сметки, защо не вземе да пресметне колко от хотелите, магазините, промишлените предприятия бяха дадени на доносници? Защо се е задъфкал за навеси в пустееши села и ръждясала техника, а не каже как точно са разпределяни хотелите в курортите, "Кремиковци" и как се опропастиха толкова заводи и фабрики?

Проблемът на комунистите е, че 45г. не им стигнаха да се отучат от партизанските си навици. Сещате се - обират мандрата веднъж, втори път ... и един ден се чудят защо мандрата фалирала и стагът до извода, че мандраджията-капиталист го прави нарочно за да унищожи парнизанското движение.

Попитайде и днес червените бабички дали още не вярват в "безплатния обяд"? И дали са разбрали, че безплатните две бутилки олио, които БСП им "подарява" по изборите не са безплатни, а са закупени с парите от "европейските им пенсии"?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Независимо от това че собствениците/селяните са превърнати в безгласни наемни работници в ТКЗС-тата, селското стопанство в БГ през 80-те години е доста развит (продуктивен) сектор, на фона на съвременното състояние на сектора, по-точно на това, което следва ликвидацията..

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=602902

"Окончателното решение" на СДС не е нито икономически разумно и целесъобразно (за разлика от това което направиха управляващите в Чехия и Унгария с ТКЗС-тата си), нито е демократично и в интерес на собствениците, защото е отнета възможността на собствениците и кооператорите да упражнят правата си на такива! (т.е с нищо СДС не се показаха по-добри от комунистите в отношението си българските кооператори/собственици на земя и имущество)

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хайде сега, ТКЗС-то била некомунистическа организация!

ТКЗС = на собственици. Да разгледаме тази позиция. Кога в ТКЗС е имало собственици?

Когато се създадоха? Че те се създадоха с терор и насилие и то бавно и постепенно, полека лека, и процесът на създаването им роди масова съпротива, наречена "горянско движение." Разбирам да бяха влезели собствениците доброволно, да каже чиляк, че ТКЗС е организация на собственици.

Ми кой вземаше решенията?

Общото събрание, пише в Примерния устав на ТКЗС. Да, ама не. Защото ръководството на ТКЗС винаги се е назначавало от партията. Ама винаги. "Другарки и другари! За председател на ТКЗС се предлага др.... .Има ли други предложения? Няма. Гласувайте! Единодушно" (че иначе - "Във конски вагон/подобен на салон/пътувах аз от София за Лом")

Или може би ТКЗС беше организация на частници, на частни собственици по времето на социализма? No way. ТКЗС беше стопанска единица, управлявана от държавата, която изземваше продукцията, определяше тарифни цени за изкупуването й и я продаваше където тя реши, като прибираше печалбите. И ТКЗС-тата печелеха, ама народът в селата не виждаше кой знае колко от тая печалба. ТКЗС-тата бяха бедни и текезесарите бяха бедни, докато не се появиха две неща:

1/ земеделские пенсии и 2/ скритата частна собственост; изведнъж домовете (не магазините!) се изпълниха с храни, и то такива, че да си оближеш пръстите, защото ноторен факт е, че българската земя е уникално добра (остава да си помечтаем какво би станало, ако.... ). Като дете често ми се случваше да стоя на една спирка на междуградски софийски автобус в неделя вечер в кв. Враждебна. Няма да забравя никога гледката, която представляваще Ботевградското шосе - огромен, безкраен низ от Лади, Москвичи, Шкоди, Варшави, тук таме някой Форд Таунус, всички навирили фарове в небето. Навирили фаровете, защото багажниците и тези на покривите им, а и много от задните седалки, бяха претъпкани с щайки с буркани, половинки или цели прасета и изобщо изобилните плодове на земята българска. Тогава се смеехме - "гражданите си идват от село." Намирахме го за смешно, дребнаво, дори (къдети ти, само Пинк Флойд може да оправи света!!!) леко позорно.

