Отиди на
Форум "Наука"

Джон Титор


Южняк

Recommended Posts

  • Модератор антропология

На английски хиперлинк

На руски хиперлинк

На руски хиперлинк

Представете си, че във форума на наука, да речем, се регистрира някакъв форумец, който твърди, че е пътешественик във времето и идва от 2036-та г.

Джон Титор, форумец във форумите на Time Travel Institute се регистрира под ник TimeTravel_0 в края на 2000-ва, но през 2005 става ясно, че факсове, подписани от човек със същото име, са получени още през 1998-ма в радиостанция coast-tocoast и специалните служби, където предупреждава Америка за така наречения Y2K проблем през 2000-та;

Повечето от предсказанията му не се осъщестствяват, а значи е - самозванец. Но - софистициран, защото по това време никой не знае за така наречения "Юникс проблем 2036"-та и възможността да бъде избягнат с помощта на IBM 5100. Достатъчно ерудиран самозванец, за да направи с него да се занимават агенти на фбр и да му правят онлайн интервюта, видимо питайки се дали пък наистина не говорят с човек от бъдещето. Става ясно, и че има разговори по ИРС още през 1999-та с разни специални хора, преди появата си в интернет форумите.

Най популярният мистификатор (?) в кратката история на www.

Но, всичко отминава.

Редактирано от Южняк
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Както каза пред изумените ни погледи големият български илюзионист Антраник Арабаджиян - Астор: "Всичко, господа, е във вашето невнимание и в моето умение":)

Забележителна манипулация, обаче, този Джон Титор. Просто трябва да се потърси внимателно и дори леко параноично къде точно му е номерът (при Астор няма да може да се види ;) ;) ) но при манипулациите от този тип би могло.

Или фалшив факс, или нещо такова...

Представете си за момент, че не сте виждали никога пианист. В един момент цъвфа пред вас Джон Камбри, да речем, и прави изумително сложни движение с десетте си пръста, като свири три мелодии наведнъж!

Невероятно!

Откъде го можете това? А-а, научиха ме шаманите на Вицли -Пуцли в Амазония, при пълнолуния на високосна година!

;)

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Ами илюзионист, да. Дали наистина не е бил някой професионален илюзионист? Ако е мистификатор, уменията му да маскира са забележителни; да ти кажа, че чух за него през 2005, прочетох 10-тина пъти транскриптите на постинги те му и не можех да преценя, някой шегаджия ли е тоя човек, или наистина "има нещо"? Много умел и убедителен. За мое оправдание стотици хиляди му се бяха вързали от Калифорния до Япония - виждаш, филми направили за него, театър за него (?), специална рубрика по радиото, манга комикси в Япония и т.н.? Какви хора...

Редактирано от Южняк
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Преди 1 - 2г. във фейсбук се подвизаваше един, който много умело бъзикаше патриотичните чувства на българите, като се представяще за български офицер от ВСВ. Пускаше снимки с кратки текстове - "тук съм аз, превеждам на ген. Ромел" или "тук сме в Македония, убихме много партизани". Имаше и снимка негова.

Младежта пишеше, да се късаше: ""Да сте жив и здрав, господине, слава на България!!!"

Проблемът беше, че на едната снимка не е Ромел, а Антонеску, на следващата човекът за който той се представя е войник, а не офицер, на третата снимка пък е някакъв друг и т.н. ит.н.

А снимката от "днес" се оказа снимка на американски ветеран от ВСВ.

Явно и тоя толкова знаеше за българската немската, румънската и коя ли не армия, но това не му попречи да успее.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Могат да бъдат хора които искат да бъдат лъгани. Днес младежта е жадна за патриотизъм и история. Затова така.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Като се загледа човек в предсказанията на този Титор - гражданска война в САЩ през 2004 г. - и обяснението - еми имаше спор за изборите на Буш и Кери. ..... Аре ся моля ви се, то и престрелки с полицията е имало на някоя и друга улица...

"Ампири-куку", викаха старите хора по нас...

Както и предполагах, оказа се, че такъв човек изобщо не съществува и че май цялата работа е измислена от един адвокат и брат му. ;)

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Доста интересно и хитро. След като е казал, че многото вселени е вярната интерпретация и пътуването във времето е от една вселена в друга така, че тук нещата може да се развиват по по-различен начин, той не може да бъде опреверган. Но пък от друга страна всички сме гледали филма (и трите), та идеята не е нова. Аз бих заложил на зевзек. Алтернативите са: побъркан, но изглежда малко вероятно като се има предвид, че е поне малко начетен, или наистина да е вярно, но пък това ми се струва още по-малко вероятно, това го казвам само защото нищо не е 100% сигурно.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Както и предполагах, оказа се, че такъв човек изобщо не съществува и че май цялата работа е измислена от един адвокат и брат му. ;)

Приятелю, не е толкова праволинейна историята. Верно, има го момента с адвоката, брата и фондацията, т.е. някой се опитал - и направил малко пари.

