Отиди на
Форум "Наука"

Кредитните милионери


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Кредитните милионери трябва да бъдат не само проверявани, но и обявявани. Това заяви пред bTV Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата. Запитана колко от тях са били сътрудници на ДС, тя отговори: “В момента гадаем, но при дипломатите и МВР беше по-висок процентът. Около 10% от всички структури, които сме проверели, се оказаха сътрудници на ДС”.

По груби изчисления до момента са проверени над 50 000 души, които са получили към 1996-1997 г. кредити. “Не се интересуваме дали тези кредити са били върнати, важното е кой е взел кредит и кой го е отпуснал”, заяви Екатерина Бончева.

“От моите разговори със законодателите останах с впечатление, че в закона има пропуск, но не е умишлен. Сега трябва Народното събрание да гласува този текст, да вмъкне само едно изречение, за да може нещата да са изпипани докрай”, добави Бончева, визирайки необходимостта от назоваването на имената на кредитните милионери.

Оказва се, че единствено в България няма закон за лустрацията. Такъв закон има в Румъния, обсъжда се в Македония, но у нас няма. “Ние много се страхуваме от лустрация в България. Големият Хавел казваше: “По-добре временна некомпетентност, отколкото постоянен саботаж”. В Германия лустрацията е до 2019 година”, заяви Бончева.

Според нея това, което загубихме през 90-те години, трудно може да се навакса. “Но все пак законът ни дава възможност да се оправят последствията”, смята Бончева.

Тя е категорична, че преходът в България щеше да е коренно различен, ако през 90-те години управляващите са се били справили с този проблем. На въпрос дали сред кредитните милионери има известни имена, Екатерина Бончева отговори кратко: “О, да. Има”.

Та така, не че не го знаехме, но все пак... Оказва се, кредити са раздавани на агенти на ДС.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...