Сега разбирам, че тази безкрайна колона от автомобили, за които собствениците им чакаха по 10 -15 г., (или, о, късмет - бяха купени с долари от Кореком БЕЗ РЕД), предвождани често от раздрънкат катаджийски Москвич с боботещ високоговорител, сега разбирам, че тази колона е била трагична, комична и героична. В нея бяха българските мъже и жени, които и през социалистическия дефицит осигуряваха храната на семействата си. Зад нея стояха хиляди старци в дочени дрехи и баби в забрадки, които, вместо да вземат та идат до Палма де Майорка като немските си събратя-пенсионери (само си представете - баба Гица в Палма де Майорка), си чоплеха селските дворчета и "помагаха на децата, зашото в града... няма, бе, няма". "В София нЕма чушки" - любимият лаф на Стамо Керезов (днеска никой не го знае кой е тоя, ще ви оставя да проучите)...

Когато започнаха разни квазичастни дейности по селата, селяните се напълниха с пари. Някои, де. Помниш ли, наборе mitac, как на селските сватби се подаряваха по 10 000 лева или Волга от Кореком и как им се смеехме слушателите на Пинк Флойд от града... смеехме се, ама... не е било много смешно.

Ще рече, и през социализма ТКЗС не беше управлявано, нито притежавано от собствениците. Беше безкраен източник на кражби ;)

А, ма как, бе!!! ТКЗС е станало организация, притежавана от собствениците си, когато дойде заветният ден 10.11.1989 г. Само да не бяха Филип Димитров и бащата на Петър Стоянов. Тия студени хора прецакаха всичко, и Жельо, дето се отрича от думите си! Само да не бяха, ТКЗС щеше да спаси България!

Това ще да е.

Да видим как би станало това. 1989 г. Диктаторът Живков пада, за 5 месеца България има 164 политически партии. Държавата, юрнала се към демокрация, спира да функционира. (Щото ако функционираше, Андрей Луканов и Красо Премянов щяха да бъдат разстреляни с продукт на известната китайска фирма "Норинко"..). При това положение, земята остава собственост на ТКЗС.

И кой, питам, щеше да управлява ТКЗС? Селните сами? Тези, които десетлетия бяха отчуждавани от всякакво гражданско чувство... и за държавата знаеха само:"Еби им майката!" и "Да правят каквото искат..."

Не те.

Кой?

Ми ще ви кажа кой - тези, които грабнаха държавните предприятия и банки, щяха да награбят и държавната или ТКЗС-арска земя, все тая. И тогава българите нямаше да имат и малкото, което имат сега, притежавайки си земята.

Я питайте селяните от Бояна, зле ли им беше, като продаваха по 100 долара квадратния метър реституирана земя? Не им беше зле. Цели поколения си оправиха живота.

А тези, дето взимат рентата в Тракия, Добруджа или Дунавската равнина? Малко или много, ама я имат към пенсиите....

Впрочем ТКЗС-тата продлжиха да съществуват след 1994 г., под формата на т.нар. "Орсовки". Това бяха нов вид кооперации, в които много частни собственици влязоха наново. Тези структури, близки до една партия, моментално бяха наобиколени от момчета с черни мерцедеси и шефовете им. Каква гледка само - Майбах в с. Боровон у нивата..

На мига бяха подписани договори с председателите - който не взе пари, яде бой, който не можа да яде бой, беше просто уплашен... изгодни за селяните договори колкото ланския сняг.

И тъй като мутрите бяха много, а кооперацията - една, председателите наподписаха по няколко договора, с различни групировчици...

И като се почна едно гонене по стрънищата с джипове, едно нелегално жънене на реколта, едни битки за събраното зърно в складовете...

Аре ся кажете ми, как в халтава държава може да вирее обществена собственост?!? Никак.

