Отиди на
Форум "Наука"

Захарта - горчива, но сладка


Recommended Posts

  • Потребител

Наскоро четох за фруктозата някакво проучване - хората дуднеха, че приемът й трябвало да бъде доста ограничен. За кристалната фруктоза говоря.

Днес попаднах на нещо интересно - май може да осъмнем с Директива, третираща захарта в същия кюп като алкохол и цигари - да има акциз за храните с високо съдържание на захар, както и да не се предлагат захарни изделия на деца и захарните изделия да бъдат с намалено предлагане към подрастващите.

Вероятността хората да се сафирясат май нараства всеки ден.

Ето и самата статия...

ала-бала-портокала-статийка

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Доклокото знам, при постъпването на захар в организма,черния дроб я възприема като отрова и се "мъчи" да я обезврежда. А акциза може да си го сложат на самата захар и без това огромна част от нея се използва не по предназначение :happy: . Баща ми е разправял, че едно време захар са виждали веднъж годишно - като дойде панаира в тяхното село, баба ми му давала няколко яйца да ги трампи там за няколко бучки захар и да пият по една лимонада :biggrin:

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...
  • Потребител

Тъй като ми се наложи да прочета разни неща за захарта, си позволявам да повдигна темата отново. 

Още през 1972 година д-р Джон Юдкин от Университата на Лондон пише книга по темата, която е и една от първите - "Чиста, Бяла, Смъртоносна". В книгата Юдкин разглежда проблема изцяло, и препоръчва да не ядем бялата рафинирана захар. 

По късно до същия извод стига и д-р Робърт Лустиг, който е вътрешен лекар и педиатър, специализирал върху отслабването и метаболитния синдром, в Медицинския университет на Сан Франциско. Става световно известен след една лекция през 2009 г, качена в ютюб и наречена Захарта - Горчивата истина. Лустиг разглежда биохимичната страна на проблема и определя фруктозата като отрова и токсин, тъй като се преработва само в черния дроб и има ефекти за него като алкохола. Но реално не е напълно прав, тъй като фруктозата не е токсин. Фруктозата е плодова захар, която има основна функция да се превръща в мазнини, които да се складират като резерв. Това в далечното минало и помагало на хората да оцеляват, но днес вече води до болести. 4 години по-късно Лустиг прави втора лекция като допълнение към първата: Fat Chance: Fructose 2.0, в която разглежда проблема от гледна точка на физиологията. 

В днешно време проблемите които разглеждат двамата са широко дискутирани и много хора преминават на хранителни режими изключващи напълно бялата рафинирана захар. Този подход срещу захарта приемат почти всички препоръчващи хранителни режими с високо съдържание на мазнини, с високо съдържание на въглехидрати, и веганите. 

Един интересен експеримент направен наскоро в Австралия показва това, че бялата захар и подобните на нея фруктозни сиропи, от всякакви "здравословни" подсладени храни, приети като замяна на здравословното хранене води до бързо покачване на килограмите, дори без калорийния прием да е по-голям. Историята е описана във филма  That Sugar: Film. Филмът може да бъде видян на следния адрес: http://www.documentarymania.com/player.php?title=That Sugar Film

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...