Търсене в гугъл на Джон Титор (Йон Тихи? :Oo: )дава около милион резултата; през гугъл имидж - около 150 хил. картинки. Тоя Титор пуска във форума техническото ръководство на машината си; както и снимка на лъч от лазерно фенерче, огънат от ... нещо си там. В смисъл - мистификатор, ама с размах, не си поплюва и не му пука: през гугъл imagesПодготвен и подкован. Обаче това не е всичко. Някакъв друг...идиот (?) със степен по физика, както твърди, на база снимките и чертежите на Титор създава устройството, което титор описва. Съмнява ме, че работи, ама през 2006-та подава молба за патент: ето я регистрацията в ам. пат. офис:хиперлинк.

Иска да патентова, ни повече, ни по малко, машината на времето по описание и чертежи на Д.Т.. Доколкото разбирам, патент обаче не е издаден.

- не е обикновено ку-ку.

Знае за И2К преди всички останали. Легитимира се странно - ами аз съм Д.Т. от бъдещето и идвам да ви кажа, че през 2000-та компътрите ви ще изгърмят и ще настане хаос. Вземете мерки. Но не е това странното - луди всякакви - странното е, че щатите действително взеха мерки.

-знае за проблема, който очаква човечеството през 2038-ма и че има конкретен модел на Айбием от 1975-та, който може да го реши. И даже пуска снимка на модела. Оказва се - вярно. Както и че това го знаят единици.

Както изтъкна Гравити, доста интелигентна мистификация; и аз така, като Гравити.

P.S. Доста странно. Според гугъл всъщност клеймантът е получил патент за...машина навремето. Ето го патента, от 2006-та.хиперлинк.

Не е ясно криминална ли е историята, или фантастична. Доста преплетени жанрове.

Редактирано от Южняк
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Военно дело

Южняк, не разбрах, какъв точно проблем очаква човечеството през 2038? И как ще го разреши компютър от 1975? И ако е имало хора, които още от преди появяването на Титор са знаели за това... Струва ми се, че този страда от мания за величие и се старае да получи внимание. Ако е от бъдещето, достатъчно е да покаже дет се вика една запалка и ще ни го докаже. При руснаците темата с попаденците им е любима. Само че, те пращат днешни хора във ВСВ. Колкото до лиценза... Представи си, че в миналото занесеш някаква революционна технология. Нека максимализирам, калашник и Т-72 на цар Иван Шишман, че да спаси България. Да, те ще знаят вече, че това може да се произведе, даже и как да се произведе, но колко време ще им трябва на средновековните майстори за да направят реверс инжинеринг на автомат и танк, даже и да разполагат с пълната информация как се прави това? Дори и да предположим, че тази машина на времето е истинска, то тя няма как да бъде произведена в близко време.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Привет, Фружине, няма шанс машината да е истинска. :biggrin: Някой си е направил добра шега. проблем 2038 няма да има, освен с 32-битовите компютри под юникс, ако има останали до тогава такива. Пак е нещо с датите и действително има някакъв модел на ибм от 1970-те, който, колкото и да е странно, може да реши проблема с някакъв вграден емулатор. Трябва да питаш някой ИТ специалист, не мене, макар че в интернета се появи доста инфо (след като тоя го изпя ) и е голям куриоз - архаичен модел айбм е необходим за решение на проблемите, които ще възникнат у юникс системите през 2038-ма. Свързано е с някакъв тип ретропрограмиране.

На мене ми хареса, щото е добре навързана история. Човека постна снимки на машината си, на някакъв охладител на рентгенови лъчи (автентичен, от американска атомна електростанция)и т.н. Добре подготвена шега. Пътуването във времето е от вечните теми във фантастиката, възприех случая като добра литература, интернет представление на живо. Появиха му се стотици епигони , нито един от тях толкова добър, колкото оригинала. Може би е бил писател фантаст. Характерът, който изгради, може би се върти около някаква книга. Въртял се из форумите за пътуване във времето около година и се покрил.

Редактирано от Южняк
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...