Тая статия е смешен плач в пропагандния стил на 1990 и някоя година, когато парадигмата "Се-Де-Се"/Бе-Се-Пе" бръмчеше из главите български докато едни тарикати си плетяха кошничката зад кадър.

Във време, когато мафията краде държавата изцяло и отчасти, вие искахте земята да беше останАла държавна?!?! Айде де.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Имуществото на ТКЗС било ничие, значи, не било на кооператорите..

Боже, къде си?

Някои хора са като "фабрика" за щуротии (да не кажа дивотии), или по-лошо? - те са тарикати, които манипулират и заблуждават форумците с откровени неистини.

Нека да видят всички какво пише в закона от 1991-ва:

ЗАКОН ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗУВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ

(Обн., ДВ, бр. 17 от 01.03.1991 г.; попр., бр. 20 от 1991 г.; доп., бр. 74 от 1991 г.; изм., бр. 18 от 1992 г.; изм. и доп., бр. 28 от 03.04.1992 г.)

http://www.constcourt.bg/Pages/LegalBasis/default.aspx?VerID=45#name27

Чл. 27. (1) (Изм., ДВ, бр. 28 от 1992 г.) Собствениците на земи, включени в трудовокооперативни земеделски стопанства, членовете на трудовокооперативни земеделски стопанства или на други образувани въз основа на тях селскостопански организации, както и лицата в трудовоправни отношения с тях, имат право на дялове от имуществото на посочените организации. Размерът на дяловете се определя въз основа на приноса им при придобиването му - внесена земя, трудов стаж и неизплатени инвентарни вноски. Разпределението им се извършва при условия и по ред, посочени в правилника за прилагането на този закон, при равно съотношение между внесената земя и трудов стаж след приспадане на неизплатените инвентарни вноски. Ако правоимащото лице не е внесло земя и основни средства, трудовото му участие се взема предвид, когато е не по-малко от пет години.

(2) Членовете на кооперативните земеделски стопанства имат право да получат своя дял при прекратяване на членството си.

(3) Право на дял имат лицата и техните наследници, които са прекратили членството си преди влизането на закона в сила.

(4) (Отм., ДВ, бр. 28 от 1992 г.).

Чл. 28. (1) (Изм., ДВ, бр. 28 от 1992 г.) Възстановява се на трудовокооперативните земеделски стопанства правото на собственост върху имуществото и парите, които са иззети от тях или от преобразувани въз основа на тях държавни земеделски стопанства, или е предадено на други организации.

(2) (Отм., ДВ, бр. 28 от 1992 г.).

(2) (Нова, ДВ, бр. 28 от 1992 г.) Когато това имущество съставлява неделима част от съществуващите фондове и обектът не е изменил предназначението си от създаването му досега, то се възстановява на собственика, който заплаща разликата в стойността.

(3) Когато имуществото на трудовокооперативното земеделско стопанство е било предадено на държавно земеделско стопанство, машинно-тракторна станция и на други държавни организации и впоследствие е влязло в имуществото на фирми, дяловото участие на трудовокооперативното земеделско стопанство, респективно на правоприемниците му, се определя в съответствие с имуществото, предадено от трудовокооперативното земеделско стопанство на държавно земеделско стопанство и на други държавни организации.

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Името Божие не споменувай напраздно, чадо. /И не обвинявай модератор в манипулация голословно и неоснователно, защото ще се стовари върху тебе и в двата случая бич божий! :sneaky2: /

Как се казва закона? За възстановяване на собствеността. Защо трябва да се възстановява тя? Защото е отнета дотогава.

Това важи и за дяловия капитал.

Тук ще се съглася с теб, някои неща бяха унищожени.

Само че, тук бедата дойде не от това, че хората си взеха дяловете, а от това, че поради мафиотизацията ние не съумяхме бързо да изградим работещ пазар, в който свободно да се формират цените и хората, получили инвентар и животни, да ги ползват.

И те ги продадоха.

В този смисъл, унищожението беше заложено в самото образуване на ТКЗС. То няма как да съществува извън системата на социалистическата държава. Няма ли я нея и има ли държавна собственост, веднага идва мафията.

Собствеността се възстановява през 1991 г., процесът дори и днес не е завършил, още има дела и разправии.

Управлението на ТКЗС след социализма е страхотен, нерешим проблем. Не гледайте Чехия - там има декомунизирана държава, имаше лустрация и т.н. и т.н. и тази държава съумя да управлява прехода си.

Нашия кой да го управлява, Андрей Луканов ли?

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

БРАВО КГ125!!! Каза им го, признавам, ти си човека!

Ха-ха-ха-ха..

Такъв филм като "ничие имущество" има само при едни хора с червени книжки, та аз се замислям дали някои хора не просто пребоядисани..

Приятел, аз съм никога не съм бил симпатизант на БСП/БКП или член (ще ти кажа, че съм гласувал доста за СДС), а ти си много зле, ако единствената ти представа за хората и новата история се изчерпва с викането "кой не скача е червен", и пропагандните глупости (ще ти кажа че са откровени) и манипулации на КГ125, съшити с калпави конци..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Името Божие не споменувай напраздно, чадо. /И не обвинявай модератор в манипулация голословно и неоснователно, защото ще се стовари върху тебе и в двата случая бич божий! :sneaky2: /

Как се казва закона? За възстановяване на собствеността. Защо трябва да се възстановява тя? Защото е отнета дотогава.

Това важи и за дяловия капитал.

Тук ще се съглася с теб, някои неща бяха унищожени.

Само че, тук бедата дойде не от това, че хората си взеха дяловете, а от това, че поради мафиотизацията ние не съумяхме бързо да изградим работещ пазар, в който свободно да се формират цените и хората, получили инвентар и животни, да ги ползват.

И те ги продадоха.

В този смисъл, унищожението беше заложено в самото образуване на ТКЗС. То няма как да съществува извън системата на социалистическата държава. Няма ли я нея и има ли държавна собственост, веднага идва мафията.

Собствеността се възстановява през 1991 г., процесът дори и днес не е завършил, още има дела и разправии.

Управлението на ТКЗС след социализма е страхотен, нерешим проблем. Не гледайте Чехия - там има декомунизирана държава, имаше лустрация и т.н. и т.н. и тази държава съумя да управлява прехода си.

Нашия кой да го управлява, Андрей Луканов ли?

Недей да извърташ че и да заплашваш: говорихме за периода непосредсвено преди ликвидацията, и твоята теза беше че ликвидацията е трябвало да се извърши, защото имуществото не било на кооператорите (защото били влезнали насилствено в ТКЗС, и ТКЗС не било кооперация), а било ничие..

Да ама не.. Няма такъв филм никъде..Законът и логиката са ясни (тя логиката е ясна на нормалните хора) - независмо как и защо са влезнали, хората си имат право на дял от имуществяото на коперациите..

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Разбира се, че не заплашвам, а се шегувам. Нали може? :)

Те хората формално право на дял имаха и през социализма, съгласно Примерния устав на ТКЗС. Но я го упражни това право! Кажи през 1955 г. - не искам 19 ст. трудоден, а 5.19! Няма да работя, ако не ми ги дадете.

Куциян или Богданов дол не ти мърдат.

За това става дума.

И да, законът възстанови собствеността през 1991 г. И какво трябваше да стане? Да останат земите в кооперация? Ми там дето останаха, всичко падна жертва на мутрите.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ха-ха-ха-ха..

Такъв филм като "ничие имущество" има само при едни хора с червени книжки, та аз се замислям дали някои хора не просто пребоядисани..

Приятел, аз съм никога не съм бил симпатизант на БСП/БКП или член (ще ти кажа, че съм гласувал доста за СДС), а ти си много зле, ако единствената ти представа за хората и новата история се изчерпва с викането "кой не скача е червен", и пропагандните глупости (ще ти кажа че са откровени) и манипулации на КГ125, съшити с калпави конци..

Всъност има ничие имущество. Това, което не е открадното от социалистическите структури и е оставено на произвола на съдбата.

Иначе ТКЗС не беше ничие. Или пък АПК съвсем. Беше си в ръцете на държавата, беше държавно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

И да, законът възстанови собствеността през 1991 г. И какво трябваше да стане? Да останат земите в кооперация? Ми там дето останаха, всичко падна жертва на мутрите.

Какво е трябвало да стане, в уловията на демокрация се решава от собствениците/кооператорите..

Демократицията се бори и пропонира за това ..

Разбирането ти, че видите ли понеже има мутри , то държавата трябва да ликвидира коопераците за да не попадне имуществото им в ръцете на мутрите (обективно, в тази логика = мутрите биха намазали и при ликвидация) няма общо с демокрацията и логиката .. В демократичната държава средствата и методите за борба с мутрите са други..(и по същата "логика", следва че трябва да се закрие всяко нещо, за да не бъде попадне при мутрите); а дребните неорганизерани собственици са слабозащитени от мутрите..

И са в пъти по нефективни като земеделски и животновъди (ясно е че ще бъдат такива поне няколко десетилетия такива след ликвидацията) от коперираните и кооперациите през 1991 година.. (Ако данните на земеделския министър са верни, а не виждам причина да не му вярвам, то е извършена доста яка поразия, Престави си как за две-три години продукцията животновъдния отрасъл и деривати - месо, мляко, и произвоството на зеленчуци спадат в пъти, и има осезаемо спадане при доста култури),

Аз намирам само кофти политически балкански манталитет (да се "решават" кардинално проблемите с опонентите), дебелоглавие, недалоновидност и непукизъм..

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Само дето държавата не е ликвидирала насила ТКЗС. Нямаше пречка, ако искаха, хората да ги направят пак. И го направиха - тези които искаха, направиха орсовки. Видя се какво стана с тях.

Демократичната държава е едно, мафиотската държава е друго.

За балканския манталитет си прав, но не той е причината за тия решения, а именно политическата ситуация. Точно това беше пътят да се реформира държавата, само че той спря наполовина. Връщането стана много бавно и с много корупция, а пък след това търговията се монополизира, държавата се корумпира а вносът се либерализира. Това значи само 1 нещо - 2 ст. на кг. митническа стойност и наглото "ако искаш" казано от борсите на земеделците. И крадене на субсидиите от ЕС. Или пък просто не ги даваха, ей така, не моем да ги откраднем, ама нема и да ги дадем!

Па и глобализацията дойде. Едва сега се случва нещо позитивно, защото субсидиите стигат до хората.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Желю - това не е ли героят от Боянските ливади? Не е ли оня същия другар дето др. Тодор Живков го представи на Франсоа Митеран като лидер на бълг. опозиция, а французите смялаха от критика президента си, че е отишъл на стреща с менте-демократ? Не е ли оня същия Желю с червената партийна книжка?

Кой унищожи бълг. селско стопанство? А сещате ли се за лозунга "Бий селяка, бий кулака?" На коя партия беше идеята, че селяните трябва да станат пролетарии - сиреч да се осъзнаят класово, да зарежат земята и да отидат в града? Коя партия при държавнорегулирани пенсии даваше на земеделските производители мизерни пенсии - на трудещите се дето в жега и студ, в дъжд и вятър се бъхтеха на полето, а тлъстите пенсии и заплати отиваха за тлъсти другарки партийни секретарки и профсъюзни деятелки дето по цял ден се излежаваха в кабинетите и от време на мреме, за разнообразие пускаха някой донос?

А сещате ли се за бригадите? През турско робство му се е викало ангария. Тогава са работели за бейовете, а бригарите блъскаха безплатно за благото на номенклатурчиците. А бригадите бяха, защото хората бягаха от село заради тежката и непосилна работа и мизерните заплати.

И тоя другар като е почнал да прави сметки, защо не вземе да пресметне колко от хотелите, магазините, промишлените предприятия бяха дадени на доносници? Защо се е задъфкал за навеси в пустееши села и ръждясала техника, а не каже как точно са разпределяни хотелите в курортите, "Кремиковци" и как се опропастиха толкова заводи и фабрики?

Проблемът на комунистите е, че 45г. не им стигнаха да се отучат от партизанските си навици. Сещате се - обират мандрата веднъж, втори път ... и един ден се чудят защо мандрата фалирала и стагът до извода, че мандраджията-капиталист го прави нарочно за да унищожи парнизанското движение.

Попитайде и днес червените бабички дали още не вярват в "безплатния обяд"? И дали са разбрали, че безплатните две бутилки олио, които БСП им "подарява" по изборите не са безплатни, а са закупени с парите от "европейските им пенсии"?

+1! :good:

Редактирано от Михов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Само дето държавата не е ликвидирала насила ТКЗС. Нямаше пречка, ако искаха, хората да ги направят пак. И го направиха - тези които искаха, направиха орсовки. Видя се какво стана с тях.

Демократичната държава е едно, мафиотската държава е друго.

За балканския манталитет си прав, но не той е причината за тия решения, а именно политическата ситуация. Точно това беше пътят да се реформира държавата, само че той спря наполовина. Връщането стана много бавно и с много корупция, а пък след това търговията се монополизира, държавата се корумпира а вносът се либерализира. Това значи само 1 нещо - 2 ст. на кг. митническа стойност и наглото "ако искаш" казано от борсите на земеделците. И крадене на субсидиите от ЕС. Или пък просто не ги даваха, ей така, не моем да ги откраднем, ама нема и да ги дадем!

Па и глобализацията дойде. Едва сега се случва нещо позитивно, защото субсидиите стигат до хората.

Мога да чета, а не е зле и ти да започнеш да четеш, вместо да задръстваш форума със спам и неистини/измишльотини. ТКЗС-тата са ликвидирани императивно, закона е ясен, никой не пита кооператорите/собствениците за тяхното мнение, и за нищо..

§ 12. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1992 г.) Прекратява съществуващите трудовокооперативни земеделски стопанства и земеделски кооперации, образувани по силата на § 7 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за кооперациите. Прекратява всички съществуващи организации и фирми, регистрирани по силата на Указ № 922 за ползуването на земята и осъществяване на селскостопанската дейност (обн., ДВ, бр. 39 от 1989 г.; изм., бр. 10 от 1990 г.; отм., бр. 63 от 1991 г.) и Указ № 56 за стопанската дейност с имущество и с дялово участие на селскостопански бригади, КЗС, ТКЗС, МТС, АПК и селскостопански институти. Прекратяват се и кооперациите, регистрирани по Закона за кооперациите, когато не е спазена разпоредбата на чл. 33, ал. 3 от същия закон и по устава им е предвидено внасянето на земеделска земя.

§ 13. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 48 от 1993 г.) (1) Ликвидацията на организациите по § 12 се извършва от ликвидационни съвети, които се състоят от председател и до двама членове.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 45 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 87 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2009 г.) Членовете на ликвидационните съвети се освобождават и назначават от министъра на земеделието и храните по предложение на областните земеделски служби съгласувано с кметовете на съответните населени места. Министърът на земеделието и храните извършва промяна или попълване на състава на съответния ликвидационен съвет и по своя инициатива по ред, определен от Министерския съвет.

(3) Ликвидационните съвети прекратяват дейността си със заличаване на организациите по § 12 в регистъра на съответния окръжен съд.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 87 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2009 г.) Областните земеделски служби съгласувано с кметовете на съответните населени места изпращат на министъра на земеделието и храните в едномесечен срок от влизането на този закон в сила мотивирано предложение за промяна или попълване на състава на ликвидационните съвети.

(5) Ликвидационният съвет:

1. организира и управлява дейността на организацията по § 12 до нейното заличаване в регистъра на съответния окръжен съд, като има правата и задълженията на управителния съвет, а председателят на ликвидационния съвет има правата и задълженията на ръководител на организацията;

...

Ами какво искаш да стане, и ти ако да останеш без нищо, нищо не можеш да направиш с едни голи ръце..

Кел файда от новото коопериране..

Файда йок, анти-файда..

Същите глупости не ми се слушат пак..(иначе, разбрах ти мнението, и не съм очаквал да е друго)..

"Пътят за реформиране" е само един, приятелю, и минава през пазарните и икономически механизми/пазара, демократичното развитие, и демократичните решения..

За субсидиите: средния размер на субсидиите за българските земеделски стопани.. е 500 евро (1000 лева), колкото е заплатата на един квалифициран работник за един месец..

Средния селски стопанин (както вече обяснено в другата тема) с средно 4, 4 хектара (среден размер на стопанствата в БГ) рапокъсана земя, и земя с неустановен статут е горе долу на това ниво и хал, на което са фермерите от изостаналите страни: произвежда първо за себе си и семейството, от останалото - каквото може търгува и печели, за да си покрие най-належащите нужди..

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

да връщаш земя на хора, които никога не са работили земя, нямат техника и пари за инвестиции и то на дребни парцелчета е начинание обречено на провал - точно възрастните хора като дядо ми го казаха ...

думите им бяха - като си свикнал да ставаш късно и да живееш в града - никога няма да прокопсаш в земеделието ...

а самите те бяха прекалено възрастни за да правят каквото и да било ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

има няколко човека в тази и другите подобни теми, които активно политизират и пишат несериозни работи ...

всъщност нещата са много по-прости

1) целият свят избра пътят на комасацията през последните 100г. за да може да има ефективно земеделие

2) БГ и БГтата избраха точно обратният път в началото на 90те

резултатите на провала бяха предизвестени и само болни мозъци могат да си представят друг резултат

резултатът пак повтарям е прост и елемнтарен - за първи път в историята си БГ е траен нетен вносител на храна ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Само дето държавата не е ликвидирала насила ТКЗС. Нямаше пречка, ако искаха, хората да ги направят пак. И го направиха - тези които искаха, направиха орсовки. Видя се какво стана с тях.

Демократичната държава е едно, мафиотската държава е друго.

За балканския манталитет си прав, но не той е причината за тия решения, а именно политическата ситуация. Точно това беше пътят да се реформира държавата, само че той спря наполовина. Връщането стана много бавно и с много корупция, а пък след това търговията се монополизира, държавата се корумпира а вносът се либерализира. Това значи само 1 нещо - 2 ст. на кг. митническа стойност и наглото "ако искаш" казано от борсите на земеделците. И крадене на субсидиите от ЕС. Или пък просто не ги даваха, ей така, не моем да ги откраднем, ама нема и да ги дадем!

Па и глобализацията дойде. Едва сега се случва нещо позитивно, защото субсидиите стигат до хората.

драги, пак много бъркаш нещата

пак питам какво ще стане ако няма мита за сърбия, македония и квоти за турция, както в момента е ситуацията с гърция ...

голямит производител няма проблем да поддържа постоянна сергия на пазара в съседния град или фирмен магазин ...

дребният производител винаги ще е на произвола на съдбата, ако не са му виновни търговците, ще е времето, ако не е времето ще е ЕС, ако не е ЕС митниците, ако не митниците СДС, а ако не СДС - БСП ...

преливаш от пусто в празно и отказваш да признаеш, че възприетия модел беше грешен, което вече е очевидно за повечето разумни хора ...

по въпроса за субсидиите - БГ е безгласна буква в тази далавера ... ако БГ земеделците и животновъди започнат да получават същите субсидии като френските те ще са много добре ... това обаче няма да стане защото ЕС е мафиотско-лобистка структура и никой няма да го допусне ...

Редактирано от Alexander_Nevski
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Невски, пак слагаш каруцата пред коня. На запад преди 100 години не са взели на хората земите под дулото на милиционерския пистолет. Частната собственост трябва да се уважава. Ти твърдиш, че е за доброто на обществото, да не връщат земята. Ами ако утре някоя крайно лява партия каже, всички са маскари, конфискуваме всяко имущество на частни лица и фирми над ... еди колко си, защото няма как да са го придобили по трудов път. Това честно ли ще е спрямо бизнесмени и по едри собственици?

Искаш убийствени данъци, за да си продадът хората земите. Ама утре тия бедни хора може да кажат. Всеки който има над ... пари ги е придобил по презумпция с престъпление. От това следва държавата да наложи убийствени данъци над богатите, за да върне незаконно заграбеното на трудовия народ.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

фружине ти слагаш каруцата пред коня

когато не е имало трактори и комбайни комасацията е имала много по-голяма икономическа ефективност от сега

от икномическа гледна точка тя е трябвало да се извърши в цялата държава след освобождението така или иначе

има държави, които са я направили още в 18 век, смятай колко е изостанала БГ щом през 21 век това го няма

по време на соца това е направено и да с дуло и всичките му други недостатъци, а през 90те развалено

БГ пак е в нищото, а БГ селянинът пак беден и опърпан

това е живата реалност

Редактирано от Alexander_Nevski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Ти твърдиш, че е за доброто на обществото, да не връщат земята.

това никога не съм го твърдял

твърдя, че напълно справедлив начин за компенсиране на собствениците не съществува и че трябваще да се избере икономически ефективен такъв

иначе неизбежният процес се забавя с още 30г., а изоставането става 3 века

земята така или иначе ще е комасирана към 2025-2030г.

въпросът е че някой са го направили още през 1750г. или 1850г.

Редактирано от Alexander_Nevski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Невски, пак слагаш каруцата пред коня. На запад преди 100 години не са взели на хората земите под дулото на милиционерския пистолет.

Няма никаква логика да се пратят на село хора, които си нямат понятие от земеделие, и/или да се очаква развитие и конкурентност на селското стопанство при дребни собственици (средния размер на стопанствеата е 4,4 хектра) и натурално стопанство..

(Кмерските натуралисти направиха един такъв експеримент, които беше неуспешен)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

за да няма повече спорове какво твърдя по тази тема и подобните, без подробности, аз твърдя следното:

1) през 1992-1993г. БГ политиците с подкрепата на населението избраха да тръгнат по път, който е обратен на всичко постигнато до момент от селскотоспанските науки и опитът с планиране на земеделските масиви - вместо комасация - разбиване на парцелите и землищата

2) т.к. никой не върви по този път по света, това не може да бъде наричано по друг начин освен експеримент

3) т.к. резултатът от този експеримент е очевиден - БГ е нетен вносител на храна, от позицията на времето той може да бъде определн като зловреден

4) селското население и дребните стопани си останаха бедни и неефективни и гласуват за БСП и ДПС

по-ясно ли ти става какво твърдя?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Земята си беше тяхна, и те си я искаха. Аз помня, как в Зелениково роптаеха срещу връщането в идеални граници. Демек, ако някой е имал 60 декара му връщат част от някой блок. Идеята беше, по лесна комасация после. Но хората бяха твърдо против. Обясняваха, че искат да имат и градини, и гюл и бостан, и ливади. Дядо Пенчо си спомням сякаш днес как се палеше "Тия гламави хора не могат да разберат, че като бий град бий на едно място, и ако имаш една нива и целия ти труд отива по дяволите. А като имаш 5 ниви, на едната бие, на другите 4 не бие".